Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2007 21:54 - Шу-Шу-шумим, шумим. Шуми Марица...
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 7495 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 17.11.2007 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Демокрацията за славяните е като огнената вода за индианците".

                                                                              Андрей Пантев

Несъмнено, пръв враг на дясното, според нашите партийни десни лидери е Ахмед Доган. Той е такъв през цялото време, когато не е бил на наша страна-директивата спрямо него е, когато не е с нас, е най-лошия. Тя започна с масиран залп от десните през 92 и не е спирала, освен за времето, докато подкрепяше Костов 97-98-ма.

Днес куцо, кьораво и сакато е убедено, че това е злият гений, който е виновен за дереджето ни-няма по лош и сатанизиран от медии и партийни бонзи персонаж. Дори за Сидеров се говори  с по-малко злоба и омраза. Тълпи  журналисти си изкарват хляба с него. Само тази седмица има барем десет статии.

Резултатът от това е взрив на ирационалното, на простотията, злобата и популизма-а който сее ветрове..

Но нека да разгледаме един аспект на явлението

Ако човек си направи труда да събере на едно място кво толкова скандално е казал Доган, то просто няма как да не забележи, че въпросният просто говори истината.

Ефендито просто си казва това, което другите не искат да признаят на глас.

"Царят е гол, ефендилер!"

Хайде сега да поразсъждаваме върху това. Какъв тип човек може да си позволи да нарича нещата със собствените им имена.

Бил ли е агент-несъмнено не е бил. Няма агент, който да седи в панделата пет години.

Ако си човек, лягащ на келепира и интереса-няма цена, заради която да прекараш толкова време в килия на политическите. Само който няма представа от затвор и условията там може да повярва, че ще има човек, който ще седи  за бъдещ келепир, за алиби и прочие. Нито пък има данни да се е водел в пандиза, а да си е живял царски в апартамент-не, бил си е, човекът, в общата килия и си е ял попарата.

Несъмнено е влязъл там заради политическа дейност и убеждения. Заради склонност да вървиш срещу вятъра, наричайки нещата със собствените им имена

Сега той просто прави същото.

Да казва с думи прости:
-политиката е такъв бизнес, за който трябват пари.Вземаш кинти от някой, комуто после даваш нещо.
-навсякъде и винаги - и нещо по лошо-ВСИЧКИ-купуват гласове, но го правят по различно видни начини
-гласът на Айше за пет лева и на професор Безински чини едно и също-така е устроена демокрацията. Но всякакви опити за нейното реформиране свършват печално ясно как.

Пълна медийна манипулация е, че турските автобуси и циганските гласове решават въпросите на властта-техния дял е незначителен. Фокусирането върху това показва степента на изпращялост и масова параноя на медиите и обществото. Като тълпа  плиткоумници, не разбиращи цената  на усилието да казваш истината , каквото и да ти струва.

Както знаем,  няма никакъв проблем, попадайки в лапите на ДС да признаеш и подпишеш каквото ти искат-известно е, че т.н агенти са два типа-доброволни и доброзорни-такива, които просто не са имали друг шанс. Тези, които познаваха социализма, знаеха, че всеки, който е можел да бъде утрешна интелигенция от турското малцинство е бил подложен на повишен натиск. Натиск, на който  трудно някой е можел да устои, а  освен това комунизмът изглеждаше вечен и вписването в системата- като единствен изход за тях. Дори и за борба-отвътре.

Обществото свикна с агентите от ДПС и никой не ги осъжда -но забележете,  че държателите на тайните веднага ги оповестиха още преди сто години-докато десетки и стотици други имена останаха скрити и се появяват сега. Макар, че на всяко НС се декларираше, че са проверявани. Защото етносът излезе по силен от системата и същите агенти излязоха двойни играчи. Сътрудничеха формално, но и организираха майските събития 89. И едва ли са били много верни на ДС и Партията.

Всякакъв разговор за една партия, за един лидер, който я олицетворява, трябва да почва с  разбиране или поне опит за това.

