Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 20:37 - Делото Стависки приключи, забравете...
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 33008 Коментари: 69 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2008 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нека да поразсъждаваме пак за делото Стависки, но без да използваме вече облайваните факти. Хронологията я знаете.Това, което вероятно  сте забравили е, че адвокатите на Стависки поискаха  на 23.10.07 споразумение с прокуратурата.Ето мотамо фактите

Максим Стависки и защитата му поискаха(на 23.10.07) максимално допустимата условна присъда - три години с петгодишен изпитателен срок и три години лишаване от свидетелство за правоуправление. Това предложение беше отхвърлено от Бургаската прокуратура.

Прокурор Светлозар Костов заяви, че част от мотивите за отказа са, че проверка на делата от подобен характер в Бургаския окръжен съд за три години назад е показала, че дела от този тип са завършвали с ефективна, а не с условна присъда.

Другият мотив на прокурора за отказа, е че в разговор със семействата на потърпевшите, те категорично са отказали сключване на споразумение.

Прокурор Костов обясни, че до дни документите по делото ще бъдат предоставени на Окръжния съд . Той уточни също, че не е изключено по време на самото дело да бъде сключено споразумение

 По малко от три месеца по-късно, на самото дело наистина не само се сключва споразумение между друг прокурор от същата прокуратура и обвиняемия, но и присъдата е  дори по-ниска от предварително поисканата от самия Стависки и неговите адвокати. Да припомним, че тя беше две  години и шест месеца условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок

Оставям вие да помислите какво е променило становището на прокуратурата. Как така веднъж отказва нещо, а сетне се съгласява и то как! На по лека присъда от тази, която самият обвиняем си е поискал? Интересно, дали са взели под внимание този път мнението на потърпевшата страна-родителите на пострадалите.

Да не би  този прокурор да  не е като другия?

 Не съм юрист и тук ми липсва, признавам си, компетентност по интерпретиране на фактите по съдопроизводството-но все пак.

Прокуратурата отхвърля предварително споразумение с обвиняемия

Сетне по време на самото дело, то се сключва. Щом е споразумение, в него има две страни-прокуратура и обвиняем. Съдът само го одобрява.

Или не. Споразумение няма. Просто потърпевшият си признава вината и не иска изслушване на свидетелите, иска съкратен процес.Това автоматично означавало наказание под минимума. Тук прокуратурата няма думата. Съдът така решава.

Тогава пък, май ще намерим къде е заровено кучето. Защото, ако разнищим фразата ела от този тип три години назад в Бургаския съд  са завършвали с ефективна, а не с условна присъда", то тя означава:

Че обвиняемият не е като другите.

Или, че този съд не е като другите. И тъй като това е същият, бургаски съд, който три години е осъждал ефективно по подобни дела, то верният отговор  остава да е предното  твърдение, а не това.

Ето тук е ключът за палатката. Хората да  се третират различно  пред закона

Това, не  е, да речем, русенският съд, който даде по-голямо от максимално предвиденото в закона наказание на Синан Алиев. Този дава под минимума. Интересно, на Синан не му предложиха споразумение. Стависки твърдеше, още в деня на катастрофата, че прокуратурата била длъжна да му предложи. Хайде де-на турчето що никой не предложи?

Ще кажете, защото турчето не си призна докрай вината. Вярно. Но на него никой не му и предложи!

 Всъщност, признаването на вината ли е най-важно?

 Не се ли постига  така, около акцента за признанието:

А) Търсене на всяка цена  не на истината, а осъждането на обвиняемия. Няма значение на колко. Така оправданието като присъда отпада.Отпада дилемата виновен-невинен. Признанието за вината ти осигурява сравнително лек изход, вместо риск да се изложиш на обективен (дали, след отказа ти?) процес.

Б) превръщане на съдебното производство в отчети за издадени осъдителни присъди  и петилетни планове-  нещо, познато от времената на ранната колективизация.

 Ако Синан се беше признал  виновен и поискал споразумение, нямаше да лежи десет години в затвора. А той е смятал, че истината ще излезе в съда.  Грешен ход, видя се.

Всъщност, презумпцията за споразумение и съкратено гледане на делата е съвсем друга-по моему, изхождайки от логиката на нещата. Тя би трябвало да се прилага, когато  прокуратурата не може да събере годни доказателства за да докаже извършеното престъпление и престъпникът сътрудничи като си признава изцяло извършването. Тоест, знаем, че си бандит, но имаме само косвени и недостатъчни  доказателства, затова си плащаме, като те обуем, ако си признаеш,  но далеч-далеч по тънко..

В нашият случай  имаме всички доказателства по обвинението. Второ, имаме висока опасност на деянието, трето, имаме известността  като утежняващо обстоятелство.

Но нека да обърнем сега и  аргумента за известността, като мотив за обществената ни пристрастност към известните.

Убиваш Папата-кво като е Папата -всички сме равни, той човек и ние, хора, и лежиш пет години  в панделата. Просто се признаваш за виновен и искаш съкратена процедура, без свидетели. Съдът е длъжен да ти даде под минимума, който, примерно, е седем календара.

Еми няма да стане.  Първо, щото при убийство по белия свят не прилагат съкратени процедури, независимо да ли си убил бай Стамат или папата.  Няма такъв филм-без изслушване на свидетели, когато иде реч за отнет живот.Най-много от признанието да ти дадат  пак, естествено, до живот, но с  южно изложение, при бай Ставри.

Второ, щото Папата не е  все пак бай Стамат. Всички сме равни, но някои са по равни.  По значими. Като пример, като символ. Капишши?

Ако не го разбирате, представете си  обратното-Папата излиза да си кара папомобила на три водки и убива един и прави жив труп втори мирянин.

И по целият свят се надига вопъл-оставете го, той е наместник на Бога. Съдът го осъжда на две и половина условно.

