Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2007 21:35 - А ти имаш ли достатъчно мисо, глупако!
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 4237 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2007 21:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Беше през 93-94, а може и по късно.  Таблоидът 168 таман беше набрал скорост и около осми февруари половината брой беше посветен на Камата-то не бяха снимки  на цели страници,  дитирамби и прочие насирни. Звездите от това поколение си взеха своето, че и отгоре.  Помня  и други страници в начеващите Вацковци, когато Ицо взе Златната обувка- той и Петър Жеков я взе, и Г. Славков, ама такова чудо не е било, и след това години, който го закъса, вади темата, отупва я от прахоляка и пердаши.
Но не той е виновен, а медиите. Пак клише, отчасти вярно.Спортните журналя са най-тъпото племе. Що народ си изкара командировките и заплатите от това поколение- чет нямат.Закъсваш, отиваш до Испания,Англия,  правиш, репортаж-хем  разходка, хем черпят, звезди са, нали,  полезното с приятното..Нашенският Цар Футбол не ще да се равни с постиженията на другите спортове-имаме много други спортове, където сме правили пробиви с по голяма стойност,  но и дали това  лято  94 заслужаваше тази еуфория, е  хептен друга тема. Истината е, че си искахме героите, на които да дадем либоффф и които да покажат на синца, че не сме толкоз калпави.

И ся ко? Как ще го плюете ве,  ами помните ли, че преди години искахте да му правите приживе паметник пред стадион Бг армия?

 За футболиста

Няма друг  за който да са се изписали толкова дитирамби. Той наистина направи голяма кариера и се вписа към съответната отборна схема на Барса и ЦСКА, на нужното време и място.  Съответно, беше възнаграден подобаващо, макар, че като пример за професионализъм, един Балъков стоеше, по моему, по високо. Стоичков беше страхотен футболист до времето, когато се изгради като звезда. Кариерата му, обаче, има два етапа-до обувката и после. След спечелването на обувката, той, типично по нашенски, даде назад и подържаше имиджа си предимно със скандални фойерверки, досущ Марадона и Джордж Бест. Единия ту се  оправя, ту го прибират, другия се пропи... Отделни проблясъци, но като цяло щадене, междувпрочем, това си е характерно за нашенския манталитет и за цели поколения играчи.

За човека

Стоичков се разсърди на България още преди 10 години, той, бтв, постоянно се сърди някому и сетне се сдобрява.Не му дреме да нахули Кройф, Бонев, съотборници и прочие и сетнет да твърди, че са най великите. От години бомбардира периодично всеядни медии с фриволни коментари по отминали събития, чудейки се как да посъбуди позадрямал интерес към особата си. Отдавна игнорирахме спокойно факта, че звездите ни инвестират другаде и не щат да чуят за нас в плановете си за бъдещето.Даже вече не се и надигаме, когато открито ни плюят, и че чикагските газети осветляват факта, дека Стоичков не се сърдел на феновете и страната си(не е чак толкова загубен да каже така), а на някои си там личности от БСФС

 Истината е:

-Че характерът му точно отговаря на изискванията на тълпата и журналистическата простотия, която да я храни.. Тук нашата дебилна преса не се отличи съществено от испанската.

-че става едно масово объркване на  изискванията за качествата на  футболист с тези  треньор. Подавляващо мнозинство в тази държава мисли, че ако човек е пробил на някое поприще, то той става за всичко. В случая агресията, борбеността и  желанието, които изградиха звездата, нямат нищо общо с изискванията на мениджърския пост-но това беше ясно от сто години.

Има ли Стоичков характер? Е, щом е станал звезда? А може ли да си звезда в мъжки спорт и лайно в живота? Може, и още как. А може ли човек, станал  звезда, но без характер, да  успее навсякъде?

Ето този е въпросът, на който българите не могат да си отговорят.

Щото никой в нормалните страни  не си представя Марадона, Гаринча и Джордж Бест,  като национални треньори. Избират други типажи.

Мисля, че лято 94 си беше късмет-защото Пената е обикновен селски тъпанар. Гърци и чехи повториха логиката, че във футбола няма логика.
Твърдя, обаче, че прост човек, без интелект и интелигентност, ако ще да е бил супер звезда, треньор не може да стане
Ако не вервате в това, пробвайте се на някой от хфутболните мениджъри-комп варианти.Може да станеш звезда, ако в характера ти има черти за това, стигнали ти за времето и мястото, но това не значи, че си абонат за успеха и сетне. Може за после да трябват други качества-акъл, интелект и други неща.
Футболът е проста игра. Но и животът е прост. Не винаги умните и интелигентните са задължително напред, но помага. Но и прости отиват напред, в някои игри, ако са нахъсани  и  умните им носят често вода.Справедливостта е за по добрия свят.Но тряя да си в племе, за да напрайш най бързия преди десет години за учител на бойците ти.

