Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 15:08 - За дупетата и балканите, отново
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2218 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2010 15:15


Днес е издадена заповед от шефа на НВМС, с която се забранява вносът на изрезки от колбаси от разнородни партиди и  с това историята с дупетата изглежда приключила.. По този повод цитирам коментари от един форум:

И к"во?
Скачаха срещу изрезките, а реално не ги забраниха.
Много шум за нищо!
Аман от пиар!

Или

Смешници! Усетили насрания си задник, почват да усукват и отстъпват.... ПОРЕДНИЯ ТЪП ФАРС!!!

и още:

"Нищо, което идва от ЕС не е "внос !!!"
Или:“Никой срещу нищо не може да скача, защото търговията в ЕС е свободна, Боко и компания да връщат парите на Старопланинските спонсори или да си наврът "дупетата" в задниците Изрезките вече няма да се купуват в пакети по 12-15 кг., а ще се пакетират в европейските фабрики в малки опаковки и ще пристигат тук. Цената им ще скочи с 1 лв., който ще отива в Германия или Италия, а тук ще бъдат уволнени 400-500 човека.
И да се осере от зор правителството няма да има навалица за колбаси по 30 лв. и кремвирши по 12 лв."

В предния опус говорихме за СУРОВИНАТА от която се правят млечните продукти. Разбрахме, че масово производителите на сирене използват вносни суровини за масовите си производства-млеччен концентрат, сухо мляко и пр,.Да видим кво става със саламите и месните продукти..

"Вождът на тарикатите, председателят на някаква асоциация на месопреработвателите, същият дето на някалко пъти го хващат да мами по САПАРТ, твърдеше, че дупетата съсипвали бизнеса на честните месопреработватели и не можели да си продават луканките от по 22-25 лв. килото, а луканките стрували толкова, защото цената на месото, което се влагало била 12-13 лв. кг. и при сушенето губела 50-60% от теглото си.
Първо - практически всички колбаси се правят с вносни обрезки, като цената им в момента е около 5,50 за най-добрите телешки с ДДС/90 на 10/, за свинските 60/40 е към 3,50 лв. с ДДС, а сланината е под 2,50 лв., т.е суровината за луканката, е към 4,50 лв. кг. + черва и подправки.
Второ - около Несебър има 5-6 майстори, които правят луканки с твое месо като взимат 1 лв. на кг. с техни подправки и черва.
Трето - луканката не "губи" 50-60% тегло, а рандеманът й е 60-62%, което ще рече, че от 10 кг. продукти струващи 45 лв./с ДДС/ + 10 лв. за.подправки и черва излизат 6 кг. готова луканка или цената без печалбата и с ДДС е около 9 лв. за кг.

Как цената в магазините става 25 лв.?


Ако цената от 9 лв. кг./без печалбата/ е нереална, защо внесената словенска/или словашка/ ще струва в магазините 11-12 лв. цяла, а не дупета?
Как става така, че всички в Европа работят с еднаква суровина/обрезки/, тука плащат 500 лв. заплати, в Германия 3000 евро и в Германия калбасите са по-евтини от нашите?

Абсолютно всичко се прави от изрезки, някой кайми от джолани и "най-качествените" деликатеси от предни говежди четвъртинки. Българските телета в момента са по 2,20 живо и няма кой да ги изкупи, даже кланниците отказват да ги колят и затова заминават предимно за Албания и Македония. Транспортните разходи са пренебрежимо малки, защото 5 тона колбаси са 50-100 хил.лв., а транспорта от София до морето 500 лв., това са части от процента. Точно защото имат технологии е редно да ги правят по-евтино от един касапин, който на кило взима 1 лв., като подправките и червата са от него.

Идиотът министър да говори, че не може да има кремвирши по-евтини от месото и да са от месо, но при кремвиршите има надварка, т.е. на 100 кг. суровина се получават според рецептата 110-120 кг. готови кренвирши, а 2,5 кг. от тази суровина е сол по 0,20 ст. и по стандарт мазнините са 20% и прат.

"Деликатесите" се тумбят и вече има технологии при които се вкарва до 40% вода и не може да се твърди, че жареният бут трябва да е по-скъп от суровият, защото от 6 кг. суров правят 10 кг. жарен"
.
Ето какво пише друг читател.

“Преди време бойкотирах продуктите на фирмите, които сега държавата се кани да задуши в прегръдката си. Личеше си, че става дума за качествено месо, което обаче плува в някакви консервиращи соли, за да пребъде. Особено след поставяне на скарата или котлона, избиваше един кисело-солен аромат, лъхащ на долнопробна лаборатория. Спрях да ги ям и се заоглеждах за алтернативи. Шефът на фирмите, когото добре проучих, ми стана не по-малко черен от оня тарикат, убиеца на бели мечки. Или на оня с неособено чистото съдебно минало, известен и зад граница с някои практики... Костадинов има черни страници в биографията си, а и тънки пинизи от настоящия си бизнес, та го е страх човека сега да говори по същество. Защото скочи ли на ръжена, ще ускори неизбежното.

