Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 16:35 - За дупета и балкани
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1816 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.08.2010 16:37


Mного глупости се изприказваха тези дни -за дупета, за новите БДC стандарти и за това как Миро се борел кат един Дон Кихот за чистотата на храните.. Добра статия е написала една журналистка в Стандарт-добра, но малко некомпетентна. Налага се ограмотителна лекция.

Какво е БДС, който искат да връщат-това е технология са производство на месни и млечни продукти, съществувала преди 89та. Без да изпадаме в детайли, тя означава какво се влага, по колко и как, за да бъде одобрено за пазар, когато на него има само по един продукт. Примерно, краве сиране. Вземат се 5 и половина литра мляко(а не 7 както писа Стандарт), слагате му закваска, дробене, прецеждане, нарязване и ,т.н , складиране 60 дни при еди-колко градуса(16-19), вземане проби през еди колко време, как трябва да изглежда, на външен вид, консистенция, саламура, микроорганизми и пр. Ако всичко е наред, туряме на 60тия ден щемпъл и айде на магазина.
Какво стана след 89та.

Няма БДС. Всеки си прави технология, регистрира я и продава, слага колкото иска от каквото иска-стига да е безвредно. Сол, палмово масло, кожички, рога, перушина-квото се сетите.

За да е евтино.

Чакай сега. Искаш да кажеш, че няма в Бг един, който иска да продава качествени неща-нали за всеки влак си има пътници-как има Бургас69 и има наливна ракия.

Няма. Защото това не е ракия и си има срок за годност. Ми ще бухаме консерванти-бе бухаме, ама пак не е вечно.

И защото производителят не може да печели само от разликата в цената, на него му трябва оборот, бърза възвръщаемост, за да плаша надолу. Такава няма при скъпи продукти-има при масови. Които трябва да са...евтини.

И защото следствие на обедняването и ниската култура на масовия потребител, масовият вкус се е променил много в посока на налагане на рекламирани евтини и нискокачествени продукти. Както стана с кафето  и алкохола. С други думи, по евтино и по печелившо е да дадеш пари за реклама на боклук, вместо да се мъчиш да печелиш с качество. Примерно, имаме два вида кренвирши на една магазинна цена-7 лв. В едните има себестойност и печалба на производителя за 6, в другите за 4 и 50, но в тях има и 1 и 50 реклама, естесвено, се купуват вторите. Така тези, които слагат по-голямо качество увисват, щото ако и той рекламира, ще станат на 9 лв.

Запомнете този пример, когато ще си говорим за Стара планина.

Какво става всъщност.

Производителят купува мляко. За да е конкурентен, има огромна мрежа-камиони, закупчици, пунктове и пр. На практика купува три язовира с мляко, които всъщност са 2 мляко и един вода. Понеже всички се лъжат-селянина с кравичката най-много, те са станали цели алхимици, сетне всички по веригата, закупчик, шофьор, приемчик и т,н, в завода отива нещо, което е трудно определяемо. Там го разделят, примерно, на три групи, (всеки ден идва различно мляко).-силно мляко, средно и слабо. Няма значение за какво го е платил завода-за овче, биволско, козе, краве-резултатът е тези три групи. Съответно се правят различни продукти.

Кравето по едновремешната технология (БДС) се прави от силно мляко, което, по подразбиране, е най кът. И до ден днешен болшинството големи заводи си го правят и никога не са спирали-само, че се казва другояче, води се ...не краве...

Обикновеното сирене се прави от слабо мляко. То има марката на завода, който го е правил и не се прави от 5,5 литра мляко, ами от 3,5, зрее 60 дни на топло-може и да зрее месеци, ако няма кой да го купи-но на студено. За разлика от сиренето, произведено по БДС, което колкото повече седи на топло(минимум45-60 дни) по- хубаво става, това, произведено не по БДС колкото повече седи, повече се разваля. И накрая се хвърля или претопява за топено сирене.

Резюме. Взема ли си и досега той парите за сирене по БДС-взема ги. Ако производителят произвежда само по БДС, какво ше стане с основното мляко, масовото, което е платил и не може да реализира бързо-ще фалира. Затова започва да бави плащанията на млекопроизводителите и те...стачкуват. Той пък започва да замества млякото с каквото намери.

Кой има интерес от налагането на "Стара Планина" в млечните продукти-някой, който има предимно силно мляко, не голямо количество, но няма свободни пари за реклама. Трябва да е някой, който има мандра по балканите и млекарите му нямат избор.Аз го знам кой е, намерете го и вие. Така той ще избута от пазара  големите и ще стане голям.
Кво става със саламите ли-същото. Дупетата са внасяни от сто години, препакетират ги и си ги купуваме евтино от всички вериги като нарязани и вакуумирани немски салами, по 2-3 кинта. Е, солени са много, но таман да пием повече.

“Част от изрезките обаче са били преработени в скъпи луканки и колбаси”, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.” Абсурдно е изрезки от колбаси да се влагат в скъпи салами", обяви Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България пред БНР .“Специално в Европа, от където се пише, че са тези изрезки, те се ползват за храна на животни -коментира един, услужливо препечатан в Монитор.” То това беше и мотива за дупетата.

Ми то в Европа не се продава шкембе никъде, нито свински ущи, нито чръвца, нито каквато и да е карантия-всичкосе хвърля или изгаря -ама у нас това е баш деликатес.

Вижте кво пише Стандарт, който не може да обвиним в опозиционност
"Сгафилите фирми обаче не виждат проблем в дупетата. Според "САФ Магелан" изрезки се продават в цяла Европа, а цената им е около 3 евро за кило. В случай, че на български пакетажни предприятия, работещи за нас, бъде отнет лицензът, ще пакетираме "дупета" изцяло в други държави, членки на ЕС", заявиха от "САФ Магелан". Акцията на ГДБОП и ДВСК е целенасочена и цели унищожаването на много работни места и на крупния бизнес у нас, заяви мажоритарният собственик на компанията Георги Костадинов. Спирането на продуктите няма да помогне на марката "Стара планина", категоричен е той.
Но ще помогне на дупето на друг




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957342
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930