Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2008 13:03 - Ден Победъй и der Untergang
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 12238 Коментари: 28 Гласове:
0

Последна промяна: 11.05.2008 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Така се случи, че в „Ден Победьй” по икиндия смотрих чудесната съветска лента „Освобождение” по К1 на РТВ, а снощи за трети път гледах eдин от най-добрите филми в последните години-„der Untergang”(Залезът). И двата филма разказват за едно и също- последните дни на войната, но от две различни  гледни точки. Разбира се, даваме си сметка, че „Освобождение” е правен във времената на идеологическо противопоставяне(1968) и съдържа чертите на времето си. Той е до голяма степен пропагандно ориентиран и това го прави недостоверен. Защото, както твърди дъщерята на маршал Жуков, която беше у нас за ланския „Трети март” "Във филма на Озеров "Освобождение" го представят като напет казак, който с шашката пробива конвой и вика: "Аз съм Доватор!" Но той беше високо образован военен, професионалист, това изобщо не се е случвало", възмущава се дъщерята на генерала.

Защото да имаш отношение към историята” Да говориш за историята, означава да познаваш най-малките детайли  от събитията, които са се случили”-пак тя.

Кадрите с потопените подземия на метрото, с руските солдати, които осигуряваха безопасно евакуиране на цивилните немци, и затова се издавиха накрая, с гротескно-жалкото поведение на Хитлер пред смъртта(уби го, всъщност, адютанта му) и Гьобелс, който нареди на войниците да го застрелят-имат солидната, позната от соца пропагандна и историческа неистина.

Филмът „der Untergang” не просто дава обратната гледна точка. Мнозина наблюдатели писаха,че е  отговор на въпроса за егалитарността на вината, с която милиони немци живеят няколко поколения. Това обаче е доста постно казано. Филмът е направен в   името на истината. В него няма нищо спестено-има обективност и в най-дребния детайл. Не са спестени нито фанатизма, нито жестокостите на самите немци, чрез разстрелите  до последната минута на безумието, извършвани от наказателните отряди. Нито има  и най-малък акцент върху  зверствата на руските солдати върху цивилни немци и пленници, или опит да бъдат показани победителите  в гротескно-жалък вид-с мърлявите рубашки, наркомовските дажби. Защото това го е имало, това се е случвало-тогава. Било е важен детайл от ужаса на случващото се.

Потресът на наследниците  на цивилизованите победители във ВСВ идва именно от детайлното взиране в истината, показано чрез този филм. В разминаването  му с набитите в главите клишета, които разказът за историята на победителите създаде.

В тях, клишетата,  за да бъде обяснено на масата  трудно обяснимото-феноменът нацизъм-немците са представяни като нация от надути и тъпи идиоти, тръгнали след изрод-сатанист. Нация на престъпници, водени от „най-злият гений на човечеството”.  Ето как изглеждат те, в лицето на Ерика Джонг(„Страх от летене”)”Това, което ме вбесяваше най-много, мисля, беше начинът..., по който говореха за мир и хуманизъм, начинът, по който претендираха, че са се били на руския фронт. А това, което ме отвращаваше, беше тяхното лицемерие. Ако бяха дошли и поне заявили открито: "Ние обичахме Хитлер", някой можеше да опита да претегли тяхната човечност срещу тяхната почтеност и може би да им прости

Така,  че няма прошка за германците. Те са обречени да бъдат сочени с пръст като лицемерци.

Режисьорът(33) обяснява:

Но остава въпросът как все пак това стана възможно? Защо порядъчни немски бащи се превърнаха в убийци? Какво са мислили и чувствали те?”

Но да оставим дълбоките обобщения за нашите и световни  филмови критици.

Нека да се съсредоточим върху два малки детайла от филма.

Самоубийствата. Но не на Хитлер и Гьобелс. Прави дълбоко впечатление как обикновени  щабни офицери, мнозинството от които не помирисвали бойни действия, прекарали войната в канцелариите, просто си допушиха цигарите, с немска педантичност размазаха фасовете и  се гръмнаха в главите. Сигурно не можеха да си представят Живота извън Каузата. Схващайки го  като дълг, като върховенство на  общото пред личното. Това, което в наши дни  отдавна го няма.

За какво, какъв е смисъла? Историята ще ни оправдае-казва Хитлер още 23та година, когато го съдят за пуча в Мюнхин. Същото го казва и на 30 април 1945. Гьобелс го повтори. Историята, историята-всички се уповават на нея, като последна инстанция(La Historia me absolverа)-но имат различен късмет. Кастро и той се позова на нея през 1955 година пред съда, но има късмета да  води Куба до наши дни.

