Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2008 23:56 - Ох, криза, ох кеф
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3197 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2008 00:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Инсталирах си програмата за генериране на есета (казва се BBJ - Blogbg Jam). За 41минути произведе 49 есета. Предлагам ви

есе номер 12


Представям си, че съм журналист и вземат от мен интервю. Питат ме:
”Вие, като корифей на словото, как смятате, за какво служи днес блоговото пространство.” Да им кажа ли честно: „Блоговете, момчета,  както пресата, като по  съвременна форма на изразяване, всъщност служат да отвеждат напрежението  на потърпевшите от управлението на олигархията  по странични вади и така да охлабват клапана  представлявайки желаното за действително”  Или : „Предоставяйки ви трибуна на вашето мнение, вие се баламосвате, че сте значими, че нещо зависи от вас”. Или : „Блоговете  и пресата са, за да стане ясно, че ние като народ не ставаме за ЕС”?

Зная, честността е най-добрата политика, но не се осмелявам. Я по-добре конкретен пример .
Вижте, три дена преди днешния ден,  преди деветнайсет години България беше окаменяла. Отиде си от властта, с  увиснало чене, най омразният и оплюван, осмиван във вицове и под сурдинка човек. Криза.  Да, същата България, която само  десет  години сетне се изсипа да изпрати същият човек, който я беше управлявал цели поколения  и слагаше цветя на паметника му, сега си  спомня  с умиление за  софийското жителство, сладоледа „Ескимо” и опашкиге. И социалистите не се извиниха за терора- а имало ли е изобщо терор. А имало ли е социализъм. А ние на Мамона ли сме служили, или на Бога. Всъщност, ако Мамона е демокрацията и финансовия капитал, подлежаш на кризи.-вж накрая, то какво изобщо стана и как така тези са онези, а другите като предните. А не са ли едни и същи.  Но има ли изобщо Бог-Мамона е ясен.Кого да питаме. Монасите от Атон, които носеха кайсиева ракия  и вардеха „Историята”  на Паисий ли-я по добре питайте Божидар Д. Що пък него-комунист и Бог? Ама те нали влязоха в черквите-тогава, преди деветнайсет, а преди това биеха за това.

А мен имало ли ме е? Е да, несериозно е да не вЕрвате. Ама то пък какво ли е толкова сериозно? Нали повярвахте на Мадридския, ся на онзи от Банкя.  Дори смъртта е  една последна шега, разплакваща ангелите, както беше казал онзи бард от Ейвън. Ако го видя там, където отивам, ще го питам какво е имал предвид. Ще му кажа: Уили, що не пишеш по-ясно за мига преди тъмнината.  И ще му припомня, че  още през 1992, като прелитахме през Атлантика с „ Джъмбо”, който лапа 61 729 л керосин , Илич Петровски –да не се бърка с Илич Рамирес, ми припомни:
”Дорогой парень, знаеш ли кое е най голямото постижение на финансовата мисъл досега? И без да чака отговора ми, докато аз пиех третата чаша Джони, чисто и игриво  като силистренска кайсиева - продължи - "Това несъмнено са небостъргачите. Коя да е финансова криза се лекува с един кратък полет от високите им етажи."
 

