Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 22:41 - Социализмът и петлите
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 4456 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 11.02.2008 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Говоря с едно момче на 26 за социализма-моят Ивчо. Момчето е работник. Природно интелигентно и много лабилно. Като работи се раздава, но работи без да мисли. Сирак е. Майка му е починала, баща му го е оставил отдавна. Живее в апартамент, който самотната майка-сервитьорка, е изплатила. Намира се в престижен квартал. Момчето я кара изкъсо, студува, защото икономисва от парното и се грижи за баба си. Заплатата му е 350 лева, за които блъска по 8-9 часа до премала. Завършил е специализиран техникум с добра реализация-но в миналото. Разказах ви частично за него по-рано.

 Питам го какво мисли за социализма. Той ми отговаря:

-При социализма се е живеело по-добре. Храната е била евтина.Токът и парното-днешният бич-са били  също без пари. Всяка година са ходили на почивки. Дядо ми така казва. Всичко, което са придобили-и имаме, са го постигнали тогава.

Аз сега кво да постигна с тази заплата. Едвам съществувам.

-Ами учи, специализирай, вземи  тънък занаят, намери работа тук, или в София дори, или върви в чужбина. Научи език. Работлив си, умен си..

-Пробвах за езика. Не мога да отсъствам от работа-кой ще ме трае. Кой ще плаща месечните масрафи.  Пробвах и за занаят. Карах курс за готвачи един месец и боса ме предупреди-или там, или тук.

-Е-е-е, ми рискувай!

-Ти, като толкова си рискувал, що си при мен. (Аз съм му шеф, но..)Като знаеш толкова езици.(без коментар) Ами Х, който е с три висши и сега разнася кифли по 12 часа за същите пари …

-Х е неконформист-опонирам му. Честен човек.. Х и при соца търсеше правдата и го гонеха, сега при неосоциализма ли ще се оправи? Мен не ме гледай…

Сит на гладен вяра не хваща.

На чужд гръб  и сто тояги…

Замислих се. От два дни ме гони натрапчиво усещане за „Дежа-вю”. Пак пара през свирката. За пагони и еполети. Пак поредният ефрейтор ще съсипе невинни за собствен имидж по политическа поръчка. Русенският съд, дето осъди невинния Синан и хептен  без доказателства двама служители на пътното, за да се отчете дейност пред ЕС, няма никакъв проблем да продължи да се изживява като шпицкоманда на управляващите. Бургаският съд-също. Щели да съдят останалите служители. Кой ще му доде наум, че нещо, което са правили всички, без изключения, значи е било правило на системата. Кой е виновен за системата. Този, който е съставил правилата. Той нарочно ги е докарал такива, просто да не могат да се изпълнят. И после що, заяко, си без шапка. В удобния момент, за да отчетем дейност.. Виновен, щото си на работа.

Бушони  ли?

Ами ако осъдените се разприказват срещу тия, които сега си пишат точки?  Свидетели срещу свидетели. Какво ли ще кажат за системата. Дето ЕС оцени като стабилна.

 Не ми се мисли. Писах сто текста тогава. Кой ме чу, кой ме разбра.

Турците имат поговорка Vakitsiz oten horozun basini keserler.

Петел, който кукурига не на време, го колят.

Днес, по повод дежавю-то, написах „Седмичен дайджест”. Подсети ме стихотворенето „Есен”. Написано бе през 85 та и съдържаше акростиха”Долу Тодор Живков".

Заради него много хора имаха неприятности. Защото някой , от системата тогава, беше го забелязал. Социализмът се връща, но не съвсем, не съвсем. Просто днес никой не може да чете-камо ли между редовете. Словото деградира. Хората са други. Никой нищо не вижда, не можеш да впечатлиш никой с нищо. Ако не си Крис Ангел и не разполовиш жена. Щото всичко е пунт и пластика-илюзия, която не те докосва. . Както не те докосва комата на Мануела Горсова.

