Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2008 10:48 - Бг е добро място за работа, но Мария Кирова е на борсата
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 8578 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2008 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Върви  мощна медийна кампания за оставането на всичко читово у нас, под патриотичния слоган, „БГ е добро място за работа”, мощно спонсорирана отвън. Хубаво. В рекламната кампания ни представят 25-35 годишни млади хора, успели и на високи позиции у нас. Но защо така добре направения най-популярен сайт за работа у нас е непотребен за една сериозна категория от тези, на които е необходим? Аз, честно казано, не знам някой познат  да си е намерил работа от него.

Защото такова е нивото на работодателите

Защото не приемат  хора над тази възраст

Няма нищо по измислено и фалшиво от т.н.  трудов пазар у нас с неговите.специалисти. Иде реч за Пунт и Пластика и сляпо копиране на чуждоземни модели на местна почва.

Още преди петнайсет години, неизвестно защо(сетете се), чуждестранните компании, навлизащи у нас, предпочитаха да изберат кадри на Комсомола. Днес,  тази практика е надлежно продължена от наследниците им. В резултат - на високи позиции, с европейски заплати, вземани от външни концерни,  се оказаха  напълно непригодни хора. Вижте коя да е от известните проспериращи фирми. Ще намерите  на високите длъжности хора,  които имат безупречно поведение, учтиво артикулиране  и пълна некомпетентност за работата, която трябва да вършат. Любезната кухота и  едва стаена надутост трябва да прикриват пълната   делова несъстоятелност. За сметка на тях истински можещите, опитните и читавите  или блъскат по строежите в чужбина, или тихо и кротко преживяват в битността си на нощни пазачи- у нас.

Ше кажете-."Етого не может бьйт, потому что етого бъйт  не может!".Нямате идея, колко е вярно-особено в Провинцията

Защото нещата опират до манталитета на тези, които избират и те едва ли са т.н ХР специалисти. Разбира се, нямам намерение да правя биография на Прехода и анализ на това какви хора са днешните бг работодатели-то е очевидно. Далеч съм от мисълта да противопоставям млади и стари и от разсъждения тип младите сега не стават за нищо, старите бяхме ноо готини.Това е социалистически реализъм.

Истината е, че въпреки, че и едните и другите лъжат в СВ тата, и в двете категории има доста читави. Мнозина млади хора натрупаха по чужбина опит, който болшинството  от родителите им нямат. А защо всички лъжат ли? Те не лъжат, мислят че са искрени, но у нас всичко е „Кен лии” и така  „Без теб” вече не е оригинал, а „Кен лий”.  Марая Кирова-на борсата, къде да е другаде.

Само че,  за ефективността от можещите млади-помните ли юпитата на Царя? Помните ли Милен Велчев, Николайчо и Любка Качакова и нейната фланелка"Срам ни е от вас".  Къде  са те сега-напишете ги в Гугъла. Министри, с хотели и блага. Те наистина направиха своя западен стандарт у нас. За тях БГ наистина е по-доброто място  за живеене. С по малко скенч и напрежение и същите резултати, че и при мама и тати. Но как и за чия сметка, май е второстепенно. Апропо, днес кой от кого трябва да се срамува?

Същевременно, вчера отивам да срина един, който продава нещо, аз искам да си го купя, но той работи само два часа дневно и  ми се налага да отивам втори път. По пътя съм си нагласил гневна тирада. Но  още щом го погледнах(30-35) и той проговори и  разбрах, че си разбира от работата и мигом омекнах. Останах  много доволен.

С хора, които могат да работят се създава особена вълна на взаимност, нещата спорят и не са необходими много думи. Но те, обикновено са изключение.

Ако означим с 1 юпитата и с 2-мъжът, който исках да насоля , но си разбира от работата, намерете разликата.

И така, ето ви един  почти автентичен разказ, който чух от устата на приятел(42), който касае третата група, невключена в рекламния слоган и неинтересуваща бг работодател. За нея няма спонсорство-отвън.

След доста години стаж на едно чудесно място се озовах на улицата.

 Тук митарствата ми около намиране на работа  минаха три вълни.

Първа вълна:  цялата биография, която е впечатляваща. Няколко работни места, описващи една възходяща кариера. Умения за поне две-три  трудови направления, няколко езика и безброй квалификации. Всякакъв опит, вкл и на високи общестени и държавни позиции, вкл и в чужбина. Резултат-нито една покана от двайсет пратени СВ-та.

