Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2008 00:16 - Прищина-Белград- София
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2511 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.02.2008 00:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Преди да се прави някакъв анализ, е редно да видим кой кара влака, сиреч, кои са главните действащи лица.

А. Великите сили

Б. Боксьорите, т. е, артистите на манежа.

В. Публиката.

Кои от  Великите сили- Русия, ЕС и САЩ налагат своето мнение. Кой всъщност печели и кой губи днес. Какво и доколко ги впряга този проблем и какво са готови да жертват за решението му . Независимо Косово за

1) Русия. В момента-губи.  Да признае, би значело да окуражи  вътрешни сепаратизми. Да не признае, би значело да отблъсне досегашните си съюзници в Кавказ в локалното противоборство с проамериканска Грузия. Но Дечев твърди, че Русия може да се възползува от евентуалната подкрепа на някои държави за независимостта на Косово и да поиска същият аршин да се прилага и към подкрепяните от нея независими анклави в Молдова и Грузия. Само че това не е вярно. Ангажирането на Русия спрямо сръбската православна кауза е твърде отдавна, за да се влияе от  вътресемейни войни и ползи. Няма съмнение, че Русия твърдо ще подкрепя Сърбия, защото на карта е новият и имидж на Велика Сила. Русия има нужда именно от такъв сблъсък за доказването  си. До къде може да стигне и  какво може да жертва-далече и много, според мен. Извод. Руско-сръбската страна ще е много по-силна и активна страна в събитията, отколкото се смята от наблюдателите. Което означава задълбочаване и изостряне на конфликта.

2). ЕС. Историческият преглед на позицията на ЕС показва пълна безпомощност. Изхарчиха се милиони и милиарди евра за срещи, конференции, договорености, сини каски, заплати за умиротворители-но провинцията не стана ни мирна, ни в нея се стигна до някакъв резултат. През тези десет години АОК и Тачи на всички, повтарям на всички инициативи и призиви за компромис и мирно уреждане отговаряше със „Талхум- Балхум.”* Впрочем, дори когато подписваше, изобщо нямаше никакво намерение да спазва нищо. С американците на своя страна Тачи правеше каквото си иска. Европейската левица(Солана, .Фишер, Проди) безпрекословно изпълняваше американската повеля за разправа над сърбите и защита на албанските интереси.. Резултатът е ясен- пълен провал-не стана така, както ЕС и НАТО искаха, а стана както Хашим Тачи искаше. Затова днес ЕС е разцепен  първом на такива, които ще имат проблем, всл на провала и такива, които няма да имат=сиреч, с криминална албанска диаспора и други мюсулмански  (и не само) мощни малцинства. Сетне идват лоялността  към САЩ и другите сметки. Извод-от ЕС няма да зависи нищо-той ще е като профсъюзен секретар през соца. Нито е готов да жертва нещо-както досега, освен наблюдаване на събитията.  Съвсем естествено днес той няма обща политика. Което не означава, че няма да подкрепи американската воля при екстремни действия-пак както досега.

