Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2008 23:24 - За Хитлер, Иван от Айтос, бай Ганьо, Фънки и Богомил
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 13675 Коментари: 37 Гласове:
0

Последна промяна: 05.04.2008 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 1924 Адолф Хитлер написа ”Моята борба". В нея, между всичката налудност, има и доста интересни моменти, например разказът за пътя му към овладяване на масата. Налудността е просто задължителна, защото маса и рацио са антагонистични понятия. Прост извод-масата не е любовница на интелектуалеца.  Преди него, двайсет години по-рано този въпрос е  разгледан от Густав Льо Бон. След него-от много хора.Та да се върнем на Хитлер. Неговият основен похват е живото слово. Втори похват-артистичността. Трети-силата и достойнството, като основна тема. От нея следват ренесансът на историческото величие на днешните бедни и унизени; намирането на смисъл; вливането в общото, патриотизмът и новото начало.  

Защото:

-непосредственото говорене е  най- силният  метод за комуникация и въздействие. Четеното е нещо съвсем друго-то иска усилия, въображение и воля.  Иска  воля  и дисциплина, иска повече енергия.

-словото се възприема не само с ушите, но и с очите. Визуалният образ не само го потвърждава, но по принципа за  пестене на енергия, повечето от нещата  при една реч остават неосмислени веднага. Жестовете и мимиката набиват впечатлението, което трябва да остави словото.

-силата на волята и личното достойнство са най-масовия личностен дефицит. Ако имахме достатъчно воля, нямаше да пием, да пушим, да ходим по чужди жени и щяхме да сме това, което са мечтите ни. А  ние не сме. А какви са мечтите ни-това е доста мръсна тема.

-достойнството е дроб с числител реалността и знаменател-претенциите ни за нас. Тя материализира сблъсъка на личността с реалиите. По подразбиране, за мнозинството  е  пренебрежимо малко число. В пряка зависимост е от силата на волята, която материализира силата на желанието. Братя Галеви, Бойко и компания, а също така и политиците ни, не са с нищо подобри от нас, освен със  силата на желанието си да имат повече и волята да го реализират. При тази реализация волята замества морала, индиип.

-рефрешът, смисълът и останалото са подробности, които обслужват горното. Изследвано е от мнозина-така било е, така е и пак така ще бъде. Вж Ерик Хофър-"Истинският вярващ".

Иван от Айтос е велик

Защото той е осъзнал, че най-големия номер е да покажеш номерата на известните.  Така хем им кяриш от  ноу-хауто, хем им гледаш сеира.  Произвеждаш сеир, като се правиш на тях.  Прави се на Иван и Андрей, които с простотия и безпардонност, с незачитане на правила и арогантното им прегазване станаха измислени звезди в измислената ни битност. Просто ги пунтирай и гледай как пищят като ужилени. "Аууу, каква наглост, каква пошлост." Прави се на Фънки. Фънки е символ на поколението си. Да имат кауза-рок, в която са едни от многото, средняци с претенции; да бъдат истински вярващи в нея ; и да са фалшиви, като среден българин.  Днес  те плюят, а утре, според сценария за повече смс- да те хвалят. Дебелият отрязва други дебели-той вече се е качил на сала. Постсоциалистът по манталитет реже  мераклии за социалност, тъй като той вече се е оправил и други не могат да правят същият номер.

Иван и Андрей, Нана и всичката гмеж, напъплила публичното пространство не  искат  да се огледат в образа, изигран им от Иван. Защото е техният образ, защото това е тяхното отражение и те, като истински деца на лъжата реват:

Ау, това не сме ний!

За тяхна утеха, така е било и с бай Ганьо. Имаше такава знаменита карикатура-Ауу, това не съм аз. Накрая бай Ганьо гръмна Алеко. И такава карикатура има- и двете са в музея в Свищов.

Блогърът Богомил  е друга бира.