Еми  и това няма как да стане.

За това, на въпроса да обесим ли Стависки, виждате ли на къде сочи палеца ми?




Гласувай:
0



1. copycat - ---
31.01.2008 21:00
Абе ти във върненския прокурорите имат едни проблеми... Нали оня имаше "доказателства" за Митьо Очите за 10 години, ама се оказа, че не е точно така. Та май не е точно така и със ефективните присъди... Карай, важното е да го бесим. Вече съм заплюла в неделя, щото в събота ще обиваме с камъни турчето, задето е жив. Идваш ли? Ще има кебапчета и бира Славена. :-P
цитирай
2. zemaria - А-аа,не
31.01.2008 21:03
Пия само тъмно . Ако земете Пиринско тъмно-идвам:))
цитирай
3. gerdan - Таз Темида, кьорава ли е само или и глуха?
31.01.2008 21:47
Много ми хареса материалът ти. Аз си задавах същите въпроси. Познавам човек, който в същата ситуация си е излежал няколко години. И той по невнимание, почерпил се леко... Един миг невнимание и после, цял живот съжаляваш. Очевидно, обаче, не е така, когато си световен шампион. Не ми се мисли колко важни клечки са се вдигнали да помагат. Колко новини му посветиха, че даже и реалити по бТВ създадоха!!! ... А прави ли ви впечатление как Албена Денкова е залепена все на него и току промълви - Ние нямаме бъдеще; И гледа жално-жално. Ами, да, така беше, тогава, когато го казваше. А къде е бъдещето на загиналия или на момичето в кома!? ... Не искам да пиша повече, защото то и няма смисъл. Всичкото в държавата ни е наред, та остана правосъдната система... Пълно е с несправедливости, ама поне да не ни ги навират в очите!
цитирай
4. анонимен - Пйте убивайте и сключвайте споразомения със съда
31.01.2008 21:58
Това води до хаус в държавата.Това е голямо престъпление.Един убит един полужив след употреба на алкохол Виновния на свобода и ще си клати шапката.........Ужас....
цитирай
5. stasislav - аз
31.01.2008 22:30
аз съм на мнението, че Ставински трябва да бъде в затвора, никой не е застрахован от грешки, но когато си пил ти си престъпник, няма признание или непризнание, и няма дело, директно присъда. може да съм малко груб, но наистина си е така, като е Ставински какво?!? това му дава право да кара пиян и да трепе ли? ако има истинска държава, трябва съда до го осъди и да му наложи да плати всичко по лечението на момичето, защото това е негово дело.
цитирай
6. анонимен - Грую
31.01.2008 23:04
Абе вие сте се побъркали...отидете на фитнес, на планина., някъде другаде си изкарайте гнева. Я вземете една статистика - колко такива дела са завършили с ефективна присъда - 5%, 10%?
цитирай
7. анонимен - алкаш
31.01.2008 23:13
Според мен който кара пиян превозно средство и убие човек на пътя,трябвя да се съди за предумшлено убийство.Гледахте ли каква кампания имаше по телевизията само да ни убедят,че неговото наказание е в това ,че страда душевно.Ами тогава какво да кажат родителите на пострадалите.
цитирай
8. mapplethorpecala - golemi laici iskat da se izkazvat po ...
01.02.2008 05:44
golemi laici iskat da se izkazvat po seriozni neshta..che chak geo im puska povurnite na titula.

1,tova poslednoto za papta-tolkova glupavo taka naivno,syaksh nyakoy shestoklastnik go pishe..tolkova незряло:pod m i n i m u m a za nosene na vina.
a vsushtnost prostotiyata e prestoplenie.
v 21 v da ne pravish razlika mejdu umishleno i neumishleno si e napravo prestuplenie.

pri neumishlenoto prestuplenie
vinata ya poema Bog,kakto gore dolu stavav zastrahovaneto,kogato ima silno deystvie na prirodata,to est na sluchaynostta.

tova che ima zaginali e sluchaynost...mojeshe da nyama,a mojeshe da ima pove4e.

druga golyama nelepitza e che tuk prokuraturata mojela da supbere godni dokazataelstva!

tova che staviyski e priznal ne oznachava che toy e doprinesul za katasrofata.
po sushtto veme v bulgria sus sushtoto kolichestvo prieto alkohol sa bili tolkova mnogo shofyori no ne e stanalo katastrofa.znachi ,tovva che e uporebil alkogol e trudno da dokaje sblusuka.
shteshe da izpadne deloto v expertizi.
dali ako ediniya avtomobil beshe zavil sus santimetur po rano nyamashe da se izbegene neshtastieto.
kak prokusrata moje da subere dkazatelstva ot fizikata na nejivata priroda.
shte gi subere kogato na prostite bulgari im grumne da pochnat da se obrazovat
цитирай
9. mapplethorpecala - e tolkoz za pravniya moment, sega na ...
01.02.2008 05:56
e tolkoz za pravniya moment,
sega na bulgarite im predstoi da chuyat druga golyama novost

tri sa silite koito deystvat v edno obshtestvo
-moral-politika-pravo.

vidyahme v tov a delo po prekrasen nachin kolko
razobshteni poradi prostotiya i gnus sa bulgarite.

ne shvashtat osnovni grajdanski kategorii.moralni,pravni.

pulna P r i r o d a.
to est volya na варварски сантиментальозности и съмнителни инстинкти
pretendirashti neznayno po kakva logika za istinnost.

v tozi sluchay imashe poveche politika.
dostatuchno da se popitam ,koy beshe tuk predi to4no 2 sedmitzi i da napravya vruzka mejdu negovoto gostuvane i izhoda v tova delo.

shteshe da e mnogo losho za politikata ,da se kaje che tukmo Hammera,koyto poluchi v prisustvieto na prezidenta se e okazal ubietz..ne staviiyki..a Hammera..poneje tezi machini sa sushto tolkova neupravlyaemi,kakto tezi koito gi podaryavat!
цитирай
10. анонимен - Делото Стависки никога не е почв...
01.02.2008 07:41
Делото Стависки никога не е почвало! Живея в чужбина и поради часовата разлика прочетох първата информация постъпила вечерта след инцидента. Информационните агенции споменаваха, че има катастрофа, м/у два автомобила и Стависки е бил близо до инцидента. Според мен това беше опит да се потули историята и само големия брой свидетели беше причината да излезе част от истината. За цялата, никога няма да разберем!

