Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 05:16 - Седем часа разлика-и петдесет години соцреализъм
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 5976 Коментари: 14 Гласове:
8

Последна промяна: 19.09.2011 05:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новият български сериал стартира с претенцията за реализъм. Зад всеки образ седи истински персонаж-декларираха сценаристите. Но я да видим положителните герои. Честна журналистка, живееща в центъра на София в богата къща. Честен и богат, че  и журналист-това е виц. Добре, да речем,че може. Завиден стандарт, синът  и ходи с шофьор на частен лицей. Баща й-честен шестак. Мъжът й- демократ.Това, определено е да става драма, но хайде, да речем, че той изкарва парите по неясен за сега честен начин. Честен главен прокурор, назначен току що, идващ от Провинцията. Ха,ха, ха. Нещо като честното ченге от "Под прикритие", ама на куб.
Ама няма как без честни, сиреч положителни герои, ще кажете. Не може да се развие интрига. Така е. Като назначиш  за герои честен, богат журналист(оксиморон) и честен, провинциален прокурор за главен, може да продължиш  кариерата си в "Комиците". Детската болест на българските сериали

Вижте, в сериала "Брат за брата" руснаците направиха главния си герой едно обикновено ченге-капитан. Него го разжалваха до обикновен постови, лежа в ареста, биха го,  но накрая победи, разбира се. Думата ми е, че за да покажат една мащабна социална картина, надхвърляща картината в руската милиция, рисуваща нравите на обществото в един момент, за тях им бе достатъчен един обикновен положителен герой от ниската класа. И противопоставяйки го на системата  и средата, да покажат картина и драма. Нашите сценаристи, обаче, описват върховете. Ами в тези върхове никой не допуска честен човек, защото те са достатъчно корумпирани и вързани в олигархично-мафиотска хватка. И както за всеки мужик в Русия, така  и за сценаристите  им е пределно ясно, че на високи нива положителни герои няма.
Системата не го допуска, но такъв може да попадне случайно на ниско ниво. И това е напълно достоверно. Българските сценаристи мрат да покажат каква любов и хармония царят в бг общество-зетят-репресиран, бабалък му-генерал от ДС. И двамата-готини.Готин прокурор, щото незнайно как е назначен за главен(чист е, щото е от Прованса-каква детска наивност, там мафията е желязна) Искат да кажат, че не системата е прогнила-както безнадеждно и безрадостно, и съвсем правдиво описват руснаците-щом  самата система включва честни хора на високи места(прокурори, журналисти, десари). Ами, че просто хората тук-там по нея са лоши.
Само, че ние това много добре го знаем, от има няма петдесет години-то се нарича чист социалистически реализъм. Аман.






