Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2007 14:03 - Четиво за понеделника след изборите
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 4571 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2007 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не е нужно да се  гледа в кристално стъкло,  за да се отгатнат  резултатите от изборите. И тъй като ще сме пак от лошите вестоносци, от прецаканата страна, ще взема да преваря многобройните анализатори, специалисти и прочие „лози”, щото ми е дошла до гуша тяхната плява. То ще бъдат упреци към лидерите за избора им, то ще бъде взиране в имена на листи, то ще бъде плач и скърцане със зъби и бодене на очи у и без туй залинелите и обезверени поддръжници.

И тъй като това се повтаря от седемнайсет години, вече е време да кажем „баста”.

Вижте, за тези осемнайсет години не остана  ни един читав и неоплют човек, авторитет или  личност с публична известност и значимост  в тази държава. Всъщност, оплют не е точната дума-самите личности  се оказаха спорни-без изключение. Хайде, избройте ми поне един, който да се е оказал чист. Кой да вземем-кажете?  Кажете един, за  който да можем да кажем-да, този човек е потомствен антикомунист,  или пък се е държал честно и почтено през времената на лошите-не е доносничил, не им се е мазнел, не е кандидатствал да бъде член на мафията-наречена управляваща партия, търпял е несгоди от това ,съзнателно избирайки да е от губещата, но моралната страна-тази на добрите.  И сетне, през безвремието,  не се е отмятал от думите си, не е минавал от партия в партия, не се е оказвал шмекер за личен келепир, а е  правил  нещата за общото благо-тази оплюта от тарикатското ни време  химера. За когото да кажеш-този е честен, почтен и е от добрите. Него ще слушаме, защото той не е като другите.

Има неколцина такива-не е като да няма хич. Но кой ги чува за нещо?

Това, разбира се, не е случайно. То се случи поради няколко причини

·         мътната пяна отдолу изкара от горе най-лекото.

·         черти на националния характер

·         целенасочена манипулация

Третото, последното е най –важно-но то нямаше да стигне тези размери и нямаше да е възможно, ако не бяха предните две. Но това е друг разговор.

Това е разговорът, който са водели преди 70 години в Германия-тогава един фройдист, който сетне изкарват луд, твърдял, че това е вид социална чума-когато чертите на масовия характер неминуемо стават социална реалност. С други думи това, което сме самите ние,  непременно  се облича във власт. Когато нямаме опори- ценности, личности, на които да вярваме, идва времето, когато започва бясното деление на клетки, които приличат на истинските, но само външно. Те се намножават бързо, защото само пунтират-не им трябва време да се специализират за някаква дейност-тя е само ядене и размножаване и външна прилика. Достатъчна, за да не може организмът –приемник, да ги разпознае.

Нарича се рак.

Съвсем умишлената  мъгла, хвърлена върху нас  оцвети всички герои на дните ни. Така стана все едно искал ли си да забраняваш БСП и сетне си управлявал с нея. Искал ли си да отваряш досиета или не си. Бил ли си комунист, или  самите те са застреляли дядо ти. Или  пък  левите да скандират името на дядо ти, а ти да си десен кандидат. Охранявал ли си вожда им или си се борил мислено срещу него, отмъщавайки за дядо си. Кой си и за какво се бориш? Като си от добрите, бил ли си от лошите, назначавал ли си ги на работа, правил ли си комбини с тях-накратко, чист ли ти е косъма. Националист ли си  бил или си обикновен комунист. Или само кариерист. Мултак или културно явление. Чехия и Афганистан-кво ти пука кво е било. Да няма значение  с руснаците или с американците.  Да няма значение кого обслужва държавата - гражданите или спонсорите на партиите, които сетне да се облажват от нея, сиреч от нас . Да е все едно  дали са убивали писатели, или ти самият си убит писател. Да ти е все едно кой те управлява и какъв е бил. Стрелял ли си срещу папата или си жертва. . Дали лъжеш и манипулираш, в полза на мъглата, или си велик анализатор или журналист Невинни ли са сестрите? Да наречеш жертвата мародер, мародерът-жертва. Да се чудиш явление ли е Азис или ромски задник. А учителите рекетьори ли са, или истински граждани?

