Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2006 10:54 - Бойко vs Волен
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 6352 Коментари: 4 Гласове:
0



Мнозина се питат-а сега накъде, предвид обяснимия феномен - партиите, които идат на власт да бележат небивал интерес и наплив на симпатизанти, а извън нея да се скапват набърже. Истинска дилема- като залог за  еврофутбола, която може да ни оправи наведнъж и форевър. Настоящият текст е написан в помощ на участниците в тиража. Смукан е от напоителните теории, с които ви занимавахме досега-нещо като практически преговор, част първа..Десницата, общо взето е ясна, левицата крачи напред към назад. В първата и да пробиете, власт  ще видите скоро през крив макарон, а във втората е доста трудно да отместите някой-предвид особеностите, че са на ясла и се познават отдавна. Големият гювеч е т.н дясно жирондистко блато, където плават  разни десни маргинали и формированието нероден Петко. Вляво се мъдри партията на народа-Атака. В обозримо бъдеще, на лакът разстояние,  властта ще е там.  Мотиви:
-съществуват общи за нас и демокрацията тенденции-вж Чомски, Нойбург и др, които определят конфликта на новото време не между идеологии, а между елит и човек-маса. В нашия прочит това е елитът от миналото, който се задържа, сменяйки идеологии-днес той мимикрира чрез партии на човека-маса

-влиянието на медиокрацията е невиждано- и собствеността върху нея. Така може да се помага за бързо формиране на желани проекции и публични образи, обществени нагласи,   а така също и за разпалване на инстинкти в широките маси,  предвид нечувано увеличената ирационалност
-идеологическите различия, програмността и дереджето на партиите вече отдавна не са това, което са-не само поради общи за демокрацията различия, ами и заради редица специфични. Всички се провалиха по веднъж, има олигархични тенденции в партиите, има разочарование и апатия.

-влизане то в ЕС увеличава тревожността, а глобализацията засилва усещането за самотност и нужда от разтваряне в колективното цяло. Влизаме в идивидуално общество, построено за англосаконски тип  характер-вж Льо Бон-със стадните навици от миналото. Нещо като гето в парижко предградие, заселено с мароканци.Сегрегация, поради стрес от средата. Катастрофично съзнание(Адорно)
-бедност,  съвсем различни координатни системи за огромни маси, които никога не се срещат.
- образованието дава първите си плодове-това, от бедните години на Прехода
-има формирана фантазна идеология, параноидален колапс - и ред други
Знаем вече, че структурите на характера на обикновения човек  образуват социална идеология точно в такива моменти
Знаем, че механизмът,по който се образуват е именно идентификация-с държавата, лидера , респ фирмата, града, махлата. Горнолозенци срещу долнолевуновци,  павликенци в София, сидеровисти срещу костовисти, българи срещу лихтенщайнци.
За всичкото горно досаттъчно е да си спомните  истериите на футболна вълна Победите срещу държави с големина на хасковски окръг са национални празници.
И така, м
асовият човек се разделя в момента на две-атакисти и бойковисти. Кой да изберем.  Да почнем от лидерите.
Интелект, ум качества-това няма никакво значение-даже пречи. Важни са
дързостта и желанието за противопоставяне; желязната воля; фанатичната убеденост, че притежаваш единствената истина; вяра в собствената съдба и добрия шанс; способност страстно да мразиш; презрение към настоящето; лукаво познаване на човешката природа; пристрастие към символиката (спектаклите и церемониите); безгранична наглост (незачитане на принципи, ангажименти и правила); осъзнаване, че най-дълбоката вътрешна потребност на последователите е чувството за съпричастност и че то никога няма да е достатъчно задоволено; умението да се спечели и задържи абсолютната преданост на група талантливи и способни съратници.(Хофър)
Системни –антисистемни?Ако приемем, че полусистемен, тоест добър е ББ, а лош ВС,о
т двама антисистемни винаги печели по крайния-така, както в животинския свят печели по жестокия. Рьом си отива-макар, че е бил по краен, защото е владеел армията, но не е владеел масите. ББ няма качествата на Сидеров, да не говорим, че като (полу)системен е ограничен от системата-тооест, никога един полусистемен не може да наддума и надвие един изцяло несистемен.. ББ  всъщност си е едно ПР мероприятие-цяла енциклопедия на ПРа, но въпросът е доколко ПРа  ще  издържи пред таланта на ВС до олицетворява убедеността във вярата, осъждането на настоящето, дързостта и величието на миналото, в което да избягаме от натрупалото се във фрустрираните души негодувание.Да  събужда ентусиазма на съпричастността и  чувството за освобождаване от безсмисленото съществуване . Като полусистемен ББ не може  да разпали дива вяра, да мотивира фанатични послушници, които да го слушат със сърцето и инстинкта, а не с разума. Могат ли меверейците около ББ да повторят това, което Рудолф Хес, заклевайки цялата нацистка партия през 1934 г. е казал: "Не търсете Адолф Хитлер с умовете си; всеки от вас ще го намери със силата на сърцето си."
Сидеров го може това-факт..По цял свят фашизмът е забранен, защото е пределно ясно, че щом играеш по тази струна, винаги ще си на кяр. Най-много се печели от човешките слабости, от инстинктите-комар, сладострастие, химера. Ясно е, че като ръчкаш инстинктите-синца да ги изметем, да сринем системата- няма начин да си на загуба. Ясно е, че вторичните, разрушителните, са по силни. Желанието за промяна, за избягване от безполезното аз е основно за огромната част от хората и те не само няма да зарежат водача, но и по нататъшни опити в тази насока само ще поливат техния брой. Посочихме преди година, че Атака няма друго поведение, освен скандалното и друг начин на действие, освен крайният.