Историята, обаче не  оправда, де факто, нито Хитлер, нито Кастро.

Защото я пишат победителите. Да видим тогава  фактите.

Факт е, че нацизмът е болест-масовата комплексарщина на обикновения среден човек, облечена като идеология. Факт е, че нацизмът причини само разруха и  50 милиона смърти

С доктрината-имаме право да живеем по-добре от днес, от вчера. Отечеството ми, наследниците ми, родът ми, трябва да живеят по добре. За сметка на другите-но то няма как да е иначе-така е и в природата,  само силните оцеляват и имат право на живот.

И сега, моля, обяснете ми, за да се върнем в наши дни, с какво нацизмът е по лош от национализма. Без расови теории-молееем-  и двете проповядват, че ние сме най-добри. Дори и да го обвиват с думи за национална идентичност, гордост, себеуважение-уважават само силните.  Защо да живеем по-добре (от другите),ако не сме по-добри от от тях? По силни, по умни, естествено- и затова заслужаваме повече.

И защо цивилизования патриотизъм,  който всички се бият в гърдите, че изповядват, трябва да е по-добър от демократичния  либерализъм на съвременна Европа. Не е ли то лицемерието на Новия свят-от една страна грешници и фарисеи сочат  с пръст миналото, а от друга в настоящето  го поливат с приказки за собствено величие, сила и себеуважение-за сметка на едни народи и нации над други. Щото няма как да е другояч-разбрахме се. Не побеждават ли  в цяла Европа националистични и с ксенофобски популистични  елементи  партии и лидери?

Апропо,  вторият детайл е, че тези немски офицери-щабни плъхове и функционери на НСДАП, които не се гръмнаха тогава, или го направиха по-късно(вж пролога на филма) или изгниха десетилетия в Колима, или прекараха живота си  в занданите, ако не ги обесиха след Нюрнберг

Заслужава си да се замислим  повече върху  този факт. Върху финалните надписи.

Има ли спасение от чувството, че си по-добър?



Тагове:   ден,


Гласувай:
0



1. mitternacht - Този "Освобождение"
11.05.2008 13:36
не съм го гледал.
Иска ми се да препи*ая всички американски педерера*ки ши*ани пропаганди, пък допълнително да се ядосвам с руски.

"даваме си сметка, че „Освобождение” е правен във времената на идеологическо противопоставяне(1968) и съдържа чертите на времето си. "
С други думи-е пълна простотия и пумия.

"това изобщо не се е случвало"
Както и повечето неща в останалите ТЪПИ пропагандни анти-НС филми.

Тия кадри не ми се и коментират.

Те може и да живеят с вина.Ние живеем с възхита.

"Самоубийствата. Но не на Хитлер и Гьобелс. Прави дълбоко впечатление как обикновени щабни офицери, мнозинството от които не помирисвали бойни действия,"
Чест.Това е.Чест.

"Факт е, че нацизмът е болест-масовата комплексарщина на обикновения среден човек, облечена като идеология. Факт е, че нацизмът причини само разруха и 50 милиона смърти"
Ами не.Не е факт.Това са американски филми :)

Като цяло "Крахът на райха" е добър филм.Само малко да се доизпипа...
Честта е показана.Величието, макар и към края си-също.
Попрекалено е със самия Хитлер, ама е нормално.Кой ще ти разреши по-реален филм.
Ако не трепереше толкова...
И ако не крещеше... ако е било реално, човека е бил останал без читави гласни струни.
Виж, документалните кадри, речите му-това е нормално.Ама не и иначе.
Все едно-сядам да вечерям, храната не ми харесва и почвам да крещя.
Та такива ми ти работи...

за завършек-Вечна слава за загиналите бойци от Вермахта.Вечна слава, на героя, издигнал великия Трети райх.
Това е.




