Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2008 01:14 - За къв ни е телевизията
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3158 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2008 10:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тези дни четох постинг, в който авторът наричаше кутията, от която излизат звуци и образи „Съвременния Гомор”. Няма да го  коментирам по същество, но страшно ми напомни един ОФ на Карбовски, в който главен герой беше отец Евгени от Сливен. Та, отецът цитира средновековен християнски адепт-пророк, който предрекъл,(перефразирам) че „Дяволът ще влезе в кутии, които ще седят във всеки дом, а  на покривите ни ще стърчат антените, с които ще го викаме.” МК беше много впечатлен от това средновековно пророчество- "Начи,отче, Тв е Рогатият и това е ясно от няколко века?"-недоумяваше нашият  медиен гуру. "Да, синко, така е. Аз ТВ не гледам и не давам на децата си да гледат-просто нямам телевизор"-репликира отчето.

И все пак „За какво служи телевизията?”-за развлечение, пропаганда или познание. На Рогатия ли слугува, или на Благочестивия?

А за какво служи киното? А нета?

Отричайки постижениятана цивилизацията, не отричаме ли живота. Та нима ножът, с който си режем хляб не убива? А автомобилите и самолетите?

Въпросът може да се разгледа  в две плоскости-елементарно или задълбочено. По второто сме се произнасяли не веднъж, но  обяснението изисква малко по сложен изказ, непонятен за download поколението, необичащо  повече от петнайсет реда. Освен нашия скромен принос, темата е отлично интерпретирана от Димитри Иванов, Александър Кьосев и мнозина други-също и  в световен мащаб. Накратко-служи на този, който има пари, на статуквото, за  да манипулира и формира нагласи  и влияе на стоковия и политически пазар, а не обратното, каквото е масовото мнение. Казано е отдавна от Пиер Бурдийо, Лоранс Фридман и други.

Тази намяра почва още 30 те години в Германия-разбира се, Лени Рифенщал и Гьобелс. Доразви се страхотно в Холивуд през 50-те.

Но нека ви дам пример с един филм. Good Night аnd Good Luck!-2005, продуцент Джордж Клуни.

Разказва се за същото това време-50те  и един репортер-Едуард Мъроу. За автентичност лентата е черно-бяла.

„Вие го познавате  от 1935, когато почна кариерата си в  CBS. Когато избухна ВСВ сраженията влизаха в домовете ни с неговия глас. Той започна с нас още от детските години на телевизият с новинарско-документалното предаване, «Виж го сега».Той хвърляше камъни по гигантски неща -сегрегацията, експлоатацията на работници-емигранти, апартейда, Дж. Едгар Хувър и не на последно място, неговата историческа битка със сенатор Маккарти.”-представи го на публиката конферансието.

Може би от това няма да излезе нищо добро.”-започна речта си Мъроу. Най-малкото е мое желание, ако не и задължение, да опитам да поговоря с вас с известна откровеност за това,  което се случва с радиото и телевизията.

Нашата история ще бъде такава,

каквато ние си я направим. И ако след 50 или 100 години все още има историци, те ще намерят  черно-бели и цветни записи -свидетелство за упадъка, за бягството от  действителността и  изолацията от реалностите на света, в който живеем.Понастоящем ние сме богати, тлъсти, спокойни и самодоволни.Проявяваме вродена алергия към неприятна  или обезпокоителна информация.

Това се отразява и на нашите медии.

Но ако не се отлепим от тлъстите си задници и  не признаем, че общо взето, телевизията се използва да ни отвлича, развлича, заблуждава и изолира…тогава телевизията и онези, които я финансират,онези, които я гледат и онези, които работят в нея ще видят съвсем различна картина,
но тогава ще е твърде късно. Ако продължим, както досега, историята ще си отмъсти и нейната отплата много бързо ще ни настигне. Нека си помечтаем до такава степен, че да си представим как в някоя неделна вечер времето, което обикновено заема Ед Съливан ще бъде посветено на непосредствен обзор на състоянието на американското образование. А след 1-2 седмици, времето което обикновено е за Стив Алън, е посветено на задълбочено изучаване на американската политика в Близкия Изток.
Ще бъде ли накърнен корпоративния имидж на спонсорите от тези предавания? Акционерите ще се надигнат ли с  оплаквания и гняв? Няма ли да се случи само това,че за няколко милиона хора  поне отчасти ще се изяснят въпросите, които определят

