Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2011 03:57 - Митница-интро
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 1605 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Българската митница е синоним на голямата лонджа-онова изначално и трайно оправяне, мечта за българина от времето на Алеко. През годините на соца митниците бяха със статут на национален стратегически обект. Те се командваха от ДС. Години след прехода 1989 те преминаха към Гранична полиция, сетне, чак през 2004та към Областните управители. Предвид очакваното нападение от врага, в соца те се строяха с тесни проходи, за да бъдат по-лесно защитавани, с огромни подземни части, в които се разполагаха съоръжения за следене, подслушване и анализ на информацията. Соцът отдавна го няма, но мисленето на защитниците на Телемарк остава. Дали е така, ще се опитаме да дадем отговор с долните редове. На митниците работят няколко служби и доста хора, които обслужват техните дейности.

Авторът на недовършеният роман „Митница“ е бивш служител от службите, чието име засега ще спестя. Работил е там от  началото на 1994та до 2007ма. С голям зор се съгласи да направим интервюто, което ви предлагам, за да ви запозная със задкулисието на творбата.

В-Без предисловия, щото се познаваме, минавам към първия въпрос:

Защо написа тоя роман, знам,че не е довършен, но все пак.Какво те накара да го започнеш?

О. Защото за повече от 13 години работа там натрупах толкова чернилка, че имам нужда от изповед. И защото в българската публичност съществуват толкова превратни представи, толкова митове и легенди, които, обаче, в голямата си част не само са верни,ами са и доста бледи. Истината там надминава хорската фантазия, и там е единственото място, където слуховете изостават от реалността. Искам духовна индулгенция-това е точния израз.

В Защо сега?

О. Защото много малко неща са се променили. Героите от романа са живи и реални хора. Много от тях се издигнаха и сега са на важни постове. Като прочетете романа, ще видите колко малко неща днес са различни от описаните там.

В.Автобиографичен ли е романа?

О. Не, опазил ме Господ. Всяка прилика с действителни лица е случайна. Всичко е художествена фантазия. Мислех да го публикувам 20 години след излизането ми там, ама не е ясно дали няма да е посмъртно.

В. Затова ли си криете името и града на митницата с инициал?

О Отговорих на този въпрос преди малко. Разберете ме.

В. Разбираме. Сменяме посоката. Как е структуриран романа. Какво ново, което не знаем, ще покажеш на читателите.

О. Романът е структуриран по периоди, в зависимост кой е имал политическата власт. И по служби.Както знаете, с всяка власт се сменяха началниците и те сменяха тертипа на работа и общата атмосфера. Това, което остана е....ясно кво.

В.Актуален ли е романа с оглед днешните реалности?

О. Той ще е актуален ,докогато в България има граници и докогато има организиран от държавата овластен рекет-сиреч-винаги. И докато там командват непроменените и самовъзпроизвеждащи се български реални характери-плод на миналото. Те командват навсякъде-междувпрочем. Никога нито са си отивали, нито са изпускали кокъла, в частност-митниците.

В. Какво не знаем за митниците?

О Това, че те са функция на държавата. Хората там не са нито по-лоши, нито по-добри от останалите. В смисъл, че не можеш да виниш хората там, когато си напрвил такива условия, когато си създал такава система, съвсем умишлено, или от некадърност. Че българските политици съвсем умишлено или от келепир, не променят нищо там. И че митниците само дават картината на всеобщата некадърност на държавната администрация-видимата. Те, всъщност, са невидимата, но доста могъща част.

В. Ок, пожелавам ти успех. Какво ще ни дадеш за начало.

О. Ще ти разреша да пуснеш само няколко глави, през достатъчен период. Не искам бърза слава, нито известност-не съм Емил Димитров. Искам безопасност- не съм и Георги Стоев.

В. Какво ще ни дадеш сега. И кога ще прочетем целия роман

О. Ще ви дам откъс от главата“ 1996, Васильовден на митницата“. Когато му дойде времето и целия, ако...
...
Очаквайте откъс от романа "Митница"-soon

 



Тагове:   митница,


Гласувай:
2



1. valsodar - И какво точно е работил авторът на ...
20.09.2011 05:00
И какво точно е работил авторът на романа, защото в системата на митниците има хора всякакви, от всякакъв род и естество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955648
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930