Гласувай:
8



1. nicodima - Ами сериалите не се правят за мислещи хора...
19.09.2011 07:03
Които ще им изтипосат такъв разрез в Нет-а...
Те са за баба Пена от Горна Баня и кака Стефка от Лозен, да им минава времето... И да вярват, че ни управляват честни хора!
Не гледах сериала, "Обществен враг" му беше достойна конкуренция, нищо че е правен преди 20 години. Не се съмнявам, че описаното от теб, е точно така!
Поздрави!
цитирай
2. vmir - Не, че нямаш основания, но ако се игнорират и редките проблясъци на нормалност,
19.09.2011 07:08
би трябвало да се гръмнем вкупом, вместо да гледаме и обсъждаме филми. На мен не ми е толкова интересно дали са честни или нечестни хората към даден момент (смятам, че навсякъде има от едните и от другите), далеч по-интерестно ми е дали човек е поставен в ситуация да губи и какво губи от честността си. Че руснаците набили бедното ченге, но то взело, че победило, не може да бъде примера, който даваш, защото по-невероятно е да не корумпираш беден и малък човек, (още по-невероятно е пък и да победи) отколкото такъв, който е отгледан в добър потребителски стандарт. По-точно, това беше възможно, но само в марксизма - ленинизма, според който бедните са носителите на морала, а това си е просто идеологема, заради която Сталин беше готов да пожертва и 90% от населението, за да останат само "честните", а руснаците явно се придържат повече от нас към тази вяра в ръководната роля на пролетариата.
цитирай
3. boristodorov56 - От всичките изкуства за нас киното е най-важно! Особено в талавизията.
19.09.2011 09:09
Постсоциалистическа култура в действие.
цитирай
4. minavamottuk - Все пак
19.09.2011 10:10
отначало всички изглежздат честни ,нека им вдим развитието,дали ще "останат"такива ,или ще си открият същността...Иначе,нищо лошо да правим сериали...предпочитам ги пред турски ,латиноамерикански ,та и североамерикански...
цитирай
5. liliyanaandreeva - БРАВО!
19.09.2011 10:42
Много ми хареса постинга!!! Истината, само истината и нищо друго, освен истината!!!
цитирай
6. анонимен - ПЪЛНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19.09.2011 10:46
Слаб сценарий, бездарна актьорска игра, фалш и напъни на гладно!!!!!!! Като добавим и "реалната действителност", постните "американски кадри" и ПЪЛНАТА СКУКА и мудност на действието..............всичко обилно гарнирано с мутренски простотии.....ЕБАСИ ТЪПНЯТА!!!
цитирай
7. zemaria - Вижте
19.09.2011 14:45
тук говорим само за сценария и за гледната точка на сценаристите. Те твърдяха, че всичко е от живота. Най-важна е гледната точка-тя е ъгъла, от който виждаме всичко. Не искам вече соцреализъм-а се оказва, че децата на соц културтрегерите са монополизирали и гледната точка за сегашното време
цитирай
8. zemaria - а дали не съм черноглед
19.09.2011 14:53
или не прибързвам с изводите. Вижте, в сериала на руснаците "Брат за Брата", които често давам за пример, почти през цялото време началникът на милицията се възприемаше като положителен образ, докато към края завръзката го направи топ-корумпе. Същевременно, от всички персонажи в управлението имаше само двама честни-един тъп, упорит и мързелив и един, който беше нещо като секторен началник. В последната сериа той, честният, стана началник, на мястото на стария-корумпето. И на секундата започнаха да му звънят и предлагат...
Ето, това е реализъм.
цитирай
9. zemaria - wmir
19.09.2011 15:08
"далеч по-интерестно ми е дали човек е поставен в ситуация да губи и какво губи от честността си"
Повярвай ми, имам многогодишни наблюдения точно по тази тема. Изводът е, че ВСЕКИ. ПОСТАВЕН В СРЕДА И СИТУАЦИЯ ДА ИЗБИРА между честност и проблеми, от една страна и пари и морални угризения от друга-избира второто.
цитирай
10. vmir - 9. zemaria,
20.09.2011 04:18
zemaria написа:
"далеч по-интерестно ми е дали човек е поставен в ситуация да губи и какво губи от честността си"
Повярвай ми, имам многогодишни наблюдения точно по тази тема. Изводът е, че ВСЕКИ. ПОСТАВЕН В СРЕДА И СИТУАЦИЯ ДА ИЗБИРА между честност и проблеми, от една страна и пари и морални угризения от друга-избира второто.


Приемам, че е така, особено, когато изборът не е свързан с никакви други последствия, освен евентуалните ползи. Какво става обаче, ако правото да избираш между копупция и съвест, носи и някакви съвсем осезателни рискове от разкриване и санкциониране на корупцията?
цитирай
11. zemaria - веднага ти отговарям
20.09.2011 04:45
Точно 5 процента ще се уплашат от риска и ще се въздържат, а останалите 95 процента няма да преглътнат пропуснатите ползи. Вервай ми. Много пъти съм цитирал една басня, която разказа една монахиня от Карловския метох на деца. Сокол напада кокошка на линия, а идва влак. Как мислите деца, защо е направил това. Може би не е чул влака-предположи едно. Не,той има отличен слух и зрение. Бил е гладен, предположи друго. Да, деца, лакомията затваря всички сетива-беше отговора.
цитирай
12. анонимен - от Elk
20.09.2011 10:32
Този филм нама да го гледам само заради отвратителното озвучаване.Както и много други български филми.Озвучаването е дразнещо на моменти нетърпимо при което героите шепнат и нищо не може да се разбере.Как не се научиха да толкова години.
цитирай
13. zaw12929 - Това е насоката. а не действител...
20.09.2011 19:15
Това е насоката. а не действителността днес, а тая... утре
цитирай
14. анонимен - Отн.: 'Озвучаването е дразнещо на моменти нетърпимо'
03.11.2012 12:29
Ако седна с моя лаптоп и с един съраундски микрофон ... и с моите начални познания по аудио обработка на сигналите мога да им изкарам по-добро озвучаване, обаче тези хора явно не са чували за цифрова обработка на звука и за цифрово преработен звуков канал (Digitally Remastered Soundtrack) ... на база елементарни цифрови филтри и компютърни ефекти.
То да беше само филмът. Озвучаването на публични събития в BG по традиция е шедьовър на неграмотността.
Сещам се едно време в зала Фестивална как Ала Погачова беше отскубнала един от кабелите на телефоните за да обяснява на тонрежисьора как се прави стеро канал с мултиплексно уплътнение по честота на линията.
Не си спомням да е имало концерт на митинг, народен концерт, събитие на общината или друго BG мероприятие на открито, което да е имало някакво прилично озвучаване, и то във време когато някои хора правят вече 4-пистови Hi-Fi тонколони с ЕДИН високоговорител ... който да изкарва DTS (Digital Theatre Sound).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955399
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930