Втора вълна: отказ от правене на впечатление чрез възходяща биография. Подбиране само на тези факти, които са от интереса на съответния работодател. Май прекалено ги стресирам или навявам комплекси. Викам си: може пък който става за всичко да си мислят, че за нищо не става.  Така губя от качеството, за сметка на спестяване на нещо жизнено важно за бг работодател-ЕГН то.  Нищо, че съм здрав като камък и изглеждам  с десет години назад.  Снижаване му е майката. Резултат-същият.

Междувременно си намерих веднага работа по познатия от соца начин- чрез приятел. Е, не е това, което търсих, далеч под нивото ми е, но все пак е нещо.

Така отивам на трета вълна.. Истината по това, което са писали, че търсят. Въпреки, че обяви с много претенциозни изисквания са пълни с правописки. Пращам агресивно и нестандартно мотивационно писмо. Търсиш  result oriented person with strong analytical thinking-ами ето какво постигнах тук и тук, ето каво съм написал, ето моите analytical thinking. Търсиш Strong communicational skills-ами виж ги. Търсиш Highly organized and responsible-ами ето кво съм бачкал.

Резултат-същият.

Е, майната им. Нека си подбират двайсет и осем годишни учтиви некадърници с три реда СВ-та –те май повече редове и  не четат.  Аз отивам да бачкам като бараба нейде зад граница.”

Така е, подкрепих го аз. Няма срамен труд-срамна е нищетата на духа, фалша, пунта и пластиката, които те задължително  обуславят сетне.

Та, къде, БТВ, сбърка моя френд? Ами просто закъсня, ужасно закъсня. 

А вие пак се убеждавайте, че сме добро място за работа. Да не закъснеем синца..





Тагове:   Мария,   място,


Гласувай:
0



1. анонимен - Започвам с уговорката че съм на 48 г. ...
06.06.2008 11:06
Започвам с уговорката че съм на 48 г. стаж голям, видял много 3 г. не си търсих работа малкия ми частен бизнес бе достатъчен до един момент в който една позната почти насила ме придума да опитам една средно платена работа. във фирмата млади хора мисля си колко ли са напред 3 г. не съм работил по квалификацията си и о ужъс пълна некадърност и некомпетентност скрита зад костюмчета и вратовръзки е в интерес на истината имаше и хора които ставаха за това за което са избрани но най ми бяха , смешни девойките "разбиращи" от компютри потрес и вселенска мъка
цитирай
2. zari - Напуснал...заминал...емигрант...гастарбайтер...
06.06.2008 11:15
хубавото е, че липсва онова злокобно "невъзвращенец", което затри десетки семейства и съдби.
цитирай
3. monologa - работата и тук, и там е работа
06.06.2008 11:20
Интересен постинг!
Забелязала съм сред някои мои познати, заминали да изкарват прехрана в чужбина, а и сред доста непознати, за които все някой разказва като легенда, че има две категории:
1. Хора, които тук не са работили, а там приемат всякаква работа, само и само да казват, че работят и живеят в чужбина.
2. Хора, които отиват по специалността си на квалифицирани позиции и успяват да се докажат като професионалисти. В повечето случаи те и тук са трупали стаж, за да се изкачват в кариерата.

Няма да коментирам посочените групи. Всеки омже от собствен опит да си изгради мнение по върпоса и да си направи изводи.

Дали България е добро място за работа или не зависи предимно от целите и очакванията.

наскоро в непринуден разговор с една позната я чух да казва, че е от малък град и няма шансове за по-добра заплата и стандарт на живот и затова предпочита да иде да стане камериерка в някой хотел в Германия или Испания. ....Но не й беше дошло на ум, че може да иде и в България в по-Голям град сповече възможности!