Есе 42
Беше 1982 и аз пак си смучех друго виски в чаша Bohemia cristal. Да пия правилно виски ме научи сър Стивън Констънт - във виенската опера. Според европейските вестници - на насипа на жп линията северно от Виена, където той гонел една пеперуда. Политическият девиз бил А-Е-I-O-U (AUSTRIA EST IMPERIARE ORBI UNIVERSO - Австрия, властваща над света). Сега е същият, само че „А” означава Америка. Та този сър Стивънс казваше:
"Боби, не пий вискито като индийски сахиб. То е симфония и традиция-а традициите са всичко. Знаеш, как пише oтзад The fifth generation of the Grants famili commisioned this new label to celebrate the first 100 years of grants whisky.
Слагаш 3 бучки айс, сетне 65 гр виски-ан дъ рок и допълваш със сода. Но така го пият Les miserables.-тези, които не са сънували повече от Грантс.  Истинският аромат се усеща, като сложеш много по малко виски, и 4 пъти повече Евиан-никакви газирани, о мон дьо."
През 2008ма пак пътувах към Албиона и замислено отпивах от вискито. В багажа си имах същото шише  от Грантс, на което съседката Пепа,  пак отзад, на гърба, при указанията за неземния произход , беше написала с химикал-"За Веско-кайсиева 2008" Да, носех шише домашна кайсиева  и домашна гроздова за сина й-чистач на пъб в мрачния Лондон. Коя беше по хубава ли-не знам. Ако имаш два икономически модела, дай грешния на ближния си! - казваше Smith. Кой е този Смит? - ще попитате. Отговарям ви, че пак  не знам. Чувал съм същото твърдение приписвано на Smith & Wesson. Ако се придържате към този съвет няма опасност да съгрешите. Общото на всички икономически модели е, че нито един от тях не е достатъчно верен за да е полезен и нито един не достатъчно грешен, за да е смешен. Джордж Елиът разказва как, когато по релсите се задал локомотивът на Стивънсън, кочияшите и пощальоните се тюхкали: “Ей това нещо ще ни вземе хляба.” Но жп транспортът създал повече работни места, отколкото унищожил.

В същото време- Джеръми Рифкинотдавна обясни- "IT превземат всичко, включително услугите. Банкоматът замества банковия служител, IT направиха ненужни телефонните оператори, пощенците.” Добре, колко хора ще останат без работа-питах го ? „Трима от всеки четирима в развитите страни, а в САЩ повече, понеже телеуъркингът  заменя хора, работещи в самите IT: програмистите от Индия, са многократно по-евтини от тези от САЩ..

Кризата от 28 та ще ни се стори пикник,  в сравнение с това, което ни очаква-ни каза бай Димитри преди години.Той дори проверил  в английските бюра за наемане на работещи. Те давали право на Рифкин. Спаднал броят на електрониците, печатарите, операторите на инструментални машини, текстилците, кабелизаторите и т. н., и т. н.

Вярно, същевременно възникват други заетости. Търсят се портиери, чистачи, пазачи, санитари, градинари, озеленители, готвачи, телохранители, детегледачки и такива, които обслужват инвалиди и старци. Същото ли е-.вие кажете.
  И не Веско е виновен. Той , понеже е българин, или румънец, Les miserables  -даже е обречен да успее. Не му се полага друго, а и нали има Бог, сиреч, справедливост, поне малко и на този.
 





Тагове:   криза,   Ох,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rea - zemaria
14.11.2008 10:19
чудя се как да класифицирам стила Ви. Поради традиционно женската си ограниченост, обичам да типизирам. Затова, ще ми простите, но без да искам да ви слагам в рамки, длъжна съм да кажа- вие сте абсолютен идеалист, романтик и по вътрешна идея ...комунист... парадоксално, но е така....Последното да не ви обижда, аз вярвам, че комунизмът на Ерик Фром ще дойде скоро, защото не става повече да имаш, отколкото да си. Понеже, за разлика от вас съм цинична ще ви почерпя само с един цитат: Дедо Господ, май, нема да ми прости.. Дай ми всичката пара на света, колега.Боже, давай нагоре, и нека е грях искам някой ден да сера на тях(на парите-бел.ред). Та така за Les miserables. А иначе и Виктор Юго е романтик, дори в готическите си"усмивки"..
цитирай
2. rea - голям си
15.11.2008 18:14
,...а вече съжалявам, че го казах, защото, по принцип, го пазя само за себе си. По дяволите , принципите, за малко да се предам:)
цитирай
3. nezkolev - есе12
18.11.2008 23:26
ув,тази програма не прави разлика м/у журнализъм и блог.ако вие правите разлика-деинсталирайте я.
ако не правите-бъбрете си с рея до насита.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956229
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930