След първоначалните реакции всичко си дойде на мястото. По форумите се появиха еднотипни, дори лошо написани постинги, които вменяваха, че противниците на Максим са злобари, че всички пием и шофираме, че на Максим трябва да се прости и т.н. Убеден съм, че това беше организирана ПР акция, защото имаше дни без такива постинги-с дежурните за и против. Месец преди делото се появиха и други, че колата на жертвите се е движела с превишена скорост, че загиналото момче е циганин, че момчето е било сгодено, а Михаела била проститутка и т.н. Според мен това си беше платена акция за промяна на общественото мнение.

Не искам да си припомням цялата история, но имаше проблеми дори с вземането на алкохолната проба, много от свидетелите твърдяха, че Максим е бил и дрогиран, че е имало друг(и) в джипа, имаше прокурорски "грешки" и т.н.

Това, което ме отчайва е, че едно дело със 100% доказателства, потрошени автомобили и жертви се потулва, а КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ МАФИОТИ, ПОЛИТИЦИТЕ, ОГРАБИЛИ СТРАНАТА НИ. ПОЛОЖЕНИЕТО Е ОЩЕ ПО-ЛОШО ОТКОЛКОТО СИ МИСЛЕХ. БЪЛГАРИЯ НЯМА НАСТОЯЩЕ, НЯМА И БЪДЕЩЕ!
цитирай
11. анонимен - Razliki
01.02.2008 07:45
Не можеш да правиш сравнение между Синан и Максим. Единствената прилика може би е, че е двамата не са етнически българи. Синан не изпитва вина (или поне не я показа). Дори се ожени преди да влезе в затвора. На Максим каквата и присъда да му бяха дали, той има най-голямото наказание - неговата съвест. (за справка прочети един роман на сънародник на Максим - нещо за престъпление ставаше въпрос там и за наказанието после).
цитирай
12. анонимен - Koi kakvoto e drobil tova 6te sarba
01.02.2008 09:04
Ako vseki pie i ubiva...
цитирай
13. анонимен - Primer !!!!!!!!!!!!!!!!!
01.02.2008 09:12
Тук един съсед лежа в затвора няколко години, защото блъсна и уби един човек. Беше леко пиян. За едни може затвор, а за други не !!!!!!?
цитирай
14. анонимен - да не говорим за катастрофата в Бяла ...
01.02.2008 09:45
да не говорим за катастрофата в Бяла където май е дадена ефективна присъда а е доказано че в кръвта на шофьора не е имало алкохол
цитирай
15. анонимен - Осъждаме съда, а какво пише в ГПК ??
01.02.2008 09:58
Уважаеми Прокурорна свободна практика

Слагате условие „без да използваме вече облайваните факти” а какво правите!?
Има правило :Жена докато не роди, съд докато не реши не се знае какво ще е...”
Единствен съдията в чито папки са делата и глава законите, знае истината. Не е нужно,да си юрист, за да разбереш, че нещата се решават по максимална
Справедливост Верно припомнихте казаното
„че дела от този тип са завършвали с ефективна, а не с условна присъда. „
Но е ВЕРНО 1Е ДО СЕГА НЕ СА СЪДИЛИ СВЕТОВЕН ШАМПИОН”
Всичко има значение и съдията има право да прецени, какво вече ще е от полза не за Вашият гняв, а за България. Присъдата е доста жестока и справедлива. Стависки( се пише така или имате в предвид друго!? Някой искаха да коленичи Русия пред България, сега ще си отмъщаваме на Максим ли) Законите са еднакви за всички, но делата са различни. Те са уникални.Не може да се пренася една присъда да друго дело
Последно в ГПК е написано, че присъдите се изпълняват и не се обсъждат, Има си по горни инстанции.
Пак с български манталитет:” Я сакам Максим да е зле!”- нищо, че България ще е по зле
Сега Максим е изправен на порицание пред света. Даде много примери да бъде последван и един, да се помни, че е лош и така лекомислено да не се посяга към чашката и да се сяда в кола. Надявам се на японците! Прочетете в блога ми, да видите че по света хората мислят, как да предотвратят злото. И да го убием Максим, няма да се поправи вината и този ИЗБРАН ОТ СЪДА НАЧИН Е НАЙ ПРАВИЛЕН ЗАЩОТО ТЕ СА НАЙ ЗАПОЗНАТИ И КОМПЕТЕНТНИ. Да уважаваме компетентните а не само да Облайваме и олайнянваме всичко!! И към всички недоволни:
Желая ви здраве и по весело настроение, въпреки присъдата Има и горни инстанции да я потвърдят


цитирай
16. анонимен - Малко звездни новини
01.02.2008 10:18
***Кийфър Съдърланд, септември 2007
Звездата от “24” излежа присъда от 48 дни за шофиране в нетрезво състояние. Според полицейския доклад 41-годишният актьор трябвало да бъде наказан за деянието си именно чрез излежаване на ефективна присъда. По ирония на съдбата Съдърланд отпразнува коледните празници и рождения си ден на 7 декември зад решетките. Актьорът получи и пет години изпитателен срок.