Значи, имаме уважение, когато имаме разбиране, и то преодолява дистанцията ни. Разбирането пък е в основата на диалога. Не може да приемеш или отхвърлиш нещо,  да и да го преценяваш, ако не го разбираш. Защото ако го няма разбирането -идва най лесното- отхвърлянето. Идва монолога. То е като любовта и омразата. При едната имаме разбиране, приемане и взаимност, при другата-отхвърляне, незачитане и омраза. Когато няма разбиране избягва разума и се раждат ”измите” Преди това почват тъпите статии, колко лош е еди-кой си.

А аз не разбирам лидерите на ДПС, нищо, че познавам някои от тях още като ученици. Лошото е, че и мнозина други не ги разбират. И ние сме против насилието, против тоталитаризма и репресиите на комунизма, мнозинството българи отричаха Възродителния прцес и съчувстваха на турскоезичните. Мнозина от тях дори си изпатиха от режима тогава. При мен неразбирането е пасивно-аз не изпитвам омраза, а искам изясняване, диалог-не така мисли обаче една голяма част от останалите, инак нямаше да го има Сидеров. Не разбирам как може да искаш да забраниш една партия, направила най –ужасните неща на твоя етнос, и сетне да я поздравиш с „другари и другарки” и да си с нея на власт. Не разбирам как работиш уж за интересите на твоите избиратели, а всъщност ги сегрегираш с делата си, като караш останалите да ги мразят, заради твойто обгрижване. И доста други неща не разбирам-как тъй си бил борец, а си бил „техен”, защо в ръководството са предимно „техни”. Не разбирам защо не работиш за масовото образование на гласоподавателите си, за подобряване на възможностите им да се интегрират, да си намерят работа, да развиват бизнес, да вкараш инвестиции, а се грижиш да направиш партиен елит от верни, които да ти осигуряват парламентарен лайф(бтв, ти даже не ходиш в този парламент, щото толкоз го уважаваш), защо не се грижиш за интегрирането и преодоляване на изоставянето на цели области и общини, заселени с твои избиратели, а ги правиш анклави, с извиване на ръце над нетурци, с диктат на депесарски лидери над недоволни, с чалъми от миналото.

Не разбирам моралното право на такава политика през 21 век. Която е от миналото-племенна политика.

Този разговор не е на лице. Няма и опит за него. Облайва се-кво бил казал, що го бил казал, как можело да го каже-ами истината е казал!

Завършвам толкова миролюбиво, заради постите. Инак щях да ви припомня за началото на Косовските събития. Да ви наплаша, та ум да ви зайде. Защото търпите вестникари и гурута да  подклаждат опасни огньове, които могат да  ни запалят дюшеметата  сетне. ..

.........

P.S-вижте клипа-той чудесно илюстрира казаното





Тагове:   марица,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. thomas - Викаш да кротуваме...
17.11.2007 11:08
Да се плашим от Косово и да им дадем да си правят каквото си искат, след което да ни се качат на главите? Интересно разсъждение... Както и онова, според което турският вот не решавал въпроса за властта. И то при положение, че под 7% от населението са представени във властта с поне 15% участие. Не мислиш ли, че това изкривява картинката на това кой управлява българския народ? А в онези райони, в които турците концентрират вота си? Нима там не постигат тотална власт? И нима после не злоупотребяват с нея?

Знаеш ли, това, за което изобщо не ми пука, е дали Доган е бил агент, или не (както впрочем и който и да е друг). Пука ми какво прави сега и какво иска да постигне в бъдеще. А той със сигурност се бори за увеличаване на влиянието на Турция върху България и от Турция получава задачите си в тази посока. И колкото повече го оставяме да го прави безнаказано, толкова повече сме заплашени от това някой ден да бъдем поредното Косово.
цитирай
2. zemaria - Христоматийно разсъждение.
17.11.2007 14:04
Пример за резултатът от нискочелата пропаганда.Именно тя постига това, което виждаме като резултат от такива съждения- гетоизация на един етнос и противопоставянето му на друг. Разговорът за и против ДПС не трябва да се поставя извън политическата основа-защото другата, неситемната води до ...ясно кво. А на политическа основа ДПС седи добре. Не може да ги упрекнеш, че са етническа партия, защото вътре има достатъчно българи. Не може да ги упрекнеш, че са несистемни, недемократични , защото винаги, когато е бил поставен на карта демократичния избор на страната, са били на правилната страна:
-бяха за НАТО интервенцията в Сърбия
-винаги са били за европейския път на България
Дяволът обаче е скрит в детайла. Тук, съвсем резонно седи въпроса-само при тях ли е така
Нима чисто нашите партии не са досущ същите
нима ги интересува нещо друго, извън практическите приоритети на партийните водачи.
Колкото до конкретните резултати
Кой е виновен изборът в смесените райони да е етнически.Нима християните в Кърджали са по-малко от мюсулманите?
За етнизирането на вота, мобилизирането на малцинствата и апатията на мнозинството не са виновни ДПС. А злоупотребата не е тяхен патентт-всички го правят.
Колкот до влиянието-по тази логика БСП работят за Русия, а СДС за Америка...
За купуването на гласове-също
цитирай
3. thomas - Вярваш ли си?
17.11.2007 14:12
Били за влизането на НАТО в Сърбия - е как да не са?! Нали целта е да се защитят братя-мюсюлмани!? Пък и НАТО включва и Турция, нали?

