Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2008 21:45 - Да започнем с това: Коsovo je srpsko!
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 8703 Коментари: 25 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2008 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Десетки и стотици мислители са написали томове на тема несъвършенствата на демокрацията. Без да си даваме зор да ги разнищваме отново, ще споделим, че най-дразнещото за мен е честото подчиняването на целесъобразността над истината и справедливостта. Това се тълкува като политиката на реалността над политиката на емоциите. Веднъж тръгвайки  по този път, резултатът неминуемо е плачевен. Да речем, субсидираме права на мнозинството, според интересите на  партиите, щото не искали да гласуват хората и така властта ставала не представителна, като въведем задължително гласуване. А що не и срещу ценз. Или референдумите-ама защо ни са, като те ще повторят избор, който е емоционален, а не рационален и полезен. Друг често използван  похват е манипулирането на демоса  чрез медии, до приемане виждането на властта по даден проблем. Тук примерите са безброй-с пушечни медийни меса, бягащи отвличащи мюрета- до външнополитически  приоритети. Сетете се за възкресението на затворените блокове в Козлодуй. Трети вариант е директно налагането на  политика на целесъобразността като ценност, вменявайки, че иде реч за политика на справедливостта.

Тук не мога да се сетя за по крещящ пример от отношението ни към Сърбия и независимостта на Косово.

Изглежда, най-яркият белег за демократичност не е биенето в гърдите и следването на мантри, а наричането на нещата със собствените им имена. Заблудата че избирателят  е петимен да чуе собственото мнение през чужди, на партиите и медиите уста, е толкова плоска и тежко заплатена, като заблудата, че децата  не оценяват мъдростта  и правотата на бащите си, когато им се карат.

 Но къде са българските политици-бащи на нацията.

Къде е Чърчил, който да предупреди-сега избирате чест вместо война, утре ще сте без чест и във война! Тези дни този пример беше цитиран от известен чехски коментатор. ЕС се е побъркал по въпроса за Косово-заключи той.

Българската история е пълна с примери, когато верните и единствено целесъобразни решения се наричат после национални катастрофи. До едно са наложени и провокирани  отвън, като скланяне на справедливостта пред силата на меча.

И сега вижте пак  примерите в началото. Значи, няма демократ, който да не е против сърбите и  про американците. Те са винаги прави, дори когато съгрешат. Е, политиката на американците спрямо сърбите и косоварите е толкова фалшива, че чак дрънка. Може да е стратегически правилна, с оглед някакви американски геоинтереси, но едва ли-по скоро иде реч за емоция, която е облечена с празни приказки. Емоцията на баба Олбрайт.

Защото справедливостта е другаде.

 Косово и Метохия са люлката на Сърбия. Чие е Търново? Чий е Разград?

Мотивът-там живеели 95 процента албанци ” Сърбите били срещу албанците, защото били 95% - това е същият абсурд, ако кажем че по време на Холокоста в Берлин евреите са били 95%,” направи аналогия професор Пантев.

През 99та  подкрепата на ЕС и НАТО беше като нашият билет за ЕС. Да, ама едно такова подгъзуване не остава само-сега ще трябва да признаем държавата на терориста, нарко-барон и криминален тип  Хашим Тачи -Змията. Неговата АОК беше до 1998г. в американския списък на терористите и благодарение на Мадлин Олбрайт, терористите и нарко-бароните се събудиха  борци за свобода и човешки права. Доколко баба Олбрайт се е побъркала по Змията-не е ясно, но ЕС и НАТО тогава подкрепиха изцяло сменената американската политика. И ние, естествено. Нито иде реч за правото на  самоопределение на нациите. Албанската нация отдавна си има държава. Признаване на Косово с аргументът-ми то така и така си е албанско, щото  там има само албанци- и ще създаде страхотни проблеми на Балканите  и  в цял свят, вкл и у нас. Нали се сещате защо.

Сега  може да дойде време да изядем дървото  за правилния, проевропейски избор. Но това е по малкия зор.Пантев  пророкува две опасности

  1. Налагане на демографския принцип като мотив за образуване на държава- който в крайна сметка е вследствие на обратно етническо прочистване и бомбардировките, когато много сърби напуснаха родните си места.
  2. “Ефектът на доминото”-това следва да ви е ясно-навсякъде, където на дадена територия има превес даден етнос….

Аз ще посоча още две.