***Мел Гибсън, юли 2006
Знаменитият актьор и режисьор бе задържан по ПОДОЗРЕНИЕ в шофиране в нетрезво състояние и под въздействие на наркотични вещества. Арестът на Мел Гибсън бе извършен до градчето Малибу.

***Линдзи Лоан, август 2007
В средата на август Линдзи беше осъдена на три години условно и на десетки часове обществено полезен труд, защото беше хваната да кара автомобила си след употреба на алкохол.

***Миша Бартън, декември 2007
21-годишната актриса е била спряна в ранните часове днес в Холивуд по ПОДОЗРЕНИЕ в шофиране в нетрезво състояние и притежаване на наркотици. Бартън, която игра ролята на Мариса Купър в сериала „Ориндж Каунти: кварталът на богатите“, е била спряна, защото карала на зиг-заг със своя Рейндж Роувър. Звездата ще трябва да плати 10 хиляди долара гаранция, за да бъде пусната на свобода.

***Парис Хилтън
Известната наследница на хотелската верига Хилтън, певица и модел Парис Хилтън бе осъдена на 3 години изпитателен срок за шофиране в нетрезво състояние.Парис Хилтън се съгласи да се признае за виновна и сключи сделка с обвинението.

Максим беше хванат пиян от полицаи и не беше свален от МПС-то си дори!? Минути по-късно уби човек. Това е разликата между България и САЩ!
цитирай
17. анонимен - ludost
01.02.2008 10:19
"Всичко има значение и съдията има право да прецени, какво вече ще е от полза не за Вашият гняв, а за България"

Абе ей ! За нас и за България е важно да се знае, че закона е равен за всички, и всеки престъпил го ще ди получи заслуженото. При тази война по пътищата такива жалки присъди ще помогнат или ще навредят ? Сега на убииците по пътищата вече въобще няма да им пука ! Дано си караш спокойно колата анонимко.....ще се моля за теб !
цитирай
18. анонимен - В очакване на златен олимпийски медал
01.02.2008 10:25
Ако обикновен човек бе вместо Максим,щяха ли да искат 2 000 000 лева?Не!Отвратих се от алчността на родителите!!!... Ако Максим не бе играл под флага на България никога нямаше да имаме медали!много катастрофи завършжат с условни присъди-Калоянчев също!Мили Албена и Максим бързо на пързалката!Очакваме златен олимпийски медал!!!
цитирай
19. анонимен - Пак Няма Държава
01.02.2008 10:34
Отново и отново се вижда, че в нашата мила България няма ДЪРЖАВА. Направо съм отвратен! вие представяте ли си колко хора са лежали в затвора за къде къде по-леки престъпления. А тук имаме УБИЙСТВО и един жив труп и има условна присъда. Според мен е недопустимо да се случват такива неща. Искам да видим дали Максим Стависки няма да шофира автомобил 4 години? ами ако се качи пак пил какво толкова видя че му се разминава! Ще си кара и ще трепе народа по пътищата. Абе ей хора на Ралф Шумахер му взеха книжката за две години само защото е карал с превишена скорост. СРАМ МЕ Е !!!!! Ако убие мойто дете май най добре ще е саморазправата то се е видяло че справедливост и Съдебна система няма.
цитирай
20. анонимен - да си вземем поука - чашката НЕ Е приятел на шофьора
01.02.2008 10:46
народът е казал - Господи, пази ме от приятелите - от НЕприятелите аз сам ще се пазя!
цитирай
21. анонимен - тоя пиян казак има ли съвест?
01.02.2008 10:48
Преди години един съсед сгази човек.Лежа в затвора
но след като излезе се самоуби.Не можа да понесе това което е направил.А Максимчо изобщо има ли съвест?
цитирай
22. анонимен - истината
01.02.2008 10:52
Максим нали беше лице на някаква кампания "Ако си пил слез" . Това беше кампания насочена към цялата общественост. И сега извода за хората в крайна сметка знаете ли какъв е ? :) "Ако си пил...ще ти се размине" Only in BG :))))
цитирай
23. анонимен - bau
01.02.2008 11:03
"Ако си пил - слез, искам да стигна жив" = "Ако си пил - ще ти се размине"
цитирай
24. zemaria - Максим VS Синан
01.02.2008 11:24
Преди 80 години американски съд осъди на смърт в един безпрецедентен откъм политическа мотивация процес двама анархисти –Сако и Ванцети, и 70 години сетне се наложи Майкъл Дукакис да ги реабилитира. Процесът спазва всички етапи на правовите изисквания, но накрая прати невинни, или поне съмнително виновни хора на електрическия стол. Случаят стана емблематичен за правосъдие по целесъобразност, опряно на обществено-политически очаквания, а не на истината и справедливостта.

В наши дни един процес, слязъл неотдавна от общественото внимание навява доста тъжни размисли. Става дума за процеса за катастрофата на моста в Бяла. Неотдавна това дело приключи с десетгодишна присъда за водача на камиона, който ще отиде до дни в затвора. На пръв поглед системата на правосъдието ни работи ефективно-от катастрофата до възмездието има малко повече от година-за сравнение делото Сако и Ванцети отнема седем години. Да не припомняме на наша почва колко се точиха делото „Лим”, делото „Индиго”, делото за изгорените войничета и т.н