Били за европейския път на България. Нямаше да бъдат, ако имаше как да има европейски път за Турция, без България да влезе преди това в ЕС.

В ДПС имало и достатъчно българи. То и при еничарите е имало достатъчно българи.

Дяволът е скрит в слепотата, че ни подготвят следващото завладяване бавно и внимателно.
цитирай
4. lambo - За това и аз писах през 2006 в Медиапул
17.11.2007 14:58
" Защото етносът излезе по силен от системата и същите агенти излязоха двойни играчи. Сътрудничеха формално, но и организираха майските събития 89. И едва ли са били много верни на ДС и Партията."

но нямаше кой да ме чуе. Само ми забраниха достъпа до форума на Костов ...
Защото Медиапул е на Мангал Костов
цитирай
5. анонимен - К'ъв
17.11.2007 18:10
К'ъв влак 'е к'ви пет ле'а.
Еей стана.
Турско стана.
Влез в който и да е магазин за дрехи и питай за дрехи. Какво производство са. Отвсякъде се чува само едно - турско, турско, турско.. Скоро и на турски ще трябва да почваме да се учим че няма да може да се разбираме с местното население в България.
Българийо, за тебе те умряха..
Дунавсака България е поела по пътя на Волжска България май.
цитирай
6. krasi7 - !!!!!!!!!!
17.11.2007 23:24
Умен постинг е това, което си написал. Харесва ми, определено. И защо не си го признаем направо - Доган е политикът, справящ се най-добре със ситуацията в страната. И винаги реагира правилно. Разбира се, че и обективната действителност му помага доста. Както и тъпоумието на останалите недоучени лидери. А дали е бил агент вече не е толкова важно и няма смисъл да се рови. Тъжно ми е, че сред останалите родни политици няма кой да му се изправи. Факт неоспорим!
А за косовски вариант не ми се мисли. Страшен е този вариант, преживял съм го. Но мисля, че у нас подобен вариант не е възможен. Ние си слушкаме и си папкаме и няма защо големия брат да ни разбива като Югославия. Ние сами си се разкапахме.
Поздрав!
цитирай
7. lambo - до Краси - Прав си, ние си изчезваме тихо и кротко
18.11.2007 00:36
Важното е че не създаваме неприятности на евреите. Спират детските на българските майки, увеличават ги на циганските, от 4 родени деца вече 3 са циганчета. Но никой не отваря уста, пълно мълчание. Понякога само аз и някой друг напишем нещо ...
Отиваме си безславно, невидимо, само с тихо мишо цвърчене
цитирай
8. marystaneva - До lambo
18.11.2007 10:24
"...от 4 родени деца вече 3 са циганчета." И сега какво, да им забраним да раждат ли? Или ако имат повече от едно дете, да не ги наемат на работа? Това е сегрегация. Не става така. Кой пречи на българките да раждат? Аз съм българка и имам три деца. Не сме богати, но се оправяме някак. За мен по-важното е, че децата ми са добри хора, а не дали съм успяла да им осигуря собствени жилища и коли. А доста български семейства, по-заможни от моето, остават с по едно дете. Защо? Едно време учителката ми по биология обясняваше, че в природата ако един вид не се размножава, изчезва. Търсиш проблема в следствието, а не в причината.
цитирай
9. thomas - marystaneva
18.11.2007 10:32
И нашият вид може да изчезне, ама не защото не се раждат достатъчно деца, а точно по обратната причина! Преди 60 години сме били под 2 милиарда, сега сме доста над 6. Тъй че ако искаме да ни има като раса, трябва сериозно да се замислим за ограничаване на популацията си, иначе ще съсипем планетата (вече го правим много успешно) и тя със сигурност ще намери начин да си отмъсти.