А то е ясно и за малките деца: министър прокарва реклама на онези продукти, които чисто пазарно, ценово ще се доближат до скъпите "Стара планина". Прави го в навечерието на силния сезон. За целта обаче трябва някой да изгори, защото големите месари знаят, че когато дойде "Стара планина" и те пожелаят да защитят двойната цена за новата си продукция, един евентуален дъмпинг (сиреч сегашното статукво) буквално ще ги срине в момента, в който потребителят разбере, че става дума за измама. Вижте, на пазара празно няма. В сегмента на евтините колбаси има 3-4 играча. Сега остават 2. Сещате се за единия, нали? Другият е дребна риба и може би ще гръмне, преди да сме усетили, но и да не изгори, той е незначителен. Изобщо чудно ми е как не прави впечатление на никого колко тихомълком и безропотно се прие от гилдията новия стандарт?? Това става само по три начина:

- договорка от най-високото място (МЗХ, ДВСК...) за реклама и дамгосване на неигращите в хорото производители
- пара под масата
- конфликт на интереси за "изпълнителя"

Изберете сами. Наесен с песен, ще разберем всички ние. Най-го е яд тандемаджията Вътев, че кренвиршът му е по-"дебел" за потребителя от "пастърмата" на Костадинов. Затова, че българинът лесно се лъже, не чете етикети, няма пари и не му пука какво слага на масата. Нищо че той също печели от това. Сега иска всичко. Убиецът на мечки също играе на едро, но не като шеф на картела, бог знае защо наричан "браншова камара", а с пари и влияние. Сега вместо да пише нова технологична линия на производство, отпива от коктейла си и потрива доволно ръце. Защото вместо новият стандарт да удари именно производители като него, той самият прасна два заека: хем ще си докара поне 10% увеличение на продажбите в сегмента на евтинджосите, хем със съществуващите производствени мощности ще се намърда там, където в досегашната си кариера никога не е бил: във високия сегмент. Сладко, нали? Ако ви се струва незначително като успех, нека ви кажа, че става дума за поне 30-40 милиона оборот "горница" на година (или поне 4-5 милиона чиста печалба).
И ако за някой, все още не е очевидна тенденциозността на гръмката акция, нека поогледаме някои факти:

- министърът, който насмалко да отрови народа със застояло ирландско месо, сега, в светлината на прожекторите, говори за качество, срок на годност и е най-големия радетел за новия стандарт
- министърът обяви не само акцията, но и резултатите от нея, не само преди протоколите от ДВСК да пристигнат по места, но и преди инспекторите да са влезли на обект!
- гръмкото име на акцията, която те сами си кръстиха, но уклончивият министър каза, че "журналистите както шеговито я нарекохте"
- видяхте ли сурата на шефа на ДВСК? Той трябваше да хвърли кокал на медиите, че видиш ли, и в нашата къщичка има предател, един вид, държавата изнемогва пред такива зверски нарушители като Костадинов. Супер за отклоняване на вниманието, корупцията е друга мая, защото от нея винаги, ама винаги втасва вкусен медиен хляб. Ама проработи, щото докато Костадинов защитаваше бизнеса си на пресконференция пред 10-ина начинаещи репортери, пресата гръмна с изказването на Войнов, щото е по-интересно. Като изключим брилянтинената му прическа и пуберитетския му речник обаче, нещо много се беше нахъсил. Няма институция, няма държава, има дълбок джоб и слава човешка, оня почти се беше изпразнил от кеф и отдалеч миришеше на, сещате се, нали? Точени кори, марката я знаете.

До преди три дни за мен беше черен оня човек с евтините "пастърми". Купувах си месо и кайма от немай къде, от глад, мързел, а може би и от трите... Но с погнуса, която идва от консумацията на тия ментета и преминава в погнуса към БГ месарите, чиито (полу) криминални досиета са по-дебели от атласа по анатомия.
Преди три дни се оляха. Задушиха един не много чист като морал и отговорност бизнес, но напълно легален. Хиените, държавата и нейните "институции" ме разочароваха, смазаха един работодател, един бизнесмен, който играеше по правилата и беше толкова умен, че да осребри находката си и никой да не може да му я отнеме вече 6-а година. Изпитвам безсилие и гняв.”

 





Тагове:   Отново,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Наум е пак прав
30.08.2010 17:22
Абсолютно правилен коментар от човек, който е компетентен в тази област! Поздлавления!
---
Zaro
цитирай
2. анонимен - Dupetata
31.08.2010 23:52
Живея в Италия от 18 години и до ден днешен купувам от тъй наречените дупета. Това е крайната част, която остава при нарязване на прошутото и се продава съвсем законно по магазините на половин цена. Използвам го за приготвяне на сосове вместо пушени гърди.

В големите фирми, които се занимават с нарязване и пакетиране на прошуто е съвсем естествено да остава крайната част и след това да се продава. Според мен атаката срещу тези дупета е чисто и просто полическа или разчистване на сметки между конкуренти.

Не се притеснявайте, че ви хранят с боклуците и изрезките на Европа, това са коментари на некомпетентни хора, които не са излизали извън страната или пък са се хранили само по ресторанти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4949451
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930