Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2007 20:55 - За махалото на Фуко и за учителите
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 7350 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2007 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Знаете ли как изглежда държава, която  изпитва затруднения от бюджетно естество.

Румъния през Чаушеско. Диктаторът беше наложил драстични ограничения на всички разходи, за да изплати външния дълг на Румъния. Режим на тока. Държавната телевизия  предава само два часа. Румънците масово нахлуваха в крайдунавските градове, за да си купуват изчезналите стоки от първа необходимост.

България през Луканово. България по Жанвиденово, зимата.

В такива времена служебни коли и мерцедеси не се купуват. Нови чиновници не се назначават. Не се строят обществени сгради. Примерите за пестеливост са очевидни за всички и най-вече от  страна на държавата,  до последния чиновник и гражданин.Защото ги изпитват на гърба си.

Така ли е България, член на ЕС през 2007?

А сещате ли се откога датират учителските стачки. Ще ви припомня, че от 2005 те са горе-долу на шест месеца. Още тогава се заговори за тези т.н дълбоки реформи, за диференцирани заплащания и прочие. Можете да проверите архивите на вестници  и медии.

 Остава да си  отговорите-защо това досега не стана? Какво от набелязанато е факт? А какво от договореното, обещаното. Явно-не много,  защото през 2006 отново имаше дълги и тежки учителски протести.
 А с колко милиарда бюджетен излишък приключи 2005та година! Не ви ли  писна да четете цели три поредни години, откак Станишев е на власт, едно и също по отношение на "реформи в образованието" и как няма пари за учителите. Какви дълбоки проблеми имало в самото образование!
 А с колко милиарда бюджетен излишък приключи  следващата 2006та година!
Очевидно е, че администрацията на ръководеното от Станишев правителство не е в състояние да проведе каквито и да е реформи-не само в образованието- и вината за това не е в учителите.

Същото беше и при Жан Виденов, за което заплатихме всички висока цена.
Но какъв е този финансов министър, който прави такъв бюджет, в който отделя такива средства за образование, въпреки ежегодните стачки в отрасъла?  Ми същият, който отделя накрая милиардите за излишъци, които пък да се разпределят при нашите хора.
Имали за приоритет образованието, -глупости-имали са и и имат  за приоритет излишъците! Ама не от тази, от 2008ма ще бъде приоритет, сега потърпете!

 През същото това време бюджетните служители са 53 хиляди повече, създадени са нови и безсмислени агенции, администрацията харчи без никакво стискане -коли, консумативи, екстри!  Хотелите, построени по моретата със съмнителни капитали, зад които често седят политици и държавни чиновници, са стена до стена, а заплатите на увеличаващата се армия от силовите ведомства и охранители са с четири цифри, за големите звезди.
Кой ли не се произнесе през тези дни за това образование- и нищо не мърда там ни на педя. И учителите пак си стачкуват, и пак са на мизерни залати. Триста лева през Костово бяха нещо прилично, макар и малко, през времето на Сакса станаха нещо неприлично, унизително, а днес са нещо смешно и  мизерно.
Да, добре-нека има реформи. Определете им таван 1000 лева и тогава изисквайте-ако можете да формулирате кво. И което е по интересното-ако имате администрация, която да го следи.

В цялата работа, обаче, лъсва един опасен  и мръсен рефлекс на неспособната да се справи с проблемите  власт- опитът за противопоставяне на едни групи от обществото на други. Разбира се, това има дълбоки корени, върху които си струва да се замислим.

