Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2007 00:14 - Кауза пердута
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2672 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2007 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Над седемдесет е, облечена в разкопчано вехто палто, обута в  светлозелени апрески от късния соц.  Всеки ден  идваше  откъм бариерата,  тътреше паянтова количка, на нея – чанта с вестници. Заставаше до  будките и се провикваше: "Вестници, искате ли вестници". Почвахме работа твърде рано сутрин и не ни беше до вестници, та масово разчитахме сетне на бабето. Винаги  словоохотлива, но без да досажда; обичаше да се оплаква-но никога лично, винаги в първо множествено,  бистреше  нещата от живота със зрелостта на препатил човек, Винаги говореше на „Вие” и връщаше до стотинка, ако не и кажеш. Обикновено си тръгваше по обед с полупразна чанта, спечелила няколко лева-колко може да изкара от двайсетина човека.. Според запознати,  зимъс у големите студове прасвала по един чай с ром на барчето, докато го  имаше, и хонорарът отивал в джобовете на бармана.
Разбира се, имаше и лоши дни, в които бабето го нямаше. Тогава всички се взирахме е и го чакахме. Появяваше се-  по бледна и леко разчорлена, тътреше количката по бавно, а  овладяната мъка в пъстрите и светли очи ги правеше по тъмни -болна бях малко..Бабата никога не продаваше вестници на странични хора; питал съм я, непроумявайки бизнесстратегията. Отговаря ми-ами ако дам на тях, може за някой от вас да няма. Това не й пречеше да взема само популярни, търсени от всички  вестници, и примерно по една бройка от  интересните за мен, та се налагаше да почета малко плява. Бореше се с живота и болестите постоянно, лицето й беше изтерзано и същевременно одухотворено. По разговорливите от нас я бяха разпитали изтънко-била хидроинженер на младини, разведена и прочие. Сега-просто една болна и стиснала живота в зъбите си пенсионерка. Изглеждаше не особено  щастлива, но  някак озарена, когато отговаряше с едно и също на въпроса "Как си?": "Благодаря на  Господ, преживяваме, бива.”Обичаше да говори със сентенции и  да разсъждава за живота. Веднъж изтърси-моята работа е  "кауза пердута," та не знам, ама то и вие не сте много по добре. Аре, аз съм ясна, ама вие сте млади, хубави и интелигентни хора, жал ми е за вас, какво става с тая държава..".
Първо се подсмихнах, защото съм скептичен относно чуждата заинтересованост, но  сетне се позамислих. Остана ми  в главата израза „кауза пердута", изникнал от детството, когато зубрех сентенции от философския речник на сестра ми. Нататък изразът ме понесе към по-съвременни употреби. При тях "кауза" се изговаря натъртено и с куха тържественост, задължително от политици с юридическо образование. И чух глас – от втълпеното ни  от медиите нервно ленвистично програмиране:
гласът на българската еврокомисарка

Както се видя и прочете, тя издържала пред депутатите от европарламента изпита по въпросите за защита на потребителите. Впечатлила представителството в Брюксел със строгата си елегантност (черен костюм, бяла блуза) и със старанието за максимална конкретност на отговорите. Един от тях бил на въпроса защо не е продължила кариерата си в медиите, където така успешно тръгнала навремето. Защото за нея членството на България в ЕС станало кауза, както сега нейна кауза е защитата на потребителите - казала. Това за каузата било повторено няколко пъти. На което евродепутатите изръкопляскали.

Разбират те от каузи.

От каузи разбира и Николай Бердяев. Спомняйки си за един съветски комисар, когото властта променяла постоянно и накрая го направила удобен за всичко, Бердяев описва новия антропологически тип на апаратчика. Той се ражда в котилото на професионалните революционери, масово се явява най-напред след руската революция, после се разпространява из Европа. Отличава се с целеустременост към първите места в държавата, която му осигурява стабилни доходи. Стои на правилни позиции,

