Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 05:25 - Нашата милиция срещу Сбогом, Мария
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2434 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2010 14:03


"Явете се в 8 часа пред Военното окръжие. Носете със себе си..." Такива картички получавахме през соца, когато ни викаха в казармата. Строени, изчитаха ни имената и ни водеха на гарата-прясно остригани, още не изтрезнели, незнаещи кво ни се случва, Около нас вървяха гаджетата и родителите. Следваха часове чакане и ..”Сбогом, Селма, ненаги се проз прозор!” Цигари, неизвестност-отиваме в Я... Пристигане в 2 посред нощ. Старите ни чакаха на портала, брадясали, с анцузи, няккви оскотяли животни...

И

"Сбогом ,Мария! Аз ще се върна след 700 дни.",

Когато чуеш това в 5 сутринта, едва легнал, а през това време старите са действали половината от вас по случаен избор-падни-стани, за парен чук с подразделения, прави едно, вън е тъмно, студено, дошлите ден по рано са юркани с ритници на физзарядка и ти иде да се гръмнеш-или внезапно остаряваш с 2 живота, Боже, колко детайли и подробности не казвам, кой ще ти повярва.

 

"И ще попитам за мойта Мария, още ли вярва в нашите мечти."

 

Няма по мразена и обичана песен за поколения бг мъже. Защото в продължения на месеци са я е слушали нонстоп. Триста пъти дневно в продължение на месец през март и септември-тогава идваха новобранците.Това Коритаров не го знае, щото не е бил войник-бил е връзкар. Когато Мария пише редовно писма в луксозни пликове със златни колесници на тях”Мило писенце, при мен нищо ново” Ама има-всеки ден-по малко, докато,,,

Защо една песен става хит, а друга-за посмешище. На този фундаментален въпрос се напъваха да отговорят Коритаров и гости-един поет и Панайот П. Хит няма, когато нещо се пише по поръчка-решиха. Обади се синът на Емил Димитров и каза: И “Сбогом Мария” е по поръчка.  Ами-и, те, значи, са правили много хитове, могат, ма този път не се е получило. Ако имало хумор в песента, ако имали ирония, нещо, нямало да реагират хората така. Аве аланкоолу, хумор в химн на МВР, тва да не е виц. Няма да скрия, за мен водещият е кристален бг коджакафалия-с милиционерски морал, дълбокоумен, плиткочел набеден  разбирач с вид на Конфуций-има си номер, грозника. Хора, еманация на епохата, я съдят, те коментират нейни белези, които сами имат и викат-ама как така. И дирят на хилядата половината и все не я намират-аман. Що така се получава-и отговор няма. За това,  да му спестим( и на нас)- мъките, и да му изкараме хонорара.

Песента на Веско Потния не е никак лоша-като мелодия и текст. Триото е на обичайната си висота.Това си е хит отсякъде. Лесно смилаем, забиваща се в тиквата мелодия, запомнящ се припев. Текстът пунтирал Маяковски-чунким милиционерите знаят кой е. Ми те 90 процента от хитовете у нас са крадени. Кой ти гледа текста. Нима песента на Веско за Благоевград да е по читава, ама никой гък не каза.

Ама било по лошо от гедерейска естрада-аве духай го, Дачков. Хит си е, работата е свършена. Ама било среден соц. Ами песните за Благоевград, за Варна за летците, за танкистите-ама за танкистите няма ли, ми, като завъдим танкове, ще  има, колко му е.
Това творчество на триото да не е по лошо, или по-добро.  Хората, обаче, не само никой не ги плю, като ги направиха, ами и пари изкараха и се радват на висок стандарт.

Ами милицията, за която е написана песента-да не е капитализъм 2010? Вие виждали ли сте какво е истинска полиция през 2010-фаса си да хвърлиш  през колата и те глобяват. Точно си е прецелена песента. Ами хората в НДК кви бяха. Ами Цецо дали не я е слушал предварително и не я е харесал. Ами целият щаб на ПР на Мвр и на Веско-25 души, на заплата. Мислите ли, че ако имаха най-малките съмнения, нямаше да вземат мерки.

Нямаха. Имаме мелодичен хит и всички изгледи да си вдигнем рейтинга-ама...

Самият Весо каза-хората много ми се радваха, пееха, аплодираха. И изведнъж-буря от сарказъм.

Кой протестира. Ми, по интернет, младите, всякакви-но по нета. Свободните, непоставените под контрол, въпреки напъните.

Който и да беше написал тая песен и както и да я беше написал -щеше да е същото. В нета-много важно уточнение. От същите тези хора.

В случая имаме няколко утежняващи мотива.

Пее я слагач и лизач, синоном на селските бегове. Останалите двама са етикети на миналото-и МВР е на селските пръчки, селските тарикати, оказали се с власт и е непроменен етикет от соца.

Това, че те са избрали тези хора и да правят тази песен по този начин-а те не биха могли другояч-показва колко не им пука за мнението на другите и доколко са се самовглъбили в собствената си значимост и нямат никаква реална самооценка-дето казва Алеко, пази Боже, сляпо да прогледа.
Само, че сега сме 21 ви век и Андрешко и внуци имат много начини да вкарат бирника в блатото-а сарказмът е най -могъщото-но и безопасно средство. Просто беше повод на българите да кажат кво мислят за МВР то на Цецо и всички преди него, но без да им се налага да манифестират за следенето по нета или да ги бият по площади.
Щото кой не знае кво е днес МВР, де факто. Всеки хит си има времето, за което е направен. Химнът на МВР си е за тях, но показа колко много те не са във времето. Те са си в соца, но 5 милиона-не са. Те са си още при химните за...

И там е заровено кучето, Коритаров. Завършил си сърбохърватска филология. Кво е определението за комично. Разминаването на желаното с действителното. В тоя хит те са като в средния соц. Ще го построим-ма не можахме-но вече не бият за вицове. .Само някои, милиционери го построихте. Венсеремос.

Кой може да устои на комичното-като ни останаха само вицовете.




Тагове:   милиция,   Нашата,   Мария,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - евалла,
09.07.2010 10:06
супер!
:)
цитирай
2. toross - Чуден текст , особено
09.07.2010 13:28
паралела с казармата и компанията, сътворила "химна".
цитирай
3. eien - Прекрсен сте!
13.07.2010 05:12
Хареса ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956832
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930