Тази мъгла се прави с пари. От тези, които са ги имали, защото са ги взели от нас, докато ние марширувахме на манифестациите.  Още от първите години целта  е ясна : да се замажат разликите между нещата. С една дума, всичко да е под съмнение.

За да не знаеш  кои са  добрите и  кои лошите. Кое е добро и зло. Да нямаш патерици,да се луташ и да плачеш на мама на рамото.

 И точно тук, в това  гъсто мазало, заселено с тъмни, омазани  сенки,   припълзели от миналото, е мястото на интелектуалците да кажат.

Стига!

Но как, къде! Когато средата е залята с киселината на скепсиса и съмнението? Когато това не се чете, не се търси? Когато мнозина от тях носят още срамът по челото, оковите от миналото, когато за тях идва съвсем логичния край- да се впишат в статуквото, а не да се борят с него. Самодоволството убива вътрешния конфликт на интелектуалеца и така той става карикатура. Нахранват го, като при соца,  или като журналист от Надка, и той маха с ръка,  с паролата -синца са маскари и почва да пише за Великия Гетсби. Или заневолите си с Топлофикация. Читателят му кима разбиращо и съучастно и вири палци, купува си газетката, гласува в блогчето-знайме, знайме..Ха така, и аз така мисля, тяхната кожа.

Тогава идва ред на партийните лидери. Истинските. Да се изправят на бруствера и да кажат-Баста! Дотук това е допустимо-дотук не е. Този е измамник, този е читав. Единият ви лъже, другият ви обещава кръв, пот и сълзи. За ясна политика и принципи. Здрав морал и отговорност- и личен пример. И наричането на нещата с имената им-защото  друг просто няма кой.

Да е ясно кой е мародер, кой е измамник. Кой десен-кой ляв, кой на дядо му брат.

Кое е добро, кое не. Допустимо и недопустимо. Да бъдат патериците на слепеца, да пръснат светлина в мъглата. Да бъдат лечители на рака.

Когато те не правят това, надолу по структурите става риъл политик.  Малкото премълчаване, освен че води до лавина от компромиси, се тълкува като повеля  отгоре„Ха бакалъм-ся ни се е паднало” Така от партията остават само намеренията и връзките на овластените помежду им. А политиката става алиби за далаверата.

И что делать.

Ами когато тръгваш да играеш по правилата на мъглата, вместо да я разпръснеш със светлина,  не може да се сърдиш на тези, които остават в нея, защото те не виждат. Да, имаме рак. Тогава  правим операция,  а сетне засилваме имунитета.  Бъди светлината. Политиката на една партия се изразява чрез листите й, чрез хората, които издига. Тези хора трябва да са факела ти. Да можеш да развиеш тезата-партията издига хора, които светят-сами по себе си.  Когато не лекуваш причините за болестта,  а лекуваш симптомите, не може да очакваш болният да скочи. Когато вместо да издигнеш чист, неуязвим от времето  партиец, спазаряваш  обединение на всички с партиен син цвят, значи че опитваш да цериш рак с всички хапчета, които са на лавицата. Когато издигайки полупартиец, полудесен-полуляв, полуотворен- полу..,  и ни караш да подкрепим за  съветници  хора от мъглата- ти ни държиш пак в мъглата, където не е ясно кой-кой е. И за кво се бори.
 Или  искаш да оперираш с тъп скалпел и да режеш по плитко -за да боли по-малко. Да оставиш  тумора.  Ама това е пак  мъгла и във мъглата -пак мъгла. От която винаги печели ракът.



