Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2008 19:46 - Подарявам ти ...морето..
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 4843 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 04.11.2008 20:17


Една сутрин, бяхме станали рано, щяхме да ходим при рибарите, вървяхме по брега, морето бе притихнало и мрачно, едва лизваше безшумно сушата, небето на изток бавно просветляваше и по едно време точно там притихналото тъмно море взе да се издува, след малко пламтящият нокът на слънцето скъса нишката на хоризонта и водната шир се обля в студени слюдени отблясъци.Бил съм толкова прехласнат, че Христо ме попита:
-За пръв път ли виждаш как изгрява слънцето?
-Не слънцето- казах- ти виж морето, морето!
След всяка секунда морето менеше цвета си, менеше лицето си, менеше душата си, когато жълтъкът на слънцето най-сетне се излюпи, чу се глуха въздишка-морето сякаш си отдъхна и пусна тиха въздишка към брега.
-Харесва ли ти?- попита ме тихо Фотев
-Невероятно е!
-Подарявам ти го!
-Кое?
Той направи широк жест:
-Морето.
В гласът му нямаше никаква ирония.
Години по-късно, имах среща с бургаски поети в Клуба на културните дейци, в края на вечерта Фотев стана и с глъхнещ от вълнение глас се обърна към аудиторията:
-Вий знаете, че строя къща в Равадиново.Аз друго нямам. Първият етаж е за мен, вторият, по-хубавият, подарявам на приятеля си Стефан Цанев-обърна се той към мен,-заповядай през лятото, не на гости, заповядай в своята къща!
Каза го съвсем сериозно, както когато ми подари морето.
В къщата аз не съм бил и не ме интересува, но другият подарък-морето- си го пазя...
За пръв път се озовахме заедно с Фотев край това море през лятото на 1962 година.Срещна ме ден два преди това в София и ми вика:
-Назначен съм драматург на Бургаския театър.Идвай да пишем пиеси!
Свободни хора бяхме тогава, без семейства и без багаж, от улицата- на гарата, скачаме във влака и рано сутринта сме в Бургас. Беше началото на август.След няколко дневни турове за овации из питейните заведения заминахме за Созопол.Свободни, но бедни-имахме пари за наема на една стая, избирахме, избирахме-оказа се, че сме избрали квартира в къщата на единствения тогава милиционер в Созопол.В стаята имаше само две легла и четири стола.Двата стола превърнахме в маси, разположихме върху тях пишещите си машини, които току-що си бяхме купили, седнахме на другите два, но гърбом един към друг, за да не се гледаме и започнахме да съчиняваме.Пишехме самозабвенно.
Написах аз тогава първата си пиеса-ексцентриадата"Истинският Ивайло" пишех и се смеех на глас, пишех и се смеех, но се оказа, че не е бил на добро този смях.Както и да е...Написах я бързо-за седмица.Христо я прочете и каза:
-Тръгваме веднага! И без това не мога да го трая тоя милиционер.Веднага трябва да занесем пиесата ти в театъра и да я почваме.
-А твоята пиеса?-попитах.
-Моята после.Хайде, скатавай машинката!
Беше написал той действие и половина, така и не го завърши.От София внезапно дойде идеологическа комисия и забрани моята пиеса седмица преди премиерата й.На другия ден Фотев напусна театъра." Няма да мога да се гледам в огледалото, ако постъпя другояче"-бе краткото му обяснение.
Този човек се самораздаваше изцяло, без остатък, такъв беше не само в поезията си, такъв беше в приятелствата с, такъв беше и в любовта си-обичаше ли, той не познаваше граници, обичаше романтично и лудо, затова и жените го обичаха, сваляше им звезда подир звезда от небето и щедро окичваше косите им, обичаше до пълно изтощение, докато кажеше накрая:" Момиче, нямам повече сили да те обичам?"-жените не разбираха, че е възможно душата да се умори от прекомерна любов и плачеха, а той се усмихваше със широката си от ухо до ухо уста, в нея блясваха два реда здрави и остри като на акула зъби и между тях излиташе знаменитото му възклицание" Господи, колко си хубава!", последвано от необяснимия и разкъсващ женската душа парадокс: "Като плачеш, си още по хубава-иди си, не ме измъчвай!"
Христо Фотев е най-поетичният поет между нас, най-големият магьосник на словото, той караше думите да се влюбват една в друга с възторжена Моцартова обич и тези най-обикновени, изтъркани, банални и груби думи, които в устата на другите хора изпълняват слугинската роля да предават само смисъла на казаното, тези думи в неговите стихове събличаха дрипите или труфилата си, разголваха душите си(всяка дума има своя душа!) и проговаряха по друг начин, придобиваха друг смисъл и образ, друга чувствителност, друга музика, друга мистика-превръщаха се в поезия.
Христо беше поет не само в поезията си.Той живееше като поет-безразсъдно и самоубийствено, старомодно и безотговорно-като някогашните бохеми.Можеше спокойно да каже на жена си" Отивам да си купя цигари", но ако на спирката е спрял междуградски автобус, със същото спокойствие ще се качи в него и ще замине, където го заведе автобусът, ще се върне след месец при разплаканата си жена и също така спокойно ще попита:" Какво е станало, защо плачеш!" Новото прагматично време обаче нямаше милост към подобен безгрижен романтизъм."Птичка божия, не знае нито грижа, нито труд"-тази песен отдавна бе изпята, отдавна бе заглъхнала в душата на тълпата, отдавна бе стъпкана в подметките на бюргерите.Да се даде специална пенсия на вече болния и беден поет Христо Фотев-защо? Какво толкова е направил, че да се даде на него, а на нас-не? Писал бил стихове? Добре, а какво е работил? Орал ли е, копал ли е, блъскал ли е като нас 40 години в завода или по нивите? Бил талант, бил гений? Ами да е спечелил пари, като е гений, в Америка гениите са милионери...
Що народ и що народни представители се замеряха с тези разумни аргументи цели 12 години-като в баснята за щуреца и мравката- и не можаха да разрешат казуса Христо Фотев, който едва ли щеше да струва колкото един от хилядите пищни коктейли, вихрещи се в нашата иначе бедна държава.Обичаме ги ний гениите, ценим ги, но мъртви, там в читанките-там им е мястото, а не на трапезата ни!
Болно и унизително ми беше да гледам как развеждат и показват по телевизии и разни сборища болния, останалия череп, кожа и кости, беззъбия, едва ходещия и почти безсловесния Христо фотев , за да събудят милозливостта на някой богаташ или да разчустват чудовището, наречено държава.
Уви, за позор на отечеството ни и този поет, който с крезовска щедрост ни подари себе си, умря като просяк.


