Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2008 00:55 - Подмяната на народа вече почна-първо бизнеса, сетне и политиците
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 10300 Коментари: 31 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2008 01:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Найчо е рошав и особен тип на 30 години. Работи 7-8 месеца при нас и избяга-не можах да издържа, батка, призна ми той. Разбирах го напълно, а  и вземаше под 400 лева за огромен труд. Хвана се в Корабната-едно предприятие от времената на Лех Валенса, само че в  бг соцвариант. Стържел с шкурка железа по едно корабно дъно и сетне ги пръскал с миниум за 600-700 лева. Срещнах го одеве. А, махнах се от там-там е ад. Разбрах го,  отново.

Иван е на 50 години, но никой не може да му даде толкова. Бивш футболист, спортен тип, трезвеник, колоездач. Каквото пипне му се отдава и работи много. Ветеринар е, даже беше станал някакъв шеф. Съкратиха го, защото нещо не влезе в новата, поредна линия. Седя дълго без работа, сетне работи като строител, снабдител, шеф на колбасарница. Скоро ми се обади от Чехия. Срещнах роднина, обяснява ми, предложи ми да отида при него, търсели хора за работа на струг. Ми, ти кога си работил такова нещо-питам го. Всеки може, обяснява ми. Проста работа. Само дето седиш прав по 8-9 часа. Пестя по 500 евро, квартира и мамбо-безплатно, много ми харесва, засега.

Разбрах го и него.

Илко е инженер на 44. Никога, обаче,  май не е работил като такъв. Сега е заварчик, срещнах го в "Кауфланд.". "В Румъния съм от година. Много съм доволен, вземам чисто 1500 евро, всички разноски ми поемат. Кофти е, че пътувам всеки ден с буса до различни населени места и често спя с месеци в тях."

Пиша ви за тях, щото прочетох, че русенски бизнесмени наели вече виетнамци. Помните ли, че по първи май ви предупреждавах за това. Споменавам го за всички ония, които виждат в писанията ни не реализъм, а само  песимизъм. 

Вижте  внимателно това видео. Какво ни говори то?

Морално ли е да търсиш хора от вън, при условие, че съседите, на които ти или твои приятели-работодатели, дават мизерни заплати и търсят поминък вън. Има ли морал в бизнеса?

Имаме два отбора, които са същевременно две страни от една монета, двата коня от каруцата;  плюс и минус-работодатели, твърдящи, че българинът е некадърен и мързелив, и наемни работници, които твърдят същото за другите. Къде е истината.

Фактите. Реалната средна работна заплата в Русе през 2005-7ма е 300-400 лева. В началото на 2008ма се вдигна средно със 100-150 лева. Конкретно за Оргахим, според мои източници, заплатите там и сега са 400-500, а за Корабната-около 200-300 лева отгоре. Но внимание-за какви длъжности?

Оргахим

 иска строители, които да работят за 450 лева, плюс обяд и безплатна квартира. Във видеото типичен русенски работодател  от „Деко” обяснява, че виетнамците не знаели кво е маламашка, а и.д директорът откровено назовава „ строители”.

И тук нещо издиша. Шойлеков-босът на Оргахим пък твърди, че процедурата отнела няколко месеца, а виетнамците чакали  година време. Пита се, кога работодателите са решили, че им трябват виетнамци-преди година време или преди няколко месеца. Ако е било преди година и повече, както в Корабостроителната, (2 години) колко долара са предлагали на виетнамците тогава, при условие, че българите в предприятията им са вземали по 200-300? А дали са предлагали същите пари в долари на българите, тоест, днешните 300-400?

Ще кажете бизнесът търси печалба, сиреч, по-малко разходи. Нормално е да търси работна ръка по евтино. Значи, не е въпрос на морал, а на нюх.

Във видеото прави впечатление арогантното пренебрежение на един  бг бизнесмен към сънародниците му. Истината е, че работодателите в Русе- и всеки по малък град имат картелно споразумение за еднакви нива на заплатите. Те живеят в съседни жилища, ходят на едни и същи кръчми, общуват постоянно помежду си. Промениха го само веднъж, когато  след влизането в ЕС наистина всеки, който можеше нещо, замина.

