Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2007 20:47 - Айде ве, Сидеров, идвай!
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2328 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2007 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Отдавна  изпитвам непоносимост към простотията. Айде стига и гечмиш олсун, дето се вика, чок татсъз бир шей, ама трябва и малко отговорност да има в обществените работи , за които синца  претендират акъл да дават. Защото простотията е  войнствена, напориста и държи да се произнесе по всеки въпрос. Така пише и в диагнозата-изпепеляваща социална активност, тип „на всяко гърне похлупак”. Пише и  още, че мисленето  им не подлежи на рационални аргументи, изводите са готови  преди напъните на  мисълта. Така, че надежда за превъзпитание-забравете. Нищо не помага, губя си времето. Май трябва да опрем до единственото средство

„Бой, нихната мама”.

Това е модерно. Класиката е модерна, нали така. Миналото в нас, тъмната ни страна. Но тогава, биейки, по какво ще се отличаваме от простотията, а? Затова се налага да обясняваме.

„Бой, нихната мама” е любим рефрен на много хора, чието възпитание е останало в миналото. Някъде при липсващия баща, при ожесточените и озлобени от живота родители. При скудоумното възпитание по домове,  пионерски отряди и лагери, при сказките за Павлик Морозов.

И в демокрацията бият-е любимият им аргумент. Вярно,  бият.  Не само бият, но и убиват-гледайте „Риалити” канал. Но кога?

Как кога-когато не изпълняват разпорежданията на полицията, ще кажете. И още-когато правят нещо незаконно

Всяко струпване на много хора е тълпа. На нея  не е нужно да иска разрешение за съществуването си. Пример за такава е футболна агитка, мач, концерт и прочие. Не се бие всяка тълпа. И коя се бие? Тази, която се държи лошо,ще кажете. Според кого? Как според кого-според полицията? Аха, значи те преценяват. Те, ами, кой друг…Ми те тогава могат да бият която си искат тълпа. Така и правят. У нас. Там е разликата. Бият, когото си искат и както си искат.Бият по футболни мачове, по протести на природозащитници, бият миньори, бият пенсионери, трупясват на пода  летовници по морето, хора по кръчми, хора пред къщите си, но примерно не бият таксиджии, не бият пияни английски фенове, вандали, опустошаващи джипове пред НС и т.н. На трети март всяка година  имаше безброй поводи за бой на митингите на Атака. Имаше явни провокации от атакисти над полицаи. Но полицията не би никого, слава Богу.

 Изборът е техен.

Но коя е  тънката линия, деляща беззаконие и произвол от спазването на законност?

Чакайте, чакайте, не е същото-едно е граждански протест, едно е тълпа. И ние знаем нещо за демокрацията. Когато протестът е разрешен, те не бият-само ако не е... Ами ако кметът е пиян ? Как така, вие сега.. Ами така. Написвате в Гугъл кмет, Гълъбово-и всичко ви става ясно.Колко пъти ,какво, що.  Администрацията  е отказала да се произнесе. Въпреки закона за отговорността на държавата. Тя по принцип е такава-бяга от отговорност. Но инак одобрява протеста, само нали така, не е това начина. И така протестът става незаконен, но не по вина на протестиращите, а на държавата в лицето  на кмета. И пак бой. .  

Така полицията може да бие всяка тълпа, всяко струпване на хора. Може да окървави всеки граждански протест и така да го дискредитира-колко му е един-двама униформени  биячи да заявят, че някой от тълпата ги гледал лошо, обиждал ги. Или  някой ги бочнал с байряче-върви доказвай. В момента всеки редови  полицай може да ви стъжни живота. Всеки ден може да получавате по пощата фиш за неправилно паркиране- а вие си  доказвайте, че не сте били там. Или да ви спира по няколко пъти на ден и да ви дрънка с по 50 лв-все нещо ще се  намери. Законът позволява всичко това. Когато самият закон предоставя на едно силово ведомство да решава кое е мирна  тълпа, кое е  граждански протест,  и кой протест е законен,  изцяло мирен, и  кой не е. Кой гледа лошо и кой гледа благо.

Затова в  другите държави субективизмът се свежда до минимум. Защото е ясно, че винаги силният иска да злоупотреби. Да си присвоява повече права, повече власт. Може с политически цели да спретне мероприятие с бой,  или да си притрае при явни нарушения на обществения ред-министърът решава. Защото у нас администрацията по правило бяга от отговорност и решенията се прехвърлят нагоре. Най-нагоре, където се решават по целесъобразност. Но това не е демокрация, това е нещо друго-вижте Русия.

Там, на Запад,  всичко се снима и  в колите  им има камери. В арестите –също. Има силно гражданско общество, граждански организации, следящи за правата на хората  и специални законови поправки, непозволяващи на  силния да бие и убива когато му се ще и  да се прави на Рамбо. Има и преса, която би разнищила всяка такава рамбовщина тип "спъна се и  се удари сам". Преса, която служи на хората, слабите, имащи едната публичност за защита. Има жестоки разследвания до дупка и няма как да"прикрием нашите момчета от кастова солидарност" Всяко безпричинно и показно агресивно поведение от страна на хората, ползващи се със специални привилегии, статут  и заплати, осигурени им от нас и закона , се изважда на общественото вимание и дисекция. За да не се повтаря. .

У нас хватката е желязна. Държавата, в лицето на кметовете,  може да даде или да не даде разрешение за какъв да е протест.. Кеф й е да даде-може да бием, но може и да не бием. Ами ако има опасност от разширяване на стачната вълна? Ако се дигнат пак лекари, учители, миньори и транспортни работници и сме напрвили тревожна констатация на високо ниво? Тогава боят е сигурен. На масата, обаче,  това не прави впечатление-даже тайно се акламира.  Ред тряя да има, като вариант на „бой, нихната мама”. Простотията  тихо ръкопляска и с готовност вярва на разказа на силния  и така окуражава още повече биячите. И пресата, общо взето-мълчи страхливо. Ярките и силни пера се спотайват. Всъщност, кому служи пресата? Как кому-на статуквото.  Че и тъпи, гримирани журналистки, като една овца от Новинар поддакват-нарушавали й правата с протестите. Не, те овцете в тая държава чет нямат…Че и за права реват. Кви права ма, овцо, правото на гражданин влече и отговорности...

Искам обезщетенията , обаче, след такива акции да не ги плащаме всички, а тези, които са виновни-министърът, който пое цялата отговорност , правителството, което дава интифата  и селския шериф.
И такива които ги подкрепят- новите лумпени и  техните медии, и така им дават криле....

Айде ве, Сидеров, докога ще чакаме! Идвай да свършва.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mom4eto2 - :-))
06.07.2007 21:12
Ми айде ве!... Чакаме все някой да дойде,а може би да слезе от небето,и да ни оправи. Виж как на маса всички я чаткаме политиката,а като дойде време дори не гласуваме... И понеже явно това си заслужаваме,наистина идват някакви си и ни оправят,ама не положението,ами ни оправят в библейския смисъл...
цитирай
2. анонимен - автора. автора
07.07.2007 12:01
браво на автора!
цитирай
3. alexanderkolev - Много хубаво посланиe
09.07.2007 00:23
Добре е казано и за избирателността в прилагането на правилата (един от главните инструменти за сплашване), и за изконния български страх от властта (изчезва само щом яко огладнеем, като през зимите на 1990-91 и 1996-97), и за слугинската преса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945819
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031