Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2008 11:58 - За Караджич и потните кунки на петковци
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 7060 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2008 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

По БНТ върви Панорама, дават репортаж за Караджич. По точно нещо като психопортрет, в който иде реч за това какъв неуравновесен и откачен човек е бил, как имал идеи за пилчарници, за разни бизнеси, по време на СФРЮ, от които трябваше да си направим тези важни изводи. Бедна Югославийо, бедни босненски сърби, с какъв човек свързахте съдбата си…Само че, не знам що, се загледах в ръцете на водещия-той е един и същ от сто години-едни такива прекалено малки и нежни.  Чудо голямо, ще кажете, природа- и ще сте прави. Не знам защо го споменах, вероятно щото по Нова в същото време въртяха сериала  „Лас Вегас”, в който се говореше за клиент, който имаше заболяването "потни ръце". Оплакват се гостите на хотела и казиното и се налагаше да бъде изхвърлен, въпреки, че си плащаше.Ед Дилайн  се трогна от историята му –направих пари от самотата, се изповяда виновния-и намери решение-постави маса за игра в басейна, където всички са мокри и не смърди.

Та, за ръцете иде реч. С които бием падналия. Приставаме на правилната линия. Гласуваме да бъде изхвърлен.  Не знам дали Караджич е военнопрестъпник. Знам само, че е имал шанса да живее в кофти времена и е бил на страната на лошите. Времена, които са го извадили от разсъжденията за бизнес, за пилчарници и прочие, с които си трепахме и ние, българите, времето преди Десети, от кабинета на лекар-психиатър- и са го пратили с Калашник да брани род. Или ще кажете, той не е бил с автомат, а ги е ръководил-все тая.

От времената на Нюрнбергският процес  дилемата престъпник-герой, като римейк на добър-лош, се е решавала от победителите. Законите, с които съдят нацистите се наричат  закони постфактум. Не оправдавам престъпването на човешки норми. Повтарям-не знам дали е имал участие в клането в Сребреница-знам ,че авторството на клането е нещо спорно. Както случаят с клането  в Катинската гора, където автори и жертви са се сочели един друг с пръст  до ден днешен. На война,  каквото правят едните, другите не остават по-назад. Затова войната е нещо ужасно, нещо, извън нормалността.  Гадно е, когато победителите не ги съдят, а те  съдят победените, но още по гадното е, когато  слугите на победителите сочат жертвите с пръстчета на малките си ръчички и хвърлят по тях развалени яйца. Така във филма "Катин" на Вайда съпругата на застреляния полски  генерал се опита да спре прожекцията на руснаците за ексхумираните тела и  гласът на диктора,  звучащ по високоговорителите над събраните специално за прожекцията поляци. Всуе, никой не може да избегне изкушението да набеди врага с пръст за ужасите, които  сам е сторил. Не знам как е било, но знам, че едните са цивилизовани, а другите-не. Едните са примитиви в родово общинния строй, а другите са по читави от нас. Следователно, едните едва ли са много по лоши от другите, както се опитват да изкарат. Въпросът е кой ще набедим за добър и кой за лош. Изборът на силните е критерий.
Със сигурност, ако не беше войната Караджич щеше да остане никому неизвестен лекар и бизнесмен. Със сигурност е направил много за своя народ-малцинство. Днес ние го сочим за престъпник, наред с Милошевич. Само че човек, който казва на сънародниците си още през 1989 на Косово поле „Аз няма да позволя повече да ви бият и унижават”, и посвети годините си на власт за тази цел-заслужава поне уважение. Дори и в древността, например турците,  са уважавали смелия, принципния и честен противник. На  тях  едва ли би им хрумнало да обявят Левски и Ботев за терористи номер едно, които трябва да бъдат унижени и обесени за кашмер с главата надолу. Те са ги уважавали. А Кирякстефчовците и шушумигите, като предателят Петко, според Захари Стоянов най-много са се радвали на залавянето му и са го осъждали-ето как:

„Седна близо до мен, като ядях хляб, и почна да ме безпокои и закача с разни думи. Най-напред ме нападна, че съм бил човек без вяра и без съвест, защото съм ял мръсно (блажно) в петък; че светът щял да пропадне като от нас хора, и други такива.

Според сърбите,  Караджич е предаден с политическо решение на социалистът-наследник на Милошевич. Чудя се, ако беше българин колко щеше да окряка на свобода и да прави пари в  самота.