 В Русе и България квалификацията, моженето, трудът, който полагаш  и работната заплата насреща не се срещат изобщо. Те са един пазарлък на взаимно прецакване, в което който дава хляба, държи и ножа и  има първа грижа да види дали ножа ти е опрял в гърлото, и ако –да,  веднъж отрязал коматеца, сиреч, прецакал те, да няма грижи за нищо нататък. Нямат абсолютно никакво значение резултатите от труда и фирмената печалба-има надменна арогантност-ако ти изнася. Ще наема хора на почасова работа и пак ще бъде на моята-твърди бг работодател. Разбирай, ще ги дам на виетнамци, но на българин-не. Няма да позволя да ме изнудвате за повече пари.

Обяснете ми логиката, как в предприятие, което е изрядно към държавата, не могат да дадат 1000 лв заплата, плюс осигуровки, а могат да дадат 450, плюс 500- 600 лв отгоре, плюс храна, ток, жилище, режийни и прочие.  Колко е средната заплата във Виетнам, при условие, че виетнамчето  във видеото от корабостроителницата твърди, че  там вземали 300-1000 долара? Колко са им обещали.

Колко вземат бг строителите-със и без осигуровки?

Кой лъже?

Обява с 1000 лева  възнаграждение Оргахим не  е давал никога. Просто не пишат за кви пари иде реч. Описват позицията, казват триста лева начално и-хоп, няма желаещи. Бг работодател пише цифри само в бюрото по труда(200-300лв)-тук там в до пет от тях от 500 ще видите по голяма цифра.

В Корабостроителницата нещата седят аналогично.
 Поели са договори, за които им трябват150 нови работници. Ако не успеят да ги изпълнят, плащат неустойки-казва  немският мениджър Бреме. Имали техника, но нямали  достатъчно работна сила да я ползват две смени, което, разбира се, не е ефективно. Най-добре на три. А колко пари  дават насреща? Търсят заварчици за 1000 лева. Защо са избягали украинските заварчици? Много поркали-обяснява маститият немец, който  вероятно мисли източноевропейците за нискокачествена сган.  А колко взема един бг заварчик в Русия,  да речем, също Източна Европа.. Къде са русенските заварчици-всички избягаха в Румъния за три пъти повече пари. Кой заварчик взема в Бг 1000 лева, а забелязахте ли примитивните условия, счупените стъкла, мизерията, шума и гингирлика в това предприятие.
Вместо да подобри условията за труд и ги направи като немските, този немец иска да спечели, като дава по малко. Ако беше в Родината си щяха да му отрежат главата от глоби-за условията,  които е създал. През 1985та  в Родината му Гюнтер Валраф написа "На дъното",  в която разказа за дереджето на турските гастарбайтери там. Следва изнасяне на  бизнеса на Изток.

Не иде реч за морал,  а иде реч за извиване на ръце без дори ограниченията на Дивия Запад. Защото сделката работник-работодател, като всяка сделка, се прави на база взаимно уважение, а не с арогантност, нито пък с лъжи и  заплахи.Тук имаме и едното и другото.

Защо Русе?

Мислите, че щото Масларова заплаши напролет с внос на виетнамци и наште-хоп, веднага? Глупости, процедурата, разбрахме се, е дълга.

Втората истина е, че още миналото лято в Букурещ пристигнаха първите виетнамски работници. Ремонтираха старите столове и запустели администрации на приватизирани фабрики, варят им по един обяд в големите казани и  им дават джобни пари-по 200 евро-сподели ми приятел,  румънски бизнесмен.

Това е лицето на бг работодател-мениджър. Това,  обаче, което  го има във видеото, е напълно достатъчно да се сетите, че  първо иде реч за ниско качество на мениджмънта, турен на най-високо място. Не е нужно да се ровите в Гугъл-всичко е ясно. Такива, като не могат другояч, избиват клина чрез вина  в другите. Работниците, народът,  предшествениците, другият плик от вица.