Но това носи успех-точно, както Азис е краен и скандален.

На пръв поглед, при утрешното поскъпване, при шоковете от ЕС, аз нямам съмнение кой ще надделее. Бойко ще бие, когато СЛАВИ ПОЧНЕ ДА ПРОДАВА ПОВЕЧЕ АЛБУМИ ОТ АЗИС

И тук има следната особеност. Доколко възможностите на системата и елита могат да манипулират и предотвратят негативната  за тях тенденция, като я насочат в удобно, приемливо системно русло.

Говорихме за идентификация та. Който по добре се идентифицира с народния характер-той печели масите.  Бойко е самороден талант  на ниво олицетворяване-той е един от нас Върху този процес обаче може да се влияе-с медии и ПР. Тук мощта на системата,чрез медиокрацията  и таланта на ББ, умело направляван от ПР агенции, несъмнено му дават превес.  Въпросът е как ще е отнесено това  във времето, защото това поддържане струва пари. Отнесено дългосрочно-ББ ще се сгъва, а Сидеров ще расте, ако  общите условията на бъдещето не се променят драстично в полза на системата. Ако има избори догодина, то Атака няма да е стигнала апогея си, и ББ ще участва почти наравно с нея във властта. Но никога няма да е пръв. ЕС ще ни наблюдава под вежди, щото ще си мисли, че ще държи чрез системния нещата под контрол. Но няма двама победители при инстинктите-поне не за дълго,   и съвсем не трайно.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raddy - Интересен паралел между един музикален жанр и политиката
13.11.2006 17:24
Слави може би не продава повече албуми от Азис, но той не е само певец - тоест пеенето му е нещо като странична дейност. Спред мен, на people-барометъра шоумена е доста по-нагоре от чалга примадоната. Иначе казано Азис няма обхвата на Слави; той само пее по добре.
Да приемем сега че пеенето символизира несистемния характер на кандидата.
Ами ако и несистемноста на полусистемния кандидат е само странична дейност - блъф?

