Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2007 21:35 - За Стависки, Димитров и племето
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3454 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2007 09:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нейде около Коледа започват редовните банкети. На един такъв, лидерът на управляващата партия в град Хикс,  се нашморцва порядъчно. Няма лошо, нали за това са се събрали. Лошото идва по късно, когато веселбата свършва и синца си разотиват. Най близките му съратници се разбили по двойки, тройки и  четворки и си хванали пътя, а лидерът се метнал на служебната лада, както всеки път. Превъртял гумите й с мръсна газ, избегнал натресването в предна кола, ръгнал задната скорост  с трясък и качил ладата на тротоара,  спирайки с писък  на сантиметри от витрината на магазин. Сетне пак ряз, първа и…се разтворил в мъглата. Единственият свидетел на ставащото са сенките на  хваналите се под ручка  и отдалечаващи се с  весела глъч негови първи  дружки(хора с висок обществен статус, юристи, междувпр) и неговият опонент-т.н вътрешно-партийна опозиция.”Опозиция сме, но и той е човек, притесних се за него, улиците бяха пълни с хора-коментирал сетне Мариян Димитров(така се казва шеметът, както у нас наричат донкихотовците)"Да няма пари за такси-щях да му дам, въпреки, че съм безработен(с три висши) а той сучи от сума бордове." Димитров взел такси да го догони и да се увери, че се е прибрал, таксито стигнало до блока на лидера, но  него го нямало. Шеметът звъннал на Кат.” Така и така водач на този и този автомобил е употребил алкохол, издирете го, да не стане нещо.”

И тук оставям на фантазията ви да нареди сетне фактите във въпросната нощ . Ще ви помогна само с това, че все пак, най- накрая, полицаите направили акт на лидера. Как и след колко  време, какви телефони са се въртели, кой е пристигнал и до кого се е стигнало-оставям на вашето въображение и познаване на бг действителност. „Беше изпил минимум 6-7ракии, за цялата нощ, а му отчетоха кръвна проба 1.27, а дрегерът беше спрял на 1.67 часове след  ставането от масата.”-спомня си Димитров.

Ха сега познайте какво се е случило сетне. Съдът, на закрито заседание  осъди Иванов 3 месеца да не сяда зад волана и на практика му върнаха веднага книжката, а, верно,  плати  и 500 лв. глоба. Познайте на чия страна бяха обществените симпатии в дискусиите след станалото? Димитров беше нарочен за  враг с партиен билет, изключен от партията и днес разнася закуски по магазините. Иванов-е, Иванов си е на мястото и всичко си е по старому.

Разказвам тази история, защото тя е изключително показателна, с оглед на днешната дискусия около драмата със Стависки. „Да го обесим, не, да го разпънем”-твърдят едни. Аргументите им звучат  разумно. Този човек се е чувствал недосегаем, спирали са го постоянно полицаи-виж интервюто му в Космополитън, препечатано от Монитор.Обичал е рисковете, екстремното. Така е и карал мощния си танк. Поркал е. Всичко това,  заедно, закономерно   е довело до… не оставяйки шанс да оживеят невинни младежи

 „Човек е, всекиму се случва”-твърдят феновете. „Направил е толкова за Бг, че трябва да му е простено. Дал е на обществото гордост. Откъде е тази злоба към известните?”

Двете крайни позиции са ми доста интересни. Всъщност, виновните сме ние.

Ще се помъча да го обясня с думи прости. Да, известните у нас не се чувстват отговорни. Най-простото следствие на славата е, че тя задължава. Известните у нас приемат меда, но колчем се касае за задължения, пищят като ощипани. Не може да не се съобразяваш с известността и нейните обязаности. .Не може да правиш глупави и нелицеприятни неща, за които утре ще пишат. Елитът у нас иска да консумира само благата, но не приема задълженията и на това се дължат и тиражите на жълтите вестници и предавания. Сещаш се да си купиш маркови цайси, кола и прочие, които се изискват за статута ти, но не се сещаш, че на публични места трябва да си за пример, съобразявайки се с публичната норма.

