Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2008 01:49 - Политически хесап на три ракии - за съвестта и отговорността
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 5510 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 04.06.2008 02:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Внимание, текстът не се чете и възприема на три ракии и не е за средния българин!

На 29.05. в ранният следобяд виях в един кьор сокак зад „Плиска”Едвин Сугарев.

Тези дни Фил Ди обяви, че се отказва от политиката. За награда, демократично списващи истеризирали каки с претенции да са журналистическата съвест на демокрацията му удариха едно прощално елейно слово. Мастодонтите са аут. На съвестта, каузата и морала. Напред са риъл политиците, които днес са за запазване на фришоповете. Да подкопават така власттта на социализма. Издалеко и издълбоко.

Какво е общото между двамата.

И двамата са адепти на кристалната чистота на каузата.

Красиви, духовно,  хора. Гордост за  всеки политически елит.

Когато Фил се отказа,спечелил преди десет месеца властта „с малко, но завинаги”, мнозина мислиха, че хубавите дни за бг демокрацията тепърва идат и се включиха в градежа им.. Него вият чист жест –да иска вот на недоверие нот враждебна среда-коства на страната много кръв и пот и хиляди наши хора загинаха, образно и реално- в бита,  за каузата, заради опитът му да е честен и принципен. С опитът си за вот на недоверие младият премиер прецака, честно казано, напредъкът ни в демократичните промени. Поля го с вода. Милиони съдби, горели от  желанието за промяна, хора на промяната и антикомунизма бяха пречупени. Аз помня  манифестациите на комунисти, пили по три мастики сабахлям, идващи да линчуват ликвидационните съвети. Помня  запалените плевници на седесарските активисти и премачкани от „случайни” катастрофи наши хора в онова смутно време. Тук не иде реч за пребоядисващите се, които искаха да са с тез, които са на власт, а за бъдещето на промяната. В контекста на популярната през соца максима на смачканите от репресиите  антикомунисти-конформисти, „комунистите винаги побеждават, с тях на глава не се излиза,” Фил ,с принципността си, заради чистотата на каузата изгори надеждата.

Само историята ще оцени тежестта на гафа му. По моему-катастрофален. Дано плещите му могат да  я носят вовеки. Разбирам го. Не му прощавам.

Щото  политиката е микс между принципи и реалност. Между кауза и резултат. Аз помня 95та и Венци Коня”Филипе, ако загубим, ще се обесиш ли на полилея?” „Вярвам в разума на българите”-е, попиляха ни. Разумът на българите сложи Жан.

Ако Фил не се беше направил на много честен и принципен тогаз, а беше истински „риъл” политик, нещата  днес щяха да са съвсем други. Историята ни щеше да е друга.

Нямаше да преживеем Жан. Нямаше да бъде скършена демокрацията и да дойдат новите, „истински”  демократи по сетне. Които…

А Едвин? Човекът, живата българска демократична съвест?

Когато додоха новите, „костовите”,” истинските „ " риъл" демократи сетне,  и двамата се затаиха в глуха линия. Нормално-реалността измества винаги  каузата и химерите.

Снишиха се-единият дори  се спазари с Костов  за по голяма нюйорска плата, другият отиде да медитира по индийските плажове.

Съвестта им заговори доста по сетне. И смелостта им дойде след четири години.. И очите им се отвориха и казаха-царят е гол.

Когато нас ни мачкаха и изключваха и нямахме кво да ядем.Когато новите, риъл демократи газеха наред тревата, останала от нас..

Май политиката е преди всичко смазваща отговорност. За другите. Да ги доведеш до успех и да преминеш  с тях пътя до там. Да ги преведеш като Мойсей до Обетована земя.

Не да ги заебеш насред Мъртво море,  насред отворените бездни да кажеш-до тук бях, вие нямате достатъчно вяра. Отивам да стана митар в Египет. "Само който устои до край, той ще се спаси"

Риъл демократ или морален, чист десен политик. Кауза или реалност. Кво е сечението.

И какво казва историята. Нали тя е съдник.

Ако днес питате ДСБ активист –сиреч, костов адепт,  какво ще каже за историческата заслуга на двамата, то от устата му ще се понесат само вариациите на словото на генерал  Камброн, който изкрещява в отговор: - "Merde! La Garde meurt, elle ne se rend pas!" – Лайно, гвардията умира, но не се предава. Лайна бяха ония, ние сме малко, но сме истински.

Честно казано, не знам кои са „лайната”. Знам, че са малко. И че това устройва останалите, многото. Което си е трагедията, заради която, всъщност, писах този текст. Заради истинските лайна. Написах го на три ракии.