Милошевич го „оправиха”,  тъй като все пак сме 21 ви век и законите постфактум няма как да влекат ръкоплещения, освен на оръженосци.  На Карла Понти и бяха необходими доста години, за да не докаже нищо, но пък се намери начин справедливостта да тържествува-дискретно.  Карла все пак  измънка  нещо и за престъпленията на Хашим Тачи-Змията, свързани с продажба на органи на десетки хиляди сръбски военнопленици. За това данни няма, нито някой  от добрите казва гък, камо ли да го съдят и разследват. Напротив, той се радва на уважението на целия цивилизован свят.За него никой няма да направи филм какъв главорез е бил, нищо, че беше в списъка на ЦРУ за най-издирван.Още по малко в съседна страна щяха да му направят психопортрет. Защото е бил на страната на добрите, на която сме и ние-сиреч, на по силните. Като си силен, кирякстефчовци се лепят като магнит към теб. И с дребни кунки  сочат с пръст. Така е било от две хилядолетия. И така ще бъде-защото у нас няма Еддилайновци, а социалисти (и не само), но предимно измекяри.. И смърди ужасно на потни ръце. А справедливост за самотните-на Оня свят.





Тагове:   Караджич,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svetlo - Разбирам,
26.07.2008 12:20
че основното в темата не е личността на Караджич, но все пак - ако е вярно това с избиването на босненските мюсюлмани и на мен ще ми се изпотят кунките от отвращение.
цитирай
2. zemaria - А изпотяваха ли ти се
26.07.2008 12:23
през 45те години, когато бяхме съветска губерния-нали именно чекистите избиха 25 хиляди поляци в Катин
цитирай
3. alexooo - а в Батак са избити 3000 българи и още ...
26.07.2008 12:31
а в Батак са избити 3000 българи и още го помним и ще го помнят и нашите внуци! как тези босненци ще се отнасят със сърбите, които много от нас "неистово" подкрепят, в следващите 200 години!
цитирай
4. mitternacht - добър постинг
26.07.2008 12:43
иначе казано-свидетели сме на една пародия.
Казали "демократите"-тоя е терорист.Кои сме ние, че да можем да мислим свободно.
Ха... процеса в Нюрнберг... онова е било ГОЛЯМА пародия.