Нашето общество никога не се е отличавало с високи нива на социално сцеплепление между отделните му компоненти. За нас е по-скоро типично( и винаги е било) необикновено ниското ниво на обществено сцепление-всички знаете поговорката "орташката кобила кучета я яли" . Какво означава това ли-ами отсъствие на солидарност между класите, отсъствие на солидарност между поколенията, между отделните структурни обществени компоненти.    Ниските пенсии и заплати към излишните-учители, здравеопазване, социално слаби, инвалиди  и бедни, са символ на същото това отсъствие на солидарност между обществените компоненти. Появяват се шокиращи репортажи за домове на инвалиди и изоставени деца по световните медии. Въпросът е, че това е характерно и  става винаги, когато една или няколко социални групи са  подложена стресово на социално-политическа промяна, или на някакво друго бедствие. Първото, което групата е жертва  е солидарността между компонентите си или иначе казано, обществото прави крачка назад, към едни по-архаични типове солидарност, за да оцелее, или оцелява на индивидуално ниво, както е обичайно при българите. Когато външната промяна е прекомерна, хората отдавна са доказали, че първото, което се жертва, за да се оцелее, е солидарността между структурните компоненти. Колкото по-голяма е социалната беда, толкова по-голям е скокът назад във времето(Чомски, Фуко). И толкова повече чалга се слуша, между другото. И в нашенски вариант на горното, се появяват мутрите-като доктори на групата и  инженери-мародери на новата промяна .

Тук голямата питанка е във времевата компонента.

Нали вече сме в ЕС, нали вече сме отминали лошото, нали вече живеем добре, нали отдавна са зад гърба ни беднотията, бюджетните ограничения, нали имаме огромен растеж? Защо отново наблюдаваме същото, добре познато ни от близкото минало. Пак ли махалото се връща назад. Кого да питаме-Чомски, Фуко-или Станишев.

В бедствие ли сме, Станишев? Впрочем, последният явно не знае.

