Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2011 14:26 - За парите ни или защо у нас се живее трудно
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2637 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 12.06.2011 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След тоталното обезценяване на духовни ценности през тези 30-60 години няма как да не се обезцени и всичко друго, представляващо нашия живот. Думи, дела, характери, животи-всички знаят връзката им. Но нека да видим какво става с основното средство за живот-парите. Чинят ли нещо парите ни? Е, как, ще кажете, нали сме в борд.

Всеки, който е живял на Запад, знае с каква лекота бягат у нас изкараните с труд еврота, паунди и долари. Защо? Нали имотите ни били атрактивни и евтини, в България не плащаш огромните суми за наеми, алкохолът и цигарите са по евтини, кръчмите и те, услугите са все още по-евтини, бензинът е колкото оттатък, и даже малко по-евтин. Равен ли е един английски паунд, да речем, на два бг лева?

Ами, не е равен. Нито пък едно евро е колкото два лева.. Какво може да се купи с един паунд, може ли с него да вечеряш, да обядваш и да свършиш нещо и какво от тези неща ще направиш с 2 бг лева.

Храна. С един паунд може да си купиш 400 грама телешка кайма, с качество, на каквото в Бг не се предлага и такава за 10 лв килограма. Може да си купиш четвърт шунка, няколко модела, херинга в пакет, готов за микровеле(0,63), десет кренвирша от месо, безброй тестени артикули, хлябове, торти и кейкове, литър сок, с качество 5 класи над бг аналози(0,64), десет малки наденички, три сладоледа Бос, или два пъти по-големи опаковки от тези в Бг други модели. Може да напълниш една огромна количка със седмични покупки, и нито оедин от артикулите ти вътре да не надхвърля един паунд.

В магазините за един паунд има хиляди артикули. Много от тях-като козметика, стоки за бита-ще ги намерите в магазините в бг на цена 3-4 пъти по -висока. Енергоспестяващи крушки( три за един паунд), шампоани, препарати-безброй примери.

Дрехи?.Разбира се-многобройните магазини тук редовно свалят цените до дъно. За 1-2 паунда си вземаш фланелка, дето в Бг струва същото, ама с една-две нули отзад.

С два бг лева си купих една баничка. Един паунд за една баничка , малко по-голяма от олимпийски медал?

Цените в бг ги знете.

Извод. Левът се срива, като покупателна стойност, най-много от издръжката на елементарното съществуване-храна, стоки за бита, Без което не можем, защото търговците в Бг се държат като рекетьори-така и така монополите си вдигат цената, всеки, кой-където се е докопал до веригата си слага повишението и то е толкова по-голямо, колкото по-жизнено-необходима е стоката му.

Газта се повишила със 7 процента-ами и аз си дигам с толкова процента всичко. Ама, не съм ползвал газ, то, повишението ме засягало косвено с о0,5-не ме интересува. 
Монополите са виновни? Ми, не съвсем. И там има монополи, и там има скрити споразумения. БП не е по-малък-цените на петрола падаха, в Британия се задържаха няколко седмици без промяна. Имат го и в телекомуникациите-но цените на тези неща в Бг не са кой-знае колко по високи.В Бг бензина, казахме, е по-евтин. Но, докато цените на монополите са на обществено внимание, цените на нещата, които правят ежедневието-храна, дребни неща-са извън вниманието на медиите. А там е далаверата, всъщност.

Kонкуренцията ли? Само тя ще свали цените. Да, ама не. В Бг това не действа.
Картелни споразумения, безработни с тефтерчета записват как другата верига харчи същите артикули. Всички са дошли в Бг за пари. В Клондайк, в началото на златотърсашките удари. Дошли са да правят удари, не търговия, защото са намерили мафиотска държава, в която нещата, които продават местните, вече са на високи, несравними с развития пазар цени.Това се нарича протекциониране на родното. Те да не са балами...

От къде почва всичко това. Ами от първото изречение. Кога ще свърши, кога ще заживеем по-добре. Когато два лева станат наистина един паунд, но не със стъкмистика, както сме свикнали. Когато парите ни имат стойност, тогава  и думите ще имат, делата и животите ни ще станат смислени. А не, както сега, да живеят само тези, които не им знаят стойността. Не с труд, ами с чалъми и хватки, наредени някъде в началото на рекета над клиента. Да, у нас сега живеят само хората с много пари, изкарани лесно-бандити, рекетьори на властта,  и прочие измамници. Знаете ги. И кво от това?




Гласувай:
5



1. haralanov - Една молба
12.06.2011 15:27
Трий анонимковците!Има опция за това.
А иначе написаното от теб е,както винаги повече от смислено!
цитирай
2. svoboda64 - :)
13.06.2011 15:45
Може и да изглежда глупаво, но е казано от хора много по-умни и знаещи от мен: пазарът се крепи на доверие и почтеност или на почтеност и доверие. Както искаш го наречи :) Когато и двете липсват... се стига до И... началната буква-звук за "инфлация" :)
цитирай
3. анонимен - raowTjwblHyCUnVeH
03.07.2011 08:37
Woah nelly, how about them alppes!
цитирай
4. анонимен - PaIygEXLN
03.07.2011 12:03
3cPFi5 <a href="http://whgnbexfwgtp.com/">whgnbexfwgtp</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956628
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930