Явно не разбираш и какво значи сегрегация - имаш предвид дискриминация. Всъщност би трябвало да говорим за регулация и не е лошо когато някой тръгне да прави деца, да мисли какъв живот и бъдеще може да им предложи, а не да изпълнява план. И най-вече няма смисъл да се "оправяме някак" - както вече казах, на планетата не са й изтрябвали поредните посредствени бройки, които изобщо не знаят за какво са тука.
цитирай
10. marystaneva - "Ние сами си се разкапахме."
18.11.2007 10:43
Преди си мислехме, че като сме стигнали до дъното, вече няма накъде да тръгнем, освен нагоре. Уви, не. Започнахме да копаем надолу... А постингът наистина е добър, има над какво да се замислим. И не са ни виновни турците, евреите, циганите или някой друг. Сами сме си виновни със своята апатия и незаинтересованост. Нали видяхте каква беше избирателната активност на местните избори? Това за мен не е наказателен вот, това е мързел и безотговорност! Вечно чакаме някой друг да ни направи нещата! Не става така! Трябва да престанем да бъдем население и да станем гражданско общество. Демокрацията ни дава права, но и отговорности. От всеки от нас зависи какво ще стане със страната ни!
цитирай
11. marystaneva - До thomas: Да ти имам "глобалното" мислене...
18.11.2007 11:21
"Българският Закон за защита срещу дискриминацията (ЗЗД), в сила от януари 2004 г., експлицитно дефинира расовата сегрегация като отделен вид расова дискриминация. Расовата сегрегация представлява ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ, което води до принудително разделяне, обособяване или отделяне на лице на основата на неговата раса, етническа принадлежност или цвят на кожата."

Много ще ми е интересно как точно ще изчезнем тези, обикновените хора, които работим и все някак се оправяме с живота? И като останат само НЕпосредствените, елитът? Кой ще ви готви в ресторантите, кой ще ви чисти улиците, кой ще ви поддържа телефоните, кой ще ви шие дрехите, кой ще ви пече хляба? Ами в армията - там само генерали ли ще има? Я помисли малко! И освен това, не говорим за цялата планета, а за нашата България!
цитирай
12. thomas - Говориш за жертвите...
18.11.2007 12:01
Сеграгация е, когато ТИ ГИ изолираш насилствено. Когато сами го правят и не искат да приемат нашите правила - това не може да се брои за сегрегация.

Хората, които описваш като обикновени, ще бъдат просто жертвите в един бъдещ свят. Защото от тях има предостатъчно. И не ми говори за нашата България, защото границите все повече нямат значение, а вносът на нископлатена работна ръка е световен феномен, който чука вече и на нашата врата. Така че всеки, който смята да бъде "обикновен", тепърва ще става още по-беден, отколкото е днес, защото ще го конкурират виетнамци, филипинци, африканци и всякакви по-бедни от нашите бедни. Разбира се, всеки сам си решава - ако това го устройва...
цитирай
13. marystaneva - До thomas, НЕобикновения
18.11.2007 15:52
Прочетох доста от публикациите в блога ти. Да, ти вероятно си образован и успял човек, който прекрасно знае какви са правата му. Поздравления! Дали с този хъс изпълняваш и собствените си задължения? И защо ли у мен остана някаква студенина? Дали защото не успях да усетя човещината в теб? Аз говоря за хора, а ти за жертви и победители. Аз наивно искам да променя света, та дори и само с добра дума, а ти искаш ТИ да си "на върха". Успех! Дано да не ти е твърде самотно и студено горе...
цитирай
14. thomas - Не, аз искам ТИ да си на върха...
18.11.2007 16:00
И ти обяснявам, че правиш всичко, за да не го постигнеш... В едно такова обяснение не виждам как мога да вложа особена топлота. Впрочем, светът се развива само от хора, които се стремят да са необикновени, а останалите само минават и заминават, без да оставят следа. Лошото е само, че не всичи необикновени са и добри - иначе Раят щеше да е тук, а не да ни го обещават за после. Разбира се, не е възможно всеки да остави следа - важно е обаче поне да живее за това да опита да го направи, защото иначе накрая ще му остане не студенина, а празнота.