Той се опива в суета и  открива топлата вода. От десет години ползващите нет се изживяват като непризнат елит. Нали останалите туземци го нямат и не могат да ползват благата му. От тогаз помня възхода и падението на сума форуми. Те си представяха, че коват новият свят, че всички медии  ги копират, че светът се формира по техните представи  и те го променят.  Това е чиста проба самозаблуда, породена от живот във фалшива реалност и  сблъсъкът й със собствената самооценка. Нито някого нещо ще промениш, нито думите имат изобщо сила днес, в света на динамиката на  образите и емоциите, които влизат всеки ден в къщите и душите на масите. Светът  изобщо не му пука за тях, време е да го разберат, камо ли България, където думите и ценностите са аут.  Инак властта щеше да бъде на ДСБ и Атака. Закономерно следва катастрофа.

Защото, пак повтаряме, четенето е нещо, което изисква усилия, защото писаното слово е лукс, защото политиката не  е мюзик айдъл, колкото и днешни нейни герои, лайк ББ да налагат тази представа.  Нещо по-сериозно е, което е записано в историческото ни съзнание.  А евтината известност сред себеподобни  е нещо като литъл фен група на майстор на ластик. Или пишман-каратист.

Това, което е производно на горното, не е елит, не е политика,не са звезди, не са идоли,  не са министри,  не е държава.

Това е ерзац и самозаблуда.  Това не е нашият живот.

Ся остава да ме гръмнете.



Тагове:   хитлер,   Айтос,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitternacht - нема да те гърмиме :))
04.04.2008 23:43
Всъщност, прекалено ми се спи да обмислям целия постинг.Утре има време.

Но, мисля, че Хитлер освен дето е бил велик оратор, е показвал и казвал на народа истината.
Един вид, сега някой да излезе и да покаже на хората реалното положение.
Да де... Волен Сидеров, само дето не му се получава.Или щото сме българи...

Уатевъ... прекалено е късно да мислим за политики и мюзик айдъли :)
цитирай
2. thomas - Защо не му се получава на Сидеров?
05.04.2008 08:55
Ами защото, когато почне да ни говори за нашето нашето достойнство и великото ни минало, всъщност му се налага да лъже, тъй като самото ни величие е доста измислено...

Браво на автора - няма да те гръмнем :-) Само мини пак през текста и поизглади дребните грешчици, че водят до запъване при четенето - иначе казано, увеличават още повече интелектуалното усилие :-)
цитирай
3. анонимен - Ми защо да те гърмим ?!
05.04.2008 09:29
Това си твое откровение и твое право.
Абе, доста филмчета съм изгледала за Хитлер, пък го виждам и в някои от тези, за които говорите и коментирате.То просто не можеш да не забележиш искрата на лудостта.
Но трябва да четеш, слушаш и гледаш със собствениге си сетива ,нали ?
И от мен поздравления !
цитирай
4. mitternacht - :)))
05.04.2008 10:40
Аз ако почна да говоря за нашата политическа действителност, може и по-луд да ти се сторя ;))))

Томас, все пак, ние сме били велика държава, докато на другите (сегашни) страни, народа им е врещял из горичките :))
Все някакво славно минало имаме и ние :)))
цитирай
5. thomas - Кой знае, кой знае...
05.04.2008 10:46
Днес живеем гордо с мита за това колко сме гостоприемни, колко сме трудолюбиви и колко сме интелигентни (на второ място след израелците, разбираш ли)... Защо да не се окаже, че и тогава сме живеели с убеждението, че сме велики воини, завоеватели и създатели на страхотна култура, пък всъщност да сме били тъпо и крадливо племе, откраднало малко земя и туй-онуй от изкуството, създадено от византийците?! :-) Ако се загледаме за образци на истинско наше изкуство, или попадаме на тракийски съкровища (за които нямаме никаква заслуга), или на образци на религиозна живопис, които приличат прекалено много на онези в Гърция...
цитирай
6. zemaria - Ако позволите
05.04.2008 11:04
да се намеся. Ето това е цитатче от вехт постинг

