Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2007 22:15 - За българското ФБР
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2711 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Нека да разделим темата хронологично и тематично

а) Трябва ли ни ФБР

б) Ако да-какво точно ФБР ни трябва.

Дискусията трябва ли ни ФБР,започната от Андрей Райчев преди пет години свърши. Трябва ни-реши властта. Нека да си припомним аспекти от нея.

Какви са в  действителност фунциите на FBI (Федералната следствена служба на САЩ) според законодателството на САЩ (напр. Title 28, United States Code, Section 533; Title 18, United States Code, Section 3052, Section 3107; Title 28, Code of Federal Regulations, Section 0.85)? - Според законодателството на САЩ FBI е следствена и полицейска служба на министерството на правосъдието, разследваща федералните криминални престъпления, които не са изрично вменени от конгреса в задължение на друга федерална агенция. Следствените функции на FBI попадат в седем категории - (1) аpplicant matters (проверка благонадеждността на кандидатите за работа в министерството на енергетиката, комисията за ядрена енергия (nuclear regulatory commission), министерството на правосъдието и самата FBI; (2) граждански права; (3) тероризъм; (4) контрашпионаж; (5) организирана престъпност и наркотици; (6) тежки престъпления (violent crimes and major offenders); (7) прeстъпления по служба (white-сollar сrime) - (а) пране на пари, (б) банкова измама (особено фалшиви чекове и ипотечни измами, но не фалшификация на пари, с която се занимава US Secret Service), (в) чиновническа корупция (public corruption) - тази сфера обаче не е приоритет на FBI, (г) престъпления срещу природозащитното законодателство, (д) измама срещу държавата, (е) измама в здравеопазването, (ж) нарушения на изборните закони, (з) престъпления в телемаркетинга, (и) интернетни престъпления. Освен това FBI помага на останалите многобройни федерални правоохранителни агенции в идентификацията на пръстови отпечатъци, лабораторните изследвания и обучението на полицаите, участва в местни полицейски екипи чрез многобройните си полеви бюра и сътрудничи с чуждестранни полицейски и съдебни органи чрез представителите си в чужбина (legal attaches).

Резултатът:

  1. Събраните от Елиот Неш над 5000 доказателства за контрабанда не влязоха в съда и Ал Капоне бе осъден поради доказателствата, събрани от един данъчен агент - тефтер за приходи и двама свидетели, доказващи връзката му с обвиняемия.
    2. Престъплението, довело до импийчмънта на Никсън, бе разбрано от ФБР, когато шефовете му си отвориха сутрешния вестник и го прочетоха там.
    3. Оливер Норд и цялата сделка бяха разледвани не от ФБР, а от сенатска комисия.
    4. Бил Клинтън бе разследван не от ФБР, а от прокурор и за фирмите, и за Моника и за това, дали е излъгал.
    5. Дик Чейни в момента също не се разследва от ФБР за финансовия скандал с фирмата му.
    6. Президентът Буш е теглил преференциални кредити от фирма, в чийто борд е участвал, и това не е информация на ФБР.
    7. Спомнете си, защо бе махнат вицепрезидента Спиро Егню, и ще установите, че абревиатурата ФБР отсъства от случая.
    8. Порокът, отказал Гари Харт от президентската кампания, бе разкрит от журналисти.

9. Най-яркият пример за ефктивността на ФБР беше 11.09.  Дето се казва-коментарът е излишен

Или на въпросът "кой ще варди вардяните?" властта днес  отговаря с  "нов вардянин". Както на въпросът-защо ни е такова уличното движение винаги  отговаря-ми щото КАТ няма достатъчно власт и правомощия и глобите са малки.

И накрая нещо странично. Държавна сигурност са две думи. Първата предполага държава и държавност. Което означава, че много по важна е сигурността на гражданите, защото те са  основата на държавата. Да решаваш сигурността на държавата преди тази на гражданите  си е тоталитарно мислене.

Толкова по коментарите тогава-2002-ра.

И защо винаги става така, съвсем закономерно и навсякъде, по отношението на обличане с много власт и малко контрол на такива служби, по цял свят. Какъв е механизмът, който ги прави ненужни и неефективни, същевременно смучещи голям ресурс? Има ли някои наши особености. Не е ли това обикновена и съвсем закономерна путинизация-инструмент за политическо господство, който настъпва по нашите източни ширини винаги,  за който писахме преди няколко години.

Опасно ли е?

Следва продължение..




Гласувай:
0



1. анонимен - пирамидата
08.12.2007 04:20
пирамидата на следенето на по-нисшите от по-висшите в крайна сметка бива сполетявана от съдбата на Вавилонската кула. Просто в вея се концентриря преобладаващата маса от населението и със следене се занимават всички, а няма кой да ги храни.
цитирай
2. salix - vas
08.12.2007 15:41
nqma nujda ot fbr,shtoto to she sluji na vlastimashtite,nezavisimo koi sa.kom.mislqt ,che kato nastanqt texni xora problema e reshen.tova e vit diktatura neopxodima za d-vi sas golqma teritoriq,usa ,rusiq.tezi xora shte kontrolirat ikonomikata i politikata,medii. strashno stava i to samo zard parvanov mrasnik
цитирай
3. tera - Май само си чешаш езика ми струва :)
08.12.2007 18:08
Трябва контрол на контрола, ако разбираш какво имам предвид. Но пък трябва и да работи!!! Това е най-важното!
Иначе всичко е модификация на "Параграф 22", независимо за какво иде реч.
Нагледала съм се на такива неща и продължавам и до ден днешен да ги съзерцавам! :) Защото е пълно със скапаняци, които не могат да си свършат работата! Е, това е!
И коментарът ми не е далеч от темата, като се позамислиш :)))
цитирай
4. анонимен - българското
09.12.2007 06:08
Чудесен коментар. Диагнозото е вярна, остава правилно лечение. Това може да стане не с нашите мишки начело. Мисля че единственото правилно лечение е да стнанем протекторат на ЕС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956480
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930