По добре питайте учителите…





Тагове:   махалото,


Гласувай:
0



1. анонимен - :)
30.09.2007 21:28
..ami zna4i e vreme da se razbere, 4e ne politi4eskite orientacii opredelqt razvitieto ni, a li4nostniq faktor, a imenno lipsaqta na takuv....kradene mu e maikata:)
цитирай
2. анонимен - Бедствието се казва СТАНИШЕВ
30.09.2007 21:57
Бедствието се казва СТАНИШЕВ
цитирай
3. idealist - Интересно,
30.09.2007 23:05
А защо Костов не оправи заплатите на учителите? И защо тогава учителите не стачкуваха - по-добре ли живееха? И още по-интересно - защо паметта на авторката в този блог някак услужливо не говори за това правителство? Или не е наясно, че тогава се разграби най-безогледно това, което днес можеше да се даде на учителите?
Учителите имат право да искат достойни заплати. Но много ви моля - не правете политика с техния наистина не лек и благороден труд.
цитирай
4. feminaslim2007 - Всъщност
30.09.2007 23:24
и по времето на Костов се вдигахме на стачка, а също и по време на разни всякакви правителства, но е факт, че за първи път стачката има такъв широк обхват и масовост, и за първи път се прави такова невероятно информационно затъмнение по темата!!? Защо ли?
цитирай
5. zemaria - Идеалист
30.09.2007 23:36
Писах-300 лв при Костов бяха еди кво си, пи Сакса-друго-ся са трето. Сичко е политика. Доказателство за това са страни, с по големи ресурси, живеещи бедно и обратното.
Черно на бяло съм писал в кво обвинявам Станишев-по добре дайте аргументиран отговор
цитирай
6. tsbotev - @idealist
01.10.2007 00:02
За 4 години при Правителството на СДС заплатите са нарастнали 8 пъти. А сега - 0,18 пъти.
цитирай
7. idealist - ЗеМария,
01.10.2007 00:09
Съпругата ми е учителка и по времето на Костов изобщо не беше по-добре. Ти пак си го обичай Костов, но фактите са други :)
Колкото до обвиненията ти - видях само едно. Станишев не дал бюджетния излишък да се раздаде за заплати. И какво щеше да последва ако го беше направил - нали знаем? За да дръпне икономиката и да има наистина пари за заплати - първо трябва да се създадат условия за нея. Да се дават повече пари само срещу повече реално свършена работа. И чак когато произведем достатъчно БВП можем да си позволим пари за поправяне на аномалии в заплатите трупани с години от други правителства. Иначе ще трябва да си спомняме за Виденов. Или за Унгария и кризата там след влизането й в ЕС.
И мен ме е яд, че не дават 100% увеличение на съпругата ми, а на шофьорите в София дадоха. Не трябваше да дават и на тях - това беше грешка. А учителите ги раздразни най-много това, че някой иска да оценява и тях. Да им дава пари според реално изработеното. Какво нахалство, нали? :)
цитирай
8. idealist - tsbotev
01.10.2007 00:12
Ти добре ли си? 8 пъти може да са дигнали при Костов твоята заплата само.
цитирай
9. tsbotev - Можеш да провериш статистиката в ...
01.10.2007 00:13
Можеш да провериш статистиката в НСИ или в НОИ. За периода от 1997 до 2001 г.
цитирай
10. idealist - tsbotev
01.10.2007 00:17
Недей, че става много смешно, а? :) Ако доларът за 30 дена е бил 3000 лв. и после е паднал на 1000 - това нали се сещаш, че не означава 3 пъти увеличаване на заплатата? Хиперинфлация се нарича - и е следствие точно на такива раздадени без покритие пари. Или на разграбване на банките - което стана при Беров, но го отнесе Виденов.
цитирай
11. tsbotev - Провери бе, човек. Говоря ти след ...
01.10.2007 00:26
Провери бе, човек. Говоря ти след връщането на нивото на долара.
цитирай
12. анонимен - По времето на Костов инаше страх...
01.10.2007 00:30
По времето на Костов инаше страхотен страх за всичко и от всеки. Първата стачка на локомотивните машинисти беше смачкана, а стачкуващите уволнени. В тази среда всеки го беше страх, защото назначенията за всеки пост ставаха от местните или централни структури на СДС. Специално за града на автора, където имах нещастието да живея в Костовия период обстановката беше крайно подтискаща. Все още държавните фирми теглеха заеми и 'даряваха' на СДС, доставките за тези фирми ставаха от определени хора.
За Станишев нямам право да говоря, защото отдавна не живея в БГ. Имам чувството, че тези стачки са масови, защото управляващите сега са смотаняци и не знаят как да спрат протестите. Друг е въпроса дали протестите са справедливи и дали доходите трябва да се увеличат.
цитирай
13. mkalpakchiew - ПРОЧЕТИ МОЕТО МНЕНИЕ ТУК!
01.10.2007 15:38
13:20 - "Мяра според мяра!" - Какво искат учителите (преподавателите) или ... ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ!!!
Какво искат учителите (преподавателите) или ... ТЕХНИТЕ ЛИДЕРИ!!!
Не, не е абривиатура.
Според народната мъдрост човек се учи, докато е жив. Преди, обаче, да се нау...

Категория: Наука
цитирай
14. sparhawk - да им увеличат заплатите
01.10.2007 19:47
"Да се дават повече пари само срещу повече реално свършена работа. "
дрън-дрън, ако мога да цитирам Станишев. При положение, че цените растат с такива темпове е въпрос на екзистенц-минимум да вдигнат заплатите.
цитирай
15. анонимен - Бедните страни като Ангола например,
02.10.2007 15:13
като не могат да поддържат училища - нямат образование! Така и ниеи - като сме бедни - да закрием веднага и едновременно всички училища в страната. Може да изглежда радикално, но е практично - няма да се плащат заплати на учителите.
Нали продават учебници в книжарниците - всеки ще си купува и сам ще се образова вкъщи. Като се изучи, сам ще си напише диплома и ще тръгне с нея по света!
Разумно, нали?
цитирай
16. lambo - То ние "опраихме" Ангола ...
09.10.2007 22:11
Не знаех че в Ангола закрили училищата
Но да знаеш че пак ние сме виновни, българите ...

Веднъж гледах някакво едро ченге да разказва по ТВ една случка от времето на "братската дружба" с Ангола. Учил в България синът на някакво партийно величие от МПЛА - Партията на анголските комунисти. Та синчето знаело, че като завърши, се връща в Луанда направо министър на образованието.
"И като стана министър, шъ беся наляво и надясно"
Та сигурно се е върнал ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956740
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930