Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2011 05:08 - Сталин, Тито, Димитров
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 7087 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато Джинджич са го изключвали от университета за политическа дейност най-големият хит беше баладата "Селма" на Бело Дугме(1974). В нея едно момче разказва за голямата си любов към едно момиче, която не намира сили да й признае никога. Написана е от Владо Дижак. Истинското име на момичето е Селма Борич. Историята се развива през 1949, Селма живее в Зеница с родителите си и учи в Загреб. А Владо, който е в Загреб, често и предлагал да й носи чантите на гарата. Но така и не събрал смелост да и признае любовта си. По време на престоя си в Загреб те пак се срещнали, но срещата отново била дълго мълчание. Селма по-късно се оженила за колега от университета, а Дижак си остава при ракията и стаята, обвита в цигарен дим. Селма е избрана за песен на трийсетилетието и вечен югохит. Дижак не е някой смотаняк-напротив. Роден е 1925, на 17 става партизанин. След войната става водещ журналист, поет и хуморист. Хвърлен е в затвора " Голи оток" от режима на Тито. На български песента се пееше от Петър Чернев, комуто също не провървя и го застреляха руски мафиоти. Когато сърбите цепеха Европа с Бело Дугме, българите слушаха хисарския поп, който пък пееше за...ясно кво. И после как така излязла чалгата. 
Руснаците пък написаха "Поручик Галицин". В нея се пее: "А в комнатах наших сидят комиссары.И девочек наших ведут в кабинет." И още Поручик Голицын, а может вернемся? Зачем нам, поручик, чужая земля " . Мъка, маамустара. На мен най ми харесва изпълнението на Малинин. Има и втора част. Казва се Белые на синем. Уникална! Заменихте родината за живот! 
Цяло течение имаше в екс СССР-Малинин, Розенбаум, Шуфутински, Жана Бичевска и пр-нарочно не споменавам Висоцки. У нас поколението овър 53 е силно заразено от вирус Висоцки и това е една от най-характерните му черти. В този вирус има както тежка пропагандно социалистическа копонента, така и контролиран елемент на съпротива. Висоцки беше едно дозирано изпускане на парата, едно блестящо мероприятие на кагебейската машина. Днес елитът на руските музикални лидери прави същото, зашото нито в Русия, нито тук кагебейците не са изпускали нещата от контрол. Какво от това, че днес пеят на воля романси за поручика и офицерите-изгнаници на царя, какво от това, че всички плачат за падението на руската (българската)душа.
По времето на блатната култура у нас пеехме за радка пиратка и падането на камъните. Не става нещо току-така. Не се почва от нулата. Ние не сме живяли по добре от руснаците, нито сме изпитвали по-малко мъка. Но ние нямаме нито една песен с история, дори. Или имаме-"Пак ще се срешнем след десет години"-ама менте. Песента е крадена. 
И правим само тъпи филми за мъката-не развихме дори блатна"болотная" култура-а само хиперблатна-и това говори за друго.
И днес милион и половина българи са прокудени по парижките кафенета без да е имало революция, без болшевишките картечници-но от болшевиките. Без война и-резултатът е същия. Ама няма кой и една тъжна песен да изпее. Не само-прокудените, избрали живот пред родина са заклеймявани от останалите в лодката. Защото тъгата на едни българи е радост за други.
Резултатът е, че не сме народ и никой от вас няма да застане на мостовете, като сърбите, още по-малко ще се трогне, че го управлявали мутри и бандити, приятели на српски бандити. На никой не му пука от нищо и за нищо. Иде реч за население, заселяващо някаква територия- до пълно доизживяване.
Има и още един велик сърбин. Казва се Рамбо Амадеус. Велик е, щото е направил една песня, която обяснява всичко- иза Тито, и за нас-непременно я вижте.И такива като Рамбо нямаме.









Тагове:   nqma,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zemaria - poslepis
14.12.2011 05:12
Имаме един Рамбо,ама и той ни е като всичко останало...
цитирай
2. chavdar01 - 3+
14.12.2011 09:08
МНОГО ХУБАВИ ПЕСНИ СИ ПОДБРАЛ.
цитирай
3. анонимен - Генерал Вазов
14.12.2011 10:46
Много мрачно ,бе Зе Мария. К,во ..младостта си отива?За да те ободря
ти подхвърлям следната хипотеза:Дали тез хубави сръбски песньовки щяха да са такива,ако не така бе завършила 1-та световна война??? Ако по нашите земи бяха направили Велика Югобългария какви ли юначни /хитови/парчета щяха да се популяризират,щото техните са повечето такива.Ами след 9-ти 9.44. ако тук бяха
наляли 200 млд $ безвъзмездно, и то без КГБ ,дали и тук нямаше любовни шлагери да творят вместо петилетни планове?
А сега по-практично:намери една българска песннопойка от 30-те години и
ще останеш силно впечатлен.Ако не - Лепа Брена си пусни или Лепа Лукич.
А руснаците са друга бира .... не ми се пише.
цитирай
4. анонимен - Икономист
14.12.2011 12:23
Извинете г-жо Зе мария,но вие сте зели-дали!Да причислите Володя към, както интЕлетентно сте го написали, "тежко пропагандно социалистическа ко..понента" и така добре познавате КГБ - ейските похвати,поне според мен значи,че сте стара доносническа муцуна.Висоцки го знае не само като име,но и като творчество цял свят!Вас кой ви познава?
цитирай
5. kabuli - Не те зная теб,
14.12.2011 19:26
но аз през 1990 година в Кишинев, у дома на личен приятел на Висоцки, българин - художник-илюстратор - цяла вечер пих, в компания негови почитатели, плаках и пак пих, а Висоцки със сигурност ни е псувал от висините. Да, права си, че вечно будното око на властта вижда всичко и знае всичко, но не изпадай в параноичен цинизъм, правейки от Висоцки матрьошка в ръцете на КГБ. Той не беше човека-калъп, а неговите два коня продължават да разделят света на две.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945673
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031