Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2009 17:37 - Защо не ни се получават нещата в България- и кога ще ни се получат
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3199 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2009 10:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вземам заглавието на готово от предаването на Карбовски „Емигранти“-вчера, по Нова. Този фундаментален въпрос е задължителен, както за всичките предавания на медийния гуру, така и за всеки българин, вроден разбирател на политиката и обществения живот не само у Татковината, но и по овой белий свет-от Ванкувър до Владивосток. Предаването беше много интересно, защото включваше дежурния обобщен отговор на горнийо въпрос:

-ние сме най-красивите, работливите и умните-вж горе къде-ама на, не случваме на държава-другите са къде по доле от нас-ама -на-имат държава и политици, които мислят са тях

Тя, държавата, им осигурява жилища, заплати и работа, помощи,- стандарт, позволяващ им да не чистят нитo в къщи, нито навън. Само да си живеят, с крака на масата-на работа. Затова са мързеливи и богати.Затова им е чисто и уютно-навсякъде. Затова са спокойни.Не бързат за никъде, вежливи са, могат да ядат квото им се яде, да почиват като бели хора навсякъде, да носят всички атрибути на белите хора-те всъщност са белите хора.

А ние сме робите им-продадени им от нашата калпава държава-да ги обслужваме.

Признавам, за тази логика -на 28 годишната пловдивчанка-има доста сериозни доводи. На пръв поглед се вижда точно това. Плюс още неща. Да, в Ангия се почива много-имат доста празници и са по български-по няколко дни. Не пазят чисто-един сериозен процент-по улиците и около къщите. Лондонските тротоари са на петна от милионите изплюти дъвки. Като се счупи касовия апарат, не могат да ти върнат ресто. Не могат да се ориентират,  да обясняват каквото и да е, не знаят адреса на съседа си. Камо ли къде е България, а мисля, че и болшинството не знаят името на английския премиер. Не бачкат особено-поне местните.

Само, че нещата не са съвсем така. Да видим за пример уличното движение

Пътищата са хубави, широки и многолентови и имат прекрасна маркировка-но не съвсем. Имат и черни пътиша, тесни и разбити улици, по които има паркирани от двете страни коли, а на места прекалено сложните пътни решения правят шофирането ад. Маркировката е трудно да се следи, трафикът е убийствен и те подпира, ако сгрешиш а и всяка грешка се наказва-има камери навсякъде. И кво правят англичаните-отговарят на предизвикателството на шофирането-как? С убийствена солидарност по отношение на етиката помежду им.
С невероятна толерантност. Тук е въпрос на чест да дадеш път на другия-независимо, че имаш право. Ако си попаднал на грешна лента, достатъчно е да махнеш с ръка и всичко замръзва и ти дава път. По стотици пъти на ден те поздравяват, че си отстъпил-и самите те отстъпват. И ти става приятно.Освен, че те улеснява.

Демокрацията е спазване на правила-първо.От всички-англичаните спазват правилата без умуване.(А, па  те  ще ми кажат на мене)

Второ е равенство пред закона-ако те хване камерата, няма значение дали си Мадона или Иван Петров(законо е врата у поле). У нас -примери не са нужни

Трето е уважение на правото на другия. Това е много важно. Оттам всеки да си гледа работата, за която му плащат и да не те интересува защо касиерката не ти връща ресто-има си хора, които да оправят касовия апарат. Иначе, тъй като всичко отдавна е измислено и направено по най добрия начин, ще настъпи хаос. У нас щеше да има-ама толкова ли си проста(всички , освен нас, самите, са прости по подразбиране), кой те сложи там(щото всеки е на някой човек или клан и е където не му е мястото-пак по подразбиране), я дайте аз да оправя системата ( всеки разбира от всичко)

Ти трябва просто да си седиш и чакаш, както по време на дългите опашки, когато някой на пътя е в затруднение, или има някаква пътна авария или друго.

Също и да е различен-по раса, пол , образование и всичко друго-и еднакво важен.От там да го уважаваш, но и без да навлизаш в личното му пространство(ма кой е тоя, ве)-и така да не те интересува кой е и зашо, аджеба, се кара с жена си, и откъде накъде ще взема кинти за да лежи(ма къв е тоя вее)

Те, политиците, ако искат, за нула време ще оправят държавата-я, колко страна сме-ама не щат. Твърди вчера пловдивчанката,-щото нямали интерес. Не е вярно-искат, ама не става-всеки иска да са доволни от него, най- малкото за да го изберат пак.