Не съм заклет патриот, но мисля, че човек трябва да следва целите си. И в България може. :-)
цитирай
4. анонимен - Много рев нещо. България е дупка и ...
06.06.2008 11:21
Много рев нещо. България е дупка и трудовия й пазар не прави разлика.
Въпреки това, ако имаш някакви умения и навреме си намерил място за развитие може би ще бъдеш един от 5-6% средна класа в БГ - хора работещи за нпкоги и вземщи прилични пари.
Ако някй не е осъзнал, че всяко умение трябва моментално да бъде изнасяно от БГ - да го прави възможно по-бързо.
Тая държава никога няма да се оправи и не е нужно да си пропиляваш живота опитвайки се.
цитирай
5. анонимен - Малко да отпуснете
06.06.2008 11:29
http://finbel.blog.bg/viewpost.php?id=199581
цитирай
6. rummi - Не познавам Мария Кирова,
06.06.2008 11:49
сигурно съм пропуснала нещо, но БГ НЕ е добро място за работа, независимо дали си на 50, 40, 30 или 20 години. Аз съм между първата и втората възраст, по-близо до 50, и мога да кажа, че поне имам представа какво е нормален трудов договор с нормално работно време и пълно осигуряване плюс отпуск и т.н. Nowadays можеш да си на колкото си искаш години, но да получиш нормални права на работещ е трудно. Което ме кара да си мисля, че пазара на труда е нещо като битак, където наддаването върви в обратна посока и се пазарува на безценица.
цитирай
7. анонимен - да станем работодатели ли
06.06.2008 12:19
да видим как ще е, лесно ли им е на тях. Или наистина тук не може да се работи
цитирай
8. zemaria - Всички ли
06.06.2008 14:57
не познавате Мария Кирова?
Ами добре. Налага се да обясня. В някои от текстовете се опитвам да ви провокирам да мислите. Играя си на асоциации.
Например, да направим асоциативна гатанка от израза
"Да гониш Михаля!"-знаете, вярвам, кво означава.
За поколенията над 40 той звучеше :
"Да гониш Миша!"
Тук подтекстът е, че в главите им имаше предимно маршове, частушки и прочие произведения на руското народно творчество и родната пропагандна машина. В Русия жит так хорошо, кат Русия няя втора.
А за тези под 40 би звучал може би така
Да гониш Майкъл :
Понятно защо.
И така, да си кажем в прав текст. В Родината на Кен Лии, Марая Кери би била една обикновена Мария Кирова.
Ся разбрано ли е?
цитирай
9. rummi - Келнер, дай по едно на всички!
06.06.2008 20:28
Така като се замисля, и на работодателите им е тежко. И на работещите им е тежко. А най-тежко им е на "попфолк" певиците. Ама тяхната е лесна. Ако си махнат силикона, ще им олекне. А за всички останали - по едно виртуално питие. Дано ни олекне. :-)
цитирай
10. giorgiocbr - България е едно странно место за работа. Факт.
06.06.2008 20:29
Но, и в това никой не може да ме разубеди, е изключително лесно място за успех! Не за нископлатен нискоквалифициран наемен труд, а за успех!

Пазара е недоразвит. От една страна е проблем, наистина - продавам малко от вече утвърдените продукти. Но пък от друга страна ми дава огромен шанс за вкарване на нов продукт, на нова услуга. В развит пазар се пробива убийствено трудно. В България все още има много празни ниши, има либерално и сравнително евтино финансиране, сравнително ниски наеми на офиси и складови площи, и още много много преимущества.

Но докато ние обясняваме как нищо не става от България, навсякъде цъфтят едни страхотни грандиозни скъпи обекти с едни големи чуждоезични надписи, предимно немски и австрийски.

Явно те като по-прости от нас са преценили че тук има хляб, докато ние се оплюваме сами на три смени.

Докато ние плюем обаче, те си ни превземат пазара тихо и кротко, ден подир ден...


