Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2012 05:37 - За Алеко, родата, празникът на културата и мутрите
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 3738 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 27.05.2012 06:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Обръщам се наляво - всички редове зад мене се кискат и сочат нещо от дясната ми страна. Моментално ми мина нещо недобро през ума. Обръщам се към бай Ганя... Боже! Какво виждам! Бай Ганьо се съблякъл по ръкави и си разкопчал жилетката, която го стяга от натъпканите в пояса му мускали: един от служителите на театъра го хванал с два пръста за ръкава и му прави с глава съвсем недвусмислени знакове да поизлезе вън; бай Ганьо се облещил насреща му и му отговаря също със знакове - "санким, кого ще уплашиш?" Този именно бабаитски момент изтръгва истерическия смях у едно момиченце, което седеше зад нас, и този смях зарази целия театър. Картина! ...А в това време бай Ганьо ме теглеше енергически за ръкава: Хайде бе, хайде да си излезем, остави ги тези чифути - ще ми се паднат те на ръка, чакай!..   Знаете ли, кое е общото в  19 и 21 ви век. Това е образът на бая ви Ганя. А кое е различното? Нелеп въпрос, ще кажете. През XIX век най-важната медия е художествената литература. Големите писатели слизат от духовните си висини до проблемите на "малкия човек". Гогол описва чиновник, събиращ пари за шинел, Зола - миньори в мина, Елин Пелин - селянин в блато, а Алеко Константинов-събирателния образ на българина, тръгнал по Европа, но останал далеч от нея. ХXI век налага обратното - малкият човек е звездата, издигната от високата медия. Тя хваща един обикновен простак и го прави велик,  изпълнява мечтите му-слава и  богатство, кво друго. Има и една друга, доста съществена разлика,  но не знам дали е добра. За целта, ще ви разкажа една случка. Някой си паркирал огромния си черен джип на някаква пресечка, така, че никой да не може да мине нормално-ни возило, ни пешеходец. Друг  пък, минавайки от там, взел, че му вдигнал чистачките, като предупреждение. Да, ама оня дотърчал немедлено, и след  обичайните за Мутроландия дежурни лафове „къв си ти, бе“ и „ти знаеш ли кой съм аз,бе“, последвал тупаник от страна на два пъти по-големия, с джипа, над по-малкия, пешеходеца. Да, ама пешеходецът(дребният) се оказал  водещ на БНТ  и едър блогър, а пък другият, големият, бияч-изненада-а-а- и той хем водещ в Нова ТВ,  хем известен  оперен певец.
Познахте, иде реч за случая Кирил  Христов- Юлиян Константинов. Подробностите ги знаете. 
И тук  публиката се разделя на три. Първите искат биячът да си получи заслуженото. Тях ги наричаме наивни, романтици, безнадеждно останали в 19 ти век, плод и резултат на работата на масовата култура тогава-художествената литература.  Втората е твърдо зад бияча: откъде-накъде ще му пипа чистачките, има си паяци за тая работа, да го е снимал, докладвал. С право го е пребил.  Третата казва-ама не, чакайте. Костантинов не е виновен, защото човек, който е пял Верди на най-трудните световни сцени по вълшебен начин  не е  и не може да бъде мутра. С чиста съвест оставяме първите, като заразени със социален сантимент, съчувстващи към обикновения човек романтици-те, най много един ден да направят революция. Това е резултата от работата на масмедията през 19 ти век-Ленин, ВОСР и пр. Ще се занимаваме с вторите и третите, само и единствено да разберем какъв ще е резултатът от тяхната работа.  За целта си измиваме ръцете като Пилат. Не познаваме ни единия, ни другия, нито сме ги чували. Не гледаме “Аз обичам България“, защото заглавието е тъпо и аз не обичам тази  България. Тя не е моята-аз от тази България се махнах. Предаването е като  хората, които го гледат- кресливо и пошло. И предаването на  бития не гледам, защото нямам време за телевизия, хеле за проблемите на София.
 
 Този случай е по особен от случаите с плеядата издънки на т.н бг елит. Помните как Данчо Караджов „нахрани“ една радиожурналистка, или случаите Стависки, Маричков, Калоянчев. При тях, известният признава вина и безусловно се оставя на  обществото. Тук няма такова нещо.  Има пълно отричане на вина и  прехвърлянето й на другия-по всякакъв начин  и с всички средства. След два -три дни, през които  якият е забравил за станалото, той разбира, че се е  размирисало здраво и иска бързо замазване. 
И това е тежкия грях на адвоката му, свикнал да е винаги прав в Мутроландия. Вместо да намерят Христов и да се извини и да пият една боза, се задейства “Аве знаеш ли ти кои сме“. Мутрафонското, на всяка цена, изкарване на черното бяло  за да сме големите гяволи и пак да се измъкнем-е най-голямото доказателство за вина-невинен адвокат не търси.

Нещо да ви напомня бай Ганъо? Той никога не е виновен. И е бабаит. И е ходил по  Европа.

