Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2010 14:10 - Качински и проклятието Катин
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3097 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 10.04.2010 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Жестоката трагедия с полския президент отваря много въпроси, които тепърва ще се изясняват. Натрапва се, обаче, ужасният аналог със случилото се на през 39 та в Смоленските гори зловещо убийство на целия полски елит. Предисторията му е ударът на сталинска Русия на 17 септември с.г., когато болшевиките окупират източна Полша. Аналогията с трагедията от 39 и ранната пролет на 40та та в катинските гори, където са избити от болшевиките повече от 22 хиляди полски офицери и цветът на полската интелигенция и днешната трагедия  поставят редица тежки въпроси. Случайно или не,  Качински беше известен със своята непримирима позиция по отношение към Русия. През януари той покани Медведев  да присъства на честванията за 65-годишнината от освобождението на концлагера Аушвиц.Поканата не бе приета и вместо Медведев присъства министърът на образованието Андрей Фурсенко. Путин и обкръжението му с години се измъкваха като мокра връв от горещите въпроси, останали за разрешаването от миналото на СССР, чийто горд правоприемник се пише.

Президентът  Качински направи две важни изказвания:

че СССР е виновен заедно с нацистка Германия за избухвнаето на ВСВ zemaria.blog.bg/politika/2008/05/11/arhivni-fotografii.191656 и и смъртта на милиони.
-че Путин трябва да признае този факт

И Путин, макар  и с половин уста призна.
 
"В своето изказване, последвало това на Качински, руският премиер Владимир Путин заяви, че всички договорености между държавите в Европа и Нацистка Германия са моралнo недопустими."

Всички опити да се успокоят нацистите между 1934 и 1939 година чрез различни споразумения са изцяло морално недопустими, безмислени и опасни, посочи Путин.

Последва опит д а бъде осуетено идването на Качински на празненството, по повод откриването на мемориала Катин.

"Президентът на Полша Лех Качински иска да бъде допуснат до Катин.Представител на президентството обвини в лъжа руския посланик, който само преди дни каза, че не са водени никакви разговори за евентуално пътуване на Качински. Според Александър Шчигло, директор на полското Бюро по национална сигурност, в руското посолство цари пълен хаос и самите служители в него не знаят какво писмо е пристигнало от президента"-посочва news.bg
 
и последва катастрофата...

За живите изводите са "Защо стана така"-за да не се повтаря.
Тази трагедия, 70 години след друга, още по ужасна и по неин повод, несъмнено има съвсем друг извод.
Милиони хора по света не са чували за Катин, 90 процента от двестата милиона руснака смятат, че германците са избили поляците.
За българските чугуни не говорим.
Тези дни стотици милиони ще научат какво, аджеба, е искал да посети покойният Качински и какво е ставало там.
Трагедията за хладнокръвният разстрел на двайсет и няколко хиляди жертви, извършен от болшевиките, остана за света полутайна. Въпреки потресаващият филм на Вайда, чийто собствен баща остава там. Този филм още не е даван в екс СССР.
Седемдесет години душите на убитите чакаха някой да ги помене, да се знае , поне, за тях.
Дочакаха го, макар след оше сто жертви.
Несъмнено анти болшевишкото говорене след трагедията ще се усили-двайсет години наследниците на Кгб на власт лъгаха и мазаха. Едва ли по света някой ще ги остави вече да мажат за греховете на СССР, чиито наследници се праскат.
Пита се, кога костите на нашите убити ще извикат-и кога Гоце ще отиде на мемориала в Ловеч-Путин поне тва направи.
А ние сме по зле и от руснаците




Гласувай:
2




Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Истината за "Катин "
10.04.2010 17:32
макар и мъчително и късно, излезе на яве. Вече нямаше как да е и друго.
По ирония на съдбата или може би заради "нелепа случайност", се стигна до днешната трагедия, която може да остане в полската история като "Катин 2".
Бог да прости загиналите.
цитирай
2. zemaria - да, така е
10.04.2010 17:53
даже ще трябва да редактирам текста
цитирай
3. анонимен - За "Катин" и още нещо ...
11.04.2010 15:38
Толкова силен текст ,няма нужда от редакция,Зе !И емоция,и минало ,и...всичко е в доза !Така събрано за покойния Президент ,светла памет на загиналите,се вижда колко ярка диря е оставил ЛКачински ,не се е страхувал да отстоява принципите си !Загърбил е личните си интереси и благоденствие ,а вероятно е имал такива :-) ,докато ние сме публика на фолклорни сценки - "защо ни забавиха президентските средства /миналата година/" ; "милионер ли съм или - не ,само млад " и то във време на жестоко озъбена повсеместна криза !Гадост!
цитирай
4. zemaria - благодаря!
11.04.2010 16:34
Много хубав текст има тук, за полско-руските отношения, препоръчвам го на всички http://www.ekipnews.com/?p=32812
цитирай
5. zemaria - ето анонс
11.04.2010 16:35
Например за нас, българите, генерал Йосиф Гурко е герой, освободител, на негово име има улици във всеки град и дори има град, който се нарича Гурково. В Полша обаче Йосиф Гурко е единствено “Палачът на Варшава” заради смазването на въстанието през 1863 година и заради 11-годишното му генерал-губернаторство в полската столица, отличаващо се с агресивна и кървава политика за порусчване на поляците.

По особено грозен начин проличава ненавистта на Русия към поляците през лятото и есента на 1944 година по време на Варшавското въстание. Тогава окупираната полска столица въстава, като срещу германците се изправя около 50-хилядна лошо въоръжена и екипирана армия. Въпреки това поляците успяват да завземат части от града и в продължение на 2 месеца водят яростни сражения с Вермахта, докато накрая, на 2 октомври 1944 година, са принудени да капитулират.

По време на въстанието загиват над 200 000 поляци, а след неговия край останалите около половин милион души са депортирани в нацистките концлагери. По заповед на Хитлер непосредствено след въстанието градът е изгорен систематично и планово квартал по квартал, като практически в него не остава цяла сграда.

През цялото това време Червената армия наблюдава от брега на Висла, на 400 метра от събитията, какво се случва. Но не се намесва. През януари 1945 година Червената армия най-после предприема настъпление и превзема това, което е останало от полската столица, почти без бой. Бойците от Армия Крайова, полската въстаническа армия, които са имали неблагоразумието да установят контакт с руснаците, или са избити, или са пратени в съветските концентрационни лагери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956794
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930