Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2006 21:17 - Гадаене по руни
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3484 Коментари: 0 Гласове:
0



Приближаващите събития хвърлят своята сянка.  Гьоте

Понеже темата е предсказания, трябва да изпаднем в ритмично дишане и дълбока медитация и да опънем лъка на третото око, да направим съответната мудра и произнасяйки нужната мантра да хванем силуетите на идващото.
Споко, шегичка-не е нужно...
Един приятел още в зората на Демокрацията казваше: ”Ако искаш да видиш накъде вървят левите, гледай Русия, за дясното – гледай Полша”. За Путин нещата са ясни, но какво става в Полша?  Близнаците Лех и Ярослав Качински се борят за установяване на „четвърта” република. Три са периодите на подем за Полша, съответно толкова са републиките – просъветската власт 1945 – 1989 не се брои. Близнаците произлизат от зората на борбата за демокрация, те са близки съратници на Валенса и считат, че последните правителства са предали Полша, пренебрегнали са идеалите, за които са се борили и са ги извратили.. Те се борят за „чиста” и „силна” Полша, по думите на Лех, осъзнаваща историческото си предназначение в ключовото си геополитическо положение. След корупционната ексцесия, която се случи не само, а тъкмо поради властта на левите правителства, идеологията на близнаците намираше все повече съмишленици. Широко разпространената корупция на европейска Полша по време на левите е главната причина за общественото недоволство и то се изразява както с ниска активност, така и в подкрепа на политици, които обещаваха именно
промяна на морала
и ново начало. Ново, доколкото е на чисто, а всъщност е това, за което са се борили работниците от Гданск, през 80 –те, или преведено на наша почва-за доброто, истинското седесе от митинга 91ва.
Още зимъс обаче наблюдателите отвън забелязаха, че средствата, с които си служат близнаците, по нищо не се отличават от Путиновава демокрация, „Влиянието върху медиите, потискането на интелигенцията и стигматизацията на инакомислещите и несъгласните, стремежът да се доминира над културната политика – всичко това са именно тоталитарни похвати и тоталитарно мислене, против които се обявяваше и бореше „Солидарност”. „Ако могъщите близнаци се готвят да водят Полша към „Четвъртата република” то предават наследството си” – писа м.г. австрийският „Дер Стандарт”. „Републиката на близнаците се опитва да измени морала със съмнителни средства. Това, че го правят под християнски знамена, още повече влошава ситуацията.”
Още тогава написахме статията „ За чиста и силна”, в която пророкувахме, че чиста и силна са несъвместими понятия по нашите ширини и май в постсоциалистически времена изобщо, като се аргументирахме напоително.
Наблюдателите обаче се надяваха, че „този път полската демокрация ще издържи този неблагочестив експеримент, поради крайно живата си медийна сцена и отлична култура на водене на спора.”
Е, не издържа.
А къде сме ние. Няма никакво съмнение накъде вървим. Засилването на тревожността и лумпенизирането на масовия избирател са факт, който вече се е случвал в другите европейски страни.
Гущер-власт, срещу ламя.
В тези условия гущерът започва да си реже опашката, но мръвките ги изяжда ламята и расте.Създават се партии, колесници за главите на ламята, но с гущерови кочияши.
Приликите с Полша:
Създаване на партия гръмоотвод на народното недоволство, която ще пледира за чиста и силна. Приказки за нов морал, за ново начало, за ред, но не орднунг, а цивилизован, демократичен. Дори простото сходство с имената на партиите с тези на Яни и Марков е показателно, но. Две управлявани колесници-РЗС и Герб, и една с пиян кочияш., която обаче бяга по най-вътрешното трасе..

Точно както в Полша ГЕРБ ще играе с Атака,  и ще управлява в коалиция, за алиби пред ЕС. И точно така ще гази, по путиновски, ще лъже, ще корумпира и ще свърши като в Полша-за няколко месеца.
Разликите. Създадената от гущера Самоотбрана в нашенски вариант е много по силна. Защото сме далеч по темпераментни и по инстинктивни, но и далеч по мачкани, а и фалшиви.Защото не сме европейска страна, а бяхме твърде много просъветска, защото дори левицата ни не е като полската, за десницата да не говорим.. Защото нямаме такова значение, защото медиите, културата на спора... и хиляди още защото ..Затова изцяло сме в лошия сценарий на бибгбрадърските сценаристи. Вариантът, който прилича на полския, е вариантът на властта-но вариантът на емоционалния южен лумпен е този, в който Самоотбрана е първата.
Чиста държава и силна дър­жава са несъвместими

понятия по нашите десни ширини. Но и май в постсоциалистически времена изобщо. Едната утвърждава съмнението и усъвършенстването на гражданското общество с неговите търсения, едно напред – две назад, а другата на вожда, силата, по Ницше, като воля и морал-власт; едната на плурализма и усилията, вървящи с проба-грешка, другата на популизма и вя­рата "ленинвсегдаживет". Едната на политиката, като израз на справедливост и морал, пос­та­вени в обща визия за всички ни, а другата на политиката като борба на интереси. Избира­те­лят обаче нито е рационален, нито обича да слуша аргументи полезно-неполезно. Виж: добро-лошо е друго нещо. Но няма кой да му го даде.

Добре поне, че няма да затворят границите. Веднага...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945639
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031