Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2007 21:41 - Слухи грозные, ужасные
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2072 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2007 21:44


Може би  забравянето е най-спасителната и ужасна способност , която човечеството притежава. Може би бремето на дългата памет с годините би станало непоносимо тежко и колкото по бързо го хвърлим, толкова по-добре.
Но забравянето никога не е значело прощаване." Георги Марков

-Кво става, чува ли се в Р. нещо за повишена радиация-пита ме мой познат от С. тези дни .

-Стига бе, да не сме при соца-съвсем небрежно му отвърнах аз.

-Абе тук се шушука, че румънците са отървали нещо от Черна вода-упорства той.

-Е-ее, ся няма да се връзваме на бабешки приказки-нали знаеш, ако не е суша, ще е градушка или радиация. Или и ти -„В Русия  съм, в Русия! ”

Присетих се за този разговор, когато улових случайна реплика на пейката , където бабите одумваха жувототрептущите проблеми на ежедневието

-Копърът изгоря, не стана тая година-оплака се едната бабка

-  Така беше три години след Чернобил, може да има радиация –мрачно констатира  друга леля-специалистка.

Точно по Гергьовден  през 1986 в Киев се проведе "Пробегът на мира" Валеше дъжд и колоезачите се напъваха по улиците, а нашата телевизия го излъчваше напоително. Кво ли е станало сега с тези хора? От Чернобил насам цели поколения имат едно наум, колчем се издума за авария, грижа за хората  и  съветска  власт, а що не и изобщо за големи интереси.

Затова-бум в нета . Ето какво открих в е-вестник  от 17.05(аналогично е и в Монитор)

Трима специалисти предупреждават, че пускането в експлоатация на новия реактор на атомната централа Черна вода в Румъния застрашава националната сигурност, но властите отричат тези твърдения. След проверки на чужди специалисти проектът на втори блок на централата претърпя 160 промени, а трети блок не получи лиценз.

Статията е от румънския вестник „Румъния либера”

Фактите: „АЕЦ Черна вода в Румъния е проектирана за пет реактора Канду 6 канадско производство. Засега е пуснат в експлоатация само първи блок на централата, който има инсталирана мощност от 700 мегавата и произвежда около 10 процента от електроенергията в Румъния. В началото на този месец започнаха пробите на втория реактор.

Обаче, в сайта на INSC  http://www.insc.anl.gov/cgi-bin/sql_interface?view=rx_list&country=all&type=all&status=all&plant=cernavoda

  реакторът  е със статус „Under construction”-тоест, не  е работещ, след отстранени дефекти-а спрян за реконструкция, или в процес на реконструкция.

А изпусната ли е радиация от „Черна Вода” при опитите за пускане на втори реактор?

И  тук възниква въпроса”Дали слухът в С. е ехо на тревогите в Румъния, породени от статията,  като вълна от чули-недочули, разбрали-недоразбрали, или зад него седи цензура, подобна на соца, криеща нещо опасно

Отговорът е много прост. Какъв е радиационния фон у нас? Има ли поводи за безпокойство?

Кога отговорните другари у нас ще реагират  бързо и адекватно, пресичайки слуховете. Защото когато властта нехае, идва ред на  интерпретациите,породени от реколтата от копър?

И все пак, наистина комахай няма копър. А???image

.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemaria - Така е,
25.05.2007 22:12
разбира се. Но има достатъчно рецидиви от соца, за да правим сметка на още един-нали? Радиационният фон е нормален, спор няма-ето го http://www.bnsa.bas.bg/Belene/index_bg.html
Но статията от Ромъния либера точно това пише-Черна вода е част от политическия алгоритъм
http://www.romanialibera.ro/a96060/centrala-nucleara-cernavoda-impartita-pe-algoritm-politic.htm
Изобщо не съм специалист в жанра. Но знам, че току-така камарадулите от Север няма да се откажат от втория блог, ако не е имало сериозна причина. А всяка сериозна причина в този жанр се съпровожда от..l
Аз съм сигурен, обаче, че румънските медии не биха проспали такова нещо-там нещата са доста по добре сложени от нашите-така, че това са слухове, разбира се.
Но всеки слух тръгва от недомлъвка.
цитирай
2. zemaria - Въпросът е
26.05.2007 22:32
принципен- възможно ли е политически причини, политическа целесъобразност или висши държавни интереси да направят така, щото ,примерно измервачите на радиация да отчетат нужното, а не настоящето. Да ослепеят и онемеят, водени от принципа за целесъобразността , или „пред трохата и душата ляга.”Ще кажете, това е чудовищно. Но се е случвало. Ако видим как се е развивала „гласността” през годините по отношение на радиационната безопасност, простата статистика показва, че почти нищо не се е променило през последните двайсет години. Примери-бол, последният беше преди няколко месеца.Въпросите по ядрената безопасност се смятат за висш държавен приоритет-тоест, по условие там не може да се случи нещо лошо, да се изпусне радиация и да стане гаф. Всяко съмнение се тълкува като работа срещу най-важен интерес на държавата. Току виж са изкарали, че съмнението за здравето ни е част от пъклен заговор срещу АЕЦ-а Медиите, този коректив и стожер на гражданското общество, съответно силно подчинени на властта, също не проявяват активност по такива теми-защото фокусът на интереса им отдавна е преместен от служене на хората към служене на силните за деня.Тук паролата е „ да не плашим хората”. Така и така ще мине, радиацията ще се отече-има ли смисъл. Всъщност, под хуманната грижа за спокойствието на хората, се крие нещо супер банално-запазване на постовете и келепира на тези, които трябва да отговарят за това. Цената е здравето на хората. Статията в „Романия Либера” го потвърждава-в Констанца случаите на рак са скочили многократно. За целта ,освен висшите държавни интереси-които, забележете, винаги са увредени от гласността-се прибавя „грижа за хората” и тясната специфика, необходима за разобличаване на популяризираното баламосване Така в България заразни болести по животните, примерно, не избухват, или ако избухват, са безобидни, лесно и бързо овладяни и всички рапортуват по комсомолски за перфектно свършена работа. Ядрените аварии-също. Всеки глас на специалист, на съвестен и честен човек се смята за глас на обиден, неудовлетворен и неоценен наш служител,който си говори така, щото има да си връща за уволнението, или за нещо друго. Да си припомним примера със следователите ,дръзнали да извадят проблемите на следствието, или каквито и да е „проговорили” извътре. Тяхната съдба в тази държава е три дена медиен интерес, формални разследвания отгоре, свършващи с обяснението ,че засегнатия има личен интерес, неглижиране на твърденията и постепенно затихване.
Така тези институции се борят срещу всичко, което им разваля рахата и статуквото. Те изобщо са се променили доста съмнително от миналото. Партийно бюрократичния подход на кадруване в такива институции, боравещи с власт или огромни държавни капиталови потоци, съвсем естествено отвява всички можещи и поставя на тяхно място некадърници. А те често причиняват само едно...
Ситуацията в Румъния, по отношенията на горното изобщо не е кой-знае колко по различна
цитирай
3. анонимен - xYyBdbcEZYPxnzKscYt
03.07.2011 07:24
None can doubt the veracity of this atlrice.
цитирай
4. анонимен - ytmrXNnHzVni
03.07.2011 11:23
SviOJ3 <a href="http://oifvhehelgsw.com/">oifvhehelgsw</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4950105
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930