Навсякъде създаването на държавата на терориста Тачи ще се изтълкува като победа на радикалния ислям.  На тези, които си постигат целта без оглед на средствата-наркотици, убийства, терор. Да, позволено е да се финансираме от наркотици, щом от това се изкарват пари за Революцията, позволено е да се убиват невинни. Това ще пришпори тероризма и ще му даде успешен модел за подражание.

2.Коsovo je srbsko! Ревяха един милион  сърби на Косово поле, до гроба на  княз Лазар, убит  в битката, след която турците прегазват половин Европа. „Повече никой тука няма да посмее да ви бие”.Е, биха ги по всички параграфи, по международному.

В този смисъл Милошевич  ще излезе борец за правата вяра и  свободата на сърбите по окупираните вече територии. Потъпкани и поробени от калашниците на ислямисти-терористи и целият враждебен свят, без Русия. Милошевич –като последният бастион на ислямистите, новият Лазар.

Хачим Тачи-Змията-днес реабилитира Милошевич и удари шамар на цивилизования свят. Подигра му се заради недъзите и слабостите на демокрацията. Извива му ръцете от десет години, като друг либийски терорист. Показа му среден пръст, като си рзиграва коня  под  благосклонния му  поглед и направи в сърцето на ЕС държава на нарко-мафията.

Паролата, да припомним, за неговият успех беше спазване на човешките права на албанците. Ха ся чакайте той да спази правата на сърбите в Косово и Метохия

Ще дестабилизира ли ЕС  въпросът за признаване на Косово.

При всички  случаи ефектът ще е по много по-голям от очаквания. Съюзът ще се разцепи на опасяващи се за  статуквото и такива, които не им пука от него. А може и да стане  началото на края му. За да се изпълни клишето: В който съюз сме влезли, хаир не е видял.. 

Кой ще попречи на битите и нямащите кво да губят  да се радикализират. Кой ще попречи да ни залее вълна от популизъм и национализъм. Ще се  засили ли без туй силното руско влияние на Балканите?

И тогава ще видите едни права и един цивилизационен избор…

Тревожно ли е?  Вие кажете.

Аз казвам "Не"  на независимо Косово!






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. errorreport - Много добър анализ
17.02.2008 22:32
Напълно съм съгласна с всеки ред от анализа ти. Ами да признаваме независимо Кърджали и Факултето тогава, щом сме такива европейци...
цитирай
2. bambola - Поздрав за поста
17.02.2008 22:46
Абсолютно сам съгласна, уви Прецедента ще повлече крака усеща се в изивления на други " борци за национална зависимост" и ако си мислим че ще сме само гледачи на хорото , май няма да мине този път номера .


цитирай
3. анонимен - Таралеж в гащите
17.02.2008 22:52
Признаването на независимостта на Косово ще таралеж в гащите на англичаните, испанците, белгийците, че защо не и на американците, ако някои щати в южната им част решат да станат независими мексикански, китайски и прочее държави.
За съжаление, ЕС политиците не осъзнават или не желаят да признаят, че ЕС е васал на САЩ.
цитирай
4. ingodwetrust - без заглавие
17.02.2008 23:18
Няма смисъл от дълги постове. Заглавието говори само за себе си. Много постинги станаха за Косово. Дори и аз направих. Няма нужда от повече.
цитирай
5. ingodwetrust - А да...
17.02.2008 23:18
Забравих...
КОСОВО Е СЪРБИЯ
цитирай
6. анонимен - Още един дебел в. . . на майка Сърбия. ...
17.02.2008 23:27
Още един дебел в ... на майка Сърбия. Сръбските шовинисти плащат за гадното си отношение към нас българите. Отродиха българите в македонския край, "любезно" ни нападнаха в гръб при Съединението, предадоха ни и заграбиха наши земи по време на Балканската война, и още, и още.
Империйката им се разпадна окончателно. Много радостно! Урааааааааааааааааааааааааа! За Албанците!
цитирай
7. nakom - Днес Косово - утре Кърджали
18.02.2008 00:34
една държава която не може да проведе правилна политика, е обречена да губи територия.Дали заради въоръжен конфликт, дали заради неправилна етническа политика, явно това е бъдещето.А дали сме съгласни или не - за съжаление думата не е наша.Тъпите американци, от другия край на земното кълбо, осраха положението в Източна Европа и Азия, а ние ще им дишаме "статуквото".Малко им е 9/11, от още имат нужда
цитирай
8. artanis - това, което знам
18.02.2008 02:01
от разказите на една косоварка, която е била принудена да се пресели в България заедно със семейството й, ме кара да виждам нещата в малко по-друга светлина. Не че имам нещо против сърбите. Дори никак не ми е приятно всеки ден на балканите да изникват нови държави, но такива са реалностите.

