Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2008 12:24 - Велика Россия, а отступать некуда: позади Москва!
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3545 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2008 22:20


Тези слова се приписват на политкомисаря Василий Клочков, защитник на "Волоколамското шосе", от състава на 8ма гвардейска стрелкова дивизия, под командването на ген Панфилов.

И шейсет години сетне:

Патриот?! Руската идея! Достоевски! Държавата!

А къде ти е родината, синко? Предаде я Горбачов твоята родина на американците, да се надуе. А сега твоята родин две войни и Крим надриска! Руснаците в Прибалтика, Сърбите на Балканите предаде. Родина!

Днес родината е там, дето задника ти е на топло

Руснак, таксиметров шофьор  в САЩ от филма "Брат-2"

Американецо, я ми кажи, къде е силата? Наистина ли е в парите?

Ето и брат ми казва, че е в парите.Имаш много пари, и какво?

Мисля, че силата е в истината, който е прав, той е по-силен.

Ето, излъгал си някого, направил си пари,и стана ли по-силен?

Не, не си станал. Защото нямаш истината на своя страна.

Истината е при този,когото си излъгал.

Значи, той е по-силен.

Монолог на главния герой от филма Брат-2. Руснак, останал в Русия,  честен бандит.


Какво става. Имаме невероятна и незапомнена от 96та политическа криза. Тези другари винаги са я докарвали дотам  и беше любопитно като как точно ще се издънят. Да ограбят пак банките-не става. Да предизвикат инфлация-и това е проиграно.

Кризата дойде от най-тяхното министерство  и най-верните им хора. Дето се казваше, комунизмът може да падне, поради характера му на тотална власт, само с революцията и промяна вътре в самата партия. Както викаше един приятел-ставам комунист да ги работя отвътре.

Причините за нея са комплексни, но най–общо са генезиса на политическия живот и неща, тлеели с години.

 Начинът на употреба на властта от политическия елит.

 Властта я употребява по социалистически. Нещо повече, през тези 18 години отношението на всички политически кабинети към властта е било социалистическо.

Имаме дълбоко раздвоение  в същността на управляващите. От една страна са водачи на бедното малцинство, говорещо турски, на милионите пенсионери и бабички, едва връзващи двата края, на милионите лузъри от прехода, на чиито гласове дойдоха  на власт. Това е масата избиратели.От друга, според най-важния министър, БСП е партия на легитимния български капитал.  От една страна строим капитализъм,  от друга избирателите ревем за ниски цени, социална закрила и благата на социализма. Вие да сте на мястото на елита, кво ще правите? Ми много ясно-каквото правеха комунистите от елита на Живков. И тогава имаше номенклатура и маса.

Нашето си е наше. Ние пак сме тук, ние сме същите. Всичко по старому-ето ви социализма,  който искахте, този път, наречен с „човешко лице”.

Нито при соца, нито при управлението  им през постсоца е имало значение драстичното разминаване между идеология и практика, между думи и дела. И тогава и сега властта се е упражнявала в името на елита. А неговите инструменти са силата и монолитното единство, описани от Аристотел в „Олигархията”. Съвсем закономерно и логично е, основният инструмент да е силовото министерство-щом властта се използва за налагане на интересите на малцинство над мнозинството. Логично е и то да е единствената система, останала  недокосната от времето, в която са установявали диктатурата на пролетариата и на която никога не са изпускали контрола им. Нито веднъж! Мечът и щитът на народа са  били винаги в ръцете на тези, които са влизали в чужди къщи и са свирили на един пръст на пианото и после са го цепели за дъски, или на техните преки наследници, заради привилегията да са недосегаеми, добре платени и напълно затворени за външни промени.

Но както социализмът си отиде, предаден отвътре, от свои, така и закономерно, макар и  двайсет години по-късно,  се полага 10 ноември за силовиците. Пак да припомним-тоталитаризмът се срива единствено отвътре и мнозина влизаха там да го прогниват, самите те заразени от влиянието на външният свят върху тях. Диалектика

Може да се каже, че сега имаме  криза на морала, на устоите на държавността. Значи имаме не само политическа,  ами и държавна криза. От тук на сетне, каквото и да предприеме БСП, то ще е все едно във  времето на Петър Младенов и Луканов. Винаги ще бъдат подозирани от мнозинството, че искат да изкарат танковете и че лъжат за свой интерес..

В БСП нещата са като в дворянска Русия през 1917  и депутатите им са като дворяни в революционна, по Ленин, ситуация, когато низините не искат, а върховете не могат повече да задържат статуквото. Днес площадите са други-което не значи,че са по-малко взривоопасни, в създадената  вече ситуация. Днес са пусти, но утре?