Политиката е емоция. Пропагандата е емоция. Емоциятата е и човечност , но и жажда за справедливост, която може да се реализира по по някакъв възможен начин- и който, надянал шлема на елитарността я пренебрегва, винаги си плаща. Защото, както казва Унамуно, всичко, което е ирационално е жизнено, а което е рационално-не, тъй като разумът по същество е скептичен. Вярно е, че политическият ни живот се профанизира. Но нашият нов свят помни редица примери, примерно бат Арни, който стана губернатор в Щатите, или Ники Лауда, който искаше да стане президент на Австрия без средно образование Тогава, кажете ми, защо обикновен пожарникар или треторазряден журналист да не стане премиер в една страна, в която вече двама без никакъв трудов стаж станаха премиери и в която Биг Брадър е публично събитие, което, на всичко отгоре се печели от най-неподходящите, като правило. Защо да не стане министър на селянията, която гласува-та то

други нормални гласуват ли?

Що да не е ефрейтор, водещ физзарядка на едно лумпенизирано стадо, досущ един друг ефрейтор преди 75 години. В края на краищата от древния Рим се знае, че идиотизмът има огромна мощ. Видя се в разговора около Батак. Ама чакайте, когато Ботев е писал, че не може да гледа турчин как бесней над бащиното му огнище, кьорав турчин не е имало около Калофер.И ся е модерна, сред прагматичното успяло поколение на днешния ден теорията, която обяснява борбите ни от 1873-76 като като заговор на апостолите за повече кръв, за предизвикване на съчувствие-щото те, всъщност, какво са постигнали? Кръв,пот и сълзи, но предимно кръв. И нали, друго би било, ако напред бяха турили Просвещението.
Истината е, че историята вече се е състояла. Но в нея не са запомнили разумните, а емоционалните. Защото винаги е добре, да обичаш комшията, но костите на убитите са си кости на убитите и нещата трябва да се наричат с истинските им имена-иначе няма история, а хис-стори-неговата история, тяхната, на властта, история. И веднага се появява майсторът на митовете, който да напише нашата. Наново.
цитирай
7. goliam - thomas
05.04.2008 11:50
thomas , що не се застреляш бе ! Като не ти харесват митовете ни смени си нацианалноста , името вече си го сменил на не българско . Все ще се намери някой пройдоха като тебе да оплюе това което хората преди нас са направили , без да са посадили едно дърво даже !
цитирай
8. анонимен - Прав си е Томас. Живеем с едни изм...
05.04.2008 13:01
Прав си е Томас.Живеем с едни измислени от самите нас митове.За това какви сме били/какви сме.С които митове никой в съвременния свят не се съобразява.Живеем в един илюзорен свят, създаден от фантазиите ни и това пречи за нормалното развитие на страната ни.И за една трезва самооценка кои сме и какви сме всъщност. Нямаме нужда от измислена героична история и самоприписани изключителни качества,че сме нещо повече от другите.Трябва ни реализъм, обективна оценка и очи за истината даже когато не ни изнася.
цитирай
9. анонимен - какво се пънете..
05.04.2008 13:35
написал zenaria!В блога попаднах на много псевдотворци,които парадират,че са върха и показват творенията си в безкрайни постинги.Не виждам да са по-различни от Иван и Андрей и айтоския Иван,но срещат одобрението на много от блога.Много ви е свалена летвата и само бръмчите,а не палите..И тук,пак искам да похваля автора/не минавай през текста аз не се запънах/добре го е написал!
цитирай
10. goliam - Абе вие инфантилни ли сте бе, как ще ...
05.04.2008 13:38
Абе вие инфантилни ли сте бе , как ще накараш някой да прескочи локвата ако го убедиш че не може да скача ... Така и ще си стои на края и , или ще нагази до шия в нея .
А истината си я знаем и без това , като нация сме едно миризливо ... а последните години и разбъркано ! За да се измъкнем от батака ни трябва малко самочувствие , пък било то и измислено , а не някой да ни повтаря до умопобъркване - нищо не става от вас , нищо не става от вас , сякаш от самият него нещо става !
цитирай
11. анонимен - И за какво ще ни е това самочувств...
05.04.2008 13:51
И за какво ще ни е това самочувствие?няма да го използваме за нещо градивно.А само да продаваме келешлъци на европейците
цитирай
12. goliam - Аха, разбрах, идеята е да се мрънка !
05.04.2008 14:02
Аха , разбрах , идеята е да се мрънка !
цитирай
13. thomas - @goliam
05.04.2008 14:19
Смело към полититката, момче! Ти можеш! :-)

Значи първо се плюе Томас за това, че ни сваля от небесата и показва, че не сме абсолютно нищо особено. Дотук изглежда, че мислиш, че всъщност сме нещо велико и сме направили много.

