Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 17:11 - На изборите в Англия: Великобритания за британците
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2500 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2010 17:33


В Англия предстоят избори, Разбира се, политизирането на обществото тук няма нищо общо с истериите в бг, но кандарма-кюшетата  вече все пак се появиха, Нямам навик да чета диплянки, с които пълнят всеки ден пощенската ми кутия, но един ден случайно се зачетох в единствената политическа такава, която ми е изпращана от близо година и половина. Цитирам откъс по памет.

“ Живее ли Осама бен Ладен в Дартфорд. Никой не знае, но не би имал никакъв проблем, Сред толкова много чужденци от арабски и азиатски произход, тoй  не би срещнал трудности да се установи и пусне корени..."

По нататък в диплянката се говореше, че демократите и избраника им, за който ме агитираха да гласувам, ще иска строг контрол и силно затягане на режимите за установяване и пребиваване на чужденци.

Английската работа за англичаните

-беше разбираемото мото, като за ниската класа от избирателите. И накрая имаше нещо като питане: ”Зашо не пускаме хора от англоговоряшите страни, които знаят нашия език и карат колите си като нас-отдясно, а за тях им създаваме пречки, квоти и всякакви затруднения, а разрешаваме на хора, които не приемат нашите правила, не говорят езика ни и не искат да са част от обществото ни..

Нормално-викам си, тоя добре се е прицелил, като нищо ще го изберат. И го забравих. Докато вчера видях в един квартал отново негов плакат, забит до тротоара, в който реториката беше стилизирана така:
Никакви права, никакво оставане”.
Разбира се, има се предвид, вероятно, факините форинърс.

Направих си труд да прегледам инфото за този английски демократ. Оказа се таксиметров шофьор на 42 години.

Тук е моментът да обясня нещо, което вероятно знаете. Великобритания е идеално уредена социална държава с отлична администрация. Законите им са ковани след десетилетно умуване и си седят непроменени със столетия-зашото работят. Люлката на демокрацията, която, както знаете, се прави с пари. Само, че, както сума мислители са посочили, всяка велика империя си отглежда сама упадъка и става арена на сблъсък на цивилизациите. Куцо, кьораво и сакато от огромните й колонии и целия останал свят се е изсипало тук. И Англия дава-убежища, помощи, строи им нови жилища, цели квартали. Има индийски жени, които живеят тук от 20-30 години и не знаят дума английски. Има цели бизнеси от услугите, с които се занимават само хора от неанглийски произход. Доенето на Англия по всякакви начини не е чуждо и на колегите от бившия соц. Но стига за това.

Истината е, че въпреки кризата, баш англичаните не работят в отраслите на придошлите от останалия свят. Предпочитат да се препичат на слънцето в градинките и да гледат тв. Далеч съм от мисълта да ги изкарам мързеливи, но просто добре развитата социална мрежа им дава достатъчно, за да изкарват същите пари с тежка работа.

И че дискриминацията по произход и език си я има-просто, не си помисляйте, че ще вземете работата на някой местен, ако той я иска. Което е съвсем нормално и е по цял свят. Ако Великобритания има проблем с работните места на собствените си граждани, нека преразгледа подзаконовитe си актове и правила, като не допуска злоупотреби. Не е проблема в чужденците, както не е проблема в лудия, който изял зелника.

Апропо, колко са англичаните от неанглийски произход и англичанин ли е афганистанецът, с английски паспорт, дошъл като бежанец,  или пакистанците, останали като студенти повече от пет години, или нигериецът, женен за англичанка.

Защото са придобили паспорт, доколко това ги прави истински  англичани? Сегрегацията на големи малцинства от неанглийски произход е факт.

Англия за англичаните-но кои от тях? Или да ги делим по цвят на кожата. Другите да си ходят.

Колото до българите, тези, които познавам, нито помощи вземат, нито разчитат на Англия и България да ги оправят. Ние се оказахме единствените, които не казаха гък срещу наложеното от Гордън Браун ново отлагане на правото ни да работим в страната свободно-румънците поне се изрепчиха. Великият ни премиер идва тук, като в програмата му беше вписано, че ще постави въпроса с отлагането ни в дневния ред на срещата си с Високата Порта.

Не каза обаче гък. Отложи го за някой друг път...

Кой да разчита на мащехата си?

Налага се да припомним на родителите на демокрацията и наследниците на Джон Лок някои основни положения, позволили им да станат такава велика страна.

Тя, демокрацията, е еднакви права за всички. Равнопоставеност. Разнообразието е хубаво нещо. Само свободният пазар регулира отношенията, дори и трудовите, а държавната намеса ги влошава. Тя е като да накараш някой да наеме мързелив, само защото се е родил тук, или в бивша колония. Никой не избира къде да се роди. Но има право да потърси по добър живот, да се предвижва свободно, за да си дири късмета.

Обратното сме го чували. Казва се Гемания за германците- и свършва ясно как.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955522
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930