Тагове:   ЧЕТИВО,


Гласувай:
0



1. buket - Как и къде
19.10.2007 16:23
За факела сте прав. Но партията не може да издигне хора които светят, след като тя самата не е светило. Нямаме такава партия. Да, хората в нея са светила, но партията не.Защото още при създаването на партията, светилата са били изместени. Това е една от многото грешки. Тези грешки могат да се коригират, но не и на остаряла партия. Впрочем може, туко що ми хрумна, но това е последното което може да се направи.
Най-лесно корекции на фатални грешки се правят на нова партия. Но вие всички демократи сте зависими все още от неуспелите ви партийки и неприкъснато се оглеждате за неволята.

Нужен е нов поглед, нова тактика, а не правила на играта. Не можете и операция да направите, не ви стигат инструменти и винаги няма да ви стигат. Нима ви радва успех на местни избори? Защо, за нещо дребно? За да го получите, ще трябва да повтаряте оня стар път, който на всички е втръснал. Живота трябва да се погледне от друг ъгъл и да се прецени тактиката, а вие чакате народа да бъде изцеден и да кандиса на вас. Не става така. Батковците от горе не са глупави. Ще увеличат заплати, ще пуснат някой лев на народа и ще вържат кърпичката...с грошовете.
Аз не виждам и демократи изобщо. Щом те не проявяват интерес към нещо ново, па дори и от небето да е паднало, но загатващо, търсещо подкрепа...значи си заслужават участа.
Имам чувството че и те се чувстват доста добре в мъглата. Шапка на тояга.

