Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2007 19:45 - Изборни политерати
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2177 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2007 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Голямо нещо сей случило на тези избори. Не гласували хората. Мразели и искали да наказват наред политическата класа. Станало е нещо фатално. Цяла седмица ни промиват ушите с тези политерати-политически клишета.
И все пак, нека се запитаме:
Кой какви задачи гони  на  евроизборите? Партийните централи-имиджови.За това, тези избори бяха съпроводени от рядко вяла и неразбираема кампания. И така, куцо, кьораво и сакато разбра, че не е нужно да се ходи да се гласува.
Протестният вот, като най мощна мотивация за гласуването, не можа да задейства, защото целта се оказа скрита в евробункер. Нали помните какво ви обяснявах 2005та-вотовете у нас са мотивирани  или от желание да накажем някой, или от страх от някой
На туй отгоре се насложиха още няколко фактора- масови антиевропейски настроения, "ще ги избирам да се гушат", дъжда, кал, лапавица и прочие. Вече минаха пет месеца от нещото, което ви обяснявах  когато избираха Първанов-бай Стамат избра Първанов, да види как туй чудо ЕС ще му оправи тотото. Вече пети месец, обаче, евроджакпотът не пада.Само увеличиха цената на фишчето.
Просто избирателят не виждаше пряка връзка между акта на гласуването и подобряването на собственото дередже. То такава и няма. Има, но е толкова далечна, колкото утрешна печалба от тотото. А и пропагандният ресурс на партиите даже не се задейства достатъчно-все пак, това е доста скъпо начинание.
Рационалното действие беше негласуването. А ирационалното-да си направиш зора да отидеш до урните.
Кои са ирационалните избиратели, чии симпатизанти са:победителите-точно в реда, в който се класираха.
Имиджови задачи решавахаше БСП-много сме, силни сме, въпреки че се раздираме, ГЕРБ-ние сме номер едно и НДСВ-не сме умрели.
Единствената партия, която имаше друга задача, на кило кръв и метър кожа , бе именно ДПС. Ако, както твърдят другарите атакисти, ДПС е троянския клон на Турция, то те трябваше да вкарат максимално много бойци в коня. Истината е, че ДПС бе максимално мотивирана именно заради простотията, наречена уседналост. Тук има няколко подробности:
-в хода на изборите се видя блестящото организационно ниво на партията ДПС. За никого не е тайна и не заслужава дори коментар мотивацията на избирателите им. Важна е мотивацията на Башът от Централата- а тя е суперимиджова-да им натрием носа!
- аз съм  съвсем склонен  да подкрепя агент Бор в твърдението му, че ДПС е контролирало вота на хората си до последния момент. На тях точно първото място не им трябваше-първото място щеше да насочи отгоре им само гръмотевици. И те отстъпиха, но чисто символично.
Тук, както и на президентските избори с вота на Първанов, се наблюдава интересен феномен-победителят взема точно колкото му трябва. Значи, целият изборен процес се менаджира и контролира. Имаме качествено нов подход към изборите-тактики за деня.
Това означава мощна маса, готова да отреагира и друга, готова да ги контролира.
Как, това е интересния въпрос ! Агент Бор твърди, че чрез класациите по радиото-чушки!.
Такъв контрол може да се осъществи само чрез много тясна и близка връзка със социолозите, разположени да анкетират гласувалите, или по начини, описани при Алеко. С пари, много пари и влияние.
Интересното е, че новата организация, по която подхождат партиите на изборите, отрежда ролята на избирателя като стока, а на партийните активисти-на надзиратели, на социолозите-като пропагандни зози. Имаме вече политически изборен бизнес план.
На тези хора трябва да се плаща-как, е по интересното-с облаги от властта,  и ..пак с пари. А парите-от обръчите...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsbotev - Чушки
29.05.2007 00:47
Това, което пишеш е вярно, ако не се отчита това по-долу:
http://tsbotev.blog.bg/viewpost.php?id=61251
http://tsbotev.blog.bg/viewpost.php?id=71591
Помисли си как стана, че Доган се уплаши, че е първи и започна да вика: "Аз не съм готов да съм първи". Това беше сигнала да се "оправи" резултата. Не знам защо не го вярвате това.
Друг е въпросът, че СДС и ДСБ влизаха, а НДСВ - не.
цитирай
2. patilan - @zemaria
29.05.2007 09:24
Много голямо впечатление ми направи сентенцията до която стигна - 'ролята на избирателя като стока' . От доста време ми убягваше и неуспешно гравитирах около дефинирането на този проблем.... но от напълно различен ъгъл.

Имахме си протести на таксиметрови шофьори, а исканията - директно свързани с пари. А Повода беше убииство на техен колега - Луда работа. Твой близък е убит а ти отиваш да протестираш за пари. Не за по добри закони, по-голям контрол, по ефективно прилагане на закони, по-спокойна и безопасна държава, а за пари.
Кой в този случай се принизява до стока?

Пенсионерите протестират и те постоянно, отново за пари. Въпреки че нямам представа как се живее с такава пенсия, проблемът има по-дълбоки измерения.

Ако направим една сметка какво са направили тези пенсионерчета мизерни, ще се окаже че няма смисъл да бъдат съжалявани:
1. Цял живот са живели на кредит. Резултатът е 11 милиарда дълг, който нашето, работещото поколение изплащаме.
2. Същите тези работещи напълно субсидираме и мизерното им съществуване под формата на пенсии, просто защото техните пенсии са изчезнали по някакъв начин. И вместо да разберът как, къде и защо са изчезнали, те упорито поддържат партията която директно е виновна за окяаното им състояние. Айнщаин е бил истински гении, първо за Теорията за относителността, и второ за тази непреходна и общовалидна дефиниция на глупостта, а именно - "Склонността на хората да извършват една и съща грешка, отново и отново с надеждата за различен резултат!"
Те не виждат че пенсиите им идват от работещите, не изискват повече инвестиции, по добри условия за работещи, развитие на икономиката, стимулиране на младите. Напълно са неспособни да мислят на ниво общество или нация. Те просто искат пари и пари.
Кой в този случай се принизява до стока?
3. Като цяло в обществото е наложена идеята че проблемите идват от липса на пари и от бедност.
Каква е тази невменяемост, каква е тази глупост?
Парите са продукт, следствие от ефективна и целенасочена дейност, нищо повече!
цитирай
3. viovioi - ))
29.05.2007 10:09
снощи по господари на ефира точно това осмиваха, избирателя-стока.Всички в едно населено място незнаеха за какво са изборите, но отиваха да гласуват за забележете N14, други пък роми в гр.Лом чакаха някакви"ръководители" да дойдат да им дадат по 5 лв и влизат да гласуват.
цитирай
4. zari - Като отпушена дамаджана и ферментирало вино сме
30.05.2007 04:22
от 1989 г. насам. Една говорилня, псуване, оплакване, надприказване, анализиране-кога приблизително точно, кога невярно, а дните се каканижат, ние вървим оклюмали към последния си земен ден, умирайки всеки ден по малко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956293
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930