От самото начало случаят възбуди доста спорове, предвид някои особености на мястото-разстоянието от стопа до мястото на удара е сравнително малко. Същевременно двайсетина метра назад по второстепенния път има видимост иззад завоя на главния път. От една страна бяха огромните обществени очаквания за мъст и съпричастието на властимащите към тях. Много бързо за вината се произнесоха още на място в нощта на трагедията от местния началник до президента. Без никакви експертизи, без никакво разследване, те установиха вината на единия водач. Така гласът на разума, който сочеше за съвина и опасното състояние на кръстовището, стопанисвано и организирано от съответните служби-общински и държавни, остана нечут. Тихомълком започнаха чутовни ремонти, приключили наскоро. Но за роднините на жертвите виновен е само един-полуграмотния шофьор на камиона-убиец. Те искат стогодишна присъда и защо не смърт, за възмездие на 18-те жертви. По същият начин близките на пострадалите деца от Лим искаха възмездие за опитния Измирлиев, направил всичко възможно да спаси мнозина други деца от най-лошото. Шофьорът от Лим беше осъден. Само, че никой, дори и почернените родители, не можа да обясни, как шофьор с десетилетия стаж, който е почивал достатъчно преди да поеме волана, може да катастрофира поради заспиване на десетата минута. Обвинихме алчността на организаторите, нощните пътувания и кво ли не, но по тази логика- десет минути след началото на смяната, той можеше да катастрофира и в 8 и в 9 и 10 сутринта.В случаят Бяла, този път виновник се оказа отново един, обратно на Лим- този път неопитността на шофьора на камиона. Разбра се, че нито е бил претоварен, нито е имало конструктивни изменения по возилото, както твърдяха в началото.Осъденият докрай не се призна за виновен и твърдеше че „Автобусът изобщо не спря, само леко намали и се включи пред мен. Свирнах му, святках му, но той се включи в движението” Защитата твърдеше, че вина има и държавата, в лицето на пътните и общински власти, шофьорът на автобуса, правостоящите в него и т.н

Местният съд, обаче, издаде максимална присъда-12 години, която бе намалена на десет от Върховния съд. Близките на убитите са недоволни и шофьорът на автобуса иска да съди виновника и за клевета, за това, че го набедил, че не е спрял на знак стоп. Което си е наш прецедент!

Буди подозрение не само бързото приключване на делото на всички инстанции-което е допустимо само при пълното убеждение на всички правораздаващи органи в безспорната вина на едната страна. За да приключи в тези срокове, правосъдието отхвърли всички опити за повторни експертизи от страна на защитата. Тук трябва да припомним и петте взаимно опровергаващи се експертизи по делото Лим. Не се направи и следствен експеримент или поне никой не разбра имало ли е такъв. Дори в процеса Сако и Ванцети е имало!

Но ако се погледнат безпристрастно фактите, делото буди доста въпросителни.

Факт е, че шофьорът на камиона го е изтървал и е преминал с по–висока скорост от разрешената 40 по пътя с предимство.Той несъмнено има вина-но само той ли? Ако обвинението е право и шофьорът на автобуса наистина е спрял на стопа, то на това кръстовище трябваше да стават по трийсет катастрофи дневно, защото стотици автомобили профучават по централния път без да спазват ограничението и така щяха да помилат всеки, чинно изчакваш на стопа.

Факт номер две е близкото разстояние-около 20 метра, от мястото на удара до стопа.

Главният свидетел-шофьорът на буса, който е бил зад пострадалия автобус, пред медиите твърдеше „Бях в задния бус, когато камионът ни задмина и удари автобуса пред нас.” Тоест, и двата буса са били на главния път, когато ги връхлита камиона. Това няма как да стане-бил е в най-добрия случай около стопа, на метри в главния път или още на второстепенния път. Просто тогава ударът би бил на средата на моста.

От там на сетне, при толкова спорове, обществото трябваше безапелационно да бъде убедено, че автобусът е спрял на стопа и вината е само в Синан Алиев-със следствени експерименти и поне още две експертизи. Инак остава горчивото съмнение за пристрастност и съдене по целесъобразност. Резултатът от това е ясен, а изводите за обществото и институциите –повече от тревожни. http://bg.mykinda.com/politics/13/01/2008/za-spravedlivostta-na-plemeto/
цитирай
25. анонимен - Възпитателният ефект от условната присъда е този!
01.02.2008 11:28
Лице на кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив" прави поразии. Никой не го осъжда. Реве се, че му били поискали много пари. Ами човекът каза защо иска толкова много пари! Иска ги за да направи живота на други деца - чужди деца - щастлив! След като Максим е затрил твоето дете, защо да не помогнеш на чуждите. Никой не е искал от лайнетата няколко милиона за себе си! Виждате как държавата се грижи за сиропиталищата. Държавата, чиито символ бе Максим. Той беше на алкохолни кампании лице, беше на президента лице. Виждате, че дори английски журналист беше осветен от родното МВР за шофиране в нетрезво състояние преди време!? Защо!?

Не си прав номер 23. Формулата е "ако си човек на властта ще ти се размине", "ако си лице на властта ще ти се размине".
цитирай
26. анонимен - xaxaxa
01.02.2008 11:42
"Ако сте пили - дайте да карам аз, аз съм известен!"
цитирай
27. анонимен - No Comment...
01.02.2008 13:01
Срам ме е, че съм българин !
НИКЪДЕ (ама никъде) по света няма такова нещо - убийство с жертва и условна присъда на извършителя!
До всички, които смятат че присъдата на г-н Стависки е "нормална"/справедлива - МОЛЕТЕ СЕ ВАШИТЕ ДЕЦА ДА НЕ СА НА МЯСТОТО НА ПОСТРАДАЛИЯ (починалия) !!!
цитирай
28. анонимен - Не, полицаите са виновни!
01.02.2008 14:29
Няколко полицая са видели в какво състояние Стависки и не са го закопчали незабавно. Тези полицаи са терористи. Те са пуснали биологично оръжие на пътя и при това има злоупотреба със служебно положение, били са по форма! Това е утежняващо вината обстоятелство. Редно е тези катаджии да бъдат окаушени между десет и двадесет години, а Стависки да си е на топло между краката на каката и да туши мъката си.
цитирай
29. анонимен - Не, полицаите са виновни!
01.02.2008 14:29
Няколко полицая са видели в какво състояние Стависки и не са го закопчали незабавно. Тези полицаи са терористи. Те са пуснали биологично оръжие на пътя и при това има злоупотреба със служебно положение, били са по форма! Това е утежняващо вината обстоятелство. Редно е тези катаджии да бъдат окаушени между десет и двадесет години, а Стависки да си е на топло между краката на каката и да туши мъката си.
цитирай
30. анонимен - Съдът действа индивидуално
01.02.2008 14:46
като потвърждава песента на Годжи,,Пари нема действайте,,след случилото се си задавам въпроса -Каква присъда щеше да произнесе същият този съд,ако се обърне действието.Да предположим.че Макцим беше умрял,а проститутката возеща се до него или пък жена му ,ако беше с него е в кома? И същото ли наказание очаква ,ако нщкои пиян при същите условия загроби Станишев да речем и прати в кома Масларова ?
цитирай
31. анонимен - А помните ли случая с Гоцеоглу?
01.02.2008 15:01
Една женица с две дечица беше тръгнала да го убива на пътя. Гониха я като по филмите, била пияна, била незнам си какво...