успешна седмица:
цитирай
9. анонимен - колелото се върти палачинката се обръща
18.02.2008 02:18
Първо Косово никога не е било само сръбско.Ако гледаме в исторически план може да кажем че е било и българско.Сърбите не доминират там от 18 век,а от началото на 20в. са малцинство.Косово винаги е било обособена територия ,а след ВСВ автономен край чак до края на 80г.Великосръбската грандомания дойде до логичния си завършек.Великите сили създадоха Югославия и те и видяха сметката.Лично аз съм много доволен от това развитие и от упадъка на нашия най-голам исторически враг праз 20в.
цитирай
10. tajnax - съгласна съм с теб...
18.02.2008 08:37
Независимостта на Косово,според мен е нещо временно...Изкуствено създадено/като държавата Черна гора/,което след време ще се върне там където е било,е и ще бъде-Косово е сръбско!
цитирай
11. анонимен - Kakvoto stanalo v Kosovo, stanalo. ...
18.02.2008 09:01
Kakvoto stanalo v Kosovo, stanalo. Nie trqbva da vnimavame i da sledim otblizo povedenieto na nashite etnicheski "mnozinstva" v opredeleni rajoni, nai-veche v Rodopite i ako se poqvi takav otvorko kato Hashim Tachi navreme da mu udrqme toqgata. Nai-dobre e po nqkakav nachin da se namali rajdaemostta na malcinstvata, naj-dobre chrez otkazvane na detski pomoshti za poveche ot dwe deca na bezrabotni i negramotni roditeli.
цитирай
12. viki02 - Демокрация
18.02.2008 09:56
е заимствана дума от манипулатори. Тук не става дума за демокрация, а за манипулация и заблуди. Наричай ги, ако ще, целесъобразност, реалност, рационалност. Това не значи, че са точно това! Просто няма кой да ги обори.
цитирай
13. анонимен - Zemaria, spor niama, umeete da p...
18.02.2008 10:53
Zemaria, spor niama, umeete da pisete i obicam da vi ceta. Analizat vi stese da e otlicen ako ne bese postroen na emocionalna, a na racionalna osnova i ako ne mu lipsvaha 2 nesta:
1/ Kosovo dalec ne e samo droga i terorizam. Tam ima dva mln. albanci.
2/ Kosovo e de jure Srbsko, no de fakto ne e. Kakvo e vaseto resenie na tezata Kosovo e srbsko? Lipsva v analiza. Ako mozehte, sigurno stiahte da go obiasnite.
A inace i az kato vas cenia mnogo nesta ot zapadnata ni sasedka. Sledia naprimer tehni televizionni programi. Svaliam im sapka za nacina po koito predstaviat i komentirat slucvastoto se: profesionalizam, dostoinstvo, argumentiranost, kontrolirani emocii... Ne iskam da si predstavia kak bihme izglezdali nie v podobna situacia: zalka kartina. Nasego brata izpada v isteria ot 3 avtobusa glasopodavateli ot Turcia.
цитирай
14. leroisalomon - Напълно споделям написаното. Ние ...
18.02.2008 11:22
Напълно споделям написаното. Ние бяхме съучастници в забъркването на косовската афера /план "Подкова", въздушни коридори и знаменитото изказване на Паси "Майната му на православието"/, а сега се обосноваваме със съществуващото положение. Историческата мерзост се заплаща с лихвите. Сърбите плащат сега за кланетата в Македония, кога ли ние ще платим за сервилноста си в парчетосването на Балканите?
цитирай
15. zemaria - до Ано 13
18.02.2008 11:30
Напълно съм съгласен с Вас и благодаря за добрите думи. Колкото до емоциите и фактите-също сте прав
Коsovo e srpsko в заглавието е една метафора. Иде реч за неприемане на политиката на ЕС спрямо косоварите.
1. Няма спор, че там живеят 2 млн албанци.
2.Областта можеше да се подели между сърби и албанци. Като се отчетат историческото и символно значение за едните. Можеше да се сложи буферна зона и прочие-това не е моя работа. Истината е, че ЕС и НАТО изцяло изпълниха исканията на Тачи и нещата там се развиват именно под негов, а не на международната общност диктат. ЕС е принудена да приема непрестанно растящите претенции на един терорист като Кадафи.
И да ги институционализира като свои. И колкото по се дърпа, по да й влиза.
Айде без мен!
Как са нещата де юре-прочетете в третия линк
През юли 1990 година албанските депутати в Скупщината на Косово провъзгласяват областта за “Република Косово”. След тази дата пропастта между албанци и сърби нараства. През септември 1990 година, след падането на комунистическия режим, Сърбия приема нова Конституция, с която премахва автономиите на областите Косово и Войводина и прекратява дейността на техните законодателни органи. Двете досегашни автономни области вече нямат самостоятелност, а влизат в състава на Сърбия. Тези решения на Белград обаче не спират исканията за независимост на косовските албанци. През 1992 година “Република Косово” избира свой президент – Ибрахим Ругова.
Властта на албанците продължава до 98 ма, когато Милошевич изпраща войски в Косово, чиято основна задача е да се преборят с Армията за освобождение на Косово /АОК/.
Кои са действащите лица
Три са-Тачи, АОК и народът
Що за армия е АОК. Как се финансира.
Що за личност е Хашим Тачи-Змията.
Тук демократичната ни общност свенливо мълчи
И сега е редно да кажем няколко думи за косоварите, тоест, албанците. Който е ходил в Македония, знае кво представляват. Тук няма да обсъждаме чертите на етноса и защо те не са ми толкова близки, колкото сърбите.. Като всеки етнос, има положителни и отрицателни-но ако питате мен, вторите са далеч повече и по опасни. Вярно е, че са изключително жизнени. Учат бързо езици, страшно се подържат, и най-важно-много са атрактивни и артистични.
Ето, тази артистичност доведе до първата в света тотална телевизионна война.
Цял един народ разиграваше артистично масови етюди, надлежно и снимани от СНН за оправдание на поводите за изсипване на тонове бомби над цивилизационен Белград
Операторите на медиите си намериха безброй поводи да врат камери из колони бежанци, сърцераздирателно плачещи и до един говорещи английски
Светът наблюдаваше по ТВ и стана жертва на артистичността на етноса, сплотен да изиграе представлението „ ние сме бити и онеправдани-помагайте”. Нашите цигани го могат същото това не по лошо-ела да ги видиш в махалата.

