Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2006 00:08 - В киреча...
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2062 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2006 00:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Казват, че във времето на разпад се живеело най-добре. Изчезнал бил смисълът-твърдеше Дачков  преди години.Той се лъже, защото е млад . И защото е намерил и  осребрил  смисъла- и затова няма право да разсъждава над него. Това важи само за някои. Времето на разпад  у нас е постоянно. То е перманентното отчаяние и същевременно очакваната  надежда. Не може да е все така, все някъде ще изскочи смисъла.  Все някога  ще изгрее слънцето. Уви-не.  И смисъл никога, ама абсолютно никога не е имало, повярвайте ми!  Било е самозаблудата, на която се радваме перманентно,  защото тя е нашия екзод,  изход-като тоя, който евреите са намерили през Мъртво море. Екзодът е бягство-от действителността. Бива  реален и наужким, като последният е ...истинският, еволюционният. Реално бягат прокудени мислещите, бягат свестните-остават хората на „последните дни”. Остават  блонди тризначките . Остават и тарикатите, които възпитахме и отгледахме да кльопат на гърба на близките  им,  чакащи  отчаяно перманент резиденс нейде, или благоразположението на  изкукуригалата благодетелка- гръцка бабичка. И заблудените, намерили смисъл в двестата евро заплата, при убийствената действителност и  издевателствата на ежедневието, заплатено  с компромиси, тип” пет евро свирката”.
 
Остават и други, намерили екзода инсайд-в необятното, в моста между материята, скапаната действителност и вечността на духа. За тях средно положение няма. Назад е смърт, напред е  трагедия, имаща необятна и непосилна цена. Те от време на време, като се сдухат от непосилието,  се бунтуват, ако не са изгорели вътрешно и претръпнали. Но как? Като стар  опел кадет, нацепил се  в насрещното движение, фрашкано от  черни джипове.Именно като камикадзета. Те и затова катастрофите ни са  предимно такива-в насрещното. Като  индивидуални бунтове. То, какво ли струва живота, в страната на отчаянието  Не сте ли виждали стари хора, които пресичат, без да се оглеждат, като ходещи зомбита? Свикнахте ли с пешеходци-имбецили- дърти  бивши учители,  и шофьорите-самоубийци?   Аве това живот ли е? Е, колко чини този живот, че да  го пазя? Убийствено страдание,  ежедневни сметки за оцеляване,  нерешими уравнения между смърт с  приоритет лекарства или  такава, с приоритет храна.  Това не е моя живот, това бе кофти раздаване,  дайте друго. Страна ли казах одеве? Не е моя тая страна. Тя, ако е моя, ще си я препикая като куче  и ще  си я пазя. Няма да си хвърлям торбичките с боклук през терасата, няма да мразя вси и всьо. Това е страната на Бойко и  насрещното движение, на ченгетата, на  Станишев и черните джипове. На лъжата, фалша,  пунта и пластиката и на съпротивата, но като индивидуална, вътрешно ритуална  и безмозъчна- от отчаяние, саможертва. Запомнете това, момчета, бягството не може да ви освободи от липсата на смисъла,  нито да ви го даде. Не можете да избягате от себе си.   Но можете да се борите с вятърните мелници. Въпрос на осъзнаване.  И смисъл. Осъзнаването е сложно нещо, вързано с  еволюцията. Казват, че  индианците не виждали корабите на Колумб-те такова нещо не познавали и мозъците и очите им не го регистрирали..Просто го няма. Има познатото. Непознатото не съществува. Честта, достойнството не същестуват и естествено, те не са причина за колизии инсайд.
 Ако сте гледали „Залезът”, ще го разберете. Там се изпозастреляха  заради провалени  идеали.  А в съседна Сърбия министри се гръмнаха на стъпалата на Скупщината миналата година. Сръбските министри на Милошевич направиха  прецедент, който философите не могат да обяснят-човек се гърми за нещо, което няма- но много рядко за нещо, което има, но губи..За непостроените градове, за незасетите градини. Но никога за мерцедеси с шофьори. Те нищо не чинят. Не и у нас. У нас това е смисъла.
Нашите  градини ще ги построим на следващото раздаване. Или като спечелим от тотото. Баси екзода. По добре с газ и ляв волан...

 




Гласувай:
0



1. ave - Страхотен текст! Поздрави! А ...
19.12.2006 09:12
Страхотен текст! Поздрави!
А иначе изходът е навътре. Дано там да има смисъл и ако останат сили след търсенето му, да успеем да направим нещо поне за един човек...
цитирай
2. анонимен - И аз браво
19.12.2006 20:39
Хареса ми, не разбираш всичко, ама те работи - а по цял ден чета такива, дето ги разбирам 100%, ама кел файдъ
The Secretary Bird
цитирай
3. анонимен - " Стакато" стилът на ...
20.12.2006 21:05
" Стакато" стилът на автора е нещо ново и много ми хареса.Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945669
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031