Между другото, може и да не знаеш, но Томас лично само в последните години е засадил не едно, ами цели 3 дървета плюс 9 храста, а и още като малко дете съм садил 2-3 дръвчета на двора, но това е друга тема.

След това обаче се оказва, че ти, за разлика от мен, който мисля, че не сме нищо особено, мислиш, че направо сме си едно "рядко, а в последните години и разбъркано", но все пак предпочиташ да говориш на хората за величието ни, защото така можело да прескочат локва...

Да ти кажа, истината сигурно е някъде по средата. Да, не е хубаво да се втълпява непрекъснато на хората "за нищо не ставаш", защото това дори не е истина - на моменти отделни индивиди успяват да направят чудеса. Но не знам дали ги правят тези, които са уверени, че са велики, или именно онези, които знаят, че трябва да направят даже много повече от великите, за да бъдат забелязани и оценени. Световното обществено мнение има инертност и това е нормално. Всеки път, когато прибързано се възхитим на някого, той се оказва просто поредния Мариан Огнянов. Дори и когато съвсем справедливо се възхитим на най-великите ни фигуристи, единия от тях прави нещо, с което да ни покаже, че никога не е късно да станеш за резил. Затова - по-добре е носовете да се вирят по-малко и да се прави повече. А когато наближи някой златен миг, тогава изкрещи твоето "вие можете" и то може да има наистина силен ефект.
цитирай
14. goliam - thomas
05.04.2008 16:00
Как едно славно минало те кара да се чувстваш велик ? Да ти внуши че не си дърво без корен , да , да ти вдъхне малко увереност че във вените ти не тече само вода , да , да се надяваш че не всичко е загубено , след толкова преживяни от нацията трудности , също , но да се чувстваш велик за нещо което е направил друг трябва да си доста болен !
цитирай
15. thomas - @goliam
05.04.2008 16:06
Напълно съм съгласен с последното ти изречение! Но именно това болестно поведение, което споменаваш в него, е по-разпространено у нас от настинката! :-)
цитирай
16. анонимен - thomas е прав
05.04.2008 19:44
българите за нищо не ставаме. Всеки трезвомислещ човек оглеждайки се около себе си би стигнал до този извод.
цитирай
17. zemaria - Темата
05.04.2008 20:22
за миналото, като източник на самочувствието ни в днешният ден е доста спорна и дълга. То е все едно да спорим за патриотизма-добро или зло е. Кой е добър и кой-лош. Този разговор не ми е интересен. Факт е, че всички масови движения намират опора в миналото-защото чрез него те дават опора на потъналия в настоящето Аз. Също задължително е да има осъждане на настоящето.
Съвсем друг е въпросът колко от тези " изми " са полезни и кои- не. Някои от тях са-други са ракционни.
Ето ви задача за размисъл:
проф Серж Московичи в книгата си "Векът на тълпите" има няколко генерални твърдения, които се отнасят като характеристики на тълпата
Хората, отделно един от друг, са нравствени и разумни, но когато се съберат, стават безнравствени и неразумни." Или с други думи, всеки поотделно е много качествен, много разумен, а когато сме заедно, дори в приятелски кръг, сме готови на последната простотия. Всъщност, творим само простотии. Подобно нещо е казал и Льо Бон-коефициентът на тълпата е обратно пропорционален на коефициента на интелигентност на нейните членове. Лошото е, че важи за нас-българите, като национална характеристика. Поотделно сме хубави, умни, разумни и отворени. Като се съберем-произвеждаме простотии.
Пита се, защо българите отговаряме на характеристиката на тълпата. Това наш феномен ли е, или е масов? Ако питате народопсихолозите-ще кажат-да.
Мисля, че за това си има доста обяснения. но това е друг разговор.
Представям ви статията на обърканото дете, изгубената душа Петя Бахарова-"Феноменът Айтос"
http://www.monitor.bg/opinions/?sid=&cid=50&eid=1335
Тя е христоматиен пример за потресаващо ниското дередже на нашата журналистика. Давам ви няколко жокера:
-селянията, провинциализма, безпардонността и комплексарството не са с географски произход-Иван и Андрей са от центъра на София-те са код на душата