Тези политици ще се променят и ще са отново полезни, но при друга схема, радикална, завладяваща всички, но направена от вас, десните
и водена от вас, защото е време и е справедливо вие да водите надеждите на хората.
Но не и по старому
Приятелю, не питай "как и къде" защото то се предлага!
цитирай
2. krasi7 - :))
19.10.2007 16:27
Dnes Nikolai Dimitrov trqbvashe da navyrshi 60 godini. Pomnish li go? Za nego nito lqwoto, nito djsnoto ne kazva nishto losho. Ili ne spodelqsh mnenieto mi?!
цитирай
3. zemaria - Хм
19.10.2007 22:04
“Светлината в мрака свети, и мракът я не обзе” (Иоан 1:5).
цитирай
4. liliahristova - zemaria, не ми харесва песимизмът ти
20.10.2007 08:03
точно преди изборите. В нашата българска среда от памтивека който се кандидатира за изборен пост, получава охулване отвсякъде. Тези седмици аз гледах и слушах Заимов и той ми допада като най-подходящият кандидат за софийски кмет. И не ме интересува миналото на дядо му. Дори не ме интересува детството му. С него като кмет аз виждам изход и добро развитие за моя роден град. На ядосаните като теб, които се влияят от потеклото му и общата листа, се чудя защо си хабите енергията за такива неща. Още ли не можете да разберете, че Заимов беше поставил условия - обща листа! Не знам с кого контактуваш, но аз видях много обезверени през годините хора, които сега се радват само като разберат, че СДС и ДСБ имат общ кандидат. Тези хора не са партийци, отдавна бягат далеч от митинги и събрания, но ги боли за това, което става в последните години и за нашите дрязги. На тези избори те вивждат нов шанс. Защо трябва да го изпускаме отново?
цитирай
5. zemaria - Несъмнено
20.10.2007 13:56
Трябва да се гласува за Заимов! Съгласен съм с аргументите ти. Но четивото е за понеделник, за след изборите. Мъча се да обясня защо ще стане така-ами защото лечението на мъглата е светлина-тоест, точно обратното. Чист партиен кандидат с чисто минало- и т.н
цитирай
6. marystaneva - За да не съжаляваме в понеделник...
20.10.2007 23:57
Мартин Заимов може и вече да изглежда горе-долу добре, но не става за кмет. Костов ще си го върти на малкия пръст, а той дори няма да се усети. Между другото, колко ли струват шестетажните му билбордове? Кой и как ги плати и какво ще поиска в замяна? Безплатен обяд няма. Нужен ни е по-уравновесен човек, който знае как да отстоява собственото си мнение! Тити Папазов е един прекрасен, честен и чувствителен човек. Почти се разплаках, когато обясняваше преди време как е осиновил по-малкото си дете. Но е твърде емоционален, импулсивен и наивен. Вярвам, че той е почтен, но няма опит в политиката. Старите тарикати ще го "пързалят" както си искат, ще го направят на маймуна, а те ще продължат да си правят техните далавери. Имаме нужда от по-сериозен и прагматичен човек, не толкова доверчив, който им знае номерата и не могат толкова лесно да го излъжат. Слави Бинев /и Волен Сидеров/ най-много да направят някоя идиотщина, че да станем второ Косово...Ще премахват гетата...Как, ако смея да попитам? Ще ги местят ли и къде? А те дали са съгласни? Или ще ги премахват по някакъв друг начин? Какъв ли ще е той? Нямаме нужда от гражданска война, а от работеща програма за интегриране на малцинствата. Бриго Аспарухов по едно време щеше да става съветник на президента, но западните служби нещо не бяха очаровани от този факт и това не се случи. Точно той едва ли ще осигури външно финансиране на проектите за града. Западните държави по-скоро биха финансирали проекти, представени от човек, на когото имат доверие и неведнъж са го награждавали за работата и професионализма му. А за да се изпълнят дадените обещания, са нужни пари. Много пари, които могат да дойдат от еврофондовете, стига страните от Евросъюза да вярват на кмета и на екипа му. Шарените картинки на Юлиана са хубави, но са само картинки. Юлиана и Антония изглеждат добре, камерата ги обича, но това едва ли е достатъчно, когато става дума за управлението на София. Какво точно са управлявали тези дами досега, в какво са се доказали, доколко добре ги познаваме, та да им поверим града си? Не е достатъчно да изглеждаш добре, нужни са и други качества, за да бъдеш кмет на София. Помислете добре, преди да гласувате доверие на когото и да било! Мислете кой наистина е доказал, че иска да работи за града ни и тогава гласувайте! За да не съжаляваме после.
цитирай
7. liliahristova - marystaneva, понеже нищо не си написала
21.10.2007 23:53
за Бойко Борисов - да те попитам: да не би случайно той да е доказал, че иска да работи за града ни? Между другото, колко струват всекидневните му изяви по телевизиите, най-вече в БиТиВи? Плюс пледоариите на подгласниците му, включени между две негови включвания? Кой и как плаща, да попитам, за нароените плакати от вътрешната страна на сума ти луксозни магазини по бул. "Витоша" с лика на Бойко Борисов, кой и как плаща (все си мисля, че аз и другите софийски данъкоплатци), за да ме наблюдава подозрително неговата физиономия от прозореца на дострояващата се кръчма на бившето островче при езерото "Ариана"? Мислете, казваш ти, и аз ще добавя: дваж мислете, столичани, преди да гласувате доверие на бившата мутра! Тя имаше две години да се докаже. През това време обаче си направи партия, че да се цели по-високо. Е, ако не помислите на 28-и, после ще съжалявате, ама и ние с вас, да му се не види!...