Докато не се опариш сам

Та питам ви, ще се възпротиви ли, дори вътрешно, Ивчо на социализма днес. Уверявам ви,  даже и акростихове, като напомняне за лошотията  и бунт срещу тях,  няма да има кой да пише, камо ли да прочете. Още повече да  впечатлят някой.

Да ви е честита тъмнината..Страшна ще е , това е само началото, вервайте ми....

 

 





Тагове:   Социализмът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benoa - А защо не приемеш
11.02.2008 15:08
че някои хора искат да живеят точно по гореописания начин ? Че нямат амбициите, капацитета, възможностите, първите 7 години за нещо повече ? Че биха преглътнали това да ядат банани само за нова година (класически отговор когато някой описва комунизма), за сметка на ежегодната почивка на море, евтините кебапчета и почти безплатните парно /телефон/ вода ?
Че просто са различни по интелект, праг на задоволяване и амбициозност ?
цитирай
2. zemaria - Приемам,
11.02.2008 15:35
Повечето хора са така. Това още дьо Токвил го е казал.
цитирай
3. 100jan - Само където
11.02.2008 15:46
социализма рухна икономически, а не с въстание (освен в Румъния). Евтино беше, щото имаше СИВ, щото продавахме скъпо на СССР (и него го имаше), щото пък последния ни даваше евтини суровини, щото СССР и другите соц. страни бяха длъжни да купуват боклуците ни (и ние - техните), щото дефицита от онова време още ни виси като дълг... Върнете комунизма, ама освен че ще е същия затвор като този, преди 1989 година, ще е и затвор без дажби. Концлагер на смъртта.
цитирай
4. benoa - Хубаво, а сега
11.02.2008 15:59
zemaria може да ти даде GSM-а на Ивчо, 27/m/unknown да му обясниш в детайли същото. За съжаление ако казаното и от Токвил е вярно, рискуваш да си загубиш както времето, така и парите. Защото това дето го казваш е несмилаемо и за далеч по-природно интелигентни, да не кажа и дипломирани люде.
цитирай
5. 100jan - За какво ми е нечий джиесем?
12.02.2008 10:41
Мога ли да обясня, а и трябва ли, на осем милиона българи очевидното? А и моя работа ли е? Тези дни е имало една конференция, която е разисквала именно тези въпроси. И какво става? Нито дума по медиите, никакъв отзвук, никакъв интерес. Сигурен съм, че и да излезна на площада и да се самозапаля, пак никой няма да разбере. Или ще бъде представено като синдикален протест :))))
цитирай
6. benoa - Винаги съм се чудил
12.02.2008 17:55
на кого е работата да отваря очите на хората. Да каже с пълна съвест (виж философски речник) това да и това - не
цитирай
7. анонимен - Не съдете! Мисля, че всеки на м...
13.02.2008 04:59
Не съдете!
Мисля, че всеки на мястото на това момче би постъпил така.
Не съм бил дълго време в Бг, но за Русе, където живях за последно имам крайно негативни впечатления. Познавах много големи тъпанари, които се замогнаха с връзки като митничарчета и полицайчета. Работата в този град преди 5-6 години си беша кът.
Та на темата. В държавата, където живея няма техникуми. Има професионални училища, които приемат кандидати два пъти в годината. Няма ограничения за възрастта, когато можеш да придобиеш друга професия. За възрастните без необходимото образование се изисква писмено ниво на езика и математика за съответната специалност. Така всеки може да тегли държавен заем (връща се около 30%) и за срок от 9 месеца до 1 година и 3 месеца да придобие желаната специалност със задължителен стаж по специалността. Така ли е в БГ?
Да не говорим за гъвкавите възможности за магистратура, която за разлика от Бг е безплатна за отличните студенти - използват ги за изследователска дейност и водене на упражненията.
Незнам, ако това момче е завършило например "престижната" преди 10-на години специалност ремонт на телевизионна техника как ще се преквалифицира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955044
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930