Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2008 23:29 - СМС демокрация
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2501 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2008 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Колко трябва да си глупав, за да пуснеш СМС в телевизионно предаване? Мислех си по този въпрос, докато гледах  титаничните усилия на водещите  на реаититата

Чакай! Ти кво сега, искаш да кажеш, че  е все едно да подкрепиш идиотите от  Биг Брадър и танцьорите по БТВ? Или да изкажеш мнение по  сутрешните въпроси по Нова е същото, като да подкрепиш  работещият като дежурен патриот, той и медийна ТВ звезда на щат- Божидар Димитров по „Пирамида”. А кво лошо е да се пробваш да се нажабиш в „Сделка или не” с колкото може да носиш кинти, ей така, без да си мръднеш пръстта. Или да затапиш устатата простакеса, гостуваща в „Сблъсък”, а що не да прикапчиш немъчени кинти от Иво?

Модата за обратна връзка чрез СМС навлезе преди две-три години и заля целия ефир. Отначало плахо, сетне повсеместно. Както преди това модата отворени телефони. Само че СМС е още по лесно е, не въртиш заето, не мислиш-много важно, че даваш левче. Ами  насреща може да вземеш хиляди? Ами нощните игри-допустим от закона  начин за легална измама,  тука има тука –нема в ТВ вариант?

Ако групираме предаванията, свързани със СМС зрителска любов, те са:

    -предавания, в които може да си изкажеш мнението по някой въпрос-пренебрежимо малко. Сутрешни блокове; разни бози за скучаещи домакини или такива, които са водени от модата СМС, но не разчитащи на тях, а печалбата прибират водещите, като допълнителен бонус,  всички те имат мизерни наградни фондове и  чрез  СМС ите запълват творческо безсилие и уплътняване на времето 

    -такива, направени за СМСи. Максимално скъпи, те се превръщат в допълнителен бонус, освен рекламите,  и основно перо на начинанието. Мотивът е  страсно харесване или страсна омраза.Тук разумът не играе. Първо, че твоят СМС ще е един от прекалено многото, за да се надяваш, че ще спечелиш  нещо, второ, че нямаш никаква гаранция, че някой изобщо ги брои. Що му е, като по лесното е просто да кешира, или да имитира битка.  Без значение. Като пример за страстно харесване е Слави шоу- гласуването за певиците и  танцьорите. Но той остава сам на този полюс. От инстинктите винаги по силните са отрицателните-омраза, гняв. За да се ръчкат низките страсти се извайва цял въображаем свят-Биг Брадър, или се вихрят страстни –дори дивашки дискусии. Но докато Биг Брадър е ясен и за него е написано достатъчно, то по-жалкото и опасното са предаванията, тип говорилни, претендиращи за демократичност, чрез СМС връзката със зрителя. Там, за целта  се взривяват  популистки теми, третирани от хора известни, популярни- за да им гледаме сеира. Заради своите пет минути слава, верни на максимата няма лоша реклама, уважавани хора се хващат на поредния медиен цирк и  биват иронизирани, удавяни в словесни оргии, в грубо надвикване, свиркания от публиката. Никога не е късно да се орезилиш. Цени се не разумното обяснение, а реакцията -на  моментален сарказъм,  надвикването на  опонента. Езикът е този на народа, истинският-не като елитарското лезене на”Нощни птици”, емоцията е същинска, колкото повече екшън, толкова по здрав фън. Такъв е живият живот!?

Ама не е ли телевизионната дискусия, в която зрителите участват със СМС една стилизирана метафора на демокрацията? Бързо харесай, гласувай,спечели, или поне любимецът  ти побеждава-на мига, или лошият си отива-моментална справедливост  и възмездие.

И кво от това, щом не ти харесва-имаш дистанционно, ще кажете. Ами първо:

-набиват се ценности. Да спечелиш без труд отдавна си е основна ценност, но гласовития като таксиметърджия атрактивен,  артистичен  отворко, човекът на първият ефект,  винаги е любимец и ако иска, няма проблем да стане и министър.

- важните въпроси на ежедневието се удавят в думи без последствия. Говорилнята, тази ТВ седянка, заменила  античния полис, получава ролята да  създава  резервни писти, лъжеалтернативи на проблемите и действителността. Облайването размива отговорностите, свежда ги до пара през свирката. Популизмът, който прелива от темите, езика, необходим да се харесаш, спечелиш, провокираш, става основен инструмент. Създава се нов свят-в който аналитично мислещият, невъзприемащ  модата,ще  си остане със стария- на мисленето и ценностите, но него вече просто  го няма.  В новия свят има имитация на демокрация-на отношенията, на гражданско общество, на проблемите , на решенията. Той има нихилизма за реторика, разчитаща на амнезията, моделираща действителността в мюрета, чрез дискусии- гръмоотводи. И дивият популизъм за идеология. Мислещият, нормалният, разумният довод, рационалният стил- са изкопаеми, обречени да умрат. Ако съм олигарх, мафиот, престъпен бос, дърпащ зад кулисите нещата просто щях да поискам повече игри, повече телевизонни седянки. И много СМСи-с награда. Нека да ме плюят за тях, нека да изкарват пара през свирката, като при соца. Ще съм спокоен- немисленето на тълпата води до пасивност и безразличие.  Важното е да се поддържа илюзията на един достижим хоризонт, на лакът от желанието.  На шанса да спечелиш сърцето на  Зара, Любов, Венета, Виолета… На очакваното  ново чудо. Правдоподобни версии на лъжата.

2006

 



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. giorgiocbr - zemaria,
10.10.2008 18:54
Тъй като 90% от СМС "викторините" са си откровен хазарт, както и гласуванията от които ще бъде избран някой който ще спечели награда, пак опираме до ЗАКОНИТЕ и ДЪРЖАВАТА.

Единствените лицензирани игри с СМС досега бяха Треска за злато и Лъки 6. С платен петгодишен лиценз за хазарт, с изплатени печалби на спечелилите, с лицензирани машини и/или софтуер за теглене на печелившите, и най-вече - с ясни правила депозирани в комисията по хазарт.

Всичко друго е юруш на доматите и лов на балъци.

А, както е казал народа, докато има балъци - ще има и тарикати...


П.П. Не подценявай инвестицията в СМС игри и гласувания, и не си мисли че всеки случаен ТВ деятел може да се докопа до номера за СМС-и от операторите и провайдерите. Този бизнес всъщност се държи от максимум 2-3 фирми, едната от които е на брата на Тодор Батков - Мартин, а другата на Нико Тупарев. Говорим за изключително сериозни пари и влияние.
цитирай
2. nezkolev - 1/5
11.10.2008 00:14
телевизионният свят е вече създаден.
епизодът с смс е на изчерпване.
този свят е жив и е фалшив пропорционално.
а глупостта не е безкрайна,и не винаги е най-лошото нещо.
след третия смс и можем да говорим и за глупост.
дайте им време и тогава ги съдете.
и времето работи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945725
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031