Американските затвори са добър домакин на доста техни филмови звезди, поп и рок звезди, изтъкнати спортисти и вся остальная сволоч, позволила си да кара пияна и евентуално да предизвика ПТП!
цитирай
32. benoa - @lidis
01.02.2008 15:05
Ама що не каза по-рано, че си била до Максим в оня момент ?
цитирай
33. анонимен - ЗА БЕНОА
01.02.2008 15:43
Каква е тази стръвна злоба срещу мен В деня на катастрофата прочетох ,че Махим е бил с млада дългокоса жена в колата и познат.Виж и прочети за да се увериш! И НЕ СИ МИСЛИ,ЧЕ СИ ОРИГИНАЛЕН В НЕСПРАВЕДЛИВИТЕ СИ ОБИДИ КЪМ МЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
34. benoa - Всъщност
01.02.2008 17:18
увереността, с която си написала коментара ме навежда, че си свидетел на катастрофата. Такава категоричност трябва да е полдпатена с нещо.
От кога обаче 'млада дългокоса жена' = проститутка или обида. И аз, обидил или не, заставам с името си зад коментара, навярно осъзнаваш колко лесно беше да пусна анонимно съобщение.
Важно е да осъзнаваш смисъла и важността на думите си и да обмисляш, преди да пишеш глупости, иначе рискуваш да попаднеш в подобна ситуация.
Заплахата на лична няма да коментирам, показва злоба и безпомощност.
цитирай
35. анонимен - VasilisQnis
01.02.2008 21:29
Jalko....Tajno.....Sramno.....
Jalko za za mladiqt momak Petar/Iskrenni saboleznovaniq na semeistvoto mu ot edin bivsch sportist/!!
Na Manuela barzo i palnocenno vastanovqvane.....
Tajno e kogato gordosta i radosta koito Maksim donese
na Balgariq be zamenena sas gnqv i zloradstvo!!
Sramno e razbira se bezhaberieto na policaite!?!?
Sramno e povedenieto /predi katastrofata/,na lübimiqt
ni schampion........noo lichnoto mi mnenie e che
Maksim veche e savsem promenen i jalko ako se opitvame da nalivame katran v duschata mu.......az
lichno bih mu prostil!
Chernilkata koqto hvarlqme po nego ...vadim ot
sobstvenite si duschi!
цитирай
36. анонимен - Стига сте се правили на светци!
01.02.2008 23:41
Всички пият и после шофират, какво се правите тука на толкова морални всички? Я вижте какво става по дискотеките! Нима само кока кола и кафе пият там вътре мъжете? А? А после всички добре почерпени яхват джипове и лимузини и отпрашват с гаджетата...
цитирай
37. анонимен - медал
01.02.2008 23:58
И най ''златния''медал не струва колкото един човешки живот.Аз бих предпочел да нямяме златен медал по фигурно пързялане ,но тези деца да бяха живи.
цитирай
38. benoa - @37
02.02.2008 01:45
50.000 аборта на година. Иначе сме нация от светци.
цитирай
39. анонимен - Истината е някъде там
02.02.2008 09:17
Виновен е. И смятам,че вината ще го преследва докато е жив.Смятам,че е искрен,съдя от признанието,че не може да гледа в очите родителите си.Той е известен - още по-задължаващо да внимава какво прави.Но не мисля,че "не му пука".
Чувала съм за индийски филм(те бяха мн. сълзливи).Та в него сюжетът бил подобен и виновният бил осъден да се грижи за пострадалото семейство.Как ви се струва?Май това наказание си го бива?
А спомняте ли си за друг потресаващ инцидент,в който главен "герой" беше жена,майка,пътуваща пияна със сина си,но уби други ТРИ ДЕЦА! И не е в затвора!И този случай е абсурден. Изобщо,напоследък сме в адски абсурд!
цитирай
40. анонимен - Само Ставийски ли е бил почерпен?!
02.02.2008 20:30
Тия, дето се шибнаха в хамъра на Ставийски, не са ли били също доста почерпени? Не вярвам да са пили цял ден минерална вода хисарска, а даже и Горна баня...но защо никой не говори и за това???
цитирай
41. анонимен - До 40
03.02.2008 00:26
Точно така, само Максим е бил пиян, а най-вероятно и дрогиран!
Пробите от загиналото момче не сочат никакво съдържание на алкохол, експеризата сочи скорост на Максим -117км/час, на загиналото момче 57км/час. Припомням, че Хамъра навлиза в другата лента поради голямата скорост, първата кола успява да избяга от шампиона в канавката, но за следващата времето е абсолютно малко!
цитирай
42. анонимен - Koi ti kaza che zertvata e karal s 57 ...
03.02.2008 11:25
Koi ti kaza che zertvata e karal s 57 km samo? Da ne si bil s nego v kolata?
I dvamata vodachi sa ednakvo vinovni, stom ima chelen udar!
цитирай
43. zemaria - ано 40 и 42
03.02.2008 15:21