 В края на краищата, когато момчето Стоичков започна пътя си в ЦСКА и изкара достатъчно пари да отпразнува рожденния си ден, покани съотборниците си да го отпразнуват в кръчма. Менюто ли-питат го:

Ми да има много мисо! –уточнил го с две думи той

Той ся си има мисо.. А ти, имаш ли?

 

 



Тагове:   мисо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tata - Изключително вярно е написаното от ...
12.04.2007 22:13
Изключително вярно е написаното от теб!Подкрепям напълно!
цитирай
2. анонимен - Съгласен съм в по-голямата част, но ...
13.04.2007 02:10
Съгласен съм в по-голямата част, но за Пената не мога да се сдържа и да не те репликирам. Ясно е, че не може да реши диференциално уравнение, нито да напише есе на философска тема. Но за сметка на това има невероятен усет за талантливи играчи, за тактика и за отборна психология. Бих отбелязал също и възпитанието му и изключително високите морални качества - не съм го чул да каже и една лоша дума за някого, нито пък има известен в публичното пространство пример за проява на нелоялност от негова страна.
Между другото постиженията му в треньорската професия далеч не се изчерпват със САЩ'94 за да бъдат отдадени на късмет. Има и неуспехи, разбира се. Но голям в спорта е този, който е постигнал успехи, а не онзи, който не е регистрирал неуспехи, защото такива няма.
цитирай
3. mitko69 - Ако не вервате в това, пробвайте се на някой от хфутболните мениджъри-комп варианти
13.04.2007 04:28
играеш ли такъв?
цитирай
4. mapplethorpecala - we fade to grey - fade to grey . .
13.04.2007 06:18
Un homme dans une gare desolee
Une valise a ses cotes.
Deux yeux fixes et froids -
Montre de la peur lorsqu'il
Se tourne pour se cacher.



Sent la pluie comme un ete anglais.
Comme les notes d'une chanson lointaine
Sortant de derriere d'un poster esperant



Que la vie ne fut si longue.