П.П. А такива Марии Кирови имам в мъжки вид пред блока, с бирите в ръка, кълнат света и депутатите по цял ден. Не работят, щото "кой е луд да им работи за 20 лева бе, тия знаят ли кой съм аз?". Добре, че не е заразно. Докато бях малък и ми обясняваха как нищо не става тука, аз си знаех мойто, и май се оказах прав. Дано ми върнат заемите поне някой ден, след като не успяха да ме прилапат в пиянската оплакваческа банда, присъща за всеки блок и всяка махала в България.
цитирай
11. diesirae - Много,
07.06.2008 12:00
ама много верни неща са казани в този пост...
цитирай
12. blueskies - zemaria
08.06.2008 23:57
харесват ми каламбурите ти. всъщност, бих направила една малка корекция - Мария Кирова не е на борсата, а през трудовата борса е изкарала курс компютърна грамотност, после е била наета в общината да си упражнява наученото, ама нали е записала задочно някакво измислено"више" като млада вишистка е била наета в общината с хвърчащо уверение, защото все още е студентка, и...на вратата й има табелка младши експерт!!!!
цитирай
13. blueskies - да си посипеш главата с пепел
09.06.2008 00:03
малко е! ти си се потил 5 години като грешен дявол - чел си, писал си, учил си, разпвали са те на изпити,
а - марката "Марая Кирова" развяват уверения от някой измислен университет, в който учат задочно!
цитирай
14. анонимен - Поздравления
09.06.2008 09:10
Поклон и респект към автора на блога. Така мислят поне половин милион българи, потърсили щастието си извън родината.
цитирай
15. tsveta - За качествата. Не - за реалността, каквато я виждам
10.06.2008 14:52
Компетентност (познания, умения и практически опит), мотивация за работа, личностни качества - това би следвало да вълнува работодателя, а не възрастта на кандидата за работа.
За жалост, това което описваш, е действителността на нашия трудов пазар. Има няколко големи социални групи (засегнал си само една от тях), за които има разработени програми за т.нар. "интеграция", но които продължават да бъдат реално неинтегрирани, защото БЪЛГАРСКИЯТ РАБОТОДАТЕЛ НЕ ГИ ЖЕЛАЕ:
- т.нар. "млади специалисти" или онези млади хора, които макар и да имат познания, нямат заветните минимум 3 години стаж по специалността, които се мъдрят като задължителни в обявата за работа;
- хората в работоспособна възраст над 50 г. - тук трябва да отбележа, че много представители на това поколение нямат нагласата да се самообразоват и квалифицират, което за определени сфери на дейност е немислимо в динамичния ни свят и е основната причина тези кандидасти да бъдат некокнурентно способни;
- лицата със специфични възможности и потребности - онези, които сме свикнали да наричаме инвалиди, без да се вгледаме в собствената си духовна инвалидност - тук нещата са наистина проблемни, защото тази група носи негативите на горните 2 групи взети заедно, често се наблюдава дори липса на образование;
- малцинствените групи - положението е трагично.
И това е само на повърхността...
Проблемите са много - като започнем от държавата, преминем през обществото (леле, какво беше това) и стигнем до индивида. Или обратно. Както Ви харесва:)

цитирай
16. zemaria - А какво желае
10.06.2008 18:00
бг работодател. Възраст 25-30. Две три висши или поне магистратури, от които поне една в чужбина и пет години стаж.Кандидатите за работа се избират/назначават по водещи признаци:
1. младост
2. атрактивен външен вид
3. чувство за субординация
4. непретенциозност към заплата и условия на труд (което пък е резултат от 1 и 3).
5. Скрито нахалство и бърза "секси" -хумор реакция
Медийните момиченца и момченца и качеството на тяхната работа са просто най-видимата илюстрация.
цитирай
17. giorgiocbr - Земария,
11.06.2008 21:19
Точност, работливост и съобразителност са качествата които ме интересуват. Лоялност, честност, амбиция... Човек който да си знае качествата и цената и да каже "ти даваш 500, ама аз струвам 700 защото съм читав и работя добре!".

Стига с тоя външен вид и вицовете за русите секретарки, интелигентен човек си мама му стара!
цитирай
18. marystaneva - Трудно е...
12.06.2008 17:11
giorgiocbr, аз пък мисля, че zemaria е прав. Аз съм почти на 49. Работя в БТК от 1990-а година. Много е трудно да си намеря нова работа, която да отговаря на качествата ми. А заплатите тук не са много добри 400-500лв/. Нали разбираш, че ако ще започвам от нулата за същите пари, не си заслужава. А по специалността ми няма кой да ме вземе на моята възраст. За разлика от някои други, за които говори tsveta, аз продължавам да уча. Сама се научих да се оправям с компютъра, изкарах и курс, за да имам някаква тапия. Сега уча английски. Всички квалификации си ги плащам сама. Да не си мислиш, че на моя работодател му пука? Или на някой друг? За добрите позиции се толерират "нашите" хора, също както едно време. Това, че съм добра в работата си, че съм съвестна и отговорна, че знам и мога, че работя много и качествено, не интересува никого. Отгоре на всичко работя като техник, а съм жена. Външните фирми със сходна дейност предпочитат млади мъже. Какво да ти кажа... Твърде млад си, имаш собствен бизнес, вероятно трудно ще ме разбереш. А аз имам 50 000 лв жилищен заем и не мога да си позволя да изтегля друг, за да започна нещо. А и едва ли някоя банка ще ми отпусне /заради другия/. Не се оплаквам, но просто наистина е трудно да се живее тук.
цитирай
19. giorgiocbr - marystaneva,
12.06.2008 21:05
Не искам да влизам в спорове. По-горе съм написал че наемния труд в България е неблагодарна работа, и за това съм съгласен с теб.