И да са били пияни и да са карали със 140-те са си били в платното. Това първо, и най-важното-при ПТП се гледа кой в кое платно е и нещата свършват дотук. Ако си в чуждото- си виновен! Точка. Обяснявам като за второкласник. Защото едва ли си по голям, съдейки по разсъжденията, че щом имало челен удар, и двамата били виновни. Да не обиждаме второкласниците, все пак. Челен удар има не само при сто процентна фронтален сблъсък-в случая е към двайсет-трийсет. Тоест, с такъв процент от площа на танка си Стависки е бил в тяхното платно. Ако пострадалите са били пияни или са карали с превишена скорост, това изобщо не отменя въпроса за вината на кънкьора и е съвсем субективно смекчаващо вината му доказателство, защото, повтарям, те са си в платното. И съдът дори може изобщо да не отчете такова обстоятелство. Но в случая е безкрайно ясно, че нито са карали със 130, нито починалото момче е пило. Има си медицинска и техническа експертиза. Някъде в пледоарията на защитата да си чел такова нещо? Някой от отговорните за защитата на Стависки да е твърдял такова нещо. Някъде в медии или по отговорни инстанции да се твърди такова нещо? Няма. Ако го имаше, делото щеше да вземе друг характер. Съвсем олекнахте защитниците на кънкьора-убиец!
Да, той е такъв, защото той редовно е карал пиян и с превишена скорост, на ръба на риска. Редовно е дърпал дявола за опашката-сам той си го признава в интервюто и доста хора са били свидетели на нравите му. И аз съм карал пил. Само че, тогава съм два пъти по-внимателен отколкото като съм трезв. Защото знам, какво ще стане, ако ме хванат. Имам респект пред закона и съзнание за нередността на това, което правя. А на него това не му е пукало-винаги му се е разминавало, както, когато преди да убие невинните, са го спрели ченгетата. Той е бил убеден,че ще му се разминава винаги, без оглед пиян-трезв, виновен-невинен-както му се и размина. Докато има такива съдилища, такива ченгета и такива малоумници, които да защитават един убиец-така ще е!
Апропо, един нормален човек би се страхувал от съда и общественото мнение. Би се явил в строг костюм, за да не го дразни, да не парадира с пари и известност, а не в скъпо яке с екстравагантни кожички по него. Би се въздържал да прави тъпи изявления, които дразнят хората-а той ги прави от първия миг, до последния. Най-накрая би се извинил и напарвил всичко, за да изкупи вината си-той се извини, най-накрая, но олайняви преди това всичко...Бахти звездата.. Но Друг да го съди!
цитирай
44. анонимен - До 43
03.02.2008 17:20
Zemaria, смятам, че допускаш грешка като вменяваш на Максим способността да разсъждава. Моето мнение е, че този човек притежава интелект далеч под средното ниво. Не ми се търси сега, но си спомни снимките му с една каубойска шапка как гали Хамъра, аз се чудя дали даже нормален човек може да прави това. Аз смятам, че той не осъзнава дори какво е направил, сигурен съм, че част от постингите по фурумите са написани от него и Албена и съвсем откровено те сочат своите противници като злобари, които завиждат на успехите им. Какъв стил на обличане искаш от човек, който не може да направи причинно-следствена връзка на своите действия и не може два лафа да каже, ако не са написани от адвокатите му.
Лошото в случая е, че управляващите се опитаха да го направят герой, а той действително не заслужава това. Наистина ли си мислиш, че в чужбина хората се интересуват кой бил шампион в този спорт? Още, ако имаше съд, Стависки трябваше да бъде осъден да върне всичките пари дадени му за кампанията "Не карай пил". Аз лично съм голям песимист за бъдещето на нашата държава!
цитирай
45. анонимен - Яд ви е на Ставийски, пуквате се н...
03.02.2008 17:45
Яд ви е на Ставийски, пуквате се направо от завист - но той е прав, а и съдиите правилно прецениха, че не е виновен, за да влиза сега в затвора.
Я жертвата се разбра че е бил с някакви палави гаджета в колата си, въпреки че уж имаше някаква годеница...та и затова не е реагирал навреме, а е можело е да намали, да отбие вдясно, да излезе от шосето, но явно е флиртувал здравата, докато е шофирал... и затова се стигна до въпросното ПТП.
цитирай
46. анонимен - Па ако нещо ви е крив бургаския съд и ...
03.02.2008 17:50
Па ако нещо ви е крив бургаския съд и сметате дека Сатвийски е виновен, що не дадете под съд бургаските съдии? Но не ви стиска май!
България е правова държава, съдът правилно прецени кой е прав и кой е крив. Баста по темата!
цитирай
47. анонимен - Да бе, вярно, къде е в цялата тази ...
03.02.2008 17:52
Да бе, вярно, къде е в цялата тази схема годеницата на Петър? Да сте я чували, виждали скоро? Защо е пуснала годеника си сам да ходи по морето? Странно!
цитирай
48. анонимен - О, авторът на постинга си признава ...
03.02.2008 18:31
О, авторът на постинга си признава че и той кара понякога пил, като батко Ставийски! Евала на такива шофьори! Евала!!!
цитирай
49. анонимен - До 45, 46, 47, 48
03.02.2008 18:43
Май си объркал хапчетата или си забравил да ги вземеш навреме.
цитирай
50. анонимен - от анонимен фен на гробаря
04.02.2008 14:18
Почина моя идол,пишещия в днес.бг ГРОБАРЯ!!!!