Лицето на мутра, което, въпреки лустрото, печалбите и претенциите остана същото от времената, когато му дадоха да управлява неща от сънищата си. Свикнала да плаши  от позицията на силата. Да шантажира-ще се застраховаш ли, или не. Ще работиш ли за 400 лева, или да внасям други абдали. Това не е  по Гюнтер Валраф и турските гастарбайтери в " На дъното".  Различно е, защото тук всичко  и  повсеместно лъже, когато оферира,  и не само-просто си лъже постоянно.  И не плаща,  и не отговаря за нищо. Тук  покварата е повсеместна, защото е просмукала всичко отгоре до долу и мениджърът Бреме отлично схваща ситуацията. И Гюнтер Валраф  го няма.

След като политиците не случиха на народ сега и бизнесът иска да ни подмени. За връзката между Масларова, БСП и бизнеса- оставям да мислите за домашно.

Май е време за някои от  20 те точки от една Програма, написана през 1921ва в родината на мазния немец.
А защо не и за останалите. И за това ви писах, предупреждавах-сами  си го правим.

А имат ли Найчо, Иван и Илко друг шанс извън тези точки  да живеят тук, при децата и жените си-поне поносимо.

А вие?

Ами поне, щото мисленето уморява, покажете  барем  един среден пръст на продуктите на първопреходниците на подмяната.



Тагове:   народа,


Гласувай:
0



1. lelya - Бях писала нещо за чичковците но...
16.09.2008 10:37
Бях писала нещо за чичковците номенклатурчици, които един ден се събудили като собственици на предприятия. Какво е първото нещо, което правят тези прословути мениджъри? Естествено да си купят кола, къща, да изпратят децата да учат в чужбина, може да остане нещо и за млада любовница, а за заплати? Не му е нужно при тази безработица. Тези хора са инвестирали в предприятията си единствено в боядисване, смяна на дограма и по прилично отопление, а за техника...боже господи! Затова производителността е ниска у нас. Та производствата в повечето случаи работят с техника от средата на миналият век или по-добрият вариант - внасят втора употреба от Гърция например.
цитирай
2. artanis - Едните си заслужават другите
16.09.2008 20:31
Говоря за работодатели и работници. Колкото до виетнамците, рано или късно сметката ще започне да не излиза.

Все пак не виждам какъв е проблемът на Найчо, Иван и Илко. Те сами са си избрали този път.

За метафората с подмянатa нещо не съм съгласен, но като цяло ми хареса.

поздрави:
цитирай
3. giorgiocbr - Авторе,
17.09.2008 11:18
За да възродя някои наши спорове с теб на тема капитализъм и работодатели, бих те попитал според теб имат ли във Виетнам изказвания от типа на "че си висим цел ден пред блока у градинката, ма нема да им работим на тия за 20 лева", "ние ги лъжем че работим, те ни лъжат че ни плащат", и редица още темподобни?

Колкото до стремежа на работодателя да плаща малко - това е нещо съвсем естествено, работникът пък естествено винаги иска повече. Кой печели в тази битка е въпрос на качества, и на регулаторни механизми. В България няма добри регулаторни механизми, а явно качествата на работодателите да остояват интереса си за момента надделяват.

Затова и тепърва ще имаме проблеми с кадрите.
цитирай
4. bestregards - не подмяна а гнет!
17.09.2008 20:10
не гнет, а геноцид!!!

дълго време и на мене такива приказки ми изглеждаха психарски.... докато не огладнях. докато не започнах работа, за да се издържам и докато не започнах да живея в унижение и оскърбление. защото образованието ни било неадекватно хаха. докато не видях що е то експлоатация за никакви пари. защото не съм била достатъчно предприемчива.докато не се сбогувах преждевременно с младостта и не се здрависах с мизерията и разбитите мечти.защото нищо не съм направила като хората за успеха си, а само съм мечтаела.докато не заживях за постоянно с дядо си и баба си и не започнах да получавам джобните от работодателите, които едва ли не внушаваха на всички нас - изпадняците, че са благодетели на нас смотаните и некадърните мързеливи българчета и докато не започнах да работя и по 10ч., но доброволно! само и само да не загубя и този минимум, който завоювах с всички мъки на новобранеца и безправния лесно заменим льольо.

