Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2007 13:02 - Война!!!
Автор: zemaria Категория: Бизнес   
Прочетен: 5195 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2007 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ха така, идва война. Гърците се наежили заради сиренето си фета и обявили война на останалия свят. Голям страх ни затресе,  другари и другарки. Тази новина е най-четена  и бъкана с коментари по изпосталялите откъм смислени четива газети

Точното  заглавие е "Гърция започва война срещу всички останали производители на бяло саламурено сирене"

Гледам, живеещият в Лондон хиперактивен бг интелектуалец Юлиян П и той свири сбор в блога си „Време е за нова балканска война”

Но и той, както и Ройтерс, са облещили по една снимка, на която няма сирене фета, а има нашенско бяло  сирене.

Голяма неграмотност цари, другари и другарки.  Да кажеш, че заради фетата гърците са обявили война на бялото саламурено сирене, е се едно да кажеш, че французите, произвеждащи божолето   са обявили война на света заради червеното вино.

Най напред сирената са бели  и други (жълти, сини и прочие) Сетне са твърди и  меки, респ саламурени и не. Голяма част от френските, например, са меки и жълти, други са  твърди и жълти. Фетата е само един вид от белите саламурени сирена, към които се числи и нашето познато краве, овче и т.н сирене. За разлика от тях,  фетата  е меко сирене, троши се при изваждане, няма шупли, а е гладко и хомогенно. Дължи се на по високата масленост и съвсем различната технология, при която се произвежда. Единственото общо нещо с нашите сирена е цвета и саламурата-нищо друго-нито период на зреене, нито  вкус, нито друго. Може наистина  гърците да са го правили преди 600 години. Може наистина да е било  само от смес от овче и козе-не спорим за това. Че  е техен патент-също. Че са прави гърчолята да се сърдят-прави са, и още как.

Защо. Ами защото ние много лесно му хванахме цаката. А преди нас-датчаните. От тях донесохме преди седем-осем години технологиите и почнахме да си го правим тук-естествено, от чисто краве мляко. За производството му се иска скъпа поточна линия и чисто мляко. Пуснахме отначало една марка, на която уточнихме, че е сирене тип фета-пазарът го пое с огромен интерес. Сетне се нароиха  марки колкото искате. Само че, за разлика от датчаните, немците и холандците, които и до днес си правят  сирена „тип фета” от краве мляко, ние се изтарикатихме и подменихме млечната мазнина с други хидрогенирани мазнини. Да ни излиза по евтино. Направихме менте,. Ментето  докарва слабо на вкус оригинала,  има гаден дъх на химикали, но се наяждаш. Освен това, тъй като повечето такива сирена се правят с голяма процент ръчен труд, на външен вид  е съвсем същото като фета и има по-вече гъдели за потребителя. Пластмасови кофи, листи хартия между редовете, кошничка,с която да извадиш първата буца от реда и пр.  Така, подобно на кафето  НБ(най-нискокачествена робуста), пазарът се надъни с нискокачествен и евтин продукт, имитираш друг- и днес цели тирове чакат на опашки пред фабриката в един южен град, за да отнесат стоката на Север. Така дори и редовните производители, използващи чисто краве мляко и модерни технологии са под пресата на пазара, овладян от ценовия натиск на ментето.

Разбира се, такова нещо никой пазар, освен българския, румънския и молдовския не може да поеме, така, че това едва ли дразни комшиите.

Проблемът е, че датчани, холандци и немци, произвеждащи сирена, тип фета, го наложиха на пазара по цял свят. Дето се казва, ний, че и останалите потребители по света, оригинално фета не сме яли, а само западното му менте-ако може да се нарече така един качествен продукт с малко по различни  от оригинала органолептични(вкусови) показатели. Което, освен всичко, е  и  по евтино, заради суровината.

Все едно гърчолята  да вземат нашата шкембе чорба, да направят топчетата от соя, че и да стане още по  вкусна, и да я популяризират по цял свят като тяхна. Не на война ще им скочим, ами....