По постинга- Значи по въпроса за годеницата на Петър. Петър е бил с любовница в колата си. Т.е не е любовница а платено момиче(няма да употребявам точната дума) По принцип нищо не се говори за Петър. Не е бил божа кравичка приживе. Благодаря на бог че Максим получи лека присъда.
цитирай
51. анонимен - Фене, разбарх за гробаря, това е ...
04.02.2008 15:04
Фене,разбарх за гробаря,това е трагедия. Бог да го прости.
Не мога обаче да се съглася с теб,Максим трябваше да получе по тешка присъда.
цитирай
52. анонимен - ?!?!?!?
05.02.2008 00:42
Абе чудех се ,чудех се и реших и аз да се изкажа.Доста четох и не само тук.Доста!Някой мнения-наивни,други по децки глуповати,а трети максимално крайни.Рстествено ,че имаше и такива ,които мисля за реални.Твърде много обиди,нападки и злоба.Нападките стигнаха и до етническо ниво-кой циганин,кой руснак,кой шампион,кой не?!?Ааа,ама не това е без значение,каква е разликата-медалист,шампион и т.н.,ами какво от това?!?Дайте сега като са такива да си остават ненаказани,казвам ненаказани,защото е така.Нима е наказание това,в затворите е пълно с такива дето са крали кокошки и компоти,а той?!?Мисля си ,че май трябва да се почне от някаде с тея присъди,да станат малко по реални и сериозни,че то иначе всеки ще си гази,до като не се случи и на вас/да не дава Господ/.По повод кой с кой бил в колата,няма значение,но ви гарантирам че на шампиона не му е за сефте да си пиика и кара пък и др неща да употребява/ако имате познати по черноморието питайте!./Тъпото е че се принизява живота на човек до това да си с условна и 4 години без книжка.А после?Пак по улиците,няма лошо само да нямаме близки наоколо.А по повод че той си съжалява,да добре ама след дъжд качулка!За какво съжалява ,че му се е преобърнал живота,а другите хора?!?Май някой трябваше да му каже какво да говори ,за да нестава смешен.Егоизма е страшно нещо и комбиниран със средства и социално положение става изход от ситуацията.Важното е че той си е жив и здрав/няма лошо/,а пък другия си е заминал,за момичето не коментирам,дано се оправи,и че адекватно наказание няма,защото то струва няколко златни медала!А честно лично на мен не ми пука за тея медали,ама хич.В тая държава да се облягаме на златни медали по фигурно пързаляне е все едно...на гол г.з бъз/извинете/каква е ползата за нас-никаква,но за него е огромна!!!
цитирай
53. анонимен - payday loans online 414 20814
17.10.2012 23:09
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1947]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5951>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1772 payday loans online
цитирай
54. анонимен - generic viagra 705 12162
18.10.2012 01:29
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#4795]viagra online[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4747>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#10555 viagra online
цитирай
55. анонимен - viagra online without prescription 16321
20.10.2012 12:48
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#rbdje>viagra 100 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#jtobj >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#hwrjc viagra 120 mg
цитирай
56. анонимен - cheap cialis online 7748
20.10.2012 14:29
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#saedu>cialis 10 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#bhmir >generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#nydsb cheap cialis
цитирай
57. анонимен - cheap kamagra online 14100
22.10.2012 03:04
<a href=http://orderkamagranow.com/#axpyc>cheap kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#yutft >100mg kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#xsvlk buy kamagra
цитирай
58. анонимен - levitra online without prescription 20623
22.10.2012 04:01
<a href=http://orderlevitrahere.com/#tvlkq>buy cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#nlxqe >levitra 20 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#sqvbc levitra without prescription
цитирай
59. анонимен - buy cialis 709 3895
23.10.2012 14:29
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#15396>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#1412>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#7645 buy cialis
цитирай
60. анонимен - payday loans 359 2119
23.10.2012 15:32
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6696>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6033>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#12603 payday loans
цитирай
61. анонимен - buy levitra 3965
24.10.2012 12:39
<a href=http://levitrastorehere.com/#vhcem>buy levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#rgrkc >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#onsaf buy levitra online
цитирай
62. анонимен - generic kamagra 16460
24.10.2012 13:54
<a href=http://kamagrastorehere.com/#qrmiy>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#tfsgy >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#ezcew buy kamagra
цитирай
63. анонимен - purchase levitra
24.10.2012 19:18
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2002 - order levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8099>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#9135 online
цитирай
64. анонимен - buy viagra 12588
25.10.2012 10:14
<a href=http://viagrastorehere.com/#mvppk>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#xwnmf >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#ukysd buy viagra online
цитирай
65. анонимен - buy cialis 9663
26.10.2012 04:36
<a href=http://cialisstorehere.com/#twnty>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#njaci >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#amdtx cialis online
цитирай
66. анонимен - cheap levitra online 20021
30.10.2012 10:44
<a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#lnvxv>cheap generic levitra</a> - <a href=http://cheapgenericlevitranow.com/#jfqop >levitra 10 mg</a> , http://cheapgenericlevitranow.com/#sowio buy generic levitra
цитирай
67. анонимен - buy zithromax 933 2564
01.11.2012 23:45
<a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#14206>cheap zithromax</a> - <a href=http://buyzithromaxonline24h.com/#14049>zithromax 500 mg</a> , http://buyzithromaxonline24h.com/#4675 buy zithromax online
цитирай
68. анонимен - generic propecia 4095
03.11.2012 14:14
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#vewoj>buy propecia</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#smoft >generic propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#vikwr buy propecia online
цитирай
69. анонимен - cheap levitra 18504
04.11.2012 06:41
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#pmfpx>generic levitra</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#amaxl >buy levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#gyfgp generic levitra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956431
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930