-често са маска, добре изиграна роля-като в конкретния случай, избрана съвсем целево.
Справка-Найден, тризначките и вся осталъная.
-да предизвикаш беднотията да си прати СМС, за да победиш, означава да познаваш основния механизъм на тълпата и сънародниците си-тя е ирационална, мисли с оная си работа, харесва именно такова държане.
-неразбирането на горните три прави упражняването на занаята мъка, лъжа и измама. Поза, пунт и пластика и облайване-просто, не си за тази работа..
цитирай
18. анонимен - zemaria
05.04.2008 20:28
Това, което (см)е, всъщност не е! )) Ми правилно си го казал. И да те гръмнем, пак така ще си остане. Иван от Айтос е просто един имитатор, те затова и толкова му се дразнят. А рейтинга на простотията изхвърча до небесата....
Остани си жив и пишещ!
цитирай
19. ingodwetrust - Най-сетне
05.04.2008 23:51
Най-сетне един петзвезден постинг. Абсолютно съм съгласен с всичко. Интернет светът е капан за заблудени души, както дрогата и грехът. Този блогър е един от малкото, които в крайна сметка осъзнаха, че ние сме чаркове в едно голяма машина, а не самостоятелни личности. Има само една разлика в мисленето, авторът разсъждава от ъгъла на самотника и личното разочарование. Аз разсъждавам с вяра в бъдещето и затова мисля повече за обществото и нацията. Философията за личността за жалост убива мислещия, а философията на народа - няколко народа.
Хитлер е бил оптимист...
цитирай
20. goliam - Стига с тоя Хитлер бе, той е един м...
06.04.2008 08:36
Стига с тоя Хитлер бе , той е един малоумник попаднал в подходящото време , на подходящото място . Ако беше толкова добър , Европа сега щеше да се казва Германия , понеже е имало всички предпоставки за това !
цитирай
21. анонимен - Траките са Българи
06.04.2008 15:53
Грамотният читател веднага ще възнегодува срещу това заглавие. Ще рече - не е възможно траките да са българи, объркал си приоритетите, приятелю. Виж, българите да са траки - иди дойди, но траките да са българи - това е все едно да поставиш каруцата пред коня. Траките са древен народ, а българите - сравнително нов.
Читателю, изслушай аргументите, пък тогава прецени правилно ли е или не твърдението "траките са българи".
http://ziezi.net/trakite.html
цитирай
22. thomas - @анонимен 23
06.04.2008 19:26
А кой и къде е казал, че траките са българи, че не намирам подобно нещо в целия пост и коментарите към него...
цитирай
23. luben - thomas
06.04.2008 19:41
като се загледаш всяко племе/народност/каквото е - краде от някого земя. Колкото до тъпота - също няма кой знае какви доказателства, че Х е по-тъп от У. Българите са имали добра държавна и военна организация - виж - славяните тук са нямали нищо, но това е друга музика. Българите са били наистина под влиянието на Византия, но по онова време това е било много по-добре, от дивотията и варварството на северна Европа. Аз лично не виждам нещо лошо, че не сме нещо особено - повечето малки народи са така, а при повечето велики има не малко особено лоши истории (нечовечност, избивания, несправедливости), та тази работа с този-добър, онзи - лош е според мен за детските градини и кръчмите на Сточна гара.

zemaria - "непосредственото говорене е най- силният метод за комуникация и въздействие", ала за кого? За масата? Да. Иначе - не. И не знам дали нашенската политика не е един мюзик айдъл с разлини Ивани там - едни по-арогантни, други - по-малко, но нито един до сега - с визия и сила за България. Може би мафията и койтотам да не дават, но пък тогава защо никой политик не стана и не каза "бе слаб бях - не можах да се справя с този и този - айде, опитайте вие, тези и тези са проблемите, тази и тази е насоката". Вярно е, че имаше някои, които се справиха доста по-добре от други, но колкото и да препрочитам и поглеждам съвременната ни история (в моемнта чета Кучешки времена на Илия Троянов - има и пълни исторически глупости, но като цяло е интересна книга), просто не мога да открия това, от което страната ни има нужда.