P.S. И без да съм твърде близо до върха, усещам, че там е студено и самотно. Така че спокойно, няма за какво да ми завиждаш :-)
цитирай
15. marystaneva - За следата, която можем да оставим след себе си
18.11.2007 17:07
Тук не става дума за мен. Аз се старая да се развивам, не спирам да уча, въпреки че съм на 48, с три деца, две внучета и 31 г. трудов стаж. Професията ми го изисква, за да съм конкурентноспособна на пазара на труда. Ставаше дума за статията и за един от коментарите:
"...Не разбирам защо не работиш за масовото образование..., за подобряване на възможностите им да се интегрират, да си намерят работа, да развиват бизнес, да вкараш инвестиции... ...защо не се грижиш за интегрирането и преодоляване на изоставянето на цели области и общини";
""...от 4 родени деца вече 3 са циганчета".
Ето за това става дума. Не лично за мен, а за хиляди хора, на които никой не им обяснява на достъпен за тях език какво биха могли да направят, за да подобрят битието си. "Битието определя съзнанието", а не обратното. Тук е ролята на държавата, която трябва да помогне на тези групи да се интегрират, но не чрез социални помощи, а чрез достъпно образование за децата и програми за трудова заетост на по-нискообразованите възрастни. Но тук сме важни и ние, защото следа в историята може и да не оставим, но ако убедим поне един човек, че детето му трябва да учи, а и той самият да се развива, вече ще сме оставили следа в неговия живот. Ако научим децата си кое е добро и кое - лошо, ако ги възпитаме да спазват правилата, да ценят истината, да бъдат толерантни и добри хора, ще сме оставили следа и в техния живот.
А "на върха" не искам, предпочитам да съм сред хората.
цитирай
16. thomas - Значи?
18.11.2007 17:13
Излиза, че искаме едно и също?! Никой да не е обикновен и всеки да опитва да прави нещо за развитието си. Разликата е само в това, че аз смятам, че насила хубост не става и че има достатъчно желаещи да се развиват, за да тръгна да помагам и на тези, които сами никога няма да го направят... Ще цитирам без позволение един от големите си "врагове" тук, като кажа, че за мен приказки за "програми за трудова заетост" и "осигуряване на достъпно образование" са си жив алабализъм. Нещо повече, това е чиста проба дискриминация спрямо онези, които знаят, че образованието е важно и се лишават от други неща, за да плащат за него.
цитирай
17. marystaneva - За образованието
18.11.2007 18:45
Под достъпно образование разбирам не кифла и чаша топло мляко, а безплатни учебници за всички до 12-ти клас, та ако ще това да означава по-високи данъци, включително и за мен! Имам съседи, българи, с шест деца. Три от тях учат в класа на малката ми дъщеря. Децата са добри и умни, но всяка вечер се налага да идват у дома, за да препишат уроците от учебниците на дъщеря ми. Недалеч от нас живее друг млад човек, циганин, който ми разказа с болка, че детето му в първи клас е било болно от туберкулоза, осем месеца е отсъствало от училище, но са му дали свидетелство! Сега е в пети клас, но трудно може да напише правилно дори собственото си име! Всяка година "завършва", въпреки несъгласието на бащата, за да не се оголи паралелката! И в двете семейства работят само бащите, но и двамата искат децата им не просто да завършат, а да получат образование! Тези хора не могат да си позволят нито скъпите учебници, нито частни уроци, въпреки че работят! Затова мисля, че не само хората са виновни, системата трябва да се промени! Образованието трябва не просто да е достъпно, но и да е задължително не само "на хартия"!
цитирай
18. thomas - @marystaneva
18.11.2007 18:54
Аз мисля, че няма да се разберем. А ти?
цитирай
19. marystaneva - До thomas
18.11.2007 19:21
Аз пък мисля, че ти си умен човек, а с умния човек винаги можеш да се разбереш. Истината се ражда в спора. Но, ако искаш, нека засега да спрем, че превърнахме разговора в диалог. Може би някой друг път? Лека вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955386
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930