Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2007 21:33 - Смешен плач по търговията с гласове
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2204 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2007 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няма никакво съмнение, че проблем номер едно на тези избори бе търговията с гласове. Едва ли е нужно да се обяснява какво означава това за демокрацията и бъдещето ни.

Какви са причините:

Най общо са  в двете страни-вина на партиите и вина на избирателите.

-бягството от политиката на партиите. Липсата на идеи, на личности и каузи. И подмяната на всичко това с реал политик-политиката на келепира.

Когато избяга политиката и мощната кауза-на нейно място идва ерзаца-заместването й с договорки, съглашения, пунт и пластика- а техният естествен резултат при избирателя е търговията. Я си представете Хитлер да купува или продава гласове през 29-32ра. Или  СДС през 90та или 97ма. Или НДСВ през 2001ва?

Но СДС през 99 и особено през 2001ва е друга бира. А НДСВ през 2005та?

-апатията и дезинтересирането на избирателя от политиката. Всъщност, това е следствие. Съществено е убеждението, че властта не променя нищо-което е и факт в партиите, изкушени от алъш-вериша на гласове. Особено, когато са на власт. Защото у нас

властта е пари-банално, но до болка вярно клише

Когато желанието за промяна-основна движеща сила на масовия човек не може да бъде въплътено от партия, тогава няма нищо по естествено то да бъде материализирано по парадоксален начин,чрез продажба на граждански добродетели-платено отказване от права. Когато има пазар-има създадено от партии  и кандидати търсене.

Изводът, който е като аксиома е, че управляващите партии са именно тези, които са най-изкушени от търговията с гласове. Защото са  били все власти, които не променят нищо  съществено за бай Сали и бай Стамат. Променяш, когато можеш-не променя нищо този, който още не може. А когато можеш и не си-търгуваш.

Кой купува гласове-който има пари. А може ли да има пари и да купува, ако е само кандидат за властта. Може, разбира се. Примери-колкото искате. Само че, тезата ми е, че търговията с гласове е приоритет на властимащите и е много по опасна от търговията на останалите.

От тук още една аксиома. Всички партии и кандидати, които имат пари, прибягват до купуване и продаване на  гласове. И дори тези, които сега не са го правили, щото не са били на власт, са го правили по рано, когато са можели. Тоест, са били на яслата.

Покупко продажба на едро.  Осъществява се от лидерите на партиите чрез  коалиране и предизборни договорки. Зад  голям процент от тези коалиции и зад  още по голям процент личности, седящи в листите се крие явно и тайно спонсорство. Тук интересното е, че едрите спонсори се застраховат, финансирайки няколко от  възможните победители и тогава стават разни странни коалиции между  псевдоврагове и, но по често спонсорират само тези, които имат най-голям шанс за властта на местно и централно ниво-според кесията и интересите. Припомняме, че властта е пари, но  и парите не могат без властта. У нас.

Покупко продажба на дребно-лов на избиратели. Кои са податливи-обикновено  сегрегирани и маргинализирани маси-цигани, паупери и бъмове.   На тези избори видяхме и нецигани –това сега се нарича социален патронаж, грижа за социално слабите и т.н. Но нека да разгледаме най-характерната група-тези на циганите.

Как става. Схемите са различни всеки път.  Обикновено дилърите –местни боклуци на ниво автогарови и пазарни тарикати, събират данни срещу пари кеш или обещания-предимно второто.

Характерен диалог.

-Ще гласуваш ли?

 -Тц.

-Да ве, то всички са маскари, ама поне тези не сме ги виждали, нещо ново са. Да ги издухаме тези бандити-старите. Така че..

-Да ве, то всички са маскари, ама поне тези ги знаем, налапали са се-другите, като додат на власт, знаеш ли кво ще сторят. Затова..

Тук мотивите са ясни-първо, имаме твърдението на бай Ганьо-народностно клише, второ имаме желание за промяна и наказание, или страх от новото

Най класическата схема-пауперът гласува или да накаже, или от страх.

