Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2007 23:22 - Обичаме да знаем за новия клип за Садам.Верно?
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1747 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Помните ли отрязаната глава на руския войник който Милотинова пусна по новините ? То беше извинения, беше потрес, имаше уволнения.. Вчера  първа основната новина в прайм тайма  по БТВ и НТ беше новият запис с обесването на Садам. Направих си труда и поразгледах новинарските сайтове по света-само една две световни новинарски агенции(Скай Нюз) изобщо съобщаваха за събитието, нейде преди  прогнозата времето.
Във вчерашното предаване на Миленча се жалваха онеправдани таксиметрови шофьори. Ама не за тях ще иде реч, ами за едно моме- таксидрайвърка, което обясняаше, че вече бекшишите не биели-само „съветвали” с един два-шамара, досущ новата полиция, която не била като ланшната милиция

Всичко това не може да учуди нашего брата-европеец,  който е свикнал с битово насилие  като цигански кон с тояга..Но трябва да разграничим нещата, защото инак не може да видим за кво иде реч. Има съществена разлика между насилието и публичното показване на  насилието.  Насилието е грях, който идва откак сме станали хора.а убийството е неговата еманация. Но никога от Средновековието насам  не е било показвано публично. Дори тогава обаче, до тези времена, когато екзекуциите са били шоу, когато е идело реч  да се разкаже за него, то се е изигравало  бутафорно, например  на представление възможно най –смешно, за да му се отнеме сериозността.Публичната норма не търпи насилие-защото насилието е инстинкт, груба сила  и разруха,  а публичното пространство е миролюбиво-то е правилата, правещи живота нормален, цивилизован и предвидим. Насилието е приоритет на държавата, която така  заглажда пропуските си в нормата-и тъй като тя е силата, има за какво да го крие.С други думи , човечеството в резултат на развитието си е проумяло, че най –добре е проблемите и конфликтите да се решават по мирен път чрез преговори и дискусии. Поради това то е дадено на държавата, и  дори когато истинското насилие практически не може да бъде избегнато, неговото представяне  извън дебелите  стени на институциите й е забранено. А дискусията не допуска  насилие, защото по принцип е отказ от насилие. В нейния фундамент е допускането, че другият може да бъде различен
Но това рейтинг не прави и затова насилието нахлува в  модерните ни медии. Добре, ама инстинктите, от които разрушителните са по силни-нямат насищане и искат все повече и повече гъдели, затова отпуснатото му медийно пространство във филмите не стига. Навлиза и в пространствата на дискусията и спора, и ако е няккаква утеха-така е в целия свят. Но никъде, запомнете, никъде Биг Брадър не е масова истерия, не опустяват улици и не е обект на масов възторг. Никъде няма такова вживяване, такова надвикване, надлайване, като на входово събрание със съответното  махленско псуене и бръснарско наддумване, като в съпътстващото Брадъра предаване, или братчетата му по другите тв-разни сблъсъци, пирамиди и прочие простотии.
Проникването на насилието в пространставата за  дискусия си е стопроцентов симптом, че публичната норма отдавна се е разпаднала, сменена от пунт и пластика, от визуалност, надвикване и секси имидж., а дискусията е станала „ шоо”  Хайнрих Бьом твърдеше , че когато си отиде езикът, идва фашизма-но тогава езикът е част от единствената  медия-пресата.Телевизията е била в  зачатък.
Принципът е прост. Човек се управлява от инстинктите. Върви по пътя на най-малкото съпротивление. Никой не чете-когато може само да мига. Четенето е усилие. Телевизията възпитава масовия човек, щото е по атрактивна и не иска нищо. Той пък си иска телевизията, която се настанява в главата му-но и в  политиката,  отношенията и  заобикалящата среда.. Накрая идва някой бат Арни и разхвърля лошите..Айлбибак.



Тагове:   новия,   клип,   обичаме,


Гласувай:
0



1. анонимен - sadam
02.02.2007 18:00
zahto nemoga da go namerq toq klip vsichki vikat v google apak go nqma ssamo lajat teq smotani zaglaviq
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957326
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930