цитирай
2. nakom - ;-)
11.05.2008 13:37
Нацизма и национализма са едни и същи болести, но просто в различен стадии.И двете са еднакво гнусни, тъпи и по-същност - убежище на слабите.Да зашитаваш национализма хулейки нацизма, е все едно да защитаваш педофила прикривайки изнасилвача.
цитирай
3. mitternacht - значи,
11.05.2008 13:41
да желаем доброто на страната и нацията си, е лошо?И болест?Сравнимо с педофилия?
На кого да желаем доброто тогава....
На циганите, турците, американците, марсианците?
Пък ние?
Да си слагаме главата на дръвника?
цитирай
4. nakom - нееее
11.05.2008 13:42
дай да избием всички, и да останем само ние - истинските арийци.Ама първо да ги избием, пък после ще видим как ще се оправяме.Но ще се оправим-нали сме истински.
цитирай
5. mitternacht - честно казано
11.05.2008 13:51
ако избием поне 98 процента от циганите, наистина ще се оправим.
Както и 100 процента от политиците (сегашните).
1.Няма да им се плащат помощи, няма да крадат.
Политиците също няма да крадат, а тия след тях-няма да смеят.
2.Тия пари (спестените) могат да отидат за подобряване на инфраструктурата.Тъй като циганите са паразити, само ще се пести, нищо няма да се загуби.
От избиването на корумпираните, корупцията също ще намалее.
Така че, би трябвало всички системи да заработят по-добре.
Представи си-нулева корупция в образованието и медицината.Примерно.
И развитие...

Ако пък циганите (и не само) искат да живеят като първобитните-събиране на храна, и материали-да се заселят на някой необитаем остров.
цитирай
6. nakom - Ако избием циганите - остават простите българи
11.05.2008 14:04
които са не по-малък проблем.Засега циганите си седят в гетата, не се ползват от граждански права кой знае колко, и смучат някакви детски.Ако утре решат че са граждани, проблема става по-голям.Само да видим как ще отличиш кой българин е прост и кой сложен че да го убиеш.Едва ли с мерене на черепа.И сигурна тълпата ще определя кой е корумпиран и кой не.
цитирай
7. mitternacht - :)
11.05.2008 14:08
Но поне злотворно влияещите ще са доста по-малко.
Циганите които ТИ си виждал.Те може и да си седят по гетата.
Хъм.. май се ползват от права по-големи от нашите.
Пък и искат на сапун да ни правят :))

И това ще си проличи... Всъщност... не.Едно малко стягане и ще видиш, как прости просто няма да има.

О да.Тълпата.Питай тълпата и веднага ще ти каже, за 220 свини, корумпирани.
Ние тях да изчистим...
Доста милиони ще спестим.
цитирай
8. анонимен - Бра'чед, коментираш художеств...
11.05.2008 14:28
Бра'чед,коментираш художественни филми.Осъзнай се! Какво искаш да кажеш,все пак? Какви клишета те гонят? 50 милиона жертви клише ли са? ” Да говориш за историята, означава да познаваш най-малките детайли от събитията, които са се случили” - ей това ти го написа...
цитирай
9. zemaria - Художествени филми са,
11.05.2008 14:40
несъмнено. Но ни дават повод да се замислим върху историческите факти, които се осветляват чрез тях.
50 милиона жертви са факт.
Но и факт е възходът нанационализма и ксенофобията, като елементи на популизма.
Факт е потресът на света и дискусиите, които породи този филм.Е ли възможно нацистите да не са били изроди, а обикновени пълнокръвни хора, като останалите.. Тогава изниква въпросът как обикновени хора правят неща, които са престъпления-как една нация става нация от престъпници. Каква е вината на обикновения чомек, викащ по пощадите "Хайл"- и до ден днешен този въпрос виси?
А каква е вината на всеки, викащ "Да живее"-поредният вожд, месия, или обикновен шарлатанин. Никаква.
Защото днес по площадите пак маршируват.
Филмът "Мъй из будущего" отлично показва връзката. Но за него-друг път
Въздържайте се от възхвала на нацизма. Не трия, по принцип, коментари, но за 50 милиона жертви си струва да наруша принципите си.
цитирай
10. edinstvena - Един народ! Една държава! Един в...
11.05.2008 15:27
Един народ! Една държава! Един водач! Не знам за какви жертви си говорите и не знам защо не се замислите колко жертви са взели победителите от тази война, просто не открито. Това, че Хитлер е водел открита политика, колкото крайна и фанатична да е била, е достойно за уважение, несъмнено е бил много голям лидер и водач. Докато болшевиките, нещастни лицемерни селяни, алчни за власт, са избили не по- малко хора по лагери и затвори, в плен и т.н. , заблуждавайки простата работническа маса. Нека не повдигам темата, че са изтребили цвета на обществото, преследвайки аристократи и образовани хора, за да им вземат земите. Не че не е било същото и в България след 9ти.. А филмът е много добър като цяло, но на моменти е доста преувеличен и явно успява да заблуди някои хора, недостатъчно запознати с фактите :) Все пак е правен от американци.. доста субективно.. Вечна слава и от мен на великите водачи и долу мръсния комунизъм!
цитирай
11. анонимен - "Самоубийствата. Но не на ...
11.05.2008 16:00
"Самоубийствата. Но не на Хитлер и Гьобелс. Прави дълбоко впечатление как обикновени щабни офицери, мнозинството от които не помирисвали бойни действия,"
Чест.Това е.Чест.