подложена съм на унищожение. немила и недрага съм в собствената си страна. то вече не ни е родина наистина. а лудите наистина говореха какъв робски народ ще сме пак и какъв разграден двор ще бъде нашата родина. е случи се. добре, че не им повярвах още тогава. защото колкото и средни пръсти да покавам аз съм нищожество в България и моите средни пръсти никому не пречат да безчинства над мен и над хората в същото неравностойно бедняшко положение.
цитирай
5. artanis - Това е свободен пазар
17.09.2008 23:16
А ако искат местните работодатели да докарат и цял Виетнам, Камбоджа и Занзибар. Аз нямам против. Стига да не им дават гражданство и право на глас, че тогава става страшно.

поздрави:
цитирай
6. nezkolev - за народа
18.09.2008 00:19
жалките като резултат от смехотворните аргументи ваши умозаключения,определих за себе си като преднамерено-недоказани и целе неопределено насочени.
позволих си мекото определение.
а всъщност,измислени и лъжовно-лицемерни.
цитирай
7. zemaria - lelya
18.09.2008 01:08
Видяхте ли във видеото кое е направило впечатление на русенския работодател:
1. Че са слезли от автобуса с еднакви дрехи-стремеж към униформено мислене, сиреч подчинение
2.Че са станали на крака, когато влизали работодателите.
Второто е определено мн важно.

giorgiocbr,
Определено за качествата на работодателите иде реч и за изводите за бъдещето от това

bestregards,
Това, което изповядваш, е масова практика. не си сама.

аrtanis,
Изобщо не си прав за втория си коментар. Не си разбрал за кво си правих труда. Нямам нищо напротив занзибарци да работят моята работа. Имам против, когато ме плашат с тях и за това ми държат заплатата ниска- като аргумент.За това иде реч
цитирай
8. bestregards - atranis
18.09.2008 01:38
на кой свят живееш? къде видя свобода, пазар, че даже и накуп - свободен пазар!

това че разни каролевци дрънкат глупостите си наволя не е свобода, а свободия! и определено е смешно, повърхностно, наивно и безотговорно да се вземат насерозно приказките на такива глупци за мерило на икономическата действителност. свободният пазар е мит и не по-малко упойваща идея от тази за централно плановото стопанство и съпровождащата го велика социалистическа и комунистическа идея. но вече се размиха всякакви идеи. става ясно, че и сега ,както винаги в цялата история на човечеството е въпрос на това кой е владеещ ресурсите, кой е властта, а не какъв модел е икономиката.

е на някои българчета им се падна по-лошата съдба да са бедни. една нула по-малко в заплатките и здравей абсурдно, бедняшко, мизерно съществуване.и явно сме дотолкова безопасни за властимащите, че не желаят да играят по на сигурно и да я прибавят тая нула и да ни успят като една доволна средна класа. ние сме доволни и да си вземеме телефонче за 800 лв на изплащане.
никога в историята на човечеството не е имало такова нещо като свобода, демокрация и свободен пазар! само в светлите умове на разни смитианци и в глупавите абсурдистки, папагалски усти на разни каролевци!!

но ти явно си от ситите и не вярваш на гладните. така както аз не живеех реално, когато бях финансово сигурна и не знаех що е вълчи закон и светло бъдеще очаквах, защото си мислех, че сме родени свободни, умни и способни в България!
цитирай
9. bestregards - и пак можеме да се порадваме
18.09.2008 01:57
на прословутия аргумент, че сме бедни, щото сме мързеливи и некадърни...

типичният експлоататорски психо-механизъм - роден си по нищ, по-некачествен си, не си се развил добре, бе малоумник си си, затова си нищожество, не за друго... сам си си виновен... никой не ти е виновен, че идавш от омагьосания кръг на беднотията и че не си хитър ситуционалист ... поне да се възползваш от шансовете и възможностите, та поне блюдолизец да бъдеш... .. никой не ти е виновен, като не можеш да вземеш нищо от света---
цитирай
10. bestregards - И ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ
18.09.2008 02:37
ТА ГЛУПАВИТЕ И НЕСПОСОБНИТЕ ДА МРАТ ЛИ, БРЕ ХОРА ЛИ СТЕ НЕ СТЕ ЛИ? ИЛИ СТЕ ГОСПОД - ОПРЕДЕЛЯТЕ ПРАВОТО НА ЖИВОТ!