Тагове:   война,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. norman - ъв Гърция
22.11.2007 13:56
шкембе-чорбата е забранена,шкембоядците се събират като наркозависими ъв малки тайни общества и се дрогират със шкембе...а сиренето фета когато съм ял там не е лошо, не е солено както повечето други ментета и прилича малко на това...как се казваше дето е като топчица ъв саламура...кажи ми го, молям .
цитирай
2. анонимен - италианско е и се казва моцатела и ли ...
22.11.2007 14:07
италианско е и се казва моцатела и ли моцарелла де да знам не познавам италианския език и е много класи над фетата
нашето саламурено нементе е пък още по вкусно от горните два продукта но този вкус може все още да се усети при домашно правеното сирене от което не са отстранени мазнини и кой знае какво от млякото
цитирай
3. viovioi - да и аз това щях да кажа...
22.11.2007 14:10
че нашето бяло саламурено(добре узряло) не отстъпва на фетатата.
цитирай
4. анонимен - e tva e шкембе-чорбата http:/...
22.11.2007 15:01
e tva e шкембе-чорбата
http://s5.bg.bitefight.org/c.php?uid=16242
цитирай
5. zemaria - Дето се казва,
22.11.2007 15:06
един ме разбра, и то погрешно. Нашето бяло саламурено сирене, което познавахме от соца и дядовците си и с което са ни дробили попарите като деца не е и няма нищо общо със сиренето фета-освен цвета и саламурата. Иде реч за съвсем различни продукти.
Единствено в Америка под това име-фета, се подават тези два типа различни сирена. Това се дължи на обсебването на пазара на този артикул от гръцки търговци, което пък е друга и доста стара история. Започвайки с тяхното фета, постепенно търговците са разширявали асортимента, предлагайки под същото име и наше бяло саламурено сирене. Така, ако утре в Щатите си купите зелена литографирана кутия със сирене, на която да пише фета, то вътре може да има:
а) гръцко- меко, хомогенно бяло саламурено сирене-фета
б) типично наше- твърдо, със шупли и характерен вкус бг бяло саламурено сирене, произведено в България, Македония или Сев Гърция
Но повтарям-това може да стане само в Щатите. Навсякъде другаде фета е гръцка търговска марка, характеризираща определен тип меко, гладко и маслено бързозреещо сирене от овче мляко. Или подобна имитация от краве.
Да, българското сирене тип фета, произведено от краве мляко- сещам се за марката на една голяма река-наистина не отстъпва по нищо на датското "Арла", освен че е по евтино.
цитирай
6. marty - В Гърция
22.11.2007 19:34
го ядохме тук споменатото като сирене Фета.
Да ви кажа - много ми хареса на вкус. Обаче дали сме
яли точно пък "Фета"? Като се прибрахме в Бг потърсих нещо наподобяващо на него /производство на датчаните, немците и холандците/, въпреки че знаех че ще е лошо копие. Е наистина ! Това сирене Фета, което се продава у нас няма нищо общо с това, което ядохме в Гърция. На една от следващите екскурзии се поинтересувахме кое Бг сирене се доближава като вкус и качество до Гр. Фета - оказа се нашето сирене Дунавия- но и то, като далечно приближение.
А относно съдебните процеси относно марката "Фета", помня преди няколко години се водиха такива, но не на Балканите, а между гръцките и западноевропейските производители.
Поздрави.
цитирай
7. анонимен - В гръчко 2
22.11.2007 19:53
Страхотно е да. Още по гот е киселото им мляко Фета - мнооого гъсто и не остава вода във вдлъбнатините където е чопнато, като изцедено и мн вкусно. Можеш да си го ядеш и с цитруси и без и с шоколад и без и без захар.
Направо в кофички с дръжки от по 1 литър си го продават, ее естествено че е по-евтино от нашето.
Не слушайте наглите родни политици, те ако ви кажат че в момента грее слънце по-добре си вземете чадъра преди да излезете.
Сиренето им е наистина подобно на нашата Дунавия.
цитирай
8. marty - Ей варно...
22.11.2007 20:23
Как го забравих това страхотно мляко.
Благодаря ти анонимко, че ме подсети.
Това лято в Мармарис в хотела ни сервираха кисело мляко, някакво тяхно производство.
Да ви споделя, нищо в Турция не ми хареса,
/освен морето и това кисело мляко/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955644
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930