Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2007 13:06 - Плюни и запей
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1842 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.01.2008 16:38


Мислех да  изкарам есето за милосърдието и да приключим  с тази година с нещо по оптимистично- пожелателно, но ха ся, де, човек предполага, а Друг разполага. Взех ,че гледах вчера един сръбски филм, та сетне  и друг и сърце юнашко не трае, та едва изчаках да ми поулегнат впечатленията и сядам да споделя

Тне Trap, Клопка(2007)-Сърбия и Ко

Мото(реплика от филма)

„Представях си, ако животът е като  филм и да можеш да го спираш и връщаш назад, където  си пожелаеш, и да започваш отново оттам, откъдето искаш..”

Един филм на Сердан Голубович (род1972). Ето какво казва самият той "Клопка е семейна драма с елементи на трилър: историята на човек, изправил се пред дилема – дали да убие и така да спаси детето си, или да остави жертвата жива и да вижда как синът му умира. Това е рядко сурова, мрачна и напрегната семейна драма. За мен тази рефлексия за обществото, в което живеем, е особено важна."

Това, което няма как да каже е, че е направил убийствено добър филм. Действието започва спокойно и постепенно се насища, диалогът е ярък и всяка реплика особено важна. Детайлите са пипнати до най-голяма подробност. Филмът те оставя без дъх, разтърсва и облагородява. Филмът е като  едно преживяване, което пречиства чрез страдание.

Grbavica(Гърбавица)-2006 -Босна и ко

На още по младата Ясмила Жбанич(р.1974)

Мото

"Битката с ежедневието е най-добрият начин да си го върнеш на съдбата ...

Тя, за филма- Гърбавица" е филм "за старите и новите рани".  Но също така и "пътуване в бъдещето".
За този филм няма да кажа нищо-наградите му говорят достатъчно. Филмът е  също великолепно направен, разтърсващ и многопастов.

И двамата режисьори са  новаци от ексЮгославия. И двата филма са нискобюджетни, и двата филма са направени около случващото се с обикновените хора и двата са дълбоко хуманни. Анонсът на "Клопка" беше, че  това е история която може да се случи на всеки от нас и всъщност е картината на източноевропейските общества в преход. И двата филма са центрирани към

истината за времето.

Но ги правят на запад от нас, а не у нас!

И там е трагедията.  Случващото се с обикновените хора, драмите на всеки един от нас  ще си останат  за нас. Няма кой. Има едни надути млади некадърници и смешници, една суетна и претенциозна гмеж от измислени режисьори и  кухи  актьори-секссимволи, които творят пред камерите глупост след  глупост, мила моя майно льо. И тази простотия, пред която трябва на десетата минута да станеш и се изревеш в киносалона: „Аве вие луди ли сте да ни искате пари за тая боза ве, да ни вземате пари от данъците   и да ни ги пробутвате за стойност!"-се изкарва голямо кино. Проблемът не е само че българското кино произвежда пълни бози с претенции, ами май в това, че  няма кой да им го каже и това минава.
Много размисли отваря тези филми и съпоставката им с нас. Защо те могат, а ние-не? Традиции-ами нали и ние имаме, уж. Страданието на войните? По малко ли страдат българите днес, натирени по четирите краища на света? Снизхождение в масс-снизхождането на голямото, истинското изкуство до проблемите на малкия човек-както през 19 век-шинели, миньори, несретници, описани от класиците. Да," хождение в народ"се наблюдава и тук-като тематика -писма до Америка, опити за разправа на изпушили несретници, пътувания с влакове, които вървят и стигат незнайно къде и прочие

Deppengeschwaetz

Но защо, по дяволите, така бездарно? Защо надути метафори, претенциозни измишльотини и дървена философия излизат от устата на всеки бг герой? Къде живеят тези режисьори, кой пише тези сценарии и надува тези безсмислени актьори?

Аз не знам отговора. По точно-не знам целия отговор. Никой не знае цялата

истина, но май  и никой не го интересува особено.

Може  би тръгва от там, че сърбите седяха на мостовете и ги пазеха с телата си . А неколцина техни министри се гръмнаха в знак на вярност към идеалите си, на стъпалата на Скупщината. Вие това може ли да си го представите у нас?

Плюни е запевай, Нова Година е, все пак! Може да е от лошото вино!


Честита нова Година!






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chochy - Честита Нова година и на теб!
02.01.2008 17:25
Честита Нова година и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945777
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031