Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2007 21:24 - О Беспределе
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2678 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 21.11.2007 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато отивах в родната казарма, изобщо не познавах хората. След нея си мисля, че от човека по голям звяр няма. Хилядите хора, посетили затвори и  арести знаят колко опасно нещо е овластения с някаква власт и надмощие. Хиляди жени  също търпят унижения и насилия. Хиляди деца.

В основата на всичко седи упражняването на власт, на някакво предимство на един, спрямо друг, който е беззащитен-упражнявано по  брутален начин

За целта трябва да имаме само едно -безконтролност- и така властта и предимството  стигат до

беспредел-руска дума,  лагерен жаргон,  която  обозначава безкрайността на произвола.
Колкото по се е издигал човекът по пътя на цивилизационното си развитие, толкова повече ограничения му се е налагало да търпи. Като първобитна муцуна той е онождал всяка самка, когато му е било кеф. Фройд , Райх и маса други отдавна са доказали връзката между  цивилизационното развитие и ограниченията, които обществения интерес налага.
Те твърдят, че страхът и първичните инстинкти, от една страна намаляват с напредъка на цивилизацията, защото организираният живот на обществото постепенно премахва причините за тях. От друга страна  цивилизацията налага ограничение на сексуалността и  инстинктите. За да избегне реалния страх, пише Райх, на човек се налага да ограничи влеченията си, нецелесъобразно е да проявява агресия, даже и да умира от глад при икономическа криза, а сексуалното влечение е сковано от норми и предразсъдъци.

С други думи, цивилизацията е изкуствен продукт, създаден от съзнателните, волеви  човешки ограничения.  Саморефлектиращо и  осъзнато поддържано състояние на неестествено живеене.   Колкото по-изкуствен - по-далеч от природното състояние - е животът, който водиш, толкова по-цивилизован си.
Изкуствените конструкции са съставено от компоненти, които са ясно отчленени един от друг. Такъв конструкт е мостът, прехвърлен през река. Той е нещо, по същината си различно от паднало през реката дърво, макар и по двете да можеш да я пресечеш.
Цивилизацията - това са ясните граници между нещата. Колкото са по-видни границите, толкова по-цивилизован си.

Например, по отношение на властта, цивилизацията чертае границите, наречени разделение на властите и върховенство на закона. Докато тези граници съществуват
може да се говори за  политика. Няма граници - няма политика  Има власт. Властта, която няма вътрешни граници, не е цивилизация. Тя е като безкрайното, кално руско поле през пролетта.  Това е то беспредел-без предели

Ограниченията - пределите - върху волята могат да дойдат само от три места. Първо: от степента на цивилизованост на лидера,, която е от по-висок порядък от окръжаващата цивилизация. Тоест, от нивото на самодисциплината му и по високия индекс на саможертва.

 Второ: самата цивилизация. Със своя индекс  на цивилизованост –институции, ценности, не позволяващи  преминаване отвъд нормите

 Трето-традиционното общество, с неговите  внушени вярвания и табу-та и предварително определени роли ("традиции"), които могат да  ограничат индивидуалната воля.
И тъй, когато  властта не може да бъде спряна от нито от едно от трите на нашите славянски ширини, то за този, който я олицетворява, му остава само да  съсредоточи всичката власт до степен, която той желае. Да се обяви за Бог. Но още Аристотел твърди, че човек, живеещ отвъд правилата на човешката общност и нейните ограничителни кодове, може да бъде едно от две неща: не само (и не предимно) Бог, но и Звяр.

Става звяр, както всеки  по стар зег, тартор на килия, милиционер-всеки, който има някаква  власт, защото човек отхвърля цивилизацонните ограничения, оставен без контрола на цивилизацията. Дава път на  най-дивото от себе си.

Това, в политиката, като наука за властта, казват, че  е възможно само  с доброволното съгласие на робите.
 Борис Пастернак беше  казал:

„Никой не може да ти даде свободата като подарък,ако вече не я притежаваш извътре, въплътена в теб. Няма нищо по фалшиво от ВЪНШНАТА СВОБОДА, ако човеку липсва вътрешна свобода.”