цитирай
24. thomas - @luben
06.04.2008 19:48
Няма нищо лошо в това един малък народ да не е нещо особено. Лошото е, че си мисли, че е...
цитирай
25. zemaria - luben
06.04.2008 21:17
Като свършиш с Илия Траянов прочети това http://yurpsy.by.ru/biblio/moskov/01.htm и го съпостави с нашата реалност
цитирай
26. анонимен - za hitler,ivan........i t.n.t.
06.04.2008 21:29
otvariame staria zavet i 4eteme;nito edna trevi4ka niama da se pomradne ot viatara ako ne e takava voliata BOJIA.tova obiasnjva i pojviavaneto na hitler.i tova na ivan/koito ne e ot lo6ite no v natfiz taka go u4at da se pravi na otvorko.tova e.
цитирай
27. thomas - @анонимен28
06.04.2008 21:43
Интересно, волята божия и тези служещи на бога ангели от ранчото в Тексас ли управлява?! И секс скандалите по върховете на католическата църква? Ще се окаже, че и Бог не е пророк на собствения си терен...
цитирай
28. goliam - Айде-е-е
06.04.2008 22:12
Айде-е-е и Бог намесиха ! Все Бог ни е виновен за тъпотата и слабоумието , ние нямаме нищо общо . Много удобно извинение .Изнасилили дете , Бог така е пожелал ,застреляли някого на улицата , Бог така е пожелал , избиваш стотина милиона , Бог така е пожелал !
цитирай
29. sashmash - бла-бла-бла
06.04.2008 23:26
Много ,много думи,направо ме приспа този човек и накрая нищо важно не казва.Количеството на изписаното е за сметка на съдържанието.
цитирай
30. анонимен - Дали?
06.04.2008 23:49
Дали бог не е ортак с престъпниците?Знае ли човек какво да мисли вече?
цитирай
31. roniabg - 32, :)
07.04.2008 10:23
и аз това се чудя вече... не може тука да няма някаква конспирация ;)
цитирай
32. utremer - Това са
07.04.2008 13:18
1.23 от най - загубените минути от годината (досега). Как да гърми човек, патроните са скъпи. Първо, Хитлер не е автор на „Mein Kampf", компилатор е. И второ, в Айтос има повече от един Иван. Пък и писането на английски думи на кърилица е подобно на чава, в който обикновено се прилага обратний похват, сиреч антикирилица.
Но пък как да критикуваш човек, който в едно изречение е събрал Хитлер, Иван от Айтос, бай Ганьо, Фънки и Богомил. Талант е нужен тука.
цитирай
33. rra - .
07.04.2008 13:41
Всъшност точно такива хора са идоли, са елит, са звезди, са министри етсетера ...
За народ като нас - такова !
цитирай
34. zemaria - utremer
07.04.2008 14:19
Хитлер Е автор на „Mein Kampf" Факт. Нататък, какво да ви коментирам. Дано останалите ви минути извън тази една и нещо да са ви по ползотворни.
цитирай
35. pilcho - !!!
07.04.2008 19:12
Евала за поста!
цитирай
36. c2h5oh - Не намирам, че четенето...
07.04.2008 19:47
Не намирам, че четенето изисква чак толкова усилие. На този, на който му е трудно, ще препоръчаме повече упорство и повече упражнения. А да се каже, че представителите на т.нар. медиен "елит" са палячовци и пролетарии, може и в две изречения, без да се намесва Фюрера и без да внушаваме на хората, че четенето наистина е тягостно.
цитирай
37. zemaria - тц,
07.04.2008 21:01
не е тва
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956922
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930