не се съмнява във възвишения смисъл на възложената работа

- тя винаги цели всеобщо щастие. Затова я приема безрезервно като кауза, по-ценна от обикновеното и разсеяно съществуване.Често пъти е погубен, развален, безбожен човек, т.е. homo perditissimus, но знае и може всичко. По-конкретно така: Ако е комисар по здравеопазването, ще каже: "На борба срещу туберкулозата. Тя намалява производителността на труда". Като стане комисар на образованието, ще твърди: "На борба срещу неграмотността. Тя намалява производителността на труда". Отиде ли в комисариата на правосъдието, ще отстоява: "На борба срещу правонарушенията. Те намаляват производителността на труда". Че не е ли конкретно - всеобщото щастие действително зависи от производителността на труда. Разбира се, и от защитата на потребителите му.
Тази машинална борбеност за отстраняване на недъзите отличава новия антропологически тип от останалите, които от опит знаят, че всяка кауза някой ден е губеща. За яснотата на отликата помагат медиите, които, както каза един от типажа, вървят след победителите. А новият антропологически тип несъмнено побеждава.
И тук ми се явява Митето Абаджиев. Колчем си отвореше устата, винаги сяка втора дума му беше кауза.Сетне  един другар, който ми стана началник.Тропаше с юмрук по масата в ранното СДС и викаше-„Нашата кауза е да покажем, че сме най добрите." За него обаче съм писал доста-Никодем Дизма. Разбираше той от кауза, макар да се усещаше, че СДС през 99та  е кауза пердута. Мина към ББ, сетне нямаше нещо, което да не изязди и осребри. Това не е ново-гадното е, че говорът му, убедеността му


изключваше  възможността за загуба.

Гадното не е общоизвестния факт, че всяка кауза един ден е губеща. Гадното е, че такива винаги са на правилната позиция, а ние-не. Те винаги са добре и никога не губят. И няма никаква надежда , освен в  "екзистенциалния” смисъл , във факта, че  никой няма да ги запомни, както не помнят милионите шушумиги, обяздили с нахалство и послушание постове, изповядващи правилните позиции, винаги печелили от власт и  вървенето в строя. Милиони Никодем Дизмовци, излязли изпод Матрицата. А доброто, като във всяка приказка е, че тази я бях замислил и написал, когато я разказа  друг, почти същата – а аз просто си сложих моя герой, бабето ми- за начало,  за да ви предпазва от житейски илюзии,  и я бутнах тук там. Но не се чувствам плагиат, защото тази приказка я знаете отлично всички. И може да я разкаже всеки от вас. Но нямаше да си простя, ако не бях ви разказал моята...

 

 



Тагове:   кауза,


Гласувай:
0



1. roads - -
24.01.2007 00:41
Prepechat с елементи на разсъждение, а? Все пак трябва да се посочват източниците, нали така... Не всички са фенове понеже...
цитирай
2. zemaria - Да,
24.01.2007 00:50
Статията е със същото заглавие, "Кауза пердута" авторът е Димитър Денков, вестник Сега. Проблемът е, че бях написал вече тоя текст, когато се появи, но още го донагласях. Оставил съм текста на Денков в италик. Щях да затрудня и удължа текста, ако бях писал моя, вм неговия. Убийствено сходство. Просто има моменти, когато много хора мислят едно и също в даден момент...
цитирай
3. nio - На няколко пъти почвам да пиша за ...
24.01.2007 16:27
На няколко пъти почвам да пиша за обикновенните хора които дори не забелязваме,защото просто сме свикнали с присъствието им.
Мислил съм нещо със заглавие "Герои на нашето време".За хората като тази бабка,която оцелява въпреки държавата.
За кварталната гумаджийница дето работи денонощно,за кварталния нонстоп в който семейството което работи няма отпуска и почивен ден,за малката сергия за зеленчуци която храни едно друго семейство работещо от 8сутринта до 22 вечерта.
Дано някой ден ми остане повече време.
цитирай
4. анонимен - За каузата на каузата
24.01.2007 21:39
А спомняте ли си колко кухи фрази за "каузата на СДС", "каузата на синята идея", та даже "каузата на ДСБ", генерираха преди година - две "сините момчета" (по Зе)?
Барем веднъж да се бяха опитали да си преведат думата кауза на български, не за нас, които сме кауза пердута, за тях си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955972
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930