цитирай
8. marystaneva - 9. "Не лъжесвидетелствай против ближния си."
22.10.2007 00:44
Да, доказал го е, макар че не няма как да оправи всичко за 700 дни. Няма нито златна рибка, нито вълшебна пръчка. Ако влезеш в сайта му, ще видиш какво е направил не в последния месец, а през двете години ЗА СОФИЯ.
Относно плакатите: не може без тях. Но със сигурност знам, че кандидат-кмета на ГЕРБ за район "Връбница", г-н Младен Младенов сам си е платил 6000 плаката. Същото е направил и кандидатът за общински съветник от ГЕРБ г-н Илиев, а вероятно и други. Голяма част от нас, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, също сме дали и продължаваме да даваме абсолютно доброволно собствени средства и труд за предизборната кампания. Допускам, че и г-н Борисов го е направил. А когато от телевизията те канят на интервю или диспут, ти не плащаш, а те си вдигат рейтинга. За разлика от предизборните клипове на други партии, излъчвани по тяхно желание, които наистина струват много пари. И ако теб неговата физиономия те наблюдава "подозрително", мен ме гледа с внимание, сериозно и загрижено. Въпрос на чиста съвест.
цитирай
9. liliahristova - E така е гледал и Сталин,
22.10.2007 09:28
бащински, майчински, загрижено и сериозно!
В Закона за местните избори пише: "чл. 53, ал. 2. Зъководствата на Българската национална телевизия и Българското национално радио са длъжни да спазват принципите за равенство и обективност при отразяване на проявите на кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети в информационните си емисии." И това се спазва от БНТ и БНР. Обаче по частната телевизия БиТиВи всеки ден слушаме за Борисов. Ако не е поканен лично, то идва Божидар Димитров, идва Александър Каракачанов или някой друг, който да коментира и защитава примерно какво е казал Бате Бойко при вчерашното си появяване в студиото на Бареков. И няма наивник, който да повярва, че това е случайно и тези хора са канени, ей така, непрекъснато. Има много други интересни личности, дори не политици, които могат да запълнят тв време и да увеличат зрителската аудитория. И ако една частна телевизия си позволява в определени сутрешни часове да лансира ГЕРБ, то не е за хубавите очи на кмета. Очевидно той си плаща.
А за съвестта да не говорим въобще. Нито се познаваме, нито сме общували много, за да се правят такива обобщения. Започнем ли да се обиждаме, спирам разговора!
цитирай
10. marystaneva - Говорех по принцип, не визирам никого конкретно
22.10.2007 16:29
Говорех за моята съвест, че е чиста. Това че аз симпатизирам на ГЕРБ и на Бойко Борисов, не означава, че всички трябва да го правят. Всеки си има право на собствено мнение. А за да сте спокойни, вече и ГЕРБ си има предизборен клип, а не само плакати, така че всички партии да са наистина равнопоставени. И доколкото си спомням, в закона пише какви средства се отпускат на всяка една партия за предизборната и кампания. Законите не ги е правил или приемал ББ. А ако имате въпроси към частната телевизия, обърнете се към собственика и - той най-добре може да отговори на Вашите въпроси.
цитирай
11. анонимен - за Мария Станева
29.10.2007 16:07
Ако Мария Станева, която пише горните хвалебствия за Бойко Борисов е същата Мария Станева, която познавал лично - няма какво друго да се очаква от нея. Така се казва кметицата (и.д.) на район "Средец" - най апетитният район на София! Тя беше дълги години секретар на този район и стана и.д. кмет, след парламентарните избори, когато Иван Сотиров - кметът на р. "Средец" беше избран за депутата в 40-тото НС.
Да обяснявам ли какво значи това?!
Бойко Борисов щеше да я наказва за срутилата се в съседство на района сграда...
Нещо да сте чували по този въпрос?!
Този район може да се управлява от 20-на души, не повече (за да не си пречат едни-други), но те трябва да са грамотни (с компютърна грамотност) и добросъвестни + 20 компютра ...нищо повече. Мисля, че сега там се мотат около 120 женици , които могат да ти разправят как се прави царска туршия, но едва ли могат да изпълняват и 20% от задълженията на един администратор със средни възможности...
Така че кметицата на р."Средец" - Мария Станева - каккто и всички кметове в 24-те райони на София, е назначена от самия Б.Б.
Та нейната гореща привързаност към Бойко Борисов има своите съвсем прагматични измерения и обяснения...
цитирай
12. marystaneva - Не съм Мария!
29.10.2007 22:56
http://marystaneva.blog.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955419
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930