Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 02:49 - Любовта - театърът на жестокостта
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 5116 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Oбратното на любовта не е омразата. Обратното на любовта е скуката.
Затова от всички видове любовници, най-поразителен е играещият мъж. Артистичният ценител. Еротоманът- естет. Това е мъж, който глези любовта, прекосява я на пръсти, не иска да наранява, нито да остава, а само да упражни таланта си. Онази способност на учителя, заради която ученикът не си тръгва и след като е пораснал.
Играчът никога не настоява, не бърза. Неговата тайна е в способността му да въздейства. Да влияе. Да размества душевния свят на жената. Ако един мъж не умее да заблуди една жена така, че собствените му желания да бъдат изричани от нея, значи е пълен некадърник. А играчът знае всичко за жената. Единственото, което не знае, е латински израз за интимен душ.
Прелъстителят никога не казва oбичам те. Това са думи на молба, а той по-скоро е сериен убиец със светеща папийонка, отколкото влюбен ревльо. Тези думи са изнудване, те винаги провалят желанието. Пък и смисълът е друг: ако един вълшебен дух, когато пожелаеш чаша вода, ти носи бутилка френско вино "Донейн де ла Романе-Конти Монтраше", реколта 1978 г., която струва над 25 000 долара, то заслужава да го изгониш, за да се научи, че насладата не се заключава в това, на което се наслаждаваш, а в това да наложиш волята си.
Поради тази причина големият играч не е кавър на Дон Жуан - обикновен сваляч, колекционер на всякакви жени. Неговият демоничен еротизъм се състои в това, че той търси не толкова секс, колкото шеметна страст за ума. Простото притежаване е нещо незначително. Съществува разлика между еротиката на плътта и еротиката на душата, на мисълта. Истински фаталният мъж се стреми към пълна власт! Той иска и двете.
Мъжът естет е перверзен. Обикновената любов не му е интересна. Той кара жената да премине собствената си граница. Чиста, руса и богата, с белезници. Тъмна и интелектуална, поднесена със сервирани във вагината плодове. Естетът разбива глупавата остаряла представа в съзнанието на всяка жена, че любовта трябва да бъде щастлива. Всъщност, твърди той, на всяка брилянтна жена й е нужен елитен бияч. Точно както в политиката: истински светец е този, който бичува народа за благото на народа. Така прелъстителят преживява насладата от завладяването. Колкото повече зависимост от себе си пробужда в нея, толкова по-интересно му става. Той я изнасилва във всякакъв смисъл.
Къде свършва скучната истина и започва играта. Жените никога не разбират. Причината е същата, както при много богатите. Те не са по-умни от вас. Но като в Ен Би Ей са специализирали играта в такава степен, че само те да могат да си я играят.
Добрите играчи знаят: за любовта не е достатъчна истината. Любовта се нуждае от неистина. Единственото, на което една надарена жена може да научи един умен мъж, е как да я мами. Как да играе с нея. Играта не е фалшивост. Тя е просто театралното, ироничното изкуство. В играта се съдържа онова разточителство, каквото дребната действителност не познава. Истината никога не възбужда достатъчно. Разбирах, че я желая, не защото беше гола, а защото ме лъжеше - уникално признание на Алберто Моравия. Най-истинската любов е един театър на жестокостта. Нали помните, Арто го създаде точно за това, за да възстанови страстта.
Затова, не накрая, а съвсем по средата на любовта последното, на което играещият любовник се наслаждава, е бягството. Той отстъпва бавно и все по-назад, като показва на жената как да бъде жадна. Лишава я от победата и така тя се научава да обича. Но един мъж никога не може да бъде толкова жесток както една жена. Затова умният играч се измъква от всяка влюбена жена с такава нежност, че тя да успее да си въобрази, че именно на нея най-напред й е омръзнала връзката. Въпреки това всяка жена използва поне шест начина за оплескване на любовния финал. Затова пък талантът на артистичния мъж е в най-големия си блясък при раздялата. Да се вселиш в една жена така, че изцяло да я завладееш, е изкуство, но да се изселиш от нея е шедьовър.


"Истинската красота никога не ни поразява пряко. Залязващото слънце е красиво поради всичко това, което то ни заставя да изгубим."
Антонен Арто
==============
. Калина Андролова



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobromirdimitrov - ...
13.01.2009 09:56
Приятелю, не бива да публикуваш такива неща. Те никога не трябва да стават обществено достояние... За мое щастие хората, които биха те разбрали са толкова малко, че статистически не съществуват... Всъщност единственото ти оправдание е Киркегор...
цитирай
2. анонимен - Прочетох но не разбрах! Означава ли ...
13.01.2009 23:39
Прочетох но не разбрах! Означава ли това че любов не съществува? Сигурно!
цитирай
3. blueskies - благодаря за прекрасното есе!
14.01.2009 00:16
то е за мен ключ за разбиране на една невероятна, сюрреалистична любовна история - "Лица зад маски" на Салвадор Дали - сюрреалистичната любовна история на граф дьо Грансай и Соланж дьо Кледа
цитирай
4. blueskies - анонимен 2- не е нужно да разбираш
14.01.2009 00:18
става въпрос за френска литература от XX век - сюрреалисти.
цитирай
5. анонимен - Какво прави тук
15.01.2009 21:50
Какво прави тук името на Калина Андролова? Да не си е турила името и под този автор, както правеше в "Експрес"?
цитирай
6. rosidi - дааа
31.01.2009 20:05
звучи точно като мисленето на Калина Андролова
цитирай
7. анонимен - Венера в кожи
11.09.2009 10:51
Ще допълня като противовес едно заглавие само ..
"Венера в кожи" и Ванда
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956825
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930