Знаем кво казва Ле Бон преди 200 години-всеки народ си има душевен склад, има си народностен характер-затова едни и същи обществени правила важат за едни народи, а за други се превръщат в анархия или тирания. Демокрацията, казва той, работи при страните с англосаксонски характер и се превръща в диктатура в страни с испански, и сочи за пример, през 1899 Латинска Америка.

Това, което не знаем е, дали и доколко битието определя съзнанието, или не. Защото не пътищата правят катастофите и не камшика на глобите- а съзнанието. Не държавата, не толкова и беднотията, защото държавата, това сме ние самите и политиците са едни от нас-ние ги избираме. Те говорят това, което искаме ние да чуем и избираме такива, каквито сме ние самите или бихме искали да сме. С такава маса-такива политици, такива медии, такъв елит, такъв обществен договор, такава държава, такива правила . Маркс, ако е прав, оправията ще доиде след 500 години-още едно робство, тоя път без да е виновен турчина- а доброволно -когато съзнанието настигне замогването...

Другото са чисти комплекси-па били те в ужасяващ по размерите си мащаб-Райх го нарича емоционална чума. Сега се казва параноидален колапс-от който следва-бум. На оружие, братя.





Гласувай:
0



1. vmitkov - Или
03.05.2009 17:58
защо всички източноевропейски соцстрани вдигаха бунтове против комунизма, само България - не?

Защо всички бивши източноевропейски соцстрани бързо въведоха демокрацията и тръгнаха по пътя на подобряване на живота си, само България - не? Даже нещо повече - още тъжим за Живковото време когато имаше работа за всички, но не трябваше да се работи, когато заплатите бяха малки, но имаше за всички по малко и т.н. и т.н.

Отговорите на тези два въпроса дават отговора и на въпроса "Защо живеем все по-зле?" дори и да няма световна криза!
цитирай
2. анонимен - Ще ви се получат нещата
03.05.2009 18:08
на хуйовден :-D

\m/
//
цитирай
3. evrazol - всеки народ си има душевен склад
04.05.2009 09:31
така е ...
цитирай
4. анонимен - Съгласна съм!
04.05.2009 09:43
Към горепосочените причини мога да добавя още една - много се краде в нашата държава. Всеки краде каквото може - кабели, работно време, ток, данъци, еврофондове, и още, и още... И какво - пълна безнаказаност и при доказани престъпления.
И понеже се споменава липсата на уважението, не е лошо да се изчисти текста от случайно набрани букви - от уважение към четящите.
цитирай
5. malkovich7 - bg realnost
07.05.2009 22:17
tova eto bg.4ast ot realnosta koqto se razviva po svoqta logika i misteria.mislq 4e prosto trqbva da priemem fakta i da opitame da dadem sebe si .vse pak trqbva da si ostanem dy6evni i polojitelni vapreki provokaciite na obkrajenieto.da ocenim kakvo ni e dala prirodata kato dar v sarceto i kakvo nie dala kato prepqtsvie za da izrastvame.tova e prosti4kata filosofia
цитирай
6. snejkata - №1.-
10.05.2009 16:28
Още ли живееш с Живковото време-то свърши.Кога ще отчетем грешките на правителство и държава след него?Другото е просто океан от социална политика-служба и бюджет по почистване...?,медицинско обслужване и ...частни поликлиники-кооперации,които ако имат пари лекуват,ако нямат-значи нямат да не изброявам.Щом си седнал да къдриш политика-логично гледаш телевизия,а щом правиш това си наясно с положението в България-харесва ли ти...?Къде тук е мястото на Живков-стига с тез оправдания-тогава може би и ти благоговееш преди поредната почивка сега храчките не свършват...Нищо лично
цитирай
7. анонимен - Жалка история
05.06.2009 15:45
Колкото и да не ни се вярва,това е положението.Жалка държавица,жалък народ...Докато им позволяваме да ни водят на каишка хора,за които сме само стадо,нищо хубаво не ни чака.Ние сме си виновни-нито Европа,нито НАТО могат да ни помогнат.А политиците?Какво да кажа за тях?Колкото повече им пускаме аванта,толкова повече ще ни третират като стадо.Започвам да си мисля,че наистина сме "лош човешки материал".Няма оправия приятели.И никога няма да има,докато си седим кротко по домовете и единствено което правим по въпроса са глупавите дискусии в многоброините чатове.Истинта е болезнено жестока..............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945786
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031