БТВ, този сценарий Тачи го играе от тогаз

Но нека да послушаме Иво Инджев за американската политика по въпроса. Ето кво пише той през 2001ва

"Черният сценарий за полуострова беше формулиран най-отчетливо още през 1998 г. от бившия американски зам.-държавен секретар и бивш специален пратеник за Босна Ричард Холбрук. Тогова той пророкува, че ако Косово стане независима държава, в нея ще поискат да влязат и албанците от Македония. Албания пък щяла да се опита да присъедини самото Косово като част от Велика Албания, а Гърция - да си вземе част от Южна Албания. В тази ситуация България можела да поиска за себе си част от Македония, "тъй като българите смятат, че между тях и македонците няма разлика". Впрочем още през 1994 г. се появиха информации, че ЦРУ лансира подобен сценарий с екзотичното име "Зелен диамант"."
Колкото до това, че новата държава на Балканите щяла да бъде демократична и светска, хайде да им честитим-виж ми окото.
Тя вече етнически почти напълно прочисти Косово и Метохия
Нейните поданици се развличат, палейки сръбски вековни каменни църкви и манастири
Но нека да поговорим за последиците
Най -опасните са прецедентът и ефекта на доминото. Баските вече се обадиха, тези дни ще писнат всички малцинства наред.
Колкото за ефекта на доминото-страх ме е дори да си помисля.
Но нека да видим очевидното!
Ще избухне небивал взрив на национализъм и популизъм. С подкрепата на очевидната несправедливост се маргинализира самото понятие демокрация. Тя става власт на целесъобразността. Демократите ли-ми те викат на черното-бяло..
Демократичното развитие на страна е застрашено от популистки и антисистемни партии.Държащите т.н десни партии ще инкасират още по голям спад.
Ще се засили руското влияние.
Доган ще извива ръце още повече-възможно ли е това-не знам, в см повече ..
Не е ли война на цивилизациите
Не е ли война между радикалния ислям и останалия свят. И какво признаваме, в крайна сметка ние. Правото на етнос да обособи държава, защото били много на даден район в нея. Или правото на ислямисти и терористи да извиват ръце те на света?
И къде сме ние, тогава.
цитирай
16. artanis - zemaria
18.02.2008 12:29
В предния коментар споменах за една албанка. Не знам какъв артист трябва да си, за да се преместиш с цялото си семейство в друга страна и да оставиш всичко зад себе си. Братята й са бягали от сръбските военни, за да не ги вземат войници. Защото сърбите са пращали косовските албанци най-отпред да ги убиват тях хърватите.