А ако всичо бе равно, трябва да разстрелят Буш, и да осъдят (убият) всички американци в Ирак, Афганистан и където се сетите.Е, разбира се, и останалите нации, които дирят майка си там.
цитирай
5. svetlo - Казах
26.07.2008 12:53
"ако е вярно", защото аз не съм много убеден, че историята на войните в бивша Югославия е безпристрастно предадена от натовските блюдолизци.
А за 45-та годнина не знам - това е по времето на дядо ми - но филмът "Катин" си беше за изпотяване...
цитирай
6. zemaria - Нещо по темата
26.07.2008 13:01
Улиците, които водят към циганската махала са няколко, но двете, за които ще ви разкажа са най-преки. Те са дълги неколкостотин метра, асфалтирани и заселени само с българи, живеещи в кооперации и по-малко в къщи. Преди Десети Партията не даваше да се строи къде да е и отпусна именно едната улица за строителство на нови, тогава модерни ЖСК. По тези улици целокупната маала снове нон-стоп, зиме и лято, нощем и денем. Препускат каруци, продаващи вар и киреч, момчетии дънят маанета от тонколони, караници и викове от пияни тумби постоянно огласят квартала. Това, как да е, но от година-две имаме нова инвазия. Входовете и предблоковите пространства са окупирани нон-стоп от тийнерджърски малцинствени групи. Нищо нередно не правят-слушат музика от телефоните си, натискат се, карат колела, пушат цигари. Вдигат неистова глъч, но често и седят поносимо. Там са от сутрин до вечер, пред почти всички блокове,лежат буквално на площадките пред вратите и трябва да ги прескачаш, за да си влезеш в къщи-те вече ни познават.Паркингите ни са окупирани от техни коли, в които, особено нощем, правят любов и разни др неща. Не можеш да им кажеш нищо, освен, че оставят фасове и опаковки и доста боклук. Държат се културно, разбира се, има и изключения, и тогава, ако им се скараш за мръсотията, насмитат боклука и го притикат в канавките, по които върви дъждовната вода, за да не се вижда. Стотиците бг бабаити и устати лелки мълчат и се правят че не ги забелязват. Мърморят под сурдинка, щото като седнеш на терасата да пиеш, те са на няколко метра от теб и те чуват. Сигурно, щото на българите им държи влага и помнят кво стана с едногова. Той беше местна колоритна личност, нарочена за ексбандит (с доста съмнителна слава, в смисъл, че май човекът изобщо не беше такъв) и позабогатя преди години, купи три етажа от една кооперация един над друг, свърза ги с двор, огради ги с ограда, сложи хубави дограми, отзад басейнче-изобщо дом за чудо и приказ. Един ден, преди година, направил забележка, посред бял ден на трима пияни роми, които пеели с пълно гърло. Ония се обадили по телефоните и за секунди се изсипала цялата маала. Помляли дограмите и прозорците, започнал погром. Човекът извадил автомат от нейде и ги спрял с изстрели във въздуха. Сетне, полицията дежури известно време пред дома му и всичко утихна. Но него май го съдиха за оръжието. Вестникарите го разнасяха седмица. Аз съм много толерантен към етноси и религии, но май взе да ми писва, а и не зная как да постъпя. Всичко това си го говорим помежду си-обитателите от моя етнос, но така си и остава.
Та пита се, кои са добрите и кои лошите, с оглед на цивилизационния избор. И кво ще стане след година в квартала. За жокерче, имотите на тези улици вървят най-евтино.
Да не ме видите и мен в някой репортаж. Или някой с потни кунки от центъра на София да ми прави психопортрет...
цитирай
7. artanis - zemaria
26.07.2008 16:49
Няма да купя историята ти.
цитирай
8. usandthem - даааа
26.07.2008 17:32
много жестоко самоубийство в Сребреница се получи! Ако освободиш Хорейшо от Лас Вегас,където неизвестно защо си го пратил,може и да го докаже.Но това е най-дребната неистина която си написал.
цитирай
9. zemaria - освободих го
26.07.2008 17:54
следя тези неща с половин око, простете за тв сериалното ми невежество. Но виждам, че сте печени!
цитирай
10. rustam - Добреее
26.07.2008 21:48
Поздравявам те за точния и аналитичен текст.Караджич и народът му бяха изправени пред избор....ако не бяха ударили,сега просто нямаше да има сърби в Босна.Тогава обаче от ООН никой нямаше да търси ислямските престъпници.Всички пропускат най-важното-че тази война я наричат война между сърби и мюсюлмани....От едната страна има националност,о другата верска опозиция.Така и беше-в босна беше пълно с ислямски главорези от цял свят.....Караджич направи жесток избор,но той беше спасителен за братята му.А между другото винаги по Панорама ми правят впечатление ръцете на водещия...
цитирай
11. анонимен - анар
27.07.2008 01:18
не е коректно да се рисуват мишените след стрелбата.
цитирай
12. sandrina - super!
27.07.2008 13:04
mnogo mi haresa! az ziveja v germanija i tuk postojanno pokazvat sarbite kato zverove, a nikoi ne spomenava 4e albancite v kosovo i müsülmanite v bosna sa izbivali sarbi.
цитирай
13. zemaria - Колегата usandthem
27.07.2008 17:36
ме репликира така: много жестоко самоубийство в Сребреница се получи!
Понеже той чете от записите на Акаша и знае светата истина, ще трябва да видим и другата гледна точка именно за случая Сребреница. Минаха 13 години от тогаз-една лъжа, повторена хиляди пъти за 13 години едва ли става истина. Май ще трябва да пишем и за това..
цитирай
14. gahan11 - В другия ти постинг написах коме...
27.07.2008 23:33
В другия ти постинг написах коментар относно българите в Македония. Ще го напиша и тук: По-обективно относно сърбите! От тях милост не сме видяли. Скоро бях в Белград. Изкарах си много хубаво, прекрсен град. Навсякъде усещах ненавист като разбираха, че съм българин. Не ни обичат, не виждам защо и аз трябва да ги харесвам или подкрепям
цитирай
15. zemaria - Благодаря,
28.07.2008 00:32
за мнението, gahan11
Но страхотно ме учудваш! "Скоро бях в Белград. Изкарах си много хубаво, прекрасен град. Навсякъде усещах ненавист като разбираха, че съм българин. Не ни обичат, не виждам защо и аз трябва да ги харесвам или подкрепям"
Наистина ли не знаете защо не ни обичат? Ами четете стари постинги.
цитирай
16. анонимен - информиран
28.07.2008 08:52
Добре е когато пишете да сте коректни и точни.На свободен разговор със сръбски граждани няма проблеми които да ни разделят,всички желаят по-добър живот и то не за сметка на другите.Що се отнася до БиХ,Косово има и сантименти и упреци към бившите политици в Белград.Много хора съзнават грешката ,че допуснаха да се намесват силово.Съгласете се ,от толкова републики само в Македония не се биха- всички други им бяха криви с нещо.Е бива правда,но чак пък толкова - много съмнителна работа.А какво мислят маджарите от Войводина,където насила събираха младежи в армията,да не са само сърби.За всичко това си има причина -една партия ръководена толкова години авторитарно,без възражения какво друго освен ескалация на престъпления може да очаква човек.Въобще това е дебела тема,материал за историци ,но поне да са запознати с темата.
цитирай
17. анонимен - Ето с две думи
28.07.2008 19:49
каква история изучават сърбите.През пети или шести век на балканския полуостров се настаняват славяни,които са сърби.Идват обаче едни диви български племена,които успяват да "българизират" една част от сърбите.Та ние сме "българизирани" сърби,а те са "правите" сърби.Ето защо към нас се отнасят презрително,надменно и агресивно.
По тази причина Сърбия винаги е била,е и ще бъде враг на България.Злините,които Сърбия е нанесла на България са неизброими.Да се защитават сърбите е по същество едно антибългарско занимание.
Много съм разочарован отЗемария.Не очаквах,че е сърбоман.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955648
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930