Из" Книга за мъртвите ми приятели"
Стефан Цанев



Тагове:   морето,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. svoboda64 - :)
04.11.2008 20:39
И аз обичам да подарявам морето. Както и ... аспирин. Това бе същисало съученичките ми на времето: когато влязох в една аптека и с парите, които имах, им подарих аспирин. На времето не знаех, че Ортега-и-Гасет е нарекъл 20 век - "века на аспирина". Не го препоръчвам: в края на краищата всеки си има своя "лек": може да е аспирин, може да е море. Лично аз, родената на морето, никога не съм губила "морето в себе си":) И това също е дар:) За тези, които могат да го оценят!
Поздрави
цитирай
2. rea - Благодаря ти
05.11.2008 17:23
Брилянтен текст, а лошото на морето е, че не се дели, но става на капки.
цитирай
3. saspop - добре
05.11.2008 19:42
искам
цитирай
4. saspop - хубава музика но е много тъжна
05.11.2008 19:44
хубава музика но е много тъжна
цитирай
5. saspop - искам играта
05.11.2008 20:33
как да я намеря. исках Джон макей да е президент на сащ.но Обама спечели
цитирай
6. saspop - благодаря благодаря
05.11.2008 20:44
толкова обяснение нямамм думи.наистина интересна игра
цитирай
7. zemaria - И аз, Сашо
05.11.2008 22:35
исках Макейн. Как да ти помогна за играта-има я в замунда
цитирай
8. rea - хубав ден,
06.11.2008 08:34
исках да пратя лично съобщение, но блогът не дава!
"Стопанинът замина за Америка"
цитирай
9. zemaria - И на теб!
06.11.2008 09:50
Не е заминал, още...Чико...

Чико от Порто Рико,
в Америка очаква те живот честит.
Чико от Порто Рико,
там ще спечелиш ти пари с торби.

Един ден вярната Анита
с писмо любезно го запита:
Забрави вече хляба чер,
пиши ми как се чувстваш като милионер.

Анита отговор получи:
По-зле живея и от куче -
спя под един пробит балкон.
Прати ми някой стар износен панталон.
цитирай
10. rea - БАЛКОНЪТ
06.11.2008 10:30

Той е железен, каменен, старинен;
такива има с хиляди в света,
обикновен, но само че зазидан:
един балкон без никаква врата.

Кой знай кога и от кого построен,
е станал непотребен изведнъж,
но не за всички: птичките спокойно
от вазите му пият хладен дъжд


и неговата четвъртита стряха
събира в някоя дъждовна нощ
след дълга и невесела раздяла
отново двама скитника ведно.


Но през деня отвън го не съзира
на минувача празното око.
Стопаните дори не подозират,
че къщата им имала балкон.



цитирай
11. rea - Здравей, Антония! нямате нови с...
06.11.2008 10:45
Здравей, Антония! нямате нови съобщения ..............
цитирай
12. rea - ketbaloo,
06.11.2008 12:43
благодаря ти , че ме предупреждаваш, явно имаш лични наблюдения, няма защо да не ти вярвам:)
цитирай
13. saspop - тропико
08.11.2008 11:33
вече имам тлопико 2 !с един пират които оправлява един прекрасен остров.
цитирай
14. nezkolev - за цитатите и за коктейлите
08.11.2008 20:36
ето още един коктейл.
подправката е -сц.
мирис-поносим.
но защо?
цитирай
15. sylviastefanova - Прекрасна, прекрана музика...
09.11.2008 10:34
Прекрасна, прекрана музика...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956381
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930