С ЧИСТА СЪВЕСТ МОГА ДА НАРЕКА ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ ОТ ПЕЧЕЛИВШИЯ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ /ИМА ТАКЪВ/ МРЪСНИ ЕКСПЛОАТАТОРИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, СЪСИПВАЩИ ЖИВОТА НА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ПО ПРЯК И КОСВЕН ПЪТ!

ТУНЕЯДЦИ, ИЗЕДНИЦИ И УНИЩОЖИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И РАЗНИТЕ ТАМ ШЕФЧЕТА БЛЮДОЛИЗЦИ - ТЕХНИ СЛУГИ! - ВЪРШИТЕЛИ СТЕ НА НАЙ-ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕКА, ЖИВОТА И БОГА!
цитирай
11. giorgiocbr - Bestregards,
18.09.2008 10:16
Ни най-малко не се трогвам от просташките ти определения.

С първите спестени пари отиди на психиатър.

За глупавите и неспособните да се погрижат съответните социални институции, аз излишни пари да плащам на некадърници НЯМАМ.
цитирай
12. artanis - zemaria
18.09.2008 13:32
На твое място не бих обръщал внимание, ако искат и с марсианци да ме плашат.

Според мен е виновна българската глупава поговорка "За лудо работи, за лудо не стой". Така има цяла армия от верни на традицията българи, които подбиват пазара, от една страна, а от друга се страхуват да не им отнеме някои занзибарец и привилегията да "за лудо" работят.

bestregards,

Стегни се малко. Разбирам те. Като теб говореше една италианка, но моят аргумент беше: колкото и да не можеш, трябва да се опиташ. Когато всички се опитват, самата среда става по-конкурентна, като Щатите например.

giorgiocbr,

Само не се взимай твърде насериозно, моля те. Нали знаеш, че не си Бог, а човек. При свети Петър никой няма да те пита дали си бил собственик или си работил за някой.

поздрави:
цитирай
13. giorgiocbr - Artanis,
19.09.2008 10:23
При "интересното" всекидневие в което живеем, трудно бих могъл да се взема насериозно дори за миг.

Просто отразявам директен факт, а той е че нямам излишни пари да плащам на неспособни, несправящи се и некачествени хора.

Благотворителност правя /по силите си/, но толериране на некадърници - не.

Поста ми адресира ЕДИНСТВЕНО bestregards.
цитирай
14. haralanov - Ще ни подменят...
22.09.2008 22:18
Това не е никакъв проблем за тях.България се обитава от бройлери,а не от хора...
цитирай
15. bestregards - giorgio...
22.09.2008 23:27
За съжаление и аз не се трогвам от коментара към мене. Потърсих простащина в изказването си и изтривам думата, която беше наистина просташка. Е изпадам в "буйства" понякога, но психиатрично заболяване още нямам. Посетете, благотворителни и талантливий господине, психиатирично заведение и се уверете сам в каква простащина изпаднахте, така лековато говорейки за една от най-големите човешки трагедии. Да се залъгвам с психолог също нямам нужда. Опитвам се реалистично да оценявам и себе си и света, а това наистина изглежда като лудост, защото не е нормалното социално поведение. Каквито и охарактеризирания да направите на "неуспелите" българи факт е, че заплатите в България са абсурдно ниски. Виждала съм и кадърни и некадърни служители- еднакво унижени в заплащането и същевременно съм виждала одобрени разходи за какво ли не и заплащане на чуждестранни служители. Не ми говорете за бедната ни икономика и за горките финансово ощетени от по-високи заплати фирми. Виждала съм достатъчно печелещи фирми /само не достатъчно за заплати/. А когато некадърността вирее това е единствено и само ръководителска грешка. Моля да не се бърка също некадърността с неопитността. Другата кардинална ръководителска грешка - наемането и неадекватното превръщане на неопитни кадри в част от екипа - обикновено се състои оставянето им на произвола и благоволението на някой старшинка и наслаждавайте се на човешките низости, а вие ръководители се възползвайте от тях. После всичко е война на имиджи. Нямам нужда от психолог да изтипосам и своя имидж, но такова съществуване ми е безсмислено. И пак подчертавам обаче отвъд всякакви гледни точки един факт, който стига сте изкривявали с всякакви експлоататорски идейни манипулации - ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА НИСКИ.