3) САЩ

Няма никакъв спор относно пристрастната американска политика спрямо албанците на полуострова. АОК, обаче, до 98-ма бяха в списъка на терористите. Какво стана тогава-Тачи ли плени баба Олбрайт, на Клинтън ли му трябваше спешно враг-не е много ясно, но ми се струва не съвсем лишено от логика.  Американците се насраха да подкрепят албанското малцинство и в Македония, включително  и спасявайки с войска терористите от АОК. В скопското село Арачиново 17 военни инструктори, които по някаква чиста случайност се оказаха с американско гражданство бяха обкръжени на 3 юли 2001 г. с група от неколкостотин главорези и беше натоварена на автобуси на НАТО и отведена на безопасно място под конвоя на натовски войници, вместо да бъде предадена на правосъдието на Македония и това доведе до оставката на Люпчо Георгиевски.  Но има и друго обяснение.
Американската външна политика се формира под влиянието на различни мозъчни тръстове (think tanks), съставени от екипи от анализатори. Те често не мислят еднакво и  застъпват алтернативни виждания при оценката и анализа на външнополитическата ситуация.  Но в някои от техните доклади, ако не и в повечето, присъства заключението, че албанците са демографски най- перспективния народ на Балканите. След 10-20 години албанците така или иначе ще контролират с демографския си потенциал значителна част от Западните Балкани. А народи като сърбите, македонците, българите и дори гърците или хърватите ще бъдат във фаза на необратим демографски или пространствен колапс (свиване). Затова дългосрочните американските интереси изискват премерено да се подкрепят албанските претенции в Косово и Македония. Времето и без друго работи за тях-защо да се хабим за другите..
Ясни са обаче трайните геополитически интереси, стигащи до военна интервенция и преса над лоялни режими, до постигането на целта.  Още през 1994 г. се появиха информации, -писа Иво Инджев, че ЦРУ лансира  сценарий с екзотичното име "Зелен диамант"." За него се чу от  бившия американски зам.-държавен секретар и бивш специален пратеник за Босна Ричард Холбрук. Тогава той пророкува, че ако Косово стане независима държава, в нея ще поискат да влязат и албанците от Македония. Албания пък щяла да се опита да присъедини самото Косово като част от Велика Албания, а Гърция - да си вземе част от Южна Албания. В тази ситуация България можела да поиска за себе си част от Македония, "тъй като българите смятат, че между тях и македонците няма разлика”Извод-остта САЩ-Косово е другата част на барикадата, която също ще стигне до край..
Б. Участниците. От самото начало този конфликт се води от албанците. Те безкрайно добре се възползваха от покровителството на  Големите и ясно показаха, че няма да се съобразяват с нищо, докато не постигнат крайната си цел. Албанците изпълняват стратегия за пълзяща териториална експанзия от Косово към Македония и Южна Сърбия. Основен механизъм за това е износът на население и проблеми в тези посоки. Този процес от доста години се означава с термина “косовизация”. Наблюдава се отдавна и  в Македония чрез износ на “национално-освободителна революция” и на тероризъм, както и на хиперактивно албанско население от Косово към Македония. Западът подкрепи категорично албанския сепаратизъм в Косово с войната си срещу Югославия през 1999 г. и застави Македония и България да заявят, че тази акция е и в техен интерес. През решителната 2001 г. подкрепи албанските искания в Македония и отново застави двете страни да признаят, че тази политика на фаворизиране на албанците е в техен, на засегнатите страни, интерес.
А каква  е целта на косовците?  Независимо  и демократично Косово, член на ЕС ? Хахаха...

Следва продължение..

.....
* Буфало Бил отишъл при Татанка Йотанка да преговарят за Земята на Солените скали. Седнали у вигвама и запалили лулата на мира. Опънали по няколко пъти и Буфало рекъл:
-Вожде, дай ми тези земи да минава Огнения кон и аз ще ти дам две каси огнена вода
-Талхум -Балхум-отсякъл Татанка-Йотанка
Хм, този май не се нави-помислил си Бил
- Ще прибавя и няколко торби с шарени стъкълца-добавил той.
-Талхум -Балхум-поклатил пак глава Вожда
-Ще ти  дам и една шарена гърмяща тояга-пробвал пак Буфало
 -Талхум -Балхум-пак рекъл Татанка.
Каубоят се притеснил. Припотил се, чудил се как да я захване нататък. Подал лулата на вожда и излязъл да се разведри, станало му лошо.  Зад вигвама минавало поточе и Буфало решил да се облекчи. Изневиделица две малки индианчета  се  пльоснали да се къпят по нагоре и по едно време едното от тях изпищяло:
Ха-ха ха-тоя голям бял човек къв малък Талхум-Балхум има...





Гласувай:
0



1. анонимен - Ех, татко Фройд!
20.02.2008 01:37
Много Фройдистки подкарваш анализите си. В предишната си статия (за Косово) подчертаваш значението на оралната любов при взимането на решения. А в тази си статия мериш фалосите. И естествено на американците са малки, докато на "нашите" хора са ..ехей...Ама дневника си е твой. Карай както си можеш и знаеш
цитирай
2. danailpetrov - но аз се питам где ли са
20.02.2008 12:51
превала и предела
ама сериозно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957317
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930