Но просто аз имам по-амбициозна и оптимистична нагласа за живота като цяло, а и едва ли ще тръгна да се обяснявам в интернет какво ми коства всеки Божи ден нещото наречено собствен бизнес.

Искрено съжалявам за всички, които са принудени да понасят несгодите на смешната ни икономика, защото и аз съм в същия кюп.

Бъди жива и здрава.
цитирай
20. marystaneva - До giorgiocbr и всички оптимисти: Един стар виц:
12.06.2008 21:22
Песимистът казал: "По-лошо не може да стане!"
Оптимистът отвърнал: "Може, може..."
То май само оптимисти останахме в БГ...
Ако човек няма мечти и амбиции, ако не таи вяра и надежда за по-добро бъдеще, това не е живот.
А и всичко, което не ни убива, ни прави по-силни.
И ти бъди жив и здрав! :)
цитирай
21. tsveta - история от собствения ми опит
13.06.2008 14:37
Предполагам, че в някой хубав ден ще събера мислите си и ще напиша статия по темата, вместо да коментирам тук и там:)
Бих искала обаче и аз да разкажа една истинска история, подобно на тази в постинга, но с друго развитие.
Работя в търговска фирма като HR /да си кажа, че съм Мanager по тази спец.част:), но май по-често менажирам човешките слабости, отколкото потенциал, но това е една друга тема/.
Извинете ме за отплесването, ето я и историята:
Голяма част от работата ми е свързана с търсенето на търговски персонал. Един ден кандидат беше мъж в коментираната възраст.
Влезе плахо. Безупречен външен вид /все пак по това посрещаме/ - избръснат, сресан /извинете, ако ви се вижда странно, че именно това посочвам, но си нямате и идея кандидати с какъв меко казано неугледен вид съм виждала/, костюмът - скромен и строг, но добре стоящ, обувките - чисти в зимното време. Това, което струеше от мъжа, беше скромност и чистота. Разгледах автобиографията - впечатляваща като образование, квалификации и най-вече опит.
Кандидатът беше видимо смутен от моята младост, а аз знаех, че последната една година е видял доста като мен, някои от които сигурно са го карали и да се чувства неудобно.
Това, което направих, беше да предразположа лицето, да му покажа, че обстановката не е враждебна и да разбера както какви умения притежава, така и каква дейност би го удовлетворила, последното защото хората, търсещи работа в тази възраст, правят най-често компромис, и то огромен, с работата, за която кандидатстват, само за да работят, т.е. заради насъщния, и случая беше точно такъв. Уверих мъжа, че ще бъде нает със сигурност като търговски персонал, имаше качества и макар и нулевия му същински търговски опит знаех, че ще се справи.
В същото време търсех и персонал за финансовия отдел - да, тук имаше изискване за динамичен и работещ под стрес кандидат /сещай се млад;)/, но аз предложих именно този мъж, не само поради богатия финансов опит, който имаше, а заради личностните качества, които притежаваше и особено отговорността и възприемчивостта, които съзрях. И не само предложих, но и аргументирано застанах зад тази кандидатура.
Скромният и неможещ да продаде другаде своя труд мъж е наш колега. Един от най-бързо навлезлите в специфичната дейност на бранша ни.
Мога още не малко неща по темата да излея тук, но е по-добре да замълча.
цитирай
22. marystaneva - До tsveta
13.06.2008 17:33
Поздравления! Още първия път като влязох в твоя блог, ми направи впечатление, че си по-различна. Не се променяй и бъди щастлива!
цитирай
23. giorgiocbr - Е именно де,
14.06.2008 08:22
Стига с тия руси сексбомби и връзкари, и аз това имах предвид!

За читавите хора работа има предостатъчно.
цитирай
24. анонимен - До Кирова
06.07.2008 19:16
Добре де, Кирова, ясно...пич си! Ама вземи публикувай нещо някъде.Стига плю по разни форуми на вестници и блогове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4944639
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031