 Велика ирония, читателю. Иде реч за пра-племенник на Алеко. За сто и двайсет години, откак пра-чичото написа книгата, стигнахме дотам роднината му да олицетвори главния герой. Какво означава   улегнал 46 годишен мъж, оперен певец, живял повечето  години по белия свят  и обиколил световните сцени, да посегне и свие токат на два пъти по дребен от него човек-оставям да прецените сами.  Или ще се преброяваме-мутроподобия срещу нормални.

 По ирония на съдбата, на 23 ти, когато е скалъпвал лъжите си, са застреляли пра-чичо му. А на 24 ти е деня на културата. 

Какво общо има културата ли. Ами помните ли кво казваше втората и третата група по случая. Единият от втората  е зам главен редактор на уважаван вестник.  Имаме мачовци-културтрегери-бол. Или ганьовци-пак решете вие. „Аве аз само да ми пипнат чистачките, па ще го навра тоя където му е мястото, ако ще сетне да опищи форумите“.  И който го критикува за това му мнения-във фризера за две години. Аве аланкоолу, битият е това, което навън му казват гражданско общество.  Нали от липсата му сме на тоя хал. Не може да си спираш каруцата  на кръстопътя, инак ще ти наврат хока в дирника.
През 19ти век-през 21 ви ти навираш някому чистачки. Или поне му показваш пълната си власт.
Третата група и тя е представена от зам-главен редактор. Тоя пък е меломан.
Какво излъчване, какъв дух имаше  в концерта на Абадо 2001ва“. Следва дълга апологетика в полза на мутрата. Култура, дамуебешмайката, елит-все на едни и същи места ходят. Инак  и той не може да не знае, че серийните убийци изглеждат невинни младенци. А бандити с културни интереси-с лопата да ги ринеш. Дори бг сценаристите на сериали са наясно с това.
 
Схващате ли. Тези, които трябва да превъзпитват българина да не е обичайния  ни познат простак, какъвто е от поне 130 години, не само че не го правят, ами са станали като него. А  наследниците  на писателите от 19 ти век днес са пак в най-мощната медия.  Само, че докато дядовците са велики, тези са героите им от книгите -издигнати от нищото хора, направени  вече звезди. И дори отъркали се в Европа, останали си ганьовци, нищо, че са се преместили от салона-на сцената.

Знаете ли,че Данчо Караджов беше велик вокал. Днес той просто грачи като гарван. Откак напсува радиожурналистката, вероятно. А Юлиян се занимава с тая халтура, защото просто гласът му е заминал-не,че обича България. Бог винаги изравнява резултата. Дори и някой  да спечели дело в страната Мутроландия, спасение от Него няма. Освен покаяние, смирение-прошка. А, щях да забравя-какъв ще е резултата за синца ни  от работата на вторите и третите ли-ами, огледайте се. 

 



Тагове:   мутри,   култура,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - Алеко те поздравява,нищо че са го гръмнали погрешка!:)))
27.05.2012 13:18
А,героят му ти се плези,интелигентно...:(((
цитирай
2. анонимен - Защо за всичко Ви е виновен бай Ганю Балкански?
08.06.2012 16:30
Как пък не се намери един да цитира думите на Щастливеца накрая на първата част;
Прощавай бай Ганю етц.Където Алеко признава предприемчивоста и пестеливоста на
героя си? Предстаете си /съвсем хипотетично/съвременен български търговец--с много добра стока,без да знае много езици,без капка лев подръжка от когото и да било---разбира се че ще действа по абсолютно същия мустер--пестене,нахалство и
повдигнато пседопатриотарско чувство!Разберете--той е сам и се бори със Система с 700 годишни правила а неговите са на 22 и се учи в движение!
А що се отнася до бай Ви Ганя в Родината --ами те и сега са легион!
Пример първи--в-к Монитор до изборите 2009---Тиквата,Тиквата,Тиквата....
Три дена пауза-- и после Най-Великия,Лъчезарния,Слънцето!!!!
/Бай Ганю съчинява Адрес до Двореца/
Изборите--дали купени дали с коне и шашки дали кебабчета и бири--се тая бай Ганю му е намерил дамара/за мен аналогията Данко Харсъзина&Bro./ е 100% попадение СИК+ВИС!
А Великденския прием в Двореца и яденето с лъжица на черен хайвер--ами елате
ги вижте Българските Интелектуалци на приема в Президенстото по случай 3 март!Като 8-ръки октоподи държат по 3 чинии,3 пиячки 1 пура аванта и с 8 та ръка обясняват какъв филмов проект имат --но тия простаци не ги разбират и парите така и така са малко?
Така че виждал съм и прочут Тенор/5- та генерация кестен както обича да се хвали/ да краде сапунчета и кърпи от хотела във Виена но съм виждал и обикновен зидар от Патриарх Евтимиево да помага на студент с 30 евро-без да си прави тънки сметки!
Според мен не Ганьо е лош по душа и обзет от Велзевул..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4949460
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930