Това за радикалния ислям, според мен, не е много достоверно, защото какво пиеха албанците като празнуваха - много добре се виждаше - те пиеха бира.

Не съм съгласен и с тезата, че турците в България ще искат независимост. Може да поискат, ако бъдат принудени. Защо французите в Швейцария не искат независимост? Защото ще загубят много повече отколкото ще спечелят от това.

Не съм съгласен и с реторичния въпрос "Кои са албанците в международната организирана престъпност?" Мога да отговоря с реторичния въпрос "Кои са сърбите в международната организирана престъпност?"

Не казвам, че подкрепям сърбите или албанците. Просто казвам, че разбирам албанците и техните искания. Колкото до това кои страни ги подкрепят и защо, не го разбирам съвсем, но имам някои догадки.

поздрави:
цитирай
17. mph - *
18.02.2008 12:35
Връзката етнос - държава е много интересна. Проблемът е, че в Европа има общества, отдавна отминали този етап. И от друга страна албанския етнос. Основните албански структури са родовите и това е прилика с някои арабски страни.
Втори важен момент е разместването извън историческите граници на етнически групи при упадъка на Османското империя. Пък и Косово не е люлка на Сърбия (Рашка). Така че историческите претенции също са песъчлива почва.
Трябва да се намери изход от разпада на творението на великите сили - Югославия. Аз обаче още не съм се определил "за" или "против" нова държава.
Войната на цивилизациите винаги е била между богатия север и бедния юг. А ние сме на фронтовата линия.
цитирай
18. zemaria - а сега ще отговорим на feldmarschall
18.02.2008 12:40
който си е направил труда да направи една интересна историческа справка в своя блог. Другото мнение. Няма лошо.

Аха-десен, значи задължително проамерикански настроен и русофоб.
Сиреч, сърбите, като русофили, са врагове, а косоварите, като американофили, са приятели.
Следствие едно „Да живее република Косово”
Геостратегическа полза от независимо Косово няма за никого. За мен това е провал, направо катастрофа. Това че САЩ имали някакви тайнствени, конспиративни цели в Сърбия, на Балканите и т.н., си е чиста чупца
Истината е че "проекта Косово" е продължение на "проекта Босна" - и двете са плод на стремленията на европейската левица. Ето това е парадокса-десните у нас защитават политиката на левите от ЕС
Нека напомня, че войната в бивша Югославия започна от Словения и Хърватска. Тогава обаче НАТО и ЕС не се намесиха. Когато жертви станаха мюсюлманите в Босна(по късно Косово) изведнъж евролевицата забрави мнимия си пацифизъм. Начело на НАТОВ-ските действия 99-та, бяха левичари като Й.Фишер, Проди, Солана и т.н.
Американското участие според мен беше и е плод не на някакви грандиозни стратегически интереси, а за съжаление на конюнктурните политически нужди - скандалът Моника (99-та). Буш с идването си на власт искаше да се изтегли, но последвалите събития попречиха на това. Сега в края на един провален мандат, той се опитва просто да отвлече вниманието и да си "припише", поне някакъв външнополитически успех.
Независимо Косово е като отварянето на кутията на Пандора. Последствията могат (и ще бъдат) изключително тежки и то не само на Балканите. Това са фактите! Кви простотии пишете за сръбски агенти и служби, кви пет лева
Демократичният президент на Сърбия (не избраха националиста)и демократичния премиер, както и целият политически елит са единни.
Ето ви факти за размисъл
Подчертавам, че мнението не е мое-взех го от форума на вестник Сега. Пускам го със съкращения, заради големия брой фактологични препратки..