Deperir a gris


Deperir a gris
=================
Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.Que la vie ne fut si longue.
цитирай
5. ok3223 - След дъжд качулка
13.04.2007 06:40
Ако го беше нааписал преди 3 г.,да ти каже браво човек.А чак сега,когато и последния тъпанар разбра простата истина,че Стоичков не става за треньор.Ами ,в Чикаго,откъдето дойде,в детска футболна школа,той учеше малките деца как да ритат топка.Ако ставаше за треньор,американците щяха да го вземат.А гафовете му в САЩ и на световното във Франция се знаеха от всичките.Той си беше добър футболист.Колкото имаше ум,той му беше в краката.За треньо се иска интелект и повечко ум.А такова нещо той никога не е имал.
Така че,провала му беше предвидим и предсказуем.
цитирай
6. zari - Е, и??? Ми след мисото кво следва? - поредният дрисък, тема за нови-стари размисли...
13.04.2007 06:56
Мегазвезди в спорта, политиката, естрадата ...добавям: бездарни, кичозни, без стил, характер и поведение, пошли, грозни, нахални хвалипръцковци, които отнемат времето на талантливи и мислещи хора /Земария/ да се занимават с тези български боклуци.
цитирай
7. анонимен - zemaria ti myz li si?
13.04.2007 10:11
dryz si na dumata. Vednyz kaza 4e napuskash tozi blog i otkri dva ili tri drugi, sega pak se pojavjavash tuk.
ne stavai smeshen kato piklivite zurnalistcheta i futbolist4eta za koito pishesh.
ne se opozorjavai.
цитирай
8. zari - До анонимен
13.04.2007 12:52
Няма що, страхотен критерий за това дали авторът е мъж или не. А Вие? Под маската на грозното "анонимен"....отврат!
цитирай
9. анонимен - Прехваленият гений на Сточков е 90% ...
13.04.2007 17:17
Прехваленият гений на Сточков е 90% инвестиции, 5% колективни усилия, и 5% лична реализация. Тъп, нагъл и самовлюбен задник като всеки новозабогатял от една случайна конюнктура и обстоятелства. Знам колко нелогично звучат сравненията, но изкушението да направя такива е голямо- Георги Аспарухов- Гунди, който съм признал за единствения велик спортист и велика личност в българския футбол, оставя дирята си в родния и световния спорт с 90% лични качества, обаяние и дарби, и 10%- всичко останало.
цитирай
10. zemaria - Ще отговоря,
13.04.2007 18:36
този път, защото имам малко време. Всъщност, темата не ме интересува почти хич-отдавна съм наясно с това кое-как е в спорта, наречен футбол и в обществения му резонанс. Просто, съм по стар от Библията, както се казва, и помня като слон-предимно глупости..Писах горния пост, защото скучаех, пък и беше (внимание, ано 5-на над осемдесет на сто стар текст, писан преди пет години.(26.09.2002) Поводът тогава беше именно желанието да му направят паметник-приживе. Тогава в заключението, предложих да му се направи паметник, с дисаги през рамо и гол от кръста надолу,с позлатена левачка и пиринчени кесии. Гол-за да може да му отдадем народната си любов, пипайки кесиите-за късмет. Пиринчени-да излезе по евтино- и без туй ще лъснат. И щото има лаф, че селянинът, дори целият да е от злато, ташаците му са от пиринч. А левачката ли-ми не само, щото тя го позлати.
Ами защото - и така всъщност отговарям на въпроса защо написах този текст-опасна е каузата, стоичковщината, която е опасна част от нас, като народ. Ние сме си леви-но какви!
У нас цели поколения са като него. Самовлюбени махленски лидери, на ръба на лудостта, бъкани с бонапартитки комплекси, театралничене и имитация на въздействащи филмови персонажи, народняшки артикулации, хиперактивност, прескачане от тема в тема, желание да бъдат харесвани и изпитване на оргазъм от действително или въображаемо одобрение и харесване. Властолюбие, но откъм фасадната страна на властта - почитанието и мазненето на околните, оваците, акламациите, титли, пагони, сини лампи, огромни букви на заглавията, тълпите журналистки, маниерниченето, издаване на дребни нареждания към сиви подчинени с интонация, гаче заповядва щурм на Цариград. Имат нужда да бъдат коронясвани всеки ден. Смесица между фарс, гротеска и потресаваща пошлост. Реално провалили се със реализацията на всичко конкретно, с което са се захванали. Пълен идеен хаос и организационна немощ Непоследователни, , бягащи от и прехвърлящи отговорност след всеки провал. Тук обаче виждаме и блестяща демагогия - превръщат провала в коз - има и такива хора и трябва да им отчетем това умение, колкото и да е безполезно и дори вредно за обществото или т.нар. народ.
Но дяволът е скрит в детайла. Класически нарцис не се покрива с образа на успял отворко-мъжкар. На момчето от махалата, което е най-голямата работа и изисква да води тайфата. Към този образ прибавете всичко, което е било ценност тогава. Образът на ХС, на ББ и на останалите герои на нашето време не е само на нарциси, а са олицетворение на ценностите, които са владели Банкя, Харманли, Левуново и цяла България през годините.
Ха ся сложете до ББ един до друг почти цялото златно поколение футболисти-без един двама, за цяр. Сложете и успелите шоумени-Слави и дружина, разни други..
И ще видите, че освен незначителните разлики в интелекта, те си приличат като две капки вода. Те са мъжкари, готови са да счупят главата секиму, не бръснат нищо, те са успели с далавера, а правилата са за балъците, корупцията е далавера без тях; думите не значат нищо, но ако им го кажеш тва...Освен близоста им с бандити и групировки, чалга и задкулис и редовната близост със силните на деня –понеже са от елит от знаещите как стават нещата
Защото времето и социализма са рисували отгоре им-толкова добре, че останалото-семейна среда, багажец, прочетени книжки и прочие-са само незначителни щрихи в образа.
цитирай
11. ok3223 - Привет! zemaria
13.04.2007 23:40
Вземаш ми думите от устата.Казваш това,което винаги съм мислил и казвал за тази паплач от съвременни бай Ганьовци.А това е съвременния елит на нацията българска.За това и народа ни е на това дередже.Той ги избира,слави ги,величае ги,прекланя се,боготвори ги,до народопсихология ли е,до култура ли е,и след време...когато най-сетне,като се разбере що за стока са,но след като са го водили за носа години,започва да ги проклина и псува хорово.Но междувременно те вече са си изплели кошницата и не им дреме от никой и нищо.
Да,да,това са ББ,ХС,Ж.Ганчев,Костов и бандата му,Кобурга и ордата,Сл.Трифуновците и Чалгата,турците с тяхния Доган,разните ново излюпени професорчета и коментаторчета,дето ни учат всеки ден на акъл,цяла менажерия от герой на пещерния капитализъм(наречен преход),който се вихри в БГ.
Много се радвам,че разбиранията ни са толкова близки.Няколко бели лястовици пролет не правят,но нали все пак ни има...
Бъди здрав:ок3223
цитирай
12. анонимен - do OK3223
14.04.2007 17:41
Ne se slagai do zemaria...stil, misli..daleche zad nego si...kakva byala lystovitsa si ti...gluposti.
цитирай
13. анонимен - За слагането
15.04.2007 02:45
ТЪПАНАРЧО анонимен.Нито се се слагам,нито му се налагам.Не го познавам.Съвпадение на виждания.Ако си размърдаш мозъчето,и намериш някое мое изказване,ще видиш,че отдавна подържам тези разбирания.За разлика от анонимни нищожества,коитто не смеят и сега да си кажат името.Нещо,за нещо са гузни,или още ги е страх.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956598
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930