Не съм казвала, че трябва да се лишавате от най-умните и способните /макар да съм сигурна, че не ги заслужавате/ и да се примирите с глупави и неспособни /които не са толкова много, колкото са в човекоомразните, самовлюбени и егоцентрични приказки на разни "успели"/, но казвам - всички хора имат право на достойно съществуване. Мизерията прави човека уродлив не друго!
цитирай
16. bestregards - atranis
22.09.2008 23:39
не разбирам какво точно да стегна. един министър патентова незаслужено стягането на коланите. аз мисля да се стягам единствено на фитнес. достатъчно ми е тегаво в тази псевдоконкурентна среда. за съжаление си прав - между хората винаги е имало и ще има конкуренция за съществуване. само дето си се объркал, а може би не - че е лоялна и честна. тук е България. не искам да е Щатите.Искам да сме най-добрият вариант на нашата си България. Не ми ги хвали американците.
цитирай
17. bestregards - ketbaloo
22.09.2008 23:44
хареса ми, каквото ми отреди в сценария си! :-)

даже вярвам, че ще се сбъдне! и то безплатно получих тази благословия! :-)))))
цитирай
18. giorgiocbr - Bestregards,
23.09.2008 12:44
Много пишеш, а нищо не казваш.

Никой никъде по света не е доволен от това което изкарва и получава, всеки се стреми да се развива и да расте - това е един от двигателите на прогреса.

Това че някои не успяват, е проблем на социалното министерство, а не мой.

Ако обичаш не ме категоризирай, не ми казвай какво заслужавам и какво - не, и си запази тъпите предположения относно това какви са хората които работят за мен!

Успех в живота ти пожелавам.
цитирай
19. bestregards - наистина няма смисъл от коментари към тебе
23.09.2008 15:11
глупостта ти явно е бетон!
цитирай
20. giorgiocbr - Мижитурко,
23.09.2008 16:08
Не съм си позволил да те обиждам. Аз ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ създавам блага, мижитурко, плащам заплати и осигуровки, мижитурко, внасям мита и акцизи в хазната, мижитурко, и осигурявам сериозни приходи на държавния бюджет.

Тръгнал съм от под нулата, всеки ден се боря като идиот да си опазвам бизнеса и да оцелявам, така че най-малкото ти ще ме оценяваш, мижитурко.

Какъв е твоя принос към добруването на България, мижитурко? Какво създаде, какво направи? Колко данъци плати, за да има пътища, болници и училища? Колко пенсии се плащат от осигуровките ти, на колко семейства даваш хляб? Кажи, мижитурко?

Живей си мижитурския завистлив тъп живот, поздрави от Дубай.
цитирай
21. nezkolev - 345
23.09.2008 16:19
намирам определението"мижитурка"тук за невярно.
но не знам по-горната степен как се казваше.
инак бих я употребил.
цитирай
22. giorgiocbr - nezkolev,
23.09.2008 16:47
Дамата очевидно е психично болна, което си личи и по снимката й. Не смятам повече да се занимавам с въпросната незначителна персона.
цитирай
23. nezkolev - 3.14
25.09.2008 15:02
тези гиганти на бизнеса,които раздават определения на психично болни по снимки тук,определено са от безобидните значителни персони.
ех,да им имахме и снимката,можеше да спестим усилието да четем.
цитирай
24. giorgiocbr - 3,14
25.09.2008 15:52
Далеч съм дори от зародиша на гигант, пък и едва ли съм значителен за потребителите тук.

Но мисля че се съгласите - с нищо не заслужавам да бъда обиждан, поради простия факт че се опитвам да създавам нещо и плащам за наемен труд по силите си.

