Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 10:32 - Девети, девети, слънцето ти още свети
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1165 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2009 22:01


Днес е девети септември.Повод на част от народа за празник, носталгични спомени за манифестации, кебапчета, младост и тъжна равмосметка със сегашното му битие. Разменят се поздрави, честитки валят постинги по врежата от диаспората. За друга част от народа тази дата носи само тъга и горест,  която трудно ще премине. Може би след още трийсет години да се забрави, но лично аз не вярвам. Разбира се, не ми се ще да зачеквам раната заминалото -истинската причина е жалкия ми опит за актуален прочит на събитията от преди 58 години. Вчера дръпнах дитирамба за връщането на левицата и оределите защитници на барикадата, за възможността от реставрация след поредното предстоящо и задължително катастрофално управление на левицата -днес ми се ще да погледнем нещата от друг ъгъл-ъгълът на Пенчо, гледащ патакламата през ъгълчето на пердето. За него, разбира се, манталитетът на вечно подсмихващ се тарикат, четящ неделния Монитор и фен на Тони, му осигурява спокойно посрещане на предстоящите катаклизми.Първо, не го е страх от някакво развитие тип 96-97, взел е мерки, второ, политиката не го интересува-всичките "маскари" са му омръзнали.Всъщност, интересува го колкото да си чеше езика и да има обект за изливане на омразата.

Само, дето не е чел Ерик Хофър-но той чете-знаете кво

Днес той се надява на поредния Батушка, който с голямата метла мете и чисти-Той ще ни оправи.
Няма-зашото човешкият материал е един и същ-на фрустратите, загубили  всичко, седящи в основата на всички изми. Те само сменят поредния сал за потъналия  им Аз. Техният брой не само е същия-той се увеличава.

ие се присъединяваме към масовите движения, за да избегнем индивидуалната отговорност, или, по думите на един пламенен млад нацист, "да бъдем свободни от свободата ." Твърдението на редовите нацисти, че не са отговорни за всички чудовищни дела, които са извършили, не е само и единствено лицемерие. Те са се чувствали измамени и оклеветени, когато са били принудени да споделят отговорността за изпълняваните от тях заповеди. Нали са се присъединили към нацисткото движение точно за това - за да бъдат освободени от отговорност?

"В условията на жестока конкуренция между масовите движения не са редки случаите, когато дори най-яростните привърженици прехвърлят своята преданост от едно движение към друго. От Савъл да станеш Павел - това не е нито рядкост, нито чудо. В наши дни всяко набиращо сила масово движение е склонно да разглежда ревностните поддръжници на съперничещото им движение като потенциални свои привърженици. Хитлер е смятал, че германските комунисти са потенциални национал-социалисти: "От дребнобуржоазния социалдемократ и профсъюзния бос никога няма да излезе национал-социалист, но от комуниста - винаги." Капитан Рьом се хвалел, че може да превърне най-червения комунист в пламенен националист за четири седмици(3). От друга страна, Карл Радек оценявал нацистките кафяви ризи (СА) като резерв за набиране на бъдещи комунисти"
Когато хората са узрели за масово движение, те обикновено са узрели за което и да било успешно движение, а не само за едно движение с някакво особено учение или програма. В предхитлерова Германия често е било въпрос на чиста случайност дали някой размирен младеж ще се присъедини към комунистите или към нацистите. Недоволното еврейско население в пренаселените области на царска Русия е било узряло както за революцията, така и за ционизма. Случвало се е в едно и също семейство някой от членовете му да се присъедини към революционерите, а друг - към ционистите. Д-р Хаим Вайцман цитира казаното от майка му по онова време: "Каквото и да се случи, аз ще съм добре. Ако Самуил (синът революционер) се окаже прав, ние всички ще бъдем щастливи в Русия; ако Хаим (ционистът) е прав, тогава ще отидем да живеем в Палестина
"

Да се върнем при Буров-прочитайки разказите му от онези дни. Перефразирам-въпреки многократните възможности за емиграция, имайки капитали в чужбина и осигурен стандарт, той остава.З ащото никога не е допускал, че може да му се търси сметка за няколко дневно управление в демократично правителство.З ащото винаги е вярвал, че е сторил много за България, "комунистите също ще имат нужда от умни и опитни хора, които разбират от банки и финанси". Защото е патриот, защото знае съдбата на безродника, защото е продукт на времето си. Арестуват го веднага умира в затвора. 


Сега ще дръпна едно отклонение. Дядо ми, често ми повтаряше да не се занимавам с политика. Баща му Иван П.-трикратен народен представител и съратник на Стамболов и Буров, сигурно многократно му е предал тази заръка, изстрадана от личен опит .И той не се занимаваше-работеше ужасно много и беше от ония средно заможни българи, които бяха гръбнака на стопанството и държавата.Девети го заварва по работа в Търговище. На десети, влизат по късна доба да го търсят, не го намират и друг негов съименник потегля с камък на шията към по добрия свят.Защото списъкът се правел на коляно, търпял постоянно актуализации, заради селска завист и закупена на тънка лайсна нива от селски пройдоха, сетне овластен гаулайтер .Имало интифа-окръжно, на един убит партизанин, по 10-20 врагове, куриозното е, че единствения убит от селото е братовчед на баба ми, селския гаулайтер също. Минаха години, роднина от партизанския род(естествено с леви убеждения), голям приятел на баща ми(втори братовчеди), ми разказа с горчивина тези неща на погребението му.А колко още по тъжни истории има с начало тази дата...Та такива ми ти работи, драги Пенчо, пък ти пак си пий карнобатската и гледай залеза към Витоша, имай едно наум и не забравяй, че преди да дойде комунизмът на тази дата никой не е вервал що за птица е той, нито, че тези няколко хиляди човека ще вземат властта и ще ти редят съдбата.И вземи прочети Ивайло В.-"Хайка за вълци". Или Г. Марков
:"Нима някой може да мисли, че е възможно да се построи ново, справедливо общество-комунизъм или както щете го наречете-върху принципите на лъжата, безчестието, терора, насилието, гаврата и неравенството?Човек трябва съвсем да не е в ред, за да пише това като необходимост от някакъв преходен период, който щом преминел и всичко ставало по мед и масло.Нима някой може да вярва, че политически въжеиграчи и мошеници, литературни ментърджии и манияци, духовни или физически терористи утре внезапно ще се превърнат в апостоли на истината.Но има нещо по страшно.Вече десетилетия наред всички ония цветя на човешкото достойнство и на човешката правда неумолимо са изтръгвани, за да се предостави цялото пространство на бурените на лъжата.Бурени, раждат само бурени.Никога бурените не са се превърнали в цветя.С хората е същото.Поколения от обезличени робски същества раждат поколения от обезличени робски същества . Нормално поколения от политически и обществено корумпирани граждани раждат същите поколения. Защото най добрите синове на един народ, най достойните и най честните са унищожени и обезличени. И нравствените еталони на лъжата са също лъжи"

Така пише сценаристът на " На всеки километър", който се върти сега. И още не могат да му простят

текстът е от 2002 ра



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956614
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930