Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 17:04 - С акъл България не можеш я разбра
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3237 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 18.01.2012 04:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Руснаците имат много гениални поети. Един от тях, Тютчев,  има следната строфа : Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить: У ней особенная стать —В Россию можно только верить". Никой не е давал по точно определение за необятната руска ирационалност. Няма по-точен отговор за загадъчното „поведение на руския народ, което не подлежи на логическо описание. Или, както е казал Бисмарк „ Никога не воювайте с руснаците. На всяка ваша военна хитрост те ще отговорят с непредсказуема глупост“ За съжаление, колкото повече живея на този свят, толкова повече се убеждавам, че имаме твърде много общи неща с братята слявяни от необятната Рус. 
Често давам за пример два руски сериала“ Бригада“ и Брат за брата“. Описаното в тях може едно към едно да се отнесе към българската действителност. Сменете образа на Белов с Васил Илиев, или на кой -да е полицейски началник или полицай с персонажите от "Брат за брата“. Вземете социално-икономическото положение-на шепата руски олигарси и тесния кръг новобогаташи, с еднакъв в двете страни милиционерско-десарски произход се противопоставя огромно мнозинство от хора, живеещи в ранната колективизация. Сградите в големите градове са същите- и гетата с олющените мазилки. А уж иде реч за най-богатата на ресурси страна. Корупцията и мизерията са същите. 
На тази душа-глупава и ирационална-отговарят точно същият тип управници.
 
С всяко идване в България се убеждавам, че животът тук върви от зле на по-зле. Но както в последната година не е било досега. Не помня такова вайкане и оплакване, такава масова безнадеждност дори по времената на Жан Виденов. Като те почне още такиметровия шофъор от летището, като минеш през всеки познат-та до таксиметровия шофьор на изпращането. Не е нужно да ти казва някой - достатъчна е картината на общото запустение, на цените в магазините, на улиците, треволяците, кучетата,тъжните и угрижени лица на хората. Като отвориш бг форуми-едо и също от двайсет години насам. С всеки нов управник-отначало люта хвалба и надежди, сетне, на втората-третата година-най-големия мерзавец. Но като сегашното управление по отношение на критики и негативи друго такова не мога да се сетя да е имало изобщо. Дори и по време на Тройната ламя.. В единственото свободно(с всеки ден все по-малко и по-малко)-място за волеизлияние-интернета от петима-четирима плюят настоящето управление, а петият е ченге. Отчяни са и безнадежни.  Има и за какво да са отчаяни, казахме-от Жан Виденово не с е живяло толкова зле. От сто човека най-много шест-седем имат приличен стандарт, а двама трима са богати. От милионите българи олигарсите са стотина. Нека са няколкостотин. Процентът е като в Русия. Останалите 95 процента би следвало да са недоволни, като поне половината от тях са на границата на бедността -а милиони са на границата на човешкото оцеляване и дилемата комат хляб или лекарство. От всички предизборни обещания властта не изпълни нито едно. Никой няма осъден от предишните. Никой не пипна оядените от тройната ламя. Два три показни процеса отиват към бутафорен финал-както досега. Никой не бутна хората на Доган, нито имотите им, които спечелиха с десетки години ограбване на общото благо. А помните ли лозунгите и обещанията-долу ДПС. Никой не въздаде справедливост, както обещаваше бащицата. Десетките въздухарски акции приключиха безславно. Дребната престъпност се шири. Мутрите- и те. И тия се оказаха като ония- и по отношение на наглостта, с която са винаги прави и невинни-за своите- и по отношение на алчността и безпардонното използване на властта. Няколко хиляди излязоха на стихийни протести срещу циганите-а всъщност, трябвало, разбрахме-срещу държавата и нейните институции. Понабиха ги, изпоарестуваха ги и те млъкнаха. Милиони приказки се изговориха от медии и от политкоректни журналя и интелектуалци,че проблемите не били етнически-а политико-социални и институционални. И днешните ги закривали, замитали, цар Киро бил с тях, прочее, да не го споменаваме тоя циганин.
 
Само две седмици след това нямаше никакъв протестен вот. На изборите победи властта, каквото и да си говорим. Каквото и да манкираме, нима някой вярва, че Плевнелиев щеше да събере повече от гласовете на роднините си, ако не беше кандидат на управляващата партия Герб. Нима някой вярва,че се гласува за личност, а не за или против управлението. За или против статуквото. Ами нали, ако беше за личност, най-опитен и можещ управленец е Румен Христов. Той взе 2 процента. Нали самият Борисов каза: Този вот на хората е всъщност вот за доверието към управляващите“ На единственото мероприятие за законова смяна на властта, на единственото усилие да гласуваш и да смениш тая власт с друга-нямаше никакво усилие, никакво гласуване от страна на бедните, отчаяните и безнадежните. Нямаше никакъв опит да накажат, нито да променят правилата, по които върви животът им. Нищо. Гласовете на Борисов са си същите-има трийсет- процента милиционери, фризьорки и таксиджии, които припознават себе си в него. Даже са намалели. Намалели са и гласовете на БСП- и там има двайсет процента от българите, които винаги гласуват за партията. Ако ще и да извади Дидо Икебаната за президент, или им нареди да се обеси един на десет от бойния ред за стягане на редиците. Защо тези двайсет-трийсет процента от двете партии, болшинството от които са бедни, мърморещи и отчаяни-като останалото бг мнозинство, са си припознали тези субекти за спасители-е въпрос, на който е отговорил Тютчев. Но ги НЯМА ОСТАНАЛИТЕ. За двете партии са гласували милион и половина-къде са останалите пет милиона? Почему „Хотели как лучше, а получилось как всегда“ Да ви е честит новия тандем Борисов-Плевнелиев. Те как имат Путин-Медведев. Само, че българите нямат ресурсите за крадене, които имат братята-познайте тогаз кой ще стрижат.    


Тагове:   избори,   протестен вот,


Гласувай:
5



1. анонимен - Марш при господарите си, ренегат ...
24.10.2011 17:16
Марш при господарите си, ренегат мръсен!
цитирай
2. haralanov - Здравей!
24.10.2011 18:04
Не само с акъл не ще можеш да разбереш България!!!
цитирай
3. injir - Изобщо не можеш я разбра...
24.10.2011 19:27
Изобщо не можеш я разбра...
цитирай
4. chavdar01 - С ДВЕ ДУМИ.
24.10.2011 20:27
СТРАХ,ПРОСТОТИЯ И НАГАЖДАЧЕСТВО.ТОВА Е БЪЛГАРИНА.ЗАТОВА ЛЕЖИ В КАЛТА И СЕ КЕФИ.
цитирай
5. fire - Ze,
24.10.2011 21:37
поздравления за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956676
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930