Защото ние така позволяваме, създавайки си фалшиви публични норми.. Нормално е Бат Бойко да върти гуми и да пришпорва мощен джип с тъмни стъкла срещу движението- и това да не прави впечатление никому. Нормално е лимузини с ВИП номера да изблъскват от платното други, да не се съобразяват с правилата. Нормално е известните и овластените да не ги санкционират А не беше така по-рано. Помня, че като пътувах служебно, шофьорът ни постоянно се оплакваше, че познават колата и го спукват от актове полицаи- натегачи. Само, че това беше в началото и умря с Прехода. Известните у нас  вече минават с автографи. И катастрофират след 500 метра ..Това е крайният  резултат от победилите ни общи ценности, от наложилата се визия. Не може да се сърдим на никому, че докарахме нещата сержантът от града на Благоев да стреля срещу футболистът Стойчо Стоилов с вика „Мри, мутро”

Но от мен едно да знаете. Човек си личи и в малкото. Първият принцип на Хермес Трисмегист-„Каквото горе-такова и долу”. В най-малкия детайл. Не може някой, който не спазва дребното, касаещо общото, да очакваш да спазва и едрото. Интересният въпрос е, че всяка слава трябва, и е, резултат от някакво върховно, над възможностите на другите себеотричане, а всяка привилегия-егоизъм. А двете са взаимно изключващи се. Но понеже лесното винаги е за предпочитане, всяка слава опива. Толкоз за известните.

Сега за нас.Ние смятаме за нормално те да са над нас. Позволяваме им привилегии, от които те сетне се провалят и им гледаме сеира, шумно оплювайки ги. Така хем им отнемаме  правото и те  да са хора, но и  и задължението и те да спазват общите ни правила.И така ги убиваме. Ние и децата си така възпитаваме.А различните оплюваме.

Защото сме тъпо, робско  племе. В едното си подавляващо  мнозинство...






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alison - Много пак ...слова...
07.08.2007 22:41
...чета ги...не ми се пише...
...но ме жегна с изреченито в края:
"Ние и децата си възпитаваме така."
Не мога да отрека ,че в голяма степен е вярно за българина(и родител ,и учител)...вярно ,уви!
цитирай
2. ady - Нямам какво да добавя
07.08.2007 22:43
поздравления за постинга!
цитирай
3. анонимен - Koi sme nie da sadim ?
07.08.2007 22:50
Не мога да давам крайно мнение по въпроса, защото нямам това право. Надявам се следствието и правосъдието да свършат своята работа, въпреки че както личи, не може много да се вярва. Не оправдавам М.Ставийски, нито смятам, че може да се случи на всеки, въпреки че мнозина са хората като него, но всеки знае, че сам носи последствията си, както и М.Ставийски го е знаел. Считам, че той трябва да си получи заслуженото. Все пак защо хората така се обръщат със злоба към него, надали му е леко, надали е лесно да живееш с мисълта, че си погубил човешки живот. Каквото и възмездие да има, то няма да върне Петър и все пак трябва да има такова според законите, остава и неговата смърт на съвестта на Максим. Единствено се чудя защо толкова много хора са готови да го нападат толкова жестоко, защото има хора сякаш са насочили цялата си злоба срещу този човек. Дано има справедливост, но дано и се научим винаги да гледаме от всички гледни точки, без да съдим хората, защото и ние не сме безгрешни, нека това не звучи като оправдание...
цитирай
4. tishinaaa - Ние смятаме за нормално те да са над нас.
07.08.2007 23:41
Не съм съгласна.
Хич не ми дреме за помазани. Ако знаете в каква локва се въртят, радвам се, че съм човек от народа. Изяждат се живи, смърди, че не се дъши. Тях ли да смятам, че са повече от мен или детето ми?
И съвсем са различни умни, образовани хора, които просто нямат шанс да карат след чашка. Тук правя дълбок реверанс. Те са бъдещето, а не пийнали медалисти, хомосексуални бащи и селиконови безмозъчни.
Мисля, че Максим се позабрави.
Грозно е.



цитирай
5. анонимен - Приятелю,
08.08.2007 00:56
Две думи. Съгалесн съм с "as above, so below". Но оттам нататък за всеки един от нас е различно.
Максим ще си тегли последствията, както и всеки един от нас - с деца или без. Не възпявай тоталитаризма - аз лично имам тежки спомени от него. И нека повече разчитаме на собствената си съвест. Ако я имаме:)))) А държавата - по-точно - ръководните длъжности в държавата - са отдавна иззети от едни динозавъри:))))))
цитирай
6. анонимен - @3
08.08.2007 01:29
Кои сме ние да садим? Нито сме градинари, нито сме овощари.
цитирай
7. анонимен - kakva prosta tishinaaa! ama k...
08.08.2007 02:18
kakva prosta tishinaaa!
ama kakva da e tishinata,osven prosta!sempla i "pravdivo "-spravedliva"

zaradi takiva kato tishina amerikanskata yuridicheska philosophia izobreti kategoriata"GNUSNA SPRAVEDLIVOST"
цитирай
8. dantonov - Съгласен съм с постинга. Добре н...
09.08.2007 08:49
Съгласен съм с постинга. Добре написано. Само една забележка, все пак надеждата ни е в децата. Смятам, че все по-малко от децата се поддават на такъв род възпитание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955297
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930