цитирай
2. zemaria - Странична дейност или не, това си е ...
13.11.2006 18:16
Странична дейност или не, това си е работа, загубено е време, средства, а целта е била печалба. Всеки иска да спечели. Нека не правим рекапитулации кой от двамата повече е дал, и повече е зел за единица продукт. Важното е друго Сещам се как Азис даваше напътсвия на звездите от Стар Академи и каза нещо такова" В България има барем сто хиляди, които пеят колкото мен или вас, кво си мислите, че някой ви слуша пеенето? Важното е друго-никой не ми слуша песента, а всички гледаха да видят кво има под полата-само вие и няколко десеткикато вас от хилядите слушахте "
Пийпъл барометърът е вид гласуване-но и седемте лева за албума -също. Че и пряко, че и вътрешно-бъркаш си в джоба. Но е все едно да избираме между Максимус и ретиария-а аз такъв избор не ща и не ме касае. Тук иде реч за неслушането, за бигбрадъра и телевизиат в главите, за култа към русото, опростенческото, дивото и любопитното, към сеира и крещенето като от римската иперия-накратко-за бесовете на средното съзнание.
цитирай
3. анонимен - System ubber Alles
14.11.2006 10:20
Ze,
Не подценяваш ли малко Системата? При теб се получава така "Подсъзнанието определя съзнанието и оттам - битието". Но Системата (или циркулацията на пари и свазващи циркулацията образи) канализира доста успешно масовата психика. Т.е. не е нужно ББ да дава суха пара, за да му правят P.R., от един момент нататък то става от само себе си. Защо навсякъде държат "антисистемните" на около 20%? Дори Русия спечели "полусистемният" Путин, а не антисистемния Жириновски. С една дума, аз съм оптимист - като оптимиста в оня виц, "Може ли да стане още по-лошо - аа, може, може". Полусистемния ББ като евро-приемлив български Путин.
цитирай
4. zemaria - Въпросът е в десятката. Защото тук ...
14.11.2006 15:18
Въпросът е в десятката. Защото тук имаме особеност, която ни отличава от миналия век. Кое е по важно-самото превръщане на масовия характер в идеология, където единия вожд е силен, или механизмът, по който то става-където пък бие другия вожд. Как да преценим доколко едното ще надделе над другото. Ясно е, че именно основният катализатор на механизма-медиите, са в ръцете на стария елит. Ясно е, че е създадена обстановка на емоционална чума. Никъде другаде медии не нищат нонстоп, денонощно и по всички станции социални теми на ниво лали-лили, евтина сензация, под вола теле и пр, имитирайки живототрептуща социална активност и същевременно никъде откровени нискокачествени бандити не ги водят за носа, представяйки се за такива, каквито не са-достатъчно е да изброим няколко добре приети и досадни публични проекции на личности..Всичко това благодарение на двойнствените аршини и служенето на мамона, на-но това променя предназначението и влече пасивна съпротива. Нали помните, че при емоционалната чума бясната социална активност, облечена в ирационални изречения и изводи(облайване) е една от чертите. Ако направим аналогия с миналия век обаче, при горе-долу същата обстановка, ще видим няколко особености
-пресата е имала огромно влияние в Германия, далеч надхвърляща сегашното-и въпреки това не е предотвратила нищо
-характерна особонест на истинския вярващ, на масовия фрустрат е да си затваря ушите за реалностите. Значи имаме ли недоволство-трябва да имаме задължително осъждане на настоящето и неговите компоненти-партии, система, елит. Силата на вярата-перефр Бергсон, не е да местиш планини, а да не ги виждаш напредка си. С други думи запленените не гледат друго освен правилната Тв и правилния вестник-всичко останало е елемент от гадното, подлежащо на сриване настояще
-медиокрацията се схваща като съставна част от същия този провален елит и се игнорира, като вид наказание. Ако беше инак, хората щяха да слушат Дългия и да не гласуват за Атака.Дългият понякога говори истината-тоест, служенето на системата го изисква.
-Ляв блестящ журналист с влияние почти няма ии са на пръстите на едната ръка. Всички свестни пера в БГ са десни по убеждение .
Някаква файда за десните? Изводи?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957244
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930