Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2007 23:19 - Аве кви са тия, бе!
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2905 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2007 18:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На публичния мегдан секи път се върти един и същ филм, че чак да се попиташ, дали не са те замразили през тези години. И всеки път да се чудиш, възможно ли е  тия да не са си взели поука от предишните? А те - от по-предишните?
После виждаш историческото заглавие на "Капитал" - "Атаката на щрауса" и под снимката "Чужденците пак обидиха Р П" - и всичко си идва на местата. Та се сетих за едногова, който почна като беден инженер от "Найден Киров" и аз агитирах да него-грях ми е на душата, който беше напрайл реплика, заради това, че от Брюксел могат да обявят сделката му  за магистрала "Тракия" за далавера  и ЕС да си искат обратно заема.  Репликата на юнака беше от юнашкия епос: "К`ви са тия? Ще им върнем парите, голяма работа, не са единствената банка на този свят..."
За подобно поведение има безброй прецеденти в най-новата ни история, до един свършили с фалит..
По време на Жан министър на икономиката беше Румен Гечев. Комунистите го зовяха "другаря с милиардите", защото той само това говореше - "От тия ще взема милиард, от ония - два..." Когато под неговото мъдро ръководство икономиката се срина и трябваше да се въвежда валутен борд с пари на МВФ Гечев каза точно тва- "К`ви са тия, бе? Че аз с тях за по-малко от два милиарда няма и да приказвам..."
Или, когато американският посланик ни се скара за хавите с прокуратурата по Филчево, та един охранен бабанко-прокурор се орепчи "Аве кви са тия вее...
Божее, примерите с "Аве кви са тия"-са толкова много, че, няя ми стигнат знаците. То не бяха царските критици, то не бяха прокурорските, то не бяха Р. Петковските, то не бяха на съдебната система..Винаги за най-забатачените неща и отрасли в Радината точно виновните  са реагирали с тва:" Кви са тия ве, дето ще ни кажат!"
Никой не ни е карал насила да влизаме в Европа. Или да се опитваме да станем цивилизован страна..
На Румен Гечев никой никога не даде никакви пари, а неговият премиер Жан Виденов беше добре приет само във Виетнам, Китай и Русия. Защото МВФ не са "тия" и не Гечев е онзи, който ще им диктува какво да правят. Когато една страна е опряла до МВФ, това означава, че е съдрала икономиката си до такава степен, че никоя банка няма да й даде кредит за измъкване. И МВФ е просто международният спасителен пояс за такива случаи. Да не би си съдрал икономиката, не би се молил за валутен борд.
По аналогични причини Церовски не можеше да казва "К`ви сте вие, бе?" на Европейската банка за развитие. Тя съществува, за да помага на бедни кандидати за членство в ЕС - т.е. на такива страни, които единствено по причина липса на собствен капацитет, знания и умения, са бедни. Инак имат ресурси и с помощ от знаещите навън могат да решат да престанат да са бедни. Затова банката дава кредити с ниска лихва, силно под пазарното ниво. Разликата я доплаща благочестивият европейски данъкоплатец, господ да го поживи.
Когато точно тази банка се притесни това означава две неща: първо, че реципиентът е решил да продължи да прави онези неща, които го поддържат в състояние на бедност и простотия, и няма смисъл да му се помага; второ, парите се връщат с търговската, не с ниската лихва. А за всички останали световни институции
това е сигнал: тия не стават. Безнадежден случай
В случая - ние, които плащаме от данъците си заплатата, апартаментите и приумиците на Церовски. И горите на Симеон, и апартаментите на Свинаров, хотелите на Велчев, палатите на оная пасяща двукопитна, която командваше екологията. И джиповете.
 Защото това, което стаа в полицията, прокуратурата и съдилищата в кочинката ни вече е обща болка. И за нея си има само един цяр-шутове в дирника!
Това са наистина елементарни неща и наистина управляващите трябваше да са ги понаучили, на каквото и училище да са ходили като малки. Очевидно обаче винаги се намира по някой, който няма програма за учене в мозъка си. На онова място в кората на мозъка, където другите хора имат софтуеър за учене, тия екземпляри имат софтуеър за наглост и липса на елементарно възпитание.
Търсят се можещи политици и такива, които могат да решават нещата-но няма. Има помпане на мускули и труд върху развитие на дискурса "К`ъв си ти, бе?" Това особено се случва в края на мандата - т.е. преди изпадането на съответния дискурсант на трудовата борса. Очевидно в някои случаи липсата на мозък води до изчезване дори на елементарния инстинкт за самосъхранение; но да оставим тази тема на писохолози, социолози, и сякакви всичколози
По материал на Дайнов




Гласувай:
0



1. alexanderkolev - Много добре написано, градски! ...
13.08.2007 05:52
Много добре написано, градски! Хареса ми и това, че не намесваш Злодея този път.:-) За съжаление обаче виновниците едва ли ще изпаднат до трудовата борса след края на мандата си. Подсигурили са се. Те това и правят цял мандат – подсигуряват себе си и децата и внуците си...
Всичко хубаво!

цитирай
2. viovioi - *
13.08.2007 11:08
Да, много добре написано! Но политическата класа е късогледа и с къса памет.И ако някой си е направил криво сметката да точи еврофондовете със същата лекота както източи банките и направи приватизацията то както казваш жална му майка.И понеже управляващите усещат че там няма да е така лесно виждаме какво става.Политически и икономически хаос.Но какво е това нагло и подозрително спокойствие у управляващите. Да не някой гуру да им е направил нещо?
цитирай
3. patilan - Кви са тия!!
13.08.2007 12:00
Тия са елитът, най-доброто от тези които управляват.
цитирай
4. korupciqvidin - Петиция до Главния прокурор г-н ...
13.08.2007 17:25
Петиция до Главния прокурор г-н Борис Велчев
http://korupciqvidin.blog.bg/viewpost.php?id=99960
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955634
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930