Простата история  сочи,  че  в политиката има само две идеи, които са истински, защото се коренят в същността на човешката природа. Едната гласи "Искам някой (държавата, вождът) да се грижи за мен, да ми осигурява поминък и да ми казва какво да правя", а другата е "Искам държавата да ми осигури условия сам или в доброволно сдружение с други да се грижа за себе си и семейството си, и така за обществото".

Всички останали "идеологии" произлизат от  първата, разчитат на отделни групи от широката маса и обслужват хора, които искат да влязат във властта, за да преразпределят средства. Да станат могъщи и безконтролни. Но тъй като цивилизационните ограничения са нещо, изискващо зор, то идеите на първата група винаги са печеливши сред  широките маси.  Съществува само един начин за ограничаване на тази злоупотреба - максимално ограничаване на ресурсите за преразпределение в ръцете на политиците и максимален взаимен  контрол между властите, Което пък зависи от цивилизационният индекс на обществото. Съвременната западна цивилизация е основана на тези принципи, и колкото и да изглежда, че е затънала в корупция, тази корупция е минималната възможна.

 А ние. Славяни.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubimetz13 - :))
21.11.2007 21:36
Това е като че ли форма на самобичуване? Ок формата е видима ! Какво да правим след такава диагноза ?
цитирай
2. buket - lubimetz13
21.11.2007 22:56
В заоблаченото синкаво пространство се казва само диагнозата.
Питащите като теб търсят кораб който да върви по суша море и въздух.
Не питащите като мен са тръгнали по някаква пътечка, по която е минал и някой друг, след него идва друг...и знаеш какво става с пътечката.
По-добре собствена нова пътека, отколкото широк разрушен път.
Избираш.
Успех!
цитирай
3. roksolana - ...
22.11.2007 09:55
Какво е било нивото на съвременната западна цивилизация, когато ние славяните сме имали вече държавност, развита култура(литература,архитектура) и т.н.
Корекция на цивилизационния индекс на обществото - е отговорът на въпроса "какво да се прави?" според мен.
Тогава идват по-интересните въпроси - "как?" и "кой трябва да го направи?"
Политиците едва ли изгарят от желание самостоятелно да ограничат максимално ресурсите за преразпределение, съсредоточени в ръцете им.
цитирай
4. mph - роксолана
22.11.2007 10:53
Та какво е било това ниво? Особено ме интересува архитектурата.
цитирай
5. buket - mph
22.11.2007 13:01
Насочвате разговора към "нивото" и "архитектурата" сякаш за Вас въпроса "как" и "кой" е решен. Ако е така споделете го, сигурно ще предизвика интерес.
цитирай
6. анонимен - супер
22.11.2007 20:34
Отлично мислене прекрасни цитирани стихове, Слава Богу, че има все още мислещи хора. Съдбата обаче, се очертава трагична за малцинството, което знае да мисли и се опитва да запушва с пръст дигата на цивилизацията срещу мътното демографско цунами на циганията и на просташката, чалгаджийско манафско-мутренска тиня. И в Америка е така: рап, негроидизиране на градовете и неграмотност, повсеместна мексиканизация и скотове, увиснали върху врата на данъкоплатеца като някакви кошмарни тении, които умеят само да се размножават и да продуцират, изпражнения и мърсотия в заобикалящата ги среда. Това цунами ражда Чавес и комунизъм, то винаги гласува вляво, защото не желае и не познава свободата. А когато стане ръководител с правилен т.е. селски или пролетарски или цигански или африкански произход, този индивид прави онова което нашите селски и правешки членове на политбюро правеха и което всеки надзирател, стар войник или милиционер винаги са правили:безпредел. Дигата няма да може да издържи, защото пръстите ни са слаби, вълната е огромна и ние сме все по-малобройни, защото отказахме да се размножаваме.
цитирай
7. buket - anonimen
23.11.2007 00:22
Мисля че при нас в България се заражда нещо по-стойностно. Това е правилното мислене на младите, а то е неконфронтация, уважение на мисълта на другия независимо от политическите му убеждения и което е най-важното, готовност за контрол над управляващите и взискателност за дела, даващи резултати.
Остава още да се стигне дотам, че не управляващите да определят сроковете за делата си, а компетентния избирател...още нещо добавено от подобно мислещи и хоризонта ще се проясни.
Желанието го има, време е отново да закипим, защото сме много.
За да се изправи България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945729
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031