koy puk ti kaza che e chest!

ami ako e malodushie.ti tam li beshe!ako e strah.
schumaher 1996 i 1995 -za chest li ide rech ili za strah..za lipsa na Geist
цитирай
12. tota - Война...
11.05.2008 16:01
Пропагандата и художественото претворяване на събития е различно от реалността...Вярно и тъжно...за незавърналите се момчета от която и страна да са ...за прекършения им полет...Най- грозната дума ..война..Моят баща е участник във войната ..не говореше за нея..Единственото нещо, което ни пожелаваше бе - никога да не преживеете война... Дано! Защото всяка война е безсмислена щом заради нечии интереси загиват хора...
цитирай
13. анонимен - ПОРАЗЕН СЪМ!! НЯМАМ ДУМИ!:-o
11.05.2008 16:04
Хей, Българио, огледай се хубаво, засрами се и се отърси от тези лъженационалисти, ако не искаш да ти докарат Фюрер №2. Срамно и позорно е за теб, че търпиш такива налудничави расистки изгъзици!:-((((
цитирай
14. анонимен - Чудя се, как може някои,
11.05.2008 16:22
, на които майчиното им мляко още не е засъхнало по по розовите им устнички, да дават оценки за поведението на Хитлер във филма!
цитирай
15. nakom - ей зе-мария
11.05.2008 16:25
яко фенове си събрал ;-)
цитирай
16. tota - Война
11.05.2008 16:40
Светът умира бавно,
обхванат от поредната война,
мъже загиват, казват, че било е славно,
а майките забравят що е радостта.


Деца пищят и падат бомби,
смъртта разгръща свойте пипала,
опиянените бойци оръжие развяват,
в съзнанието едничка мисъл - свобода.


Секунда тишина и сякаш времето е спряло,
в очакване застиват каменни лица,
а всичко някак си минава бавно, вяло
и пак атака, и спират да туптят сърца.


И тъй живота продължава,
събуждаш се във своя дом-окоп
грабваш автомата и се питаш пак дали си заслужава
да браниш чужди интереси, крачейки към своя гроб.

Петър Адамов
-http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=50866
цитирай
17. анонимен - Абе, Фелдмаршале велики,
11.05.2008 16:47
ти като истински чистокръвен ариец какво търсиш в нашата България? Що не земеш да се гръмнеш и ти като твоите "честнии", "невинни" и "благодетелни" гестаповски офицери?:-)))). Много се съмнявам обаче, че си в състояние да го направиш, щото ще се оакаш...Ха-ха-ха!
цитирай
18. sensation - feldmarschall - не прекаляваш ли из форума на
11.05.2008 19:30
Блог.бг.
Ако някой иска да стигне това, което ние сме работили, гърбав ще стане. А на теб ти стига само да ходиш от блог в блог и да пропагандираш фашизъм.
Ако твоите роднини са били избити, обезглавени и хвърлени в общ открит трап да ги ръфат кучетата от фашистите, друга песен щеше да запееш.
Може да страдам за нашите българи, които са принудени да се назовават татари, но има пътища за постигане на справедливост.
А не да убиваш всички наред.
Мен не ме есрам да дам мнението си чрез ника си.
Не можете да ме плашите в собствената ми демократична страна.
Спорихте с Теодор Дечев и сега тук.
Може би сте били някой блюдолизец в така наречения "мръсен комунизъм", а сега четете Евангелието с главата надолу.
За подбуди към дискриминация и геноцид можете да бъдете подведен под отговорност спрямо законите на държавата.