Ако някой по подозрителен попита защо се събират данните-ами щото ще има томбола сред гласувалите за нашите-е примерният отговор. Данните им трябват, за да намерят в коя секция трябва да гласуват и после да могат да проверят резултата. Примерно, в секция 32 сме платили за 20 гласа, а има подадени 15, или 35-при единият случай ще има отбив на сумата. Защото е безкрайно ясно, че ако няма последващ  контрол, парите ще се окажат хвърлени бадева. Но още по ясно е, че ако си дилър от губещия отбор, може да си тръгнеш без пари. Затова дилърите са мотивирани правилният човек да спечели. За целта се използват най-различни допълнителни  пропагандни трикове на пазарно-автогарово ниво, примерно:

-ако гласуваш за другите-твоя човек, дори да спечели, ние, понеже сме силни и паралии, ще му дадем(тук сумата зависи от фантазията) 1-2 милиона и ще се откаже.

Тук работи хем страха-силни сме, хем преклонението пред страха и парите, хем и склонността да си от печелившия отбор. Да не се минеш.

Но като се знае, че има много кандидати да платят, как се избира от кой да се вземат парите.

Зависи от вождовете. Всяко племе има вожд. Наддава се пред него.

Иде реч за търговия на едро на низово ниво. Вождът обещава на двама или трима от мераклиите(партии или кандидати) и прави разбивка-твоето подплеме за този, другото-за онзи.

Но вие сте вожд на Кардарашите, примерно.

Кого ще изберете? Иван, който дава само пари и я дойде, я не на власт,  Първан, който освен пари, е и на власт, или Хасан, който ти е от кръвта, но няма никога да дойде на власт. Тук задачата изглежда лесна, но не винаги е така.

Зависи от сума личностни отношения,  и за това картината по места е шарена. Получават се парадоксални резултати,

но принципно верният отговор, както за вожда на племето, така и за дребния дилър,  е Първан

Но да  проверим на практика. В град Х има 5 секции в ромския квартал,  в които резултатите са като под индиго. Освен цигани, в квартала живеят и доста българи, които гласуват в същите секции. Активност 56 процента-тоест, при ромите над 90, а при българите обичайното. Брой избиратели в една от тях- 963. Гласували- 542. За ГЕРБ-33, за ДПС-63, за БСП и  новия-стар кмет-380.

За обединената десница-2. Единият съм аз.

Макар и петнайсет години да искам от местната власт само едно-да ми сложат един знак на едно супер опасно кръстовище-там, в началото на тези пет секции-и ни свои, ни чужди досега го сториха.

Е, как, тогава, пита се, управляващите да сторят нещо на практика по алъш-вериша на гласовете?  Освен познатото-шумим, шумим, и ала-бала… Ще отрежат клона, на който седят?

Ще стане, когато ми сложат знака на кръстовището...




Гласувай:
0



1. lambo - За Обединената десница -2 (Единият съм аз)
31.10.2007 17:21
Скоро време с тая бясна раждаемост всички гласоподаватели ще са с мургав цвят.
Само 100% не повече ...
цитирай
2. zari - Само като чуя вече
01.11.2007 07:00
партия, функционери, план, събрание...и ми се повдига.
цитирай
3. lambo - Купуването на гласове става именно чрез "тъмната стаичка"
02.11.2007 11:22
В "тъмната стаичка" именно се извършва "ТАЙНСТВОТО"
- вадят се готови бюлетини из под ризата
- мери се с предварително подготвена пръчка или конец
- снима се с GSM за да се докаже "правилното" гласуване

Маха се тъмната стаичка и всичко си идва на мястото.
Ще се гласува както в Германия и другите страни зад една малка катедра,
при което се виждат главата и гърдите на гласуващия, но не и ръцете му.

Щом управляващата юдо-ислямистка петорка остави тъмната стаичка,
значи именно те имат полза от купуването на гласове
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957248
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930