 



Тагове:   Отговорността,


Гласувай:
0



1. zari - Сугарев - няколко само факти
04.06.2008 09:49
1. Нито преди 1989 г., нито по време на изявения си политически живот, нито като посланик в Индия, нито след това е откраднал и един лев! Тоест не е крадец и алчен за пари.
2. Има стихове, има статии, които са отлично написани! Четат се и са написани определено не за пари, а по съвест!
3. Има образована, интелигентна съпруга, с която се обичат и са изградили техен семеен живот, на които много българи биха завидяли. Двамата отстояват заедно своите възгледи!
4. Кое е осъдителното, че за 18 години демокрация е бил 3-4 години навън, представяйки страната ни ли? И затова - цял постинг?
...напоследък в тази категория "Политика" само и единствено се плюе!Ами дайте примери с други, съвестните според Вас демократи. Искам да прочета за тях!
цитирай
2. rumi4ka - Поздравления!
04.06.2008 09:54
"Само историята ще оцени тежестта на гафа му. По моему-катастрофален. Дано плещите му могат да я носят вовеки. Разбирам го. Не му прощавам." - подписвам се под това. И под всичко друго от поста.

цитирай
3. usandthem - И какво
04.06.2008 11:45
щеше да направи Фил,ако беше останал с крехкото си мнозинство,заобиколен от толкова много ченгета,като този същия Кон?! Може би трябваше да влезе в безпринципни съглашения с Доган и подобни кадесарски творения,само и само да запази власта?!Да поведе народа,хленчещ по евтиния салам и "почивката"на море към обетованата земя?!Та те и до днес не съзнават,че пътят до там минава през пустинята,а не както им обещават Гоце и компания -със самолет,в първа класа.Не можеш да поведеш народ,който не иска да тръгне,ако не му обещаеш чудеса след 800 дни,ако не му говориш това което иска да чуе вместо истината.Филип Димитров искаше да управлява като демократ,не като диктатор на когото не е нужна парламентарна подкрепа.Не я получи и направи единствената достойна постъпка в най-новата ни история,пълна с примери на гьонсуратлък,хамелеонщина и предателство.Отиде си и защото знаеше,че в обетовената земя ще влезнат само тези,които не помнят робството!
цитирай
4. анонимен - Авторат на постинга е с болен мозък или
04.06.2008 12:23
не е в час със събитията след 89 и пише глупости! Филтриран е!
цитирай
5. zemaria - zari
04.06.2008 17:49
Не съм казал нищо проти Едвин-използвам го като повод. . Иде реч за златното сечение между прагматика и кауза.
БТВ, той до последно защитаваше К и написа доклад в негова възхвала, когато се върна. Далеч по късно прогледна. Имаше достатъчно индикации още 1997 за това на къде вървят нещата. Още преди да замине беше ясно кое-как ще стане. Когато основа партията през 97ма-есента.Той отказа битката. И Фил, бтв. Отказаха да се преборят с Костов и предпочетоха да се скатаят на постовете си.
Не, че им помчогна това много , де.
цитирай
6. zemaria - usandthem
04.06.2008 17:56
Какво щеше да напарви, като била толкова лоша средата ли? Ами трябваше да се бори, както всички нас-надолу. Айде пак народът ни е виновен-ами няма откъде да си внесем друг. През 91ва същият този народ не беше сганта от 2001-7ма. На митинга преди година имаше милиони на Орлов мост. Хората смъкнаха Луканов по стачките през мразовитата зима на 90-91ва и лятото на 91ва, плачеха, когато на 10 юни 90 та комунистите спечелиха и чрез протести пак те ги свалиха от власт и предизвикаха нови избори.
През 91ва хората бяха далеч повече десни, отколкото леви-читавите , тези, които искаха промяна. Победата беше извоювана с огромни мъки и две години борби, нищо, че беше 4 с малко-но завинаги"комунистите за пръв път слизаха от власт и общественото доверие и симпатии бяха десни. Филип имаше огромен кредит на доверие в партията и обществото, който той проигра.
цитирай
7. usandthem - И какво излиза според теб-
04.06.2008 21:23
Фил здава власта и милионите(?!) десни от 91 се превръщат в сганта от 2001-7година.Аз повече от теб искам в България някога да е имало милиони десни,но това за съжаление просто не е истина.Много елементарно е да се персонализира вината за неуспехите на дясната политика,а да се идеализира "разумният","борещият"се български народ,когото,струва ми се ,само гладът и крайната мизерия могат да изкарат на улицата.Единственният вот,който не беше "анти"е този за Кобурга и то само защото този "Никодем Дизма"пробута това,което тълпата искаше да чуе:"Трудолюбивият,умният,красивият български народ може да постигне за 800 дни това,което европейските народи направиха за половин век"!Четири години след като Петър Стоянов му каза на същия този народ,че фабриката за илюзии трябва да бъде затворена,че предстои труден,мъчителен път за извървяване.Колко от нарочените от теб за десни проявиха политическата инфантилност да подкрепят този ченгесарски проект наречен "негово величество Симеон втори".Не Филип Димитров,а така нареченият "цар"имаше огромен кредит на доверие,който той продаде на комунистите.Десните идваха на власт единственно след ужаса от управлението на Луканов и Виденов,но това не е кредит на доверие,това не е подкрепата на убедения в необходимоста от тежки,непопулярни реформи десен избирател.Това е позицията на малкото дете,което харесва добрия чичко доктор,който му дава бонбнки и мрази лекаря,който го кара да пие горчиви лекарства и му бие инжекции,макар че те му спасяват живота.