"В историята на човешката цивилизация няма независимост на народ, която да се дължи на навика на американския президент да държи отворен ципа на панталона си. Скандалът с Моника Люински доведе до импичмънт на президента Бил Клинтън. За да отклони вниманието и запази поста си Клинтън започна да бомбардира Сърбия. Въведе военно положение, което анулира решението за импичмънт на Конгреса и получи специални пълномощия на главнокомандващ. Войната в Босна и Хърватска беше много по кръвопролитна, но САЩ изобщо не провеждаха там мащабните си военни операции и бомбандировки. Тогава Моника Люински все още не беше влязла в живота на президента Клинтън. Поводът за даряването на такава „свобода, наложена с отворения президентски цип” , почти нямаше значение, но трябваше да се раздуха достатъчно, за оправдание пред световното обществено мнение. Като причина за войната Уйлям Коен, министър на отбраната на САЩ сочи, че над 100 хиляди албански косовари са убити в мащабно етническо прочистване и че сръбското правителство има дългосрочен план да изгони цялото албанско население от Косово. Медлин Олбрайт , министър на външните работи обясни, че „галванизиращото събитие” за военната агресия на НАТО е разстрелът на 45 косовари в село Рачак през януари 1999. Вестник Ню Йорк Таймс от 18 април 2000 година писа, че клането в Рачак е било „turning point” по пътя на НАТО към войната. Това не се оказа така.
Бившият канадски посланик в Югославия Джеймз Бизе твърди, че: „според собствените оценки на НАТО приблизително 2000 албанци и сърби са били убити в Косово преди да започнат бомбардировките. След бомбардировките убитите са 10 000, въпреки че са били намерени по-малко тела. 2000 жертви от двете страни не били считани за геноцид в една гражданска война. Френски журналисти, които са били по това време в Рачак опровергаха клането. Разследващи репортери публикуваха в Берлинер Цайтунг на 24 март 2000 г. протоколи от аутопсията, които не говорят за сценарий на екзекуция. Жертвите са били убити в битките и по-късно са били сложени така, че да симулират екзекуция. Списание Нюзуик от 15 май 2000 г. разкрива измамата за 78-дневната въздушна война. Унищожени са 14 сръбски танка, а не 120; 17 бронетранспортьора, а не 220, 20 оръдия, а не 450. Докладът говори само за 58 потвърдени атаки на пилотите от НАТО, а не за 744 обявени от говорителите му.
За нас българите независимостта на Косово открива нов фронт за етническо прочистване не само на сърбите от областта, но и на македонците в република Македония. Това е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ, КОЙТО ДОНЕСЕ
НЕЗАВИСИМОСТТА. Тази седмица българските медии показаха министър-председателя на Косово Хашим Тачи да посещава сръбско семейство, което увещава да остане. Но медиите не показаха как на следващия ден при семейството дойдоха въоръжени албанци, изкараха го от къщата му и я запалиха.
„Учителят” – командир на ескадрона на смъртта в Армията за освобождение на Косово споделя пред Франс Прес, че той мечтае Косово без сърби. (Агенция Франс прес, 19 август 1999 г.) Никой не забравя, че Тачи беше ръководител на Армията за освобождение на Косово, която след края на конфликта в Косово се премести в Македония, окупира една трета от територията на републиката, изгони 160 000 македонци, разграби имуществото им, а къщите им опожари. Невинни
хора живееха с години по училищата из всички краища на Македония. Действията на тази наемна армия бяха геноцид. Конференцията против расизма в Дърбън обяви етническото прочистване за расизъм и престъпление срещу човечеството. В „Декларацията за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация”, приета на Световната конференция за борба против расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаните с тях нетърпимост в Дъбран, ЮАР през 2001, 21.8-7.9. се признава в чл. 14 , че именно „колониализмът доведе до расизъм и расова дискриминация”. Не е случайно, че вчера в Прищина се развяваха американските знамена. Не случайно именно юристите на Държавния департамент на САЩ
написаха декларацията за независимост. Америка все още не е заплатила на Македония исканите компенсации в размер на 30 мрд. долара и не е демилитаризирала района, включващо закриването на американските военни бази на Балканите. Виновниците за етническото прочистване са все още на свобода. Вандалският акт на държавен тероризъм срещу Македония не може да бъде компенсиран с контра-пропагандна кампания на „война срещу световния тероризъм”. Етническото прочистване в района не е от вчера. Режимът на Мусолини окупира Албания през април 1939 година и наложи марионетен режим. След като Хитлер навлезе в Югославия през пролетта на 1941 година Косово и Метохия бяха присъединени към Албания. Когато италианските войски се преместиха в Косово те бяха придружени от албански, които започнаха кампания за избиване и изгонване на сърбите. Най-активни бяха доброволците „качак” и косовската жандармерия Vulnetari . Карло Умилта, цивилен помощник на Командира на италианските окупационни войски , описва много случаи, при които италианската армия стреля срещу албанците, за да се спре клането над сърбите.