Хм... Експлоататори, престъпници, тунеядци, изедници... Дамата е написала че такива са ВСИЧКИ хора които имат печеливш бизнес. Според теб трябва ли да се съглася, ако изходим от тезата че мълчанието е знак на съгласие?

А гигантите, гигантите са тема на съвсем друг разговор...
цитирай
25. nezkolev - зк
25.09.2008 16:36
да започнем тогава разговор за обикновените, като вас сериозни приносители в държавния бюджет.
как се докарахте да пишете тук и да определяте по неизвестни снимки другите като психично болни?
как да го свържа със държавния бюджет?
защо държите,че сте обиждан?
цитирай
26. giorgiocbr - nezkolev,
25.09.2008 18:49
Не мисля че Ви дължа обяснение защо прекарвам кратките си свободни петминутки в Интернет.

Определям дамата като психично болна най-вече по писаниците й, снимката само допълва впечатлението ми и усещането, че съм прав.

Не държа да свързвате спора ми с тази дама с каквото и да било, но мисля че приносът към обществото и всеобщото благо на създаващите хора е неоспорим. Не виждам как при държава с 90% частен сектор си представяте общество от задоволени равноправни наемници. Кой ще ги наема и ще им плаща, в крайна сметка?

Държа на факта че съм обиждан, поради категоризирането на ВСИЧКИ собственици на печеливш бизнес като изедници, тенуядци и темподобни простащини. Написал съм го пределно ясно и в по-горния си пост.


Ketbaloo, отдавна мина времето в което да имаш пари беше срамно и тайно. Аз работя, ипотекирам, взимам кредити, инвестирам, изграждам, и държа на името си! Също както и държа да имам правото да имам пари, и да ги харча както намеря за добре!

Никой нищо не ми е дал даром, и няма от какво да се срамувам, и адски ми е омръзнало успелите хора, или някои парвенюта, да са дежурното оправдание за мизерията и несгодите на неуспелите! Това е и повода за реакцията ми.
цитирай
27. nezkolev - обиди
26.09.2008 15:11
ув.не дръжте на факти,които обиждат неизвестни вам категории.не се обиждайте за другите.и най-вече за всеобщото благо на създаващите.
пък щом ви харесва-обиждайте се.
цитирай
28. giorgiocbr - Ketbaloo,
26.09.2008 17:04
Разбрах те прекрасно, още първия път. Трудно мога да се гордея, защото всеки ден съм под напрежение което не ми позволява да вирна нос и за секунда, за съжаление...


Nezkolev, не че ми харесва, но - ген, кво да го правиш...
цитирай
29. nezkolev - 3.14
26.09.2008 18:26
тук следва да склоним знамената си пред всекидневните напрежения на случайния събеседник тук,което той си го изпроси по странния си начин.
цитирай
30. giorgiocbr - Nezkolev,
27.09.2008 19:54
Поради что останахте с погрешното впечатление, че си прося нещо от Вас и подобните Вам?

Непонасянето на психясали мижитурки е едниствената причина да се намеся в публикацията на моя приятел Zemaria.

Пожелавам Ви успех във всичко.
цитирай
31. imigrant08 - свят, ампутиран от морал, съвест, чест...
05.10.2008 03:13
zemaria:
"....Морално ли е да търсиш хора от вън, при условие, че съседите, на които ти или твои приятели-работодатели, дават мизерни заплати и търсят поминък вън. Има ли морал в бизнеса?..."

zemaria, в хода на твоите мисли, ако намериш време - тази статия е сякаш повторение на твоите думи, но на една друга географска ширина:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Easy ways to cut immigration and still get the work done
.....................

On Monday a cross-parliamentary group led by Frank Field, the former Labour minister, called for a limit to immigration. There were no howls of outrage, merely a few squeaks. In a report called Balanced Migration, accompanied by a poll by YouGov, the parliamentary campaigners made the obvious point, accompanied by painstakingly gathered facts, that immigration cannot continue at its present uncontrolled rate. The country cannot stand it. At current levels, (mostly immigration from outside the European Union) 7m people will come to live here by 2031; that is the equivalent of seven cities the size of Birmingham. By now only bigots against the truth deny the pressure that recent immigration imposes on schools, hospitals, prisons, housing and infrastructure.