цитирай
8. zemaria - Хараланов
04.06.2008 22:01
Тогавашната победа-91ва дойде с гласовете на ДПС. Забравяш, че малко преди вота бе проиграна ситуацията, с искането за оставката на Стефан Савов. Тогава Доган, който няколко месеца по-рано искаше да се забрани БСП, подкрепи искането за оставка на Ст Савов. Беше безкрайно ясно, че в настоящата ситуация ФД няма мнозинство.
Хронологията
Правителство на Филип Димитров (8 ноември 1991 – 30 декември 1992 г.) е съставено след произведените на 13 октомври 1991 г. избори за 36-о Народно събрание и за местни органи на управление. СДС печели 1 903 567 гласа и получава 110 мандат, а БСП – 106 мандата, ДПС– 24.
На 24 юли 1992 г. – БСП внася вот на недоверие за цялостната политика на правителството на Филип Димитров, отхвърлен със 130 гласа
на 24 .09 след гласуване бе отстранен председателят на НС Стефан Савов. ДПС гласува против него
цитирай
9. zemaria - доста сложни и спорни въпроси задаваш usandthem
04.06.2008 22:04
по принцип, вотовете се решават от протеста или от страх. Или да накажем, или да не дойде еди кой си на власт. Винаги е било така.
Колкото до 91ва-именно лицето Иван Йорданов К е накарало Фил да иска този вот-достатъчно свидетелства има по този въпрос.
СДС активистите, които визирам, се държаха тогава надменно. Мислеха, че с комунизма е свършено вовеки.
Ако човек проследи фактите, стореното и казаното от тях и останалите, които бяха на власт, лесно ще се убеди, че причината за извъртането на ДПС не е само в последните.
Много е лесно за всичко да обвиняваме Доган.
Или Костов.
Едно и също е.
цитирай
10. usandthem - ДПС никога не е
04.06.2008 23:37
имало намерение да бъде истински партньор на СДС срещу комунизма.Сам знаеш,че тази партия е лабораторно създание на ДС-няма и едничък член на ръководството,който да не е бил агент на репресивните служби.Ще ти припомня,че след като Фил прати баретите в Нефтохим да приберат документите за огромните далавери и предстоящото му прилапване от руснаците,комунетата разбраха,че тоя май наистина си е повярвал и че ако го оставят на власт ще им създаде огромни проблеми.Сега в 2008 ДС е на върха на икономическата си и политическа власт.Дори представителят ни в НАТО е бивш(дали) агент.А какво да кажем за началото на 90те,когато към 90процента от политиците бяха назначени с одобрението на Луканов,когато комунетата още таяха надежда,че здравите сили в Русия ще победят! Та казваш Фил нещял да ги пребори,като в американски екшън с хепи енд?!А вие сте се борили героично,докато Фил ви е предавал?!Героично,като Ян Палах,като унгарци,като поляци,като пастор Гнаук или по-нежно-като Ж.Ж.,когото комунетата избраха за президент?!Ами сега-20години по-късно?!Не можем се събра един площад хора,не можем да спрем един поне незаконен строеж в природен парк! Драскаме по форуми и сочиме с пръст - ей този не оправда кредита на доверие,предаде ни!Щото е по лесно !
цитирай
11. zemaria - Ако
04.06.2008 23:48
Ако ФД е настъпал интереса на руснаците в Нефтохим, то ИК направо им го подари, когато имаше пълната власт през 97ма
Ако ИК е накарал ФД да иска вот, който ще загуби през 91, а АД е ДЕСАР, накарал ФД да излезе на улицата през зимата на 96, когато се ослушва повече от месец, то какъв е ИК-без да говорим заа безмитни магазини днес, или досиета и разни други ланшни работи.
цитирай
12. usandthem - коментирам
05.06.2008 00:00
постинга ти за Филип Димитров.Напиши един и за ИК,ще коментирам и него,защото си един от блогърите,които чета с удоволствие.
цитирай
13. zemaria - Честно казано
05.06.2008 00:21
аз дълбоко уважавам и ФД и Едвин. За ИК не ми се пише-писал съм прекалено много за него.
цитирай
14. marystaneva - Не е достатъчно!
13.06.2008 17:53
"За ИК не ми се пише-писал съм прекалено много за него."
Пиши отново, защото все още има хора, които му вярват!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945757
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031