Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 01:37 - Милост за пешеходеца-спрете диваците и варварите на колела
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1234 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 09.09.2011 02:11


 Едно от нещата, които ме дразнят мега яко в пряк достъп с бг действителност е неспазването на правилата на уличното движение, всеобщата арогантност и простащина на пътя. Кулминацията на това явление е неспазването на предимството на пешеходец на пешеходна пътека. Не знам дали хората, живеещи тук, си дават сметка колко опасно, но и колко долно, нецивилизовано и ужасно позорящо е това явление в очите на хората, идващи от другаде.

Аха, казват си те-в тази страна управниците нехаят за хората, те ги излагат на опасност, а и им се позволява да не си вършат работата-пешеходните пътеки са нарядко, лошо обозначени, често без предупредителна сигнализация, неосветени нощем, с изтрита маркировка и прочее.

Вторият шок идва, когато все пак се опиташ да минеш през пешеходна пътека.
Законово определеното място за преминаване в Бг е като игра на руска рулетка.

Следва осмисляне-какви са тези хора, които ще сгазят пешеходец на пешеходна пътека. ли страх от закона. Нямат ли елементарно зачитане на правилата. Не зачитат ли хората? Малоумни ли са?

Къде съм дошъл(ла) В цивилизована страна, или карибско племе?

Казвам ви направо-който ви казва, че ужасно(много) му харесва Бг-просто не е искрен. Стига му едно-две пресичания на някой бг булевард.

Страх цареше в очите на министър Рашидов, патрон на проявата “Дигни ръка, спри джигит“. Когато, под зоркия поглед на 5 полицаи пресече показно пешеходна пътека. Страхливо гледаше и кметицата на София. Страх цари сред българския пешеходец. Ден-два ще дига ръка за омилостивяване на българският простак в кола, сетне кво-гащи ли ще сваля. Ще се моли да мине ли, ще раздава сърчица и хартиени целувки, белким се смилят джигитите.

Гордо ще се развява славата ни на племе от диваци и варвари на колела.

Това го няма никъде-нито в Румъния, нито в Сърбия, даже и в Албания.
Как е по света?
Почти всички кръгови във Великобритания са опасани с пешеходни пътеки. А  и на всяко кръстовище, регулирано със светофар, на всеки стълб има бутон за натискане, специално за пешеходци и велосипедисти. Светофари с такива бутони-специално за пешеходци и велосипедисти има през 50-100 метра.
На никой, ама абсолютно на никой не му минава през ум дори да изпсува, когато е чакал 15-20 минути да се включи на кръговото и таман да излезе-хоп, светва червено, защото някой хлапе е притичало и натиснало бутона за пешеходци. 
На най-голямото кръгово, на миля от нас, единият изход е стръмен път нагоре. На 2 метра от изхода на кръговото, точно на този баир има пешеходен светофар. То на всички изходи има, ама този е много близо до самото кръгово. Излишно е да казвам, че всяко негово светване задръства и блокира движението и галимацията е пълна.
Изобщо, особено в пиковите часове, пешеходните светофари са основен фактор за трафик. Но на никой дори не му минава през ум да се сърди.

Вижте-ТОВА Е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ точно обратен на този на българина-и там е голямата беда. 

За цивилизоваността на една страна се съди по отношението й към слабите-жените, децата, кучетата, инвалидите, бедните и пр. В цивилизована Европа, по тази логика се обръща внимание на възможността и ПРАВОТО на инвалиди, колоездачи и пешеходци да бъдат пълноправни участници в уличното движение-тоест, да стигнат неблъснати до там, докъдето са тръгнали. Това право се изразява в законови правила и практически мерки, като осветени пешеходни пътеки, светофари за пешеходци, колоездачни пътеки и пр. 
Законовите правила в страна като Англия, която не предвижда наказателно преследване за пътни произшествия, обаче включват тълкуването на отнемането на предимство на пешеходна пътека като  углавно престъпление.
Ако блъснете пешеходец там, който не е на пешеходна пътека, най вероятно няма да ви се случи нищо. Ще има полицейско разследване, което в рамките на три дни ще заключи, че няма да ви бъде повдигнато наказателно преследване, ако сте карали с позволената скорост и колата ви е технически Ок, ще си платите достъпа до застраховката, ако ви е пострадала колата и после застрахователят ще ви вдигне вноската двойно- и това е.

Ако блъснете пешеходец на пешеходна пътека със сто процентова сигурност отивате в затвора -срока зависи от степента на вредата, която сте му причинили. Тоест, съд, пандела-една-две петолетки-със статут е на опит за убийство.
Защото има правила-пешеходецът да присича там, където е определено. И те го правят от най-ранна възраст
Автомобилистът е длъжен да зачита неговото право.
В демократична държава ОСНОВНО задължение да спазваш правилата и от там-правата на другите.
Както ти техните-така и те твоите.
В БГ, страна от европейския съюз, Русенският съд осъди човек, убил ученичка на пешеходна пътека на някакъв срок лишаване от книжка-май-нямаше и година. Има десетки убити и ранени на пешеходни пътеки.
В Бг закона наказанието за отнемане на правото на пешеходец да се движи по пътя, минавайки през законово определеното за целта място е 10 лева.
 Какво да се прави, ще кажете
1. Акции и яки глоби. Промяна на закона. Обръсване 300 кинта и минимум 6 точки. Ако има аксидент-здрава пандела без никакви условни присъди и прочие. Колко деца загинаха на пешеходни пътеки и убийците се измъкнаха...
 Преминеш, докато пешеходеца още пресича, зад него-честито бръснене, по пощата. Преминеш на метър от краката му-същото, но без сапун.
Не спреш изобщо-без сапун и на сухо.
2. Законодателна инициатива-неспирането-углавно престъпление. 
Нараняване на пешеходец-опит за умишлено убийство
3. Общинари и местна власт- тези хора не са ли виждали пешеходна пътека по белия свят? Ми тя не само е боядисана, ами от двете и страни са сложени две огромни лампи. Има и камери. Оборудване по европейски тертип на всички пешеходни пътеки
4. Създаване-чрез медии и инициативи, чрез групи във фейсбук, блог платформи и всякак-на обществена нетърпимост към този позор
Но представете си, че ЕС даде пари специално за това българите да си оправят пешеходните пътеки. Че пострада някой висш чиновник от ЕС и от там ни натиснат за законодателни промени и прочие и станем като УК по отношение на пресичането по улиците.
Питам се-чии коли ше засичат най-много камерите, поставени на пешеходните пътеки.
Познахте. На овластени, милиционери и хора с карти.
Които са извън закона. Наши хора.
Ей за това няма оправяне.
В УК, знаете, има много камери за скорост. Това, което не знаете, че като свърши смяната на полицейски патрул, го проверяват дали наистина по служба са го светнали камерите на няколко места. Проверяват повикване, маршрут и пр. Нищо, че на англйски полицай през ума му няма да мине да се прави на джигит-освен, ако не е по служба.
Ей за тва никога няма да станем цивилизована страна.




Гласувай:
2



1. анонимен - Знаеш ли колко добра ще е бг дейст...
09.09.2011 01:44
Знаеш ли колко добра ще е бг действителност, ако всички тебеподобни се завлачат в оная чуждоземна дупка, в която си се завлачил ти? Ех, мечти...
цитирай
2. zemaria - ХА-ХА-ХА-ХА
09.09.2011 01:50
Ако до всяко добро същество(като теб) застане поне още едно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955104
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930