бъдещето на тази страна,

На онези, които казват: «Хората няма да го гледат, няма да им е интересно,те са прекалено самодоволни,  безразлични и изолирани» мога само да кажа:

По мнението на един репортер срещу това твърдение има значителни доказателства. Но дори да са прави,  какво ще изгубим? Защото ако те са прави и  телевизията не става за друго, освен да забавлява, развлича и изолира, тогава ще разберем, че нейното  време е отминало и скоро ще видим,  че цялата битка вече е изгубена. Телевизията може да образова.  Може да изяснява и дори да вдъхновява.Но само до такава степен, в каквато  хората искат да я използват за тези цели. В противен случай, тя не е нищо друго, освен жици и лампи…

Какво да добавим към това пророчество. Прогнозис пессима. Внимание-казал го е в 58 ма!  Имайки зад гърба си спечелената  битка със страха –Маккарти. Тогава, през март 54-та в шоуто си, в една борба  на живот и смърт срещу истерията на всеобщата страхова  антикомунистическа параноя, насаждана от фамозният сенатор,  изцяло наподобяваща цивилизовани  болшевишки чистски, Мъроу назова причината:

«Грешката, скъпи ми Бруте, не е в

звездите, а в самите нас.»

Както коментира Димитри, двама от всеки десет не  го разбраха. Милиони го разбраха. Един на всеки сто хиляди дори разбра, че Ед цитира ШекспирНе е прав Джимо-Ед каза в прав текст, че цитира „Юлий Цезар”. Или май е прав

Рекорден брой зрители  подкрепят Мъроу. С Маккарти е свършено

Мъроу е полезно изкопаемо от 50 те, спечелило своите идеалистични битки. Телевизията изпадна до воайорство.  Няма у нас и кой битки да води, щото Маккартистите са ни  като вятърни мелници или плевели-колкото по ги плюеш, повече растат и им ръкопляскат. Рекорден брой подкрепяха Ник Щайн и Вучков в началото, или други тв ракии,  виртуални червени хапчета. Отминава времето на телевизията-заслужено. Остават чудовищата, които роди и възпита, като в римски времена. Зрелища, като гладиаторските. Гладиатори за кумири. Но хляб няма. И кръв, достатъчно.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. satory - Невероятно
19.05.2008 08:28
Напълно съм съгласен с мнението ви и след малко в своя блог ще пусна статия на Александър Андреев от 2001 г. в която той твърди, че първата жертва на антиглобализма ще бъде точно телевизията. Ако ви е интересно прочетете статията може и да ви хареса, като правя уговорката, че е написана преди 11 септември. Поздрави.
цитирай
2. roksolana - ...
19.05.2008 09:17
Поздрав за поста!
Отдавна не гледам телевизия.
Децата ми имат свободен избор да гледат или не. Но и те го правят рядко.
цитирай
3. slavuncho - Дааааа, трудно е да не гледаш телевизия,
19.05.2008 09:32
а още по-трудно е да избираш какво гледаш - не че има кой знае какъв избор :(.
Аз за това предпочитам мрежата - възможността за личен разумен избор е по-голяма - за сега :(.
Поздрави за поста!
цитирай
4. valsodar - Телевизията според зрителите
19.05.2008 14:19
Сега поне не можем да се оплачем от липса на избор, почти за всеки вкус и интерес си има определен канал, а и да не забравяме за двете най-важни копчета на дистанционното - "mute" и "on/off"
цитирай
5. giorgiocbr - Телевизията е "фаст фуд" за мозъка.
20.05.2008 20:33
Цитирам, не помня автора.

За разлика от книгата, че дори и вестника, телевизията е просто едно "хапване на крак". Не знам някой да е поумнял от зяпане на новини, СиЕнЕн, Експлорър и Дискавъри, нали така?

Всеки от нас, въпреки че знае, че е вредно и калорично, хапва отвреме навреме сандвич и сладолед, нали?

Същото е и телевизията. Ако искаш знания - чети, ако искаш развлечение и разтоварване - пусни телевизора.

Няма смисъл да се анатемосва едно забавление, поне според мен. Виж, който си мисли, че телевизията е нещо повече от комерсиализирано забавление...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955540
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930