 Социалистът Станишев се държи като Николай II през революцията. Или като Живков през пролетта на 89та. Като Луканов през ранната 90та-отстъпва с бой провалени стратегически позиции, защитава член Първи, когато площадите врят.  Твърдоглавото упорство не донесе резултат на кръглата маса,  а признанието, че някой е Партията, а МВР нейният юмрук, означава, че Партията и държавата са  негови заложници. Демек, признавайки, че примерно, Берия  значить партия,  тогда она ему служит. От тук насетне, сколко ухудшается рейтинг ему, с только сривается и партия. БСП стала инструмент на МВР, средство заменило цел-не МВР партией, как бъйло, а на оборот. Сейчас, будуще на БСП зависить от рейтинг Берия  и его единствений  инструмент-НКВД. Що он будеть делать, мъй знаем от прошлой трех лет. Будет полицаи на улицу, будет знаковие прояви, как тротоари биют демонстрант, будут болшие мероприятия, демонстрируещи популизм. Мъй етого отлично знали от прошлого.

Тук изглежда имаме генетична  историческа и партийна увреденост- да се изживяват като политкомисаря Василий Клочков, произнесъл героичните думи от заглавието. Само че, е имал кауза. Днес каузата е продадена на свои и не върви да браниш волоколамското шосе-от тях. Русские рубят русских-както пееше любимата група на Путин и Първанов. Какво точно стана-знае всеки таксиметров шофьор. Между другото и тогава, на 07 ноември 1941, както и тези дни лозунгът, под който е минал парада е “За нами Москва”

Или ако приемем, че трябва да настъпи 10 ноември за МВР,като държава в държавата, то е  все едно Тодор Живков или Димитър Стоянов да правят реформата.

Тогава кой ще изкяри, когато се разсея пушилката, която предстои. Сриването на стария морал и ценности несъмнено ще овласти масата. Кой ще носи новият морал, който отрича стария и на базата на руините ще наложи своя ред? Кой ще води барикадите?

Този, който отрича миналото. Който носи истината на времето.

След убийството на Стоев книгите му станаха отправна точка по отношение на това кой кой беше през  годините  и може да не се съмнявате, че отбрани пасажи ще бъдат в предизборните кампании и в пощенските кутии на избирателите. На тези, които изгубиха от Прехода-мнозинството. Ако досега са ги чели няколко хиляди, утре, когато ще се гласува, ще са милиони. Не е нужен черен ПР-в книгите пише.

 Истина ли е-ми щом го убиха.

Кой  ще изгуби, освен БСП? НДСВ-неть такая партия.

ГЕРБ-на него има посветена специална книга. Казва  се” Маргина, Бойко и другите

Убийството на Стоев затри за два дни милионите, излени в явлението. Колкото повече време минава, толкова повече явлението ще става само поредния народен махмурлук.

Старото дясно-там чака другият Ленин. Тези дни  писаха, че Яна Костова се сдобила с втори апартамент на тънка лайсна в Златни пясъци. Инвеститор и на двата жилищни комплекса е “Златни пясъци”АД, в чийто Надзорен съвет е някогашното лице на кръга “Олимп” и шеф на СИБанк Славчо Христов, седящ зад скандалната приватизация на “Златни пясъци”, която тогавашния премиер  пусна. Приватизационната сделка хариза освен хотелите в комплекса, но и на цялата инфраструктура, барабар с пречиствателната станция. Няма как Ленин да бъде  разграничен от Славчо  и Косьо Самоковеца, от многобройните сини дембели, които се напасаха тогава, шестаците и офицерите от службите, които командваха митниците по негово време.. Това не се забравя

Остава един, който досега не е бил на власт. Последователен и методичен, който поне още не е лъгал. Срещу него сме писахме  десетки полемики. Но и писахме, още преди две години, че  непременно ще дойде на власт. Скоро.

 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За Г Стоев ,с бездънна тъга !
13.04.2008 01:00
“...След убийството на Стоев книгите му станаха отправна точка по отношение на това кой кой беше през годините...” и не само това ,а и един разтърсващ вик , писък - “ направете нещо “ ...чух го тази вечер при В Райкова ,казал го е и в “Сеизмограф” !Тотално оглушаване у всички ,отговорни за човешкия живот !
цитирай
2. анонимен - масква
13.04.2008 16:46
Ех,че дълго,ех че скучно,ех че извъртяно. Москва гаварит.
цитирай
3. анонимен - Така е за жалост
13.04.2008 18:25
Много точен анализ. Ние отстъпваме назад а зад нас е пропастта...
цитирай
4. mamkamu - Много логика и много антилогика в ...
17.04.2008 22:21
Много логика и много антилогика в този пост. И хубав хумор!
цитирай
5. анонимен - скучно
19.04.2008 20:43
като по-елементарен човек и като тъпак
си позволих да коментирам тук скучния и извъртян текст на автора.
В резултат на което ми се указа от автора,че съм любител на парфюмирани простотии.
с което аз напълно се съгласявам.
но продължавам да твърдя,че неговият текст е скучен.
като се размислих елементарно ,ми доде мисълта,че е скучен за мен.
доде ми и мисълта,че думата скучен го дразни.
доде ми и мисълта,че моето мнение не го интересува.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957102
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930