цитирай
19. zemaria - За съжаление,
11.05.2008 20:43
изтрих един коментар и доста се двоумя за втори. Предупредих-няма да толерирам пронационалистка пропаганда.
По същество:
1.edinstvena -Филмът е правен от немци. Режисьорът е бил на 33 години. Мисля, че не е преувеличен-нищо не може да преувеличи ужасът от войната.
2.Ано 13. Там е работата, че тези, които не се гръмнаха -не прокопсаха-от филма излезе,( атка е било и в действителност) че това е било правилното решение. С малки изключения оцелелите са станали пишман, че не са имали сили да го сторят. От тях престъпници, в истинският смисъл на думата-убивали невинни хора и вършели злодеяния-са един сравнително малък процент.
3. Тота-несъмнено е така. Виделите истински ужас не обичат да говорят за него. Но и днес пандизчиите в соц и постсоц България, а и от милионите от просъветска Русия, прекарали живота си в лагери -не обичат да си спомнят за това време. Ако са останали хора, разбира се, след преживяното. Дори споменът ужасява. Никой не обича да си спомня преживяните страхове, унижения и мъки.
цитирай
20. sensation - feldmarschall,
12.05.2008 11:05
по-малък си дори от сина ми.
Да, добре живеехме по комунистическо време.
Да от "мръсните" комунисти съм. Да, била съм и комсомолски и партиен секретар, но лакей и подлога на никого не съм била.
А семейството ми е репресирано преди 9.9.1944 год. За избитите които говоря - също, без съд и присъда.
А ти с жълто още около устата, не можеш да знаеш какво е било и да го пропагандираш.
В Русе съм завършила висшето си образование през 1979 год.
И тогава градът си беше буржоазно настроен - всички бяха деца на бивши фабриканти и с голямото мнение за себе си, че са със синя кръв.
Ами, отиди и робувай в Австрия.
Жалка съм не аз, а ти и твоето семейство които са те възпитали така, че да казваш на черното бяло.
Отивай там, където са хитлерюгенд. В България за вас място няма. Вие сте минали, настоящи и бъдещи убийци.
Нищо добро не очаква Родината ни с такива като теб. И не размахвай обидни квалификации по никой адрес. Ако има луди има и мъдри. Би следвало да прекратят администраторите на Блог.бг регистрацията ти.

цитирай
21. анонимен - до sensation
12.05.2008 11:50
Да, била съм и комсомолски и партиен секретар, но лакей и подлога на никого не съм била...,ха ха ха,каква сте била драга?
Селянка с амбиций или ...,няма значение,затова сме там,кадето сме.
цитирай
22. mitternacht - хъм
12.05.2008 12:48
абе, както е потръгнало, още малко ще наречете справедлив и процеса в Нюрнберг.
цитирай
23. sensation - До 25. анонимен -
12.05.2008 13:34
всички сме селяни от големите села.
Нали само София е град и държава.
А, аз нямам си село. Бих се радвала, ако имах. Родом съм от Стара Загора. И роднини нямам на село. Но уважавам селяните, защото те ни изкарват хляба на полето.
Не сте се пекли, за да знаете. Раснали сте като цвете в саксийки. А, аз имам самочувствието, че съм участвала в изграждането на една държава, в която имаше уредено и работа, и учение, и здравеопазване. Всичко се отрече и се срина като през време на войната. Сега и Господ да слезе, трудно ще се справи. Особено със сегашния мързел на Българина. Преди се знаеше, че е работлив, но сега само знае да се оплаква, а да не работи.
цитирай
24. zemaria - ако не прекратите
12.05.2008 14:53
разговора помежду си, ще изтрия целия пост, заедно с всички коментари.
цитирай
25. sensation - Независимо, че изтрихте коментариите, за които съжалявам,
12.05.2008 14:57
сама исках да прекратя и да отправя пожелание към
feldmarschall!
Да е стане светло в душата ти , feldmarschall !
Поздрави и една безмълвна молитва - усмивка от мен :-)
цитирай
26. mitternacht - както прецениш
12.05.2008 21:23
ние сме на твоя територия.

Виж, нормално е подобен постинг, засягащ такава тема да е пълен със спорове и различни мнения.
Досущ, като оня (от едно време) дето писах за спасяването на редникчо Райънчо.

Ако изтриеш целия постинг-респект.
Все пак-твое си решение :)
То, май се и усмирихме :)
цитирай
27. leroisalomon - Стискам ти ръката, Зе, задето ровиш ...
15.05.2008 14:16
Стискам ти ръката, Зе, задето ровиш тема, която "модерният българин" проспива или разглежда през опростена, манихейска призма. Към датата 9-ти май нашенецът има гузно или просташко отношение: от ураджийство до лукавство и откровено поругаване на истината и паметта.
Хубаво е, че някой я припомня, осмисля и отсява зърното от плявата.
Мир на праха на жертвите и вечна памет на достойните люде в тази драма!
цитирай
28. didim - Съжалявам,
16.05.2008 08:24
че по-късно открих този постинг. Оставета костите на убитите на мира. Независимо на чия страна са воювали обикновените войници са били жертви. На всички животът е бил обърнат наопаки. И сега е така, но когато човек е потопен в събитията трудно го осъзнава или поне не всички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955616
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930