All this ought to have been obvious long ago. It’s what the vast majority here think. What’s new is that it’s possible to say so without being accused of playing the race card or the numbers game; I’m not sure why, but it must have something to do with the fact that many ethnic minority people now think so too. The YouGov poll showed that 85% of all people think immigration is putting too much pressure on public services, 76% that Britain is overcrowded and 81% that the government should greatly reduce immigration to Britain. Sixty per cent of Asians and 45% of blacks think the same, so such thoughts are not necessarily racist; ironically, it is their agreement that has made discussion possible.

The Balanced Migration group is calling for a stop to net immigration: it proposes that the number of immigrants (from outside the EU) who are given permission to settle here should be kept to roughly the same as the number of British citizens who are emigrating. This wouldn’t affect temporary work permits or family reunion, but it would significantly cut the population explosion here.

Part of the point of this launch is the usual invitation to a national debate. I have a couple of suggestions to offer. One of the many standard arguments in favour of immigration is that we need the workers. Even if immigrants make a net contribution of only a few pounds a year (62p a week, according to the exhaustive House of Lords economics committee investigation this year into the economic impact of immigration) or even if they are a large net cost, we’d be lost without them because they do essential work. They do all the care work, the unskilled work and the seasonal work. Who else would do it?

The answer is simple. There are already plenty of British citizens here to do it. I don’t mean the unemployed Britons here, though some of them might be suitable as well. I mean two other groups. One consists of state sector workers. The Labour government, while in office, has created well over 800,000 public sector jobs, most of them unnecessary. Not only is this make-work, it is make-waste. All those functionaries do not merely sit at desks, consuming heat and light and waiting for their pension. They create other costs and other work. Such is the mindless power of bureaucracy that one outreach worker with an absurd brief such as advising Irish people in Birmingham about sex (I didn’t make that one up) can call upon new initiatives, new meetings, new groups, new funding, new employees and more expense. Meanwhile the old and the lonely are neglected, unless a Filipino or a Somali immigrant can be found for them.

This vast army of state sector workers should be redeployed. They should be allowed to keep their job security, salaries and pensions, but they should become social care workers. They should, in person, look after the old, the sick, the mentally ill and the displaced; we are all capable of social care – looking after a bedridden pensioner, or feeding a sick child in hospital, giving a worn-out carer a respite break, working in a women’s shelter, or advising a desperate family about debt. We don’t have enough citizens doing this. It is supremely valuable work, far more so than checking the ethnicity of people parking cars.

This important work is not exactly skilled, but it is responsible and demanding. It is not right to give this work to low-paid, poorly educated immigrants who speak little English, when we have plenty of people here already who could do it.

Similarly with work that is more obviously unskilled, or low-skilled, like looking after parks and streets and countless other essential jobs, we need not depend so heavily on immigrants when we have huge numbers of citizens who could do it, yet they are often denied the opportunity. I mean people with learning disabilities.

Learning disability is an awkward term. It has nothing to do with mental illness. It means a significant intellectual impairment, or – crudely – a low IQ. Clearly a person with a mild or moderate learning disability couldn’t usually expect to do a skilled job. But for many doing an unskilled job can be a great joy, a source of pride and independence, as well as useful to all concerned, whether it’s stacking shelves in a friendly supermarket, assisting a park keeper, working on a building site, in a hotel laundry or picking strawberries. And according to government estimates, between 580,000 and 1.75m people here have mild to moderate learning disabilities; that is a huge source of willing workers. Yet despite the known wishes of people with such disabilities, despite the pressure of various lobby groups on their behalf, they find it difficult to get jobs.

Immigrants have brought great things to this country. One of them, rather oddly and recently, is the opportunity at last to talk more openly as a society about the costs and benefits of immigration, without being denounced as a heartless xenophobe or closet racist. Enoch Powell is at last being proved wrong.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Е, как ти се струва?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955648
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930