(Dr. Smilja Avramov, supra. - Carlo Umilta, Jugoslavia e Albania, Memoire di un diplomatico (1947), in Avramov, supra, note 141).Той описва някои от зверствата и че „ албанците са се вдигнали , за да унищожат славяните” (Carlo Umilta, Jugoslavia e Albania, Memoire di un diplomatico (1947).Същото повтаря и германският дипломат Херман Нойбахер представител на Третия райх за югоизточна Европа: „Шиптарите бързаха за изгонят колкото се може повече сърби от страната.(Hermann Neubacher, Sonderauftrag Sudost (1953), quoted in Dr. Slavenko Terzic, Old Serbia and Albanians.)
Погромите се засилват след падането на Италия през септември 1943-а, когато
Косово и Албания са окупирани от три дивизии на 21-ви германски планински корпус.Тогава се формира дивизията Скандербег - "Waffen-Gebirgs Division der SS" от албански офицери и войници, с използуването на която Хитлер започва да създава ЧИСТА „Велика Албания”. През септември 1943 година Джафер Дева организира „Втората лига на Призрен”, която провъзгласява джихад (свещена война) срещу славяните. Тогава са убити 30 хиляди сърби , а 100 хиляди са изгонени и заменени с „имигранти” от Албания.
Преди освобождението от турско робство в България са наричали албанци българите, които са приемали мюсюлманството, за да не плащат данъци. Данъци са плащали само робите, неверниците-християни. Ако отидете в Ябланица, Ловешко например ще научите интересни подробности за белите турци, дори за умението им да правят тахан-халва. Много българи са играли водеща роля в историята на илирийските племена. Основателят на Албания Скендербег е българин от семейството Кастриот, роден през 1405 година от баща Иван и майка Войслава. Има три братя Константин, Станиш и Рапош. След приемането на исляма турците го прекръстват Скендер, което на турски значи Александър.
(Виж V P Shusharin, Korolevstvo Vengrija i Osmanliskaja Imperija, M. Shufflay, Serbs and Armanahs , Acta et diplomata res Albanie mediae aetatis illustrata, Vol. II (1344-1406); Vindobonae 1918 и Acta Albanie I, - M. Shufflay ).
Тези исторически препратки искат да покажат доколко вчера беше един от дните на историческа справедливост за България. Сърбия се отдалечава от границите на Македония. За съжаление Македония се албанизира. Допускането на „изкуствена държава” на собствената територия показва голямата разлика между сърби и българи. При тази историческа конфронтация ние веднага бихме отхвърлили декларацията за независимост на Косово, написана от юристи на Държавния департамент на САЩ. Просто, защото е политически неграмотна и противоречи на международното право. Американските юристи обосновават правото на независимост на Косово на основата на резолюция 1244 на ООН. Но в чл. 10 на тази резолюция ясно е фиксирана автономия на Косово в границите на Сърбия. ….Сега Косово има единна инфраструктура със Сърбия. Икономическа блокада обаче не е достатъчна. Погрешна е позицията на Македония. Вместо да размени Тетово срещу Мала Преспа в Албания и права на българите в Косово, а с това и да се оттърве от проблемите на компактното албанско население, македонците започнаха да разселят албанците по цялата територията на републиката. Въпрос на време е албанският етнос с темповете на раждаемостта си да стане мнозинство в Македония. След 1945 година Тито започна да населява в Косово албанците, които бягаха от режима на Енвер Ходжа в Албания. Македония засели на територията си над 300 000 албански бежанци по време на бомбардировките на НАТО преди 9 години. В момента Македония трябва да затвори границите си за наркоканалите, проституцията и крадените коли, с които се финансира държавата Косово. Гърция и Румъния няма да признаят Косово. Гърция няма и намерение да дава автономия на едномилионното албанско население в Епир. Потъпкват се и политическите права на българското население
в южната ни съседка. Външната министърка Дора Бакояни развя тънко учебниче по македонски език, предназначено за обучение по матерен език на населението в северна Гърция. Павлос Филипов Воскопулос, председател на партията на етническото македонско малцинство „Виножито” на чист български се обяви срещу „българския национализъм”. Къде сте виждали такъв национализъм? Ако той съществуваше, македонизмът никога нямаше да се развие. В Егейска Македония говорят по-чист български отколкото в република Македония, където езикът е пълен със сърбизми, заради сръбската окупация след 1912 година.
Но тъй като България не е на мястото на Сърбия , официалната й реакция ще бъде друга."

http://forum.segabg.com/topic.asp?whichpage=1&topic_id=133397
цитирай
19. leroisalomon - Не се наемам да пророкувам дали к...
18.02.2008 13:07
Не се наемам да пророкувам дали косовската независимост е част от цялостна американска стратегия, но съждението се подкрепя от ред факти.
- изказването на Олбрайт за "демографски перспективния народ"
- неотклонната американска подкрепа за албанското малцинство в Македония, включително спасяването от американски войски на обкръжените албански бунтовници в не помня кое село, довело до оставката на Люпчо Георгиевски
- очевидният дестабилизационен ефект на косовската независимост над цяла Европа. Вече имаме първи реакции от баските сепаратисти, Приднестровието, Абхазия, Северна Осетия и другаде - все локални точки на напрежение, които поставят в шах два основни геополитически съперника на САЩ - ЕС и Русия. ЕС- защото се оказва неспособен да изгради обща позиция по казуса, камо ли обща външна политика, което Ферхойген призна сутринта.
А Русия, защото я поставя във висящо положение спрямо сепаратистката периферия. Да признае, би значело да окуражи други вътрешни сепаратизми в своите рамки. Да не признае, би значело да отблъсне досегашните си съюзници в рамките на Кавказ в локалното противоборство с проамериканска Грузия.
цитирай
20. namo - ...
18.02.2008 13:26
и във война, и в мир- големите играят с живота на малките. За нас остават само думите.
цитирай
21. ingodwetrust - Много четене
18.02.2008 13:56
Всички, които не желаят сепаратизъм да се съберат на митинг. Другите просто могат да стоят и да се радват.
цитирай
22. анонимен - Браво за позицията !
18.02.2008 16:13
Само малко да допълна .Преди 2 месеца финландецът Ахтисари ,който ръководи миротворителните действия в Косово бе официално обявен за вземане на голям подкуп от шиптърите !!! Сега си мисля ,че не са купили само него с мръсни пари .Потресена съм от шиптърската наглост и опоручаване и разрушаване християнски паметници и църкви в Косово.Това е долно и гнусно! Но с пари се купуват не само Ахтисари ,но и ЕУ депутати ,да не говорим за въртиопашки в политиката ,като Първанов !!!
цитирай
23. анонимен - ОТ ДАСКАЛЕСКУ
18.02.2008 16:57
Моето мнение че ще става доста лошо, Заради Косово сърбите ще се скарат с държавите които ще признаят независимоста. Плюс това Косовците искат помощ от България(незнам дали знаете) Ако им помогнем ще ме е срам че съм българин. Не стига че е пълно с подлоги в България,а трябва и България да става подлога!!!
пС- Моето име е известно в форума на днес.бг
Радвам се че се включих тук, както и в блога на Иво Беров
цитирай
24. анонимен - Какви американци, какви 5 лева
19.02.2008 01:24
Според статистическата служба на Косово към 2000 година областта се населява от 1 970 000 души, разделени етнически по следния начин: 88% са албанци, 7% - сърби, 1,9% - помохамеданчени славяни, 1,7% - цигани и 1% - турци.

Според Уикипедията етническата структура (към 2005) в Косово е следната: Албанци - 92%, Сърби - 4%, Босненци и Горани (част с българско и македонско самосъзнание) - 2%, Цигани - 1%, Турци - 1%.
А сега продължавайте с "анализите" си за ролята на френската любов върху разпада на Югославия.

цитирай
25. анонимен - Даскалеску
17.07.2008 01:46
Това по-горе не съм аз .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957179
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930