Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 15:21 - Далавера ли е да си българин
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1804 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 30.07.2010 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Великобритания, Есекс, град Х.. Място на действието: частно езиково училище.Учениците-хора на различна възраст, от различни народности от цял свят, участват в диалог по сценарий, зададен от учителката. Отговарят на въпроси от коя държава са и коя е столицата, големите градове. Мургав мъж на около трийсет казва "Българин съм, от Варна". Седящата зад него млада жена подскача от изненада.

-Така ли, и за съм българка, Здравей, аз съм от София!

Следва неловка усмивка и пълно мълчание. Оказва се молдовски българин, който обаче не знае и дума на български. Бил е в България само веднъж, “ на почивка” във Варна, за няколко дни-или може би да набави някакви документи от незнайно варненско село.. Разговорът продължава на руско-английски. Майка му е българка, но не го е научила на български-няма да му трябва. Което, обаче, е достатъчно да вземе бг паспорт и да отпраши на Запад.

Повод за тези редове е изказването на политическия ментърджия и псевдо историк ББ, в едно интервю пред "Фокус

"Д"нните от Социалното министерство показват, че горе – долу половината от тези, които са получили през тази година български паспорт, са се установили в България. 4350 са македонците с български паспорт, които са се установили в България. Друга част очевидно остава там. И само една малка част, а не всички, както твърди скопската пропаганда, използват българския паспорт да заминат назад. Причините за това са много фактори, но основно че и на запад няма работа. Молдовските българи и украинските българи почти всички идват да живеят в България. За тях България си е една западна страна."

Дето се казва, моята извадка от един човек показва, че сто процента идват на Запад, а не остават в Бг. Сигурно е лепа далавера да издаваш паспорти за целия бел свят. Той, БД не си губи времето . И новите българи  не си губят времето, ами бърже отпрашват-но не на юг или изток

Не това ми е думата.

Поне, като се зоват български граждани, да знаят няколко думи на български. Барем столицата да знаят коя е. Барем да ги питат две- три неща по историята и географията на страната, чиито поданици ще стават. Или, щом не ги питат,  друга ще да е изпитната система, как мислите. И аз така, да, прави сте-но само го мислим.

Иначе, големи българи са тези, на които даваме поданство! Големи патриоти са, идват да ни помагат в селското стопанство и да бачкат това, което оядените нашенци не щат.

Щото по белия свят не може да се кичиш с британски, примерно паспорт, и да не можеш да кажеш припева на химна...Просто няма такова нещо. И като Божо няма.



Тагове:   далавера,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - "Поне, като се зоват български граждани, да знаят няколко думи на български. Барем столицата да знаят коя е. Барем да ги питат две- три неща по историята и
04.08.2010 06:38
В МОН има тест, задължителен. При това